در اوج جنگ داستان ضد دفاع داشتیم!/ انتقاد از ورود تخیل به داستان جنگ

خبرگزاری شبستان: صحرایی معتقد است، در دوران جنگ مسأله ممیزی داستان و رمان دفاع مقدس وجود نداشت و در این دوران داستانهایی نوشته می شد که حتی دفاع را زیرسوال می بردند و به سیاهی های جنگ می پرداختند.

اکبر صحرایی که تاکنون چندین داستان و رمان در مورد دفاع مقدس به رشته تحریر درآورده است در پاسخ به این سوال که اوایل چه خط قرمزهایی برای نوشتن در حوزه دفاع مقدس وجود داشت به خبرنگار شبستان گفت: یک سری خط قرمزها در ابتدای دوران جنگ و حتی در امتداد آن تا پایان جنگ به دلایلی وجود داشت. این احتمال بود که با پرداختن نویسندگان به نقاط ضعف و مسایل منفی جنگ، کشور مورد سوءاستفاده نظامی یا سیاسی دشمنان قرار گیرد.

 

صحرایی با اشاره به وجود ممیزی به خصوص در حوزه تاریخ شفاهی و مستندات جنگ، اظهار داشت: قطعاً سانسور و ممیزی در مورد نگارش در حوزه دفاع مقدس وجود داشت و نویسنده ها نمی توانستند به طور قاطع و واضح در این حوزه به خصوص در بخش تاریخ شفاهی و مستندات قلم بزنند.

 

به گفته این نویسنده، خط قرمزها در داستان و رمان مطرح نبود و فقط در حوزه تاریخ شفاهی و مستندات مورد تاکید زیاد بود زیرا با نوشتن نقاط ضعف، عملیات های تقویمی مورد سوءاستفاده دشمنان قرار می گرفت.

 

وی با بیان اینکه در اوج جنگ داستانهای ضدجنگ و حتی ضددفاع نوشتند، عنوان کرد: دست محقق و نویسنده در زمان جنگ در حوزه تاریخ نگاری و مستندات بسته بود اما از طرفی در اوج جنگ ما شاهد انتشار خیلی از داستانهای ضدجنگ و حتی ضددفاع بودیم، داستانهایی که حتی دفاع را زیرسوال می بردند و به سیاهی های جنگ می پرداختند.

 

صحرایی که به تازگی شاهد انتشار مجموعه سه گانه دار و دسته دار علی با موضوع دفاع مقدس از او هستیم، خاطرنشان کرد: بخش دیگر سانسور مربوط به دوران جنگ به خود نگارشی نویسنده برمی گردد. نویسنده به خاطر اوج شهامت، شهادت، ایثار و فداکاری و تعداد کشته شدگان و تخریب ها به خود جرات نمی داد که با پرداختن به نقاط ضعف بقبولاند که به بحث خرابی ها و کاستی ها پرداخته شود و تاثیر منفی بر روی مخاطب گذاشته شود.

 

نویسنده گردان بلدرچین ها، آمبولانس شتری و برانکارد در بستی بیان کرد: با فاصله گرفتن از جنگ نگاه از بالا به خصوص نگاه علمی و موشکافانه در حوزه تاریخ سیاسی و فرهنگی جنگ حاکم شد و خط قرمزها کمرنگ و به نقاط ضعف جنگ پرداخته شد.

 

صحرایی با اشاره به کنار گذاشتن خودسانسوری و کمرنگ شدن ممیزی در حوزه دفاع مقدس تصریح کرد: در دوران جنگ خط قرمز در حوزه ادبیات داستانی وجود داشت اما بعد از جنگ دست نویسندگان باز شد زیرا بحث سوءاستفاده دشمنان کمتر شد و به همین دلیل موشکافانه به مسایل جنگ پرداخته شد.

 

وی با انتقاد از انتشار برخی از آثار به اصطلاح دفاع مقدسی، اظهار داشت: متاسفانه اکنون شاهد انتشار برخی داستانهای دفاع مقدسی هستیم که هیچگونه سنخیتی با دفاع مقدس ندارد و آنچه در این داستان ها حاکم است، تخیل نویسنده است.

 

پایان پیام/


 

کد خبر 295440

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha