شبکه نیازهای انسانی مبتنی بر نظام توحیدی تهیه شود

خبرگزاری شبستان: معاون فرهنگی مؤسسه مطالعات راهبردی علوم معارف اسلام با تاکید بر اینکه برای احیای نظام تمدن اسلامی باید به بعد تمدنی به اسلام نگاه کنیم، گفت:شبکه نیازهای انسانی مبتنی بر نظام توحیدی تهیه شود.

به گزارش خبرگزاری شبستان از مشهد،حجت الاسلام محمد حسین گلکار، معاون فرهنگی مؤسسه مطالعات راهبردی علوم معارف اسلام عصر امروز(4مهر) در سیزدهمین نشست توانمندسازی همیاران کانون های فراغت مشهد با محوریت" بررسی تفکر سیستمی از منظر دین و چگونگی احیای تمدن اسلامی" اظهار کرد: برای اینکه برداشت صحیحی نسبت به تفکر سیستمی داشته باشیم باید این تفکر را با نگاه به تمدن اسلامی اتخاذ کنیم تا بتوانیم دایره و وسعت تفکر خودمان و اثر گذاری آن را افزایش دهیم.


وی به نقش و اهمیت سیستم فکری و معرفتی در جامعه اشاره کرد و گفت: اگر بخواهیم نظر دین در بعد تمدن سازی دینی را در سبک و طرز زندگی انسان ها جریان دهیم در نخستین گام باید نظام فکری و معرفتی صحیح دینی را در جامعه ایجاد کنیم زیرا ایجاد سیستم فکری و معرفتی دینی زیر بنای سیستم های دیگر قرار دارد.


حجت الاسلام گلکار با تاکید بر اینکه تا نتوانیم نظام فکری و معرفتی صحیح و کاملی را در جامعه رواج دهیم، هیچ قانون و فعالیت فرهنگی در جامعه نهادینه نمی شود، ادامه داد: از این رو زمانی می توانیم قانون و باید و نبایدهای دینی را در جامعه تصویب و یا سیستم های فرهنگی را تدوین کنیم که سیستم فکری و معرفتی دقیق و کاملی داشته باشیم.


استاد حوزه و دانشگاه با اشاره به این مطلب که عملکردها و رفتارهای فرهنگی زمانی تغییر می کنند که افکار دچار تغییر شوند و افکار نیز زمانی تغییر می کنند که نظام فکری و معرفتی و دید انسان نسبت به موضوع تغییر کند، اذعان داشت: برای اینکه در فرهنگ سازی موفق شویم ابتدا باید نظام فکری مردم را تغییر دهیم.


حجت الاسلام گلکار با بیان اینکه باید دید دین برای پیاده سازی تمدن جهانی اسلام چه نوع تفکری را به ما آموزش داده است، گفت: باید جایگاه تفکر و نظام فکری را در این لایه تمدن سازی دینی مشخص کنیم و ببینیم در کجای تمدن باید این نظام فکری را فعال کنیم.


وی فرهنگ را معادل و به معنای سبک زندگی معرفی کرد و با تاکید بر اینکه تمدن به مسائل فرهنگی گره خورده است، افزود: هسته مرکزی هر تمدن سبک زندگی انسان هایی است که در آن تمدن زندگی می کنند به عبارت دیگر تجلی تمدن در نوع زندگی انسان هایی است که در آن جامعه زندگی می کنند در نتیجه فرهنگ هر جامعه نیز تجلی تمدنی است که در آن جامعه جریان پیدا کرده است.


حجت الاسلام گلکار با بیان اینکه برای این کار و همچنین برای پی بردن به وجود تمدن در کشورهای جهان باید تعریف مشخصی از تمدن داشته باشیم، افزود:تمدن یعنی سیستم ها و ساختارهای معرفتی و فکری، قانونی و فرهنگی که با توجه به روح حاکم بر تمدن پاسخ گوی شبکه نیازهای انسان باشد.


استاد حوزه و دانشگاه تصریح کرد: برای احیای نظام تمدن اسلامی باید به بعد تمدنی به اسلام نگاه کنیم باید شبکه نیازهای انسان مبتنی بر روح حاکم بر جوامع اسلامی که همان نظام توحیدی است را تهیه و متناسب با این نیازها سیستم های فکری، قانونی و فرهنگی را از نظر اسلام کشف یا تولید کنیم تا در نهایت تمدن اسلامی شکل بگیرد و خود را در سبک زندگی انسان که همان فرهنگ اسلام است نشان دهد.


وی بهترین نوع نگاه به موضوعات را نگاه سیستمی معرفی کرد و تاکید کرد: برای تغییر در نظام فکری و معرفتی به یک تفکر سیستمی برگرفته شده از دین نیاز داریم.


حجت الاسلام گلکار در ادامه به بیان اصول، مراحل و عملکرد ذهن در یک تفکر سیستمی و روشمند پرداخت و گفت: اولین مرحله در تفکر سیستمی و روشمند، مقایسۀ سوژۀ تفکر با موارد مشابه است. با این وجود ذهن به همین مقدار اکتفا نمی کند در ادامه به تجزیه، ترکیب و در نهایت به انتزاع مفهومی جدید می پردازد.


استاد حوزه و دانشگاه افزود: همۀ ذهن ها در تفکر این چهار مرحله را برای کشف روابط طی می کنند اما به دلیل تفاوت کمی و کیفی کشف رابطه ها، فهم های مختلفی به دست می آید.


معاون فرهنگی مؤسسه مطالعات راهبردی علوم معارف اسلام تأکید کرد: برای اینکه تفکر صحیح و سیستمی داشته باشیم باید مشخص کنیم کشف رابطه ها در چه مقیاس و چه لایه و سطحی از فهم باید صورت بگیرد.


استاد حوزه و دانشگاه نتیجه تفکر سیستمی دین را خودآگاه کردن فرایند ذهن و تفکر و جلوگیری از طفره و عبور از مراحل ضروری و گاه دشوار تفکر عنوان کرد و تصریح کرد: زمانی می توانیم ادعا کنیم که تفکر ما تفکری صحیح و سیستمی است که حداقل سطح و لایه فهم را بر روی سطح سوم یعنی فهم کاربردی و مقیاس کشف رابطه ها را نیز مقیاس کل شبکه هستی قرار دهیم.
 

پایان پیام/

کد خبر 296707

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha