توجیه سکولاریسم با عشق به پیشرفت

تجربیات تاریخ و تحولات پایه ای نشان می دهد هر زمان که مدلهای غربی فاصله بیشتری از مذاهب گرفتند در مدت زمان کمتری با شکست و در نهایت سقوط روبرو شدند.

به گزارش خبرگزاری شبستان، تحقیقات ثابت کرده است کج فهمی یا نادانی افراد نسبت به موضوعی باعث نفی و یا حتی مبارزه طلبی با آن می شود و مساله جایگاه ادیان در جوامع مدرن سکولار ناشی از همین واقعیت است.
 کشورهای اروپایی در راس سایر کشورها، توسعه و مدرنیزه شدن را در گرو رهایی از مذهب و دین توجیه می کنند و این مدرن گرایی پایه ریزی شده براساس سکولاریسم مدعی است که دموکراسی را برای مردم به ارمغان می آورد.
 مردم کشورهای لائیک با تصور اینکه جدایی از دین، دموکراسی را برای آنها حاصل می کند به راحتی پذیرفته اند که اگر به دنبال دین و اعتقاد بروند از بسیاری از امکانات و آزادی ها محروم می شوند.
 در حالیکه این نگرش به تعریف دموکراسی نیاز دارد و اگر این مردم با معنای واقعی دموکراسی روبرو شوند به واقع درخواهند یافت که نه تنها در طول این مدت آزاد نبوده اند بلکه اسیر تفکرات باطل افرادی بوده اند که کاملاً نسبت به برخی مفاهیم جاهلند.
 در این باره حتی بسیاری از طرفداران سکولار معترفند که گرایش به ادیان الزاماً محدودیت و عقب ماندگی را حاصل نمی کند.
 
طارق مدود، استاد جامعه شناس و پایه گذار مرکز مطالعات شهروندی دانشگاه بریسول با طرح مساله «دولتها، تفاوت ادیان و بحران سکولار» بحث های بیشماری را در این خصوص برانگیخت.
این تحلیلگر مسائل اجتماعی برآورد کرد: نگرش دولت های ایده آلیسم چون آمریکا و فرانسه درباره جدایی دین از دولت و توسعه طلبی از این طریق،  مدل مناسبی برای اداره کشورها نیست.
 تجربیات تاریخ و تحولات پایه ای نشان می دهد که هر زمان که مدلهای غربی فاصله بیشتری از مذاهب گرفت در مدت زمان اندکی با سقوط روبرو شد.
 در حال حاضر نگرش سکولاری از نوع دولت هایی چون فرانسه و آمریکا و از سوی دیگر سیاست سکولارگرایی از نوع متدولوژی بهارگاوای هندی در شمال غرب اروپا، این قاره را احاطه کرده است.
 
اما به طور کلی ساختار سکولاریسم اروپا برگرفته از نگرش و مدل راجبو بهارگاوای هندی یکی از بزرگترین اشاعه دهندگان سکولار در شرق است.
 
اما شکست سیاست و برنامه های بهارگاوای در کشور هند و کشاندن مردم به سمت ادیان ساختگی و مبتنی بر پایه خرافات تاکنون اروپاییان را هوشیار نکرده است.
 
گاهی دیده می شود پافشاری اروپاییان بر سکولاریسم حتی از لاقیدی بهارگاوا نیز فراتر می رود.دولت های اروپایی به بهانه های مختلفی چون دستیابی به دموکراسی مردم را از ادیان و مذاهب دور می کند.
 

اکثر مذاهب و ادیان از چارچوب فرد و خانواده خارج و وارد جامعه و اجتماع می شوند تا جاییکه کشورها باید آن را وارد اجتماع، تعلیم و تربیت، بهداشت و زیرساخت های اجتماعی کنند و در این جا است که مردم حق دارند دین خود را ابراز و به آن افتخار کنند.اما کشورهای مطلقاً لائیک اجازه ورود دین به اجتماع را نمی دهند.

 واضح است که امروز رشد افکار و مهاجرت مسلمانان به کشورهای مختلف غربی و وجود چند فرهنگ در هر کشور تفکر افراد را نسبت به تلقین های دولت به آنها تغییر داده است.

این انعکاس، محدودیت های نگرش های فردی را زیر سئوال برده است و سکولار مدرن گرا را همان سکولار رادیکال و اجباری تعریف می کند.

نظر سنجی اخیر گالوپ نشان می دهد که همین امر موجب شده تا مسلمانان اروپا به خصوص انگلیس و فرانسه احترام بیشتری نسبت به دین خود قائل باشند و با انگیزه های قوی تری از اعتقادات خود دفاع کنند.

 

 

 
پایان پیام/
 

 
کد خبر 29796

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha