به گزارش خبرنگار سینمایی شبستان، محمود گبرلو، سردبیر برنامه هفت؛ برنامه این هفته را با طرح چند سوال پیرامون سینمای ایران آغاز کرد و گفت: چرا وقتی دوره های مدیریتی در سینمای ایران ورق می خورد افراد و جریان ها به منتقدان سرسخت مدیر دیروز بدل می شوند و چرا ایده های مدیریتی در سینمای ایران همواره در شرایط آزمون و خطا قرار می گیرد و کمتر اثری از دانش در طراحی و اثبات آنان ها دیده می شود.
وی درادامه سوال های خود اظهار داشت: بخشی از فراز و فرودهای مدیریتی به سلایق بر می گردد و بخش عمده ای ناشی از ساختار غلط مدیریتی در سینمای ایران است و برای قوانین مدیریتی هنوز تعریف روشنی وجود ندارد.
گبرلو با بیان اینکه ساختار سازمان سینمایی گرچه در شروع کارنسبت به گذشته دستخوش تغییراتی گشته است تصریح کرد: این سازمان نیازمند تعاریف شفاف است و در این فضا مدیرانی که برای اداره سینمای ایران انتخاب می شوند باید براساس سیاست های کلان فرهنگی و برنامه های چشم انداز برنامه ریزی کنند تا در دوره مدیریتی خود حرف های مهمی برای ارائه داشته باشند.
سردبیر برنامه هفت همچنین اشکال اساسی موجود در سینمای ایران را کم داشت سیستم های نظارتی و قوانین دانست وگفت: شفاف نبودن بسیاری ازسازوکارهای نظارتی و حمایتی در این سینما معضل آشکار در این سینما بوده وهست.
گبرلو اذعان داشت: روند و هدف گذاری مطلوب زمانی جواب می دهد که قوانین آشکار باشد ودر صورت پذیرش این نکته که سینما یکی از مقدمات توسعه فرهنگی جامعه است باید درستتر ازاین صنعت و ابزار استفاده کنیم، به گونه ای که بازتاب دهنده ناکارآمدی در سینمای ایران نباشد.
هفت 5 مهر که همزمان با هفته سینمای دفاع مقدس پخش شد ، سکانس های اولیه خود را با نماهایی از حضور رییس سازمان سینمایی و تعدادی از اهالی سینما در حرم امام خمینی و مزار شهیدان دفاع مقدس شروع کرد.
برنامه این هفته که در لحظات آغازین خود با خبر درگذشت دو تن از عوامل حوزه سینما ؛ داوود خان آپاراتچی ومحرم بسیم آغاز شد در تماس تلفنی با مهدی احمدی ، تهیه کننده سینما در جریان بسیاری از مشکلات و شرایط پیشکسوتان این حوزه قرار گرفت. احمدی با مرگ محرم بسیم از وضعیت هنرپیشگان پیشکسوت اظهار ناراحتی کرد و از رییس سازمان سینمایی خواستار کمک به این قشر سینما شد.
پس از صحبت های مهدی احمدی لنز هفت به رویدادهای سینمایی هفته اختصاص داده شد و در آن از اهدای جایزه دوازدهمین جشنواره فیلم کودک چین به فیلم صدای پای من ساخته مهرداد خوشبخت، نشست نقد و نظر تعدادی ازاهالی سینما با فرمانده نیروی انتظامی، ساخت سریال جدید مسعود ده نمکی به نام معراجی هاوآغاز به کار جشنواره کودک اصفهان و... گفته شد.
در ادامه، قاب ماندگار برنامه به امیراثباتی به عنوان یکی از پیشکسوتان طراحان صحنه و لباس سینمای دفاع مقدس اختصاص داده شد.
امیر اثباتی دراین گفتگو که در ابتدا با معرفی ونمایش آثارو سوابق کاری وی آغاز شده بود، درباره سال های اولیه کار خود اظهار داشت: کار در مجله فیلم به عنوان گرافیست از اولین تجربه های کاری من بود و همزمان با کار در این مجله ،مشغول طراحی پوستر برای فیلم سجادی شدم که این مقدمه همکاری های بعدی من با این کارگردان و پیشرفت در کارهای دیگر من در این حوزه شد تا زمان حاضر که شرایط کار در سینما مانع از این فعالیت و همکاری شده است.
وی درباره اهمیت طراحی صحنه ولباس در سینما و ساخت فیلم ها گفت: هیچ فیلمی بدون طراحی صحنه ولباس ساخته نمی شود. این عنوان حتی از ابتدای تاریخ سینمای ایران با فیلم هایی چون دختر لر وجود داشته است و بعد از انقلاب نیز نگاه حرفه ای و تخصصی نسبت به طراحی صحنه در سینمای ایران به صورت آکادمیک و فراگیر شکل گرفت.
اثباتی با بیان اینکه طراحی صحنه رشته تحصیلی وی در دانشگاه نبوده است اظهار داشت: با وجود نداشتن تحصیلات آکادمیک در این حوزه، همکاری در کنار پیشکسوتان این حوزه تجربه کاری بسیاری را پیش روی من گذاشت و سینما یک تجربه ی حرفه ای عملی را در این حوزه می طلبد.
این طراح صحنه ادامه داد: این تجربه و شناخت باید عمقی باشد وعلاوه برطراح صحنه ، کارگردان و تهیه کننده هم بر این شناخت واقف باشند و حوزه مسئولیت هر فردی از گروه فیلمسازی باید روشن باشد و با این تقسیم وظایف دقیق است که می توانند کار استاندارد تولید کنند.
اثباتی نقش طراح صحنه درکمک به کار گردان و گروه فیلمسازی را نقش اساسی و کلیدی دانست و گفت: تا زمانی که طراحی صحنه برای فیلم صورت نگیرد هیچ فیلمی قابل دیدن نیست و تنها قصه و واژه های آن روی یک کاغذ وجود دارد و زمانی قابل رویت می شود که قصه در یک مکان و فضا اتفاق افتد و بازیگران ملبس به پوششی باشند که نقش آن ها را باور پذیر سازد که این توسط طراح صحنه ولباس عینیت پیدا می کند.
وی دانش و تخصص مورد نیاز در این حوزه را به شناخت مربوط دانست و بیان داشت: زمانی که فیلم مربوط به دوره ای است که تصوری از آن نداریم همچون فیلم های صدر اسلام و فیلم های علمی و تخیلی، باید شناختی را نسبت به آن دوره، فضا و مختصات وهر آنچه که برای کار احتیاج است را به دست آوریم و این شناخت را باید در خود تکمیل کرد تا از عهده بازسازی آن فضا برآییم و فیلم هایی که متعلق به معاصر و جنگ است نیز همین حکم را دارد و تنها در این صورت است که برای مخاطب باور پذیر می شود.
اثباتی در پایان بخش صحبت هایش در تحلیل خود از وضعیت سینمای ایران اذعان داشت: سینمای ایران به عنوان یک امر فرهنگی حاصل خلاقیت هنرمند و شرایطی که مدیران فراهم می کنند، است.سینمای ایران دارای نیروهای کارا و توانمندی است که در صورت اعتماد و فراهم کردن شرایط مناسب ، محصولات خوبی تولید می کنند که علاوه بر جذب مخاطب می توانند در محافل بین المللی مطرح شوند.
در گفتگوی دیگری که برنامه هفت 5 مهر میزبان آن بود، رضا رستگار، مسئول جلوه های ویژه بیش از چهل فیلم در سینمای دفاع مقدس حضور یافت.
وی که برنده جایزه سیمرغ بلورین در یازدهمین جشنواره فیلم فجر است از ساخت جلوه های ویژه فراتر رفته ودرساخت فیلم و مستند های جنگی منطقه فعالیت داشته است.
رضا رستگار که کار جلوه های ویژه خود در سینمای دفاع مقدس را از سال 65 وبا فیلم پرواز در شب آغاز کرده است، در تعریف خود از وضعیت جلوه های ویژه گفت: جلوه های ویژه همچون سینمای جنگ مولود خود جنگ است که طبق گفته های مقام معظم رهبری، گنجینه ای است.
رستگار با بیان اینکه هنوز در خیلی از کارها با مواد جنگی کار می کنیم اظهار داشت: رسالت وزارت ارشاد در قبال جنگ، فراهم آوردن تجهیزات برای ساخت فیلم های دفاع مقدس است که البته نه در تجهیزات و نه در آموزش، اقداماتی از سوی این نهاد صورت نگرفته است.
پس از گفته های رضا رستگار پیرامون جلوه های ویژه سینمای ایران، تریبون آزاد برنامه به سینما شکوفه رفت وبه مشکلات کمبود تماشاگروعادات تماشای فیلم در سالن سینما از زبان مخاطبان سینما پرداخت.
در بخش بعدی برنامه نقل قول ها و آمار فروش فیلم ها نیز طبق روال هفته های گذشته نمایش داده شد و پس از آن در بخش پایانی، میزگرد این هفته هفت با موضوع تولیدات سینمای دفاع مقدس میزبان پرویز شیخ طادی، حمید آخوندی و محمد رضا شرف الدین؛ مدیرعامل انجمن سینمای انقلاب و دفاع مقدس بود.
حمید آخوندی که در این میزگرد آغاز کننده ی بحث بود، در ابتدای صحبت های خود در انتقاد به صدا و سیما اذعان داشت: شبانه روز باید درباره دفاع مقدس و مشکلات آن به طور صریح گفته شود وبا اختصاص دقایقی یا برنامه ای ویژه به صورت هفتگی به مشکلات و امکانات و کارهای صورت گرفته در این سینما پرداخته شود.
آخوندی با بیان اینکه در حوزه دفاع مقدس فیلمنامه خوب وجود ندارد گفت: علت این اتفاق هم به تهیه کننده بر می گردد که پول خوبی به نویسنده نمی دهد وعدم ارزش بخشی به تحقیق و پژوهش است.
در ادامه این صحبت ها که با کشمکش های بسیاری میان سه تن از حاضران آن جریان داشت ، شرف الدین در پاسخ به مسئله پرویز شیخ طادی که قبل از آنکه شهرک سینمایی افتتاح شود خیلی راحت تر کار می کردیم اظهار داشت: موقعیت متفاوت است و کاردر میدان جنگ به ساختار فرماندهی در آن زمان مربوط بوده است درحالی شهرک سینمایی دفاع مقدس این نظم و انضباط را ندارد.
وی با بیان اینکه شهرک سینمایی متناسب با انتظاراتی که ازآن می رود امکانات ندارد گفت: باوجود این شرایط ما به دنبال حل آن بودیم،اما نمی توانیم همچون گذشته، درخواست فراهم آوردن این امکانات را در زمان حاضر داشته باشیم.
شرف الدین گفته های خود را این گونه تکمیل کرد: زمانی که در پی گرفتن بودجه بودیم می بایست طرحی کلی از این که شهرک با چه هدفی می خواهد فعالیت کند و زمین و امکانات در خواست شده چیست ارائه می دادیم. در حدود دو تا سه سال به دنبال تحقیق و پژوهش برای این طرح جامع بودیم و زمانی که این طرح کامل شود ما مطابق این طرح بودجه ای را تقاضا می کنیم تا بتوانیم امکاناتی را دریافت کنیم.
شیخ طادی درمخالفت با سخنان شرف الدین اذعان داشت: وقتی مدیر فرهنگی وجود ندارد دو دهه طول می کشد تا یک طرح جامع طراحی شود و چرا در طرح جامع با ما به عنوان کار گردان یا تهیه کننده صحبت و مشورت نشده است .
شیخ طادی ادامه داد: اگر شما به عنوان مسئول مشکلات ما را ندانید و ندانید که ازکجا نشات می گیرد نمی توانید طرح جامعی را ارائه دهید.
شرف الدین پس ازپایان صحبت های شیخ طادی گفت: شهرک سینمایی با امکانات فعلی توانسته شرایط ساخت فیلم های خوب را فراهم کندودر روند تولید کدام فیلم مناسب و درستی، امکانات به آن داده نشده است؟
در میان میزگرد داغ این هفته نیز صحبت های سجاده چی و بلوندی درباره سینمای دفاع مقدس نیز نمایش داده شد که تمامی گفته های آنان تکمیل کننده صحبت های دو میهمان برنامه و حاکی از مشکلات سینمای دفاع مقدس درفیلم نامه و عدم همکاری سازمانهای نظامی با جریان فیلمسازی برای تهیه امکانات بود.
پس ازآن با حضور دوربین در استودیو،شیخ طادی افزود: تمامی این مشکلات مطرح شده مرتبط به سینمای دفاع مقدس است که به واسطه ماندگاری مدیران با تجربه آن جز ژانرهای موفق سینمای ایران محسوب می شود که انتظارات ما را از سینمای دفاع مقدس خیلی بیشترمی کند و این درحالی است که ما در تشکیلات سینمایی خود دچار ضعف هستیم و بازوان مدیریتی نیز در استقلال صنفی و هدف گذاری موفق عمل نمی کند.
آخوندی در تکمیل صحبتهای شیخ طادی گفت: تاکنون درباره آزادی خرمشهر فیلمی ساخته نشده است و تمامی مربوط به اشغال خرمشهر بوده است و تبلیغاتی و امکاناتی که برای شخصیت ها واین شهر در سینمای دفاع مقدس وجود دارد کافی نیست.
وی ادامه داد: در حال حاضر مشکل این است که با تعریف سیستم دراین روند، دیگر فرماندهی و لشگر به تهیه کننده امکانات نمی دهد و او را به سیستم ارجاع می دهد.
شرف الدین که در کشاکشی میان دو تن از صاحب نظران و فیلمسازان سینمای دفاع مقدس قرار داشت تصریح کرد: فیلم های خوبی را در تاریخ سینمای دفاع مقدس از ابتدا تا کنون داریم که بسیاری از این امکانات در آن وجود دارد و فقط دراین اواخر به فیلم ها امکانات دیجیتال اضافه شده است.
محمدرضا شرف الدین درپایان بخش صحبت های خود گفت: همه جا در حال تحول است و تمام شرایط در حال گذار است و کمتر سیستمی دارای ثبات است. اما با تمام کمبود ها فیلم های خوب نیز ساخته شده است که نشات گرفته از سه عامل فیلمنامه ،کارگردان و تهیه کننده بوده است که در این حوزه قوی عمل کرده اند .
برنامه شب گذشته هفت که با حضور اهالی سینمای دفاع مقدس برروی آنتن تلویزیون قرار گرفت با بالاترین درصد در گزینه توجه به هویت ملی از میان گزینه هایی چون ارتباط با مخاطب فراگیر، برخورداری از مضمون جهانی و استفاده از روایت متفاوت در پاسخ به سوال کدام شاخصه را در معرفی نماینده سینمای ایران به آکادمی اسکار مهم ترمی دانید، به پایان رسید.
پایان پیام/
نظر شما