به گزارش خبرگزاری شبستان از بیرجند، مجموعه باغ و عمارت رحیمآباد در شهر بیرجند و در روستایی با همین نام واقع شده است. باغ رحیمآباد دارای دو در ورودی است که فضای دسترسی به داخل از همین دو در میسر است.
مجموعه تاریخی رحیم آباد شامل حصار، برجهای نگهبانی، باغ، عمارت اصلی، حوضخانه، عمارت کلاه فرنگی، اصطبل و فضاهای خدماتی است. در سه گوشه حصار گلین باغ بقایای برج ها مشهود است و تنها برج شمال شرقی بنا با ساخت عمارت به کلی از میان رفته است.
محور اصلی باغ در حد فاصل دو عمارت و در خط تقارن طولی آن است. این محور با دو حوض، یک استخر و درختانی در دو سوی مسیر از سایر نقاط متمایز شده که خود جلوه ایی است از الگوی باغ ایرانی.
عمارت اصلی در شمال باغ و در دو طبقه ساخته شده و طبقه همکف آن با تعدادی اتاق و راهروبه عنوان فضاهای خدماتی و انبار استفاده می شده و هیچگونه تزیینی ندارد.
در طبقه اول بنا تالار آینه با تزیینات گچ بری شامل نقش سردیس حیوانات، گل و گیاه و اسلیمی های مختلف دیده میشود. با توجه به وجود تالار آیینه و همچنین اتاق بزرگ دیگری در سمت شرقیس ساختمان که دارای تزئینات گچی برجسته ای می باشد می توان دریافت که این بخش مخصوص پذیرایی از میهمانان و محلی برای زندگی حاکم و خانواده اش بوده است.
حوضخانه و بناهای وابسته به آن در شرق و یک حمام و تعدادی اتاق که به عنوان سکونت و انبار استفاده می شده است در ضلع جنوبی مجموعه قرار دارد. این مجموعه گنجینه ای ارزشمند از تزئینات وابسته به معماری را در خود جای داده است و به شماره 2707 در فهرست آثار ملی کشور به ثبت رسیده است.
درحالی 423 میلیون تومان برای مرمت و بازسازی باغ و عمارت رحیم آباد از محل اعتبارات استانی هزینه شد که قرار بود از سوی مسئولان سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری کشور نیز 2 برابر یا حداقل همین میزان، به پروژه اختصاص یابد اما این کار عملی نشده است.
باغ های مفرح خراسان جنوبی در دل کویر؛ پذیرای مردم و مسافران
استاندار خراسان جنوبی دیروز عصر(9 مهر) در مراسم بازگشایی باغ و عمارت رحیم آباد، اظهار داشت: مردم خراسان جنوبی با ذوق و هنری خود توانسته اند باغ های جذاب و مفرح را در دل کویر به وجود آورند.
قهرمان رشید با تاکید بر اینکه توسعه گردشگری بی شک یکی از مهمترین محورهای اصلی توسعه این استان است، افزود: در بازدیدهای قبلی انجام شده از باغ و عمارت تاریخی رحیم آباد، اعتبارات استانی برای مرمت و بهسازی این باغ اختصاص یافت.
وی با اشاره به سبقه تاریخی ارگ کلاه فرنگی بیرجند، یادآور شد: این مکان از مدتها قبل از سوی استانداری تخلیه شده و در اختیار اداره کل میراث فرهنگی برای ایجاد تمهیدات لازم برای بازدید مسافران و گردشگران قرار داده شده است.
اختصاص 423 میلیون تومان به عملیات بازپیرایی باغ و عمارت رحیم آباد
مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری خراسان جنوبی نیز در این مراسم گفت: این استان دارای 23 باغ با قابلیت گردشگری است که از این تعداد 14 باغ ثبت تاریخی، 2 باغ در حال پیگیری امورات ثبت و باغ اکبریه نیز در فهرست آثار جهانی به ثبت رسیده است.
محمدرضا رضایی با اشاره به فشار رسانه های استان و مردم مبنی بر تخلیه باغ اکبریه و عمارت رحیم آباد، یادآور شد: باغ و عمارت رحیم آباد بیرجند در گام اول با اعتباری بالغ بر 423 میلیون تومان عملیات بازپیرایی شامل مرمت، بازسازی، نور پردازی داخل عمارت، احیا قنات ها، سنگ فرش معابر و احیا بافتها به همان صورت قدیم انجام شده است.
وی به وجود بافت های قدیمی در اطراف باغ و عمارت رحیم آیاداشاره کرد و گفت: بافت روستای رحیم آباد در اطراف این باغ، در صورتی که احیا و معبرسازی مناسب در آن انجام گیرد، می تواند به عنوان یکی از جاذبه های گردشگری مورد توجه مسافران و گردشگران قرار گیرد.
پایان پیام/
نظر شما