دیپلماسی رسانه ای؛ نعمتی که دولت روحانی قدرش را می داند

خبرگزاری شبستان: دیپلماسی رسانه ای قدرتی است که عوامل دولت یازدهم از زمان شروع به کارشان با سوار بر موج آن توانسته اند بعد سومی در دیپلماسی راه اندازی کنند.

به گزارش خبرنگار سیاست خارجی خبرگزاری شبستان، دیپلماسی رسانه ای که از آن در برخی از مواقع دیپلماسی عمومی نیز یاد می کنند اهرمی است از نوع ارتباط با رسانه ها و شبکه های اجتماعی و به کارگیری این ابزار در خدمت دیپلماسی و اعمال سیاست های خارجی نشئت می گیرد.
مقامات کشورهای توسعه یافته از زمانی که شبکه های اجتماعی راه اندازی شده اند با تکیه بر این شبکه ها توانسته اند ارتباطی از جنس سوم با مردم کشورشان یا کشورهای دیگر برقرار کنند. همچنین با حضور در رسانه ها و ارتباط برقرار کردن با آنها این مقامات به بیان سیاست های کلان خارجی کشورهایشان می پردازند.
بنابراین گزارش در این میان می توان از آلن ایر سخنگوی وزیر امور خارجه آمریکا نام برد که با حضور در شبکه های اجتماعی و ارتباط با رسانه های کشورهای مختلف از جمله ایران که دشمنی دیرینه ای با آمریکا دارد توانسته بعد سومی از ارتباط مقامات آمریکایی با مردم ایران را ایجاد کند.
او در شبکه ای اجتماعی به نام فیسبوک که میلیون ها ایرانی در آن حضور دارند استفاده می کند و نگاه های شخصی خود و یا رسمی دولت آمریکا را به صورت مستقیم برای ملت ایران بیان می کند.
بهره ای که دولت یازدهم از دیپلماسی رسانه ای می برد
مقامات ایرانی با وجود این که سال ها دیرتر از کشورهای توسعه یافته به فکر استفاده از نعمت دیپلماسی رسانه ای و ارتباط مستقیم با ملت افتادند اما باز هم توانسته اند تاثیر بسزایی در میان افکار عمومی با استفاده از این دیپلماسی داشته باشند.
پیش از شروع به کار دولت یازدهم، صفحاتی بانام مقامات جمهوری اسلامی ایران از جمله سید حسن خمینی، مقام معظم رهبری و آیت الله هاشمی در صفحات اجتماعی شروع به فعالیت کردند اما هیچگاه این صفحات از سوی این مقامات تائید نشدند و همگی با عنوان طرفداران ایشان در شبکه های اجتماعی به فعالیت پرداختند.
اما همزمان با آغاز به کار رسمی دولت یازدهم چندین و چند صفحه در شبکه های اجتماعی با عنوان وزرای دولت یازدهم فعال شد که با واکنش های مختلفی از سوی مردم و مقامات روبرو شد تا جایی که تنها دو صفحه در شبکه فیس بوک رسمیت یافت و باقی از کار افتادند. دو صفحه ای که در شبکه فیسبوک البته صفحه هایی تاثیرگذار هستند. صفحه ای که به نام محمد جواد ظریف وزیر امور خارجه کشورمان ایجاد شده و توسط خود وی به روز می شود و صفحه ای که به نام اسحاق جهانگیری معاون اول رئیس جمهور است و کمرنگتر از صفحه ظریف اما به هرحال به روز می شود.
در این میان صفحه ای نیز در شبکه اجتماعی توئیتر با نام حسن روحانی ایجاد شد که در اظهار نظر هایی توانست واکنش های از سراسر جهان داشته باشد. به فرض مثال صفحه رئیس جمهور در توئیتر در زمان سال نو یهودی این اتفاق را به یهودیان تبریک گفت و همین امر باعث شد تا همه رسانه های جهان خبر مهمشان را به این اتفاق اختصاص دهند و نخست وزیر اسرائیل نیز به آن واکنش نشان دهد.
فواید دیپلماسی رسانه ای در دولت روحانی
مزایای دیپلماسی رسانه ای و دیپلماسی عمومی به عنوان ارتباطی از جنس سوم با افکار عمومی سال هاست که برای همه به ویژه مقامات کشورها به اثبات رسیده و از این رو همه طالب بهره بردن از آن با توجه به ظرفیتشان هستند.
اما در دولت حسن روحانی که از لحظه شروع به کارش تا جایی که توانسته تغییراتی را در عرصه های مختلف از جمله دیپلماسی رقم زده، بهره گیری از دیپلماسی رسانه ای هم توانسته تا مرحله ای اقدامات عوامل این دولت را روشن تر و شفافتر به اطلاع مردم برساند و از بعدی دیگر استفاده کنندگان از این موهبت می توانند به صورت مستقیم با نظرات مردم در تماس باشند.
به منظور روشن تر شدن این موضوع می توان بهره گیری ظریف از صفحه خود در شبکه فیس بوک را مثال زد. محمد جواد ظریف در سفر بسیار مهمی که به نیویورک انجام داد از لحظه رسیدن به این شهر تا بازگشتن به تهران در صفحه فیس بوک گزارشات کاملی از تمام اقداماتش به خوانندگان صفحه اش ارایه می داد. اگرچه سرعت 7.9 مگا بیت بر ثانیه برای اینترنت و دسترسی آزاد به شبکه های اجتماعی در آمریکا کار آقای وزیر برای ارایه گزارش به ملت ایران را آسوده تر کرده بود اما ابتکار به کارگیری این اهرم برای روشن تر کردن فعالیت های مهمی در عرصه دیپلماسی ملت ایران خود یک امتیاز مهم محسوب می شود که در دوره های قبل چنین بهره ای از سوی مقامات صورت نگرفته است.
آقای ظریف به هر حال هر دوسه روز یک بار گزارشات کاملی از دیدارها و ملاقات ها و مصاحبه هایش در اختیار مردم می گذاشت و استقبال از این گزارشات تا جایی پیش رفت که رسانه های مکتوب نیز این گزارشات را منعکس می کردند و کسانی هم که عضو شبکه فیس بوک نبودند می توانستند تمام جزئیات سفر وزیر امور خارجه شان به مهمترین نقطه جهان را از زبان خودش آن هم به صورتی روان و شفاف را بدانند.
در هر صورت دیپلماسی رسانه ای یک موهبتی است که تکنولوژی در اختیار افراد تاثیرگذار در عرصه سیاست خارجی کشورها قرار داده و استفاده به نحو احسن از این موهبت می تواند افکار عمومی را با سیاست های کلان و مثبت یک کشور از جمله کشوری همچون ایران که مردمش این روزها بیشتر تحت تاثیر رسانه های خارجی هستند داخلی آشناتر کند.
پایان پیام/
 

کد خبر 299746

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha