«سهراب» حق بزرگی بر گردن شاعران انقلاب دارد

خبرگزاری شبستان: علیرضا قزوه گفت: درروزگاری که روشنفکرانی با دین و مسلمانی مبارزه می‌کردند و دوست نداشتند نشانی از مسلمانی داشته باشند ، سهراب مسلمانی خود را فریاد می زند.

به گزارش خبرنگار شبستان ، نشست خبری چهارمین کنگره بین المللی "صدای پای آب" امروز صبح در تالار اندیشه شماره 2 حوزه هنری با حضور علیرضا قزوه مدیر مرکز آفرینش های ادبی حوزه هنری و وحید نوروزی دبیر اجرایی کنگره و نصرت میلانی صدر دبیرعلمی و هنری کنگره برگزار شد.


در ابتدای این نشست خبری وحید نوروزی دبیر اجرایی چهارمین کنگره بین المللی "صدای پای آب"،گفت: من از سال 73 زمانی که وارد دانشگاه شدم به سهراب سپهری علاقه مند شدم و سهراب را از جان و دل دوست دارم.


وی سهراب را تک ستاره شاعر محیط زیست خواند و ادامه داد: شعرهای طبیعت سهراب در نوع خود بی نظیر و زبانزد است .


نوروزی اضافه کرد:این کنگره با همکاری حوزه هنری، بنیاد نشر آثار و افکار سهراب سپهری و سازمان فرهنگی هنری شهرداری تهران برگزارمی شود.


وی تصریح کرد:چهارمین کنگره بین المللی "صدای پای آب" ساعت 15 دوشنبه 15 مهرماه در تالار سوره حوزه هنری برگزار می شود و در آن از استادان، پژوهشگران،مترجمان، هنرمندان و شاعرانی که درسومین کنگره بین المللی "صدای پای آب" آثاری را ارائه داده اند و خانواده شاعر، در حوزه هنری تجلیل و تقدیر به عمل خواهد آمد.


نوروزی ادامه داد: بنیاد نشر آثار و افکار سهراب سپهری با همکاری اداره محیط زیست استان تهران در روز 2 اردیبهشت یعنی روز زمین پاک که روز خاکسپاری سهراب سپهری نیز است به احترام و عشقی که سهراب سپهری به زمین و طبیعت داشته، هر ساله به 8 نفر از هنرمندان، شاعران و نقاشانی که به طور خاص به طبیعت پرداخته اند جوایزی اهدا می کند.


وی خاطر نشان کرد: سهراب در اثر بیماری سرطان دار فانی را وداع گفت لذا در روز 2 اردیبهشت علاوه بر 8 جایزه ذکر شده به اشخاص حقیقی و حقوقی که بیماران سرطانی را حمایت کرده اند نیز جوایزی تقدیم می شود.


نوروزی با بیان اینکه با الهام از شعر سهراب که می گفت:«چشمها را باید شست/ جور دیگر باید دید»ما نیزاز نشان کرکس برای جایزه سهراب استفاده کرده ایم.


در ادامه این نشست خبری علیرضا قزوه مدیر آفرینش های ادبی حوزه هنری گفت: جایگاه سهراب در شعر امروز خاص است. اگرچه سهراب با شعر انقلاب نتوانست جلو بیاید و این فرصت ایجاد نشد زیرا مرگ زودرس به سراغش آمد. شاید اگر سال‌های بعدی را سپری می‌کرد با توجه به اتفاقات شگرفی که در این سال‌‌ها رخ داد به خصوص جنگ تحمیلی شاید نگاه سهراب هم تا حدی عوض شد. حتی اگر تغییر هم نمی‌کرد سهراب با این نگاه زلال و انسانی حق بزرگی بر گردن شاعران انقلاب دارد؛ سهراب اولا مسلمان است و شهادتین را در جابجای شعرهایش فریاد زده است.

 

وی افزود:درروزگاری که روشنفکرانی با دین و مسلمانی مبارزه می‌کردند و دوست نداشتند نشانی از مسلمانی داشته باشند ، سهراب می گوید :من مسلمانم قبله‌ام یک گل سرخ و مسلمانی خود را فریاد می زند.

 

وی با تاکید بر اینکه سهراب قلمرو و افقی را کشف کرد که هیچ یک از شاعران معاصر ما نتوانستند آن را کشف کنند، اضافه کرد: قلمرو زبانی سهراب سپهری از قلمرو زبانی هر یک از شاعران معاصر خود بزرگتر است. اگر قلمرو زبانی سهراب را با اخوان، فروغ، نیما و شاملو مقایسه کنیم متوجه می‌شویم قلمرو او خاص‌تر است و متعلق به خود سهراب است و هر که خواسته به قلمرو سهراب وارد شود و از او تقلید کند موفق نبوده است.

 

قزوه ادامه داد: به اعتقاد بسیاری سهراب در چند قرن گذشته بزرگترین شاعر است. شاید دلیل بزرگ بودن او علاوه بر نبوغ خلوت‌های سهراب، مطالعات او و احترام به فرهنگ ملی مسلمانی باشد که برخی عناد دارند اما سهراب اینگونه نبود و حتی یک سوسک را هم نمی‌کشت.

 

وی با اشاره به اینکه سهراب سپهری از فرهنگ و شعرهای سبک هندی بسیار بهره برده است، عنوان کرد: سیدحسن حسینی از نخستین افرادی بود که درباره سهراب و سبک هندی تحقیق کرد ،قیصر امین‌پور نیز ارادتی خاص به سهراب داشت. به هر حال سهراب سپهری یک معلم برای شعر انقلاب است. چون قلل شعر انقلاب از او تاثیر گرفتند.

 

وی در پایان سخنان خود سهراب سپهری را شاعری جهانی خواند که بیش از هر شاعر دیگری آثار او به زبان‌های دیگر ترجمه شده است.و وظیفه ما است که او را گرامی بداریم و به او احترام بگذاریم .


نصرت میلانی‌صدر دبیر علمی و هنری کنگره ضمن اشاره به موسسه آثار و افکار سهراب سپهری گفت: این موسسه از سال 80 فعالیت خود را پس از اخذ مجوز آغاز کرد. موسسه آثار و افکار سهراب سپهری غیر انتفاعی است.


وی اضافه کرد: درسه دوره گذشته کنگره با حامی‌های مختلف برگزار شد اما هیچ یک به مانند امسال کمی و محتوایی نبودند. و در دوره سوم با توجه به نبود منابع مالی کافی عنوان بین الملل را از این گنگره حذف کردیم.

 

وی به نمایشگاهی آثارنقاشی سهراب در کنار گنگره اشاره کرد و یادآورشد: نمایشگاهی کپی نقاشی‌های سهراب سپهری به همراه کتاب‌هایی که در مورد او منتشر در کنار کنگره برپا می شود .البته جایزه ویژه سهراب سپهری سال‌ها و در کنگره‌های قبلی مدنظر بود اما چون حامی مالی پیوسته نداشتیم انجام نشد. امیدواریم سرطانی که سهراب را از پا درآورد به واسطه آن در این دوره بتوانیم جایزه‌ای را به یک نفر اهدا کنیم.

 

میلانی‌صدر در پاسخ به سوال یکی از خبرنگارن مبنی بر اینکه سال گذشته تعداد حاضران گنگره سهراب کم از انگشتان دست بودند خاطر نشان کرد: من آماده هستم در مصاحبه‌های اختصاصی پیرامون این موضوع صحبت کنم چرا که محتوای فنی کنگره سوم به لحاظ کمی و کیفی و از نظر ارزش هنری و دعوت از اساتید، بهترین کنگره تلقی می‌شود که در آن از 18 نفر از اساتید تراز اول که درباره شخصیت و آثار سهراب کار کرده‌ بودند دعوت شده بود اما بخش مخاطب آن بیش از 100 نفر نبودند. چون زمان برگزاری کنگره تغییر کرد و قرار بود از حضور وزیر ارشاد وقت نیز بهره‌مند شویم و ... به هر حال این تغییر زمان باعث شد شاهد حضور افراد کمی باشیم. اما در این باره فکر می‌کنم با اطلاع‌رسانی حوزه هنری و شهرداری شاهد حضور علاقمندان بیشتری باشیم.

 

گفتنی است نگاه ویژه گنگره چهارم نگاه ویژه بر شعر است همچنین قرار است خودروی معروف سهراب امسال در حوزه هنری در کنار کنگره به نمایش گذاشته شود چرا که او با این ماشین به میان طبیعت می‌رفت.


گنگره سهراب با عنوان «صدای پای آب» روز 15 مهر از ساعت 3 به مدت سه ساعت در سالن سوره حوزه هنری برگزار می شود.
پایان پیام/


 

کد خبر 297903

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha