جلوه های بصری رمان «دا» احتیاج به بازآفرینی دارد

خبرگزاری شبستان: پارسایی با بیان اینکه جلوه های بصری «دا» احتیاج به بازآفرینی دارد، گفت: ما نیز سعی کردیم از بزنگاه ها و رویدادهای نمایشی رمان استفاده کنیم و آن را تبدیل به اثری نمایشی کنیم.

به گزارش خبرگزاری شبستان، نشست خبری نمایش "من که دا نیستم" به کارگردانی حسین پارسایی با حضور تهیه کننده اثر، مدیر مرکز هنرهای نمایشی حوزه هنری و کارگردان یکشنبه 31 شهریور در تالار اندیشه حوزه هنری برگزار شد.

 

رحمت امینی، مدیر مرکز هنرهای نمایشی حوزه هنری در نشست خبری نمایش "من که دا نیستم" با بیان این که جریان اقتباس در دنیا جریان پویا و پر مخاطبی است، گفت: در حوزه تئاتر نیز کمتر در جریان اقتباس های ادبی قرار می گیریم در حالی که آثار اقتباسی نیز در این حوزه خلق می شوند.


وی ادامه داد: این که چگونه در یک اثر از مبداء به مقصد برسیم شیوه های گوناگون دارد، متن نمایش "من که دا نیستم" حدود یک سال قبل توسط مهرداد رایانی مخصوص به نگارش در آمد و حسین پارسایی اعلام آمادگی کرد این اثر را کارگردانی کند.


امینی گفت: اگر حوزه هنری بخواهد در ایام خاص نمایش هایی را به روی صحنه ببرد، این نمایش ها باید واجد شرایط کیفی باشند تا شان آن مناسبت هم رعایت شود. در حال حاضر نیز همزمان با ایام دفاع مقدس هستیم و نمایش "من که دا نیستم" نیز یادآور آن ایام است.


حسین پارسایی نیز طی سخنانی با اشاره به این که 2 سال قبل با خواندن کتاب "دا" انگیزه ساخت اثری نمایشی در من ایجاد شد، عنوان کرد: در این رمان قهرمان زنی وجود دارد که فارغ از هر گونه مسئله ای که پیرامون دفاع مقدس وجود دارد به روابط عاطفی و انسانی می پردازد و هر کس با هر فرهنگی این رمان را بخواند متوجه می شود که در برهه ای از زمان در کشورمان چه اتفاقاتی رخ داده است.


این کارگردان و نمایشنامه نویس با تاکید بر این که کتاب "دا" برای خواندن است، گفت: جلوه های بصری این رمان احتیاج به بازآفرینی دارد و ما نیز سعی کردیم از بزنگاه ها و رویدادهای نمایشی رمان استفاده کنیم و آن را تبدیل به اثری نمایشی کنیم.


وی افزود: طی 6 ماه گفت و گو و ارتباط با مهرداد رایانی مخصوص داشتم و در این مدت و طی تمرین نمایش توسط بازیگران تغییراتی در نمایشنامه ایجاد کردیم و اسم نمایش نیز تغییر کرد.
او درباره دلیل تغییر نام نمایش "من که دا نیستم" نیز، گفت: کتاب "دا" اثر شناخته شده ای است و خیلی ها از من می پرسیدند که چطور این رمان به صورت نمایش در آمده است و برای آن که به مخاطب پیش از دیدن نمایش بگوییم این اثر اقتباسی کاملا برگرفته از کتاب نیست نام آن را به "من که دا نیستم" تغییر دادیم.


پارسایی ضمن ارائه توضیحاتی درباره داستان نمایش "من که دا نیستم" اظهار کرد: در این نمایش دا شخصیت اصلی داستان است، دا در نمایش ما خاطره نیست، واقعیت است. دا همچنان حماسه ساز است و به دنبال این است که مسیر گذشته خود را ادامه دهد.


وی گفت: در نمایش "من که دا نیستم" سیامک احصایی در طراحی صحنه کمک قابل توجهی برای انتقال مفهوم کرده است. در این نمایش دو ایدئولوژی مطرح شده است. یکی این است که با فاصله گرفتن ما از جنگ شهر باید به حالت قبل خود برگردد و رو به پیشرفت برود. اما این ساخت و سازها باید به چه قیمتی انجام شود و آیا باید دستاوردهای جنگ را زیر پا بگذارد.


او درباره انتخاب بازیگران نیز گفت: روزی که داشتم نمایشنامه را می خواندم اکثر آدم هایی که بر روی صحنه نمایش حضور خواهند داشت در ذهنم بودند. از موسیقی هم سعی کرده ایم در این نمایش به عنوان عنصری فضا ساز استفاده کنیم. رحمت امینی نیز همچون همیشه یکی از حامیان معنوی کار امکان خوبی را برای ما فراهم کرد تا بتوانیم به راحتی به تمرین ها بپردازیم.

 

پارسایی با اشاره به همزمانی اجرای نمایش با هفته دفاع مقدس، گفت: درست است که اجرا مصادف شده با هفته دفاع مقدس اما اگر این کار زودتر هم آماده می شد من حاضر بودم آن را 20 شهریور ماه روی صحنه ببرم. چرا که این نمایش به صرف یک اجرای سفارشی تولید نشده است.


پارسایی درباره نحوه تامین هزینه‌های نمایش نیز توضیح داد: تلاش می‌کنیم بخشی از هزینه های کار را از طریق فروش بلیت به نهادها و ارگان‌های فرهنگی به دست بیاوریم. نهادهای فرهنگی از ما بلیت های نمایش را خریداری کرده و به صورت نیم بها در اختیار کارمندان و علاقه مندان قرار می دهند. به این شکل ما بلیت فروشی تک نفره را تنها جلوی درب حوزه هنری و پیش از شروع نمایش خواهیم داشت و می توانیم فروش نمایش را تضمین کنیم.


این کارگردان تئاتر افزود: از همه سلیقه ها برای دیدن این نمایش دعوت می کنیم اما نه به شکل فروش بلیت به صورت تک صندلی بلکه قرار است بلیت ها گروهی به فروش برسند. همه مردم ما از مسئولان و رسانه ها گرفته تا آدم های عادی جامعه در دیدن نمایش سهم دارند. در اجرای این اثر نمایشی سعی کردیم پهلو به پهلو سیاست های حوزه هنری حرکت کنیم.
پارسایی با تاکید بر لزوم حمایت مدیران دولتی از تئاتر نیز گفت: اگر قرار است همه تئاتر ما در چهارراه ولیعصر خلاصه شود و همه توسعه و توان ما همین قدر اندک باشد راه به جایی نخواهیم برد. چه این انتقادات به دوران مدیریت من بازگردد چه به مدیریت حال حاضر تئاتر. تمام ارگان های دولتی موظف هستند از تولید آثار نمایشی حمایت کنند و برای این کار نیز یارانه ای به آنها تعلق می گیرد. خرید بلیت از ما نیز از همین بخش یارانه ها صورت می گیرد.


رحمت امینی مدیر مرکز هنرهای نمایشی نیز با اشاره به این که در روشی که ما پیش گرفتیم قرار نیست تعداد زیادی مخاطب با اتوبوس و به شکل مجانی به دیدن یک نمایش بیایند، اظهار کرد: نمایش "من که دا نیستم" نسبت به نمایش های مناسبتی دارای داستان جذابی است و از شکل های معمول نمایش های سفارشی فاصله دارد و بنابراین این نمایش هم مخاطب خاص و هم مخاطب عام را جذب می کند.

 

وی ادامه داد: سیاست گزاری حوزه هنری در بخش تئاتر این است که بهترین ها را عرضه کند. اما متاسفانه چون تئاتر در اولویت برنامه های افراد رده بالای تئاتر نیست اگر هیات دولت و مجلس شورای اسلامی از تئاتر حمایت نکنند ما نمی توانیم شاهد رشد این هنر باشیم. هیچ تبلیغاتی برای جذب مردم به تئاتر وجود ندارد. تنها رضا حداد با توجه به مناسباتی که در اختیارش است می تواند بین دو نیمه فوتبال نمایشش را تبلیغ کند. به نظرم حتی برنامه مجله نمایش به دلیل برخی محدودیت ها در حمایت از تئاتر الکن است.


وی خاطرنشان کرد: ما در اجرای این نمایش مناسبتی عمل نکردیم اما از این مناسبت و همزمانی اجرای اثر با هفته دفاع مقدس سود بردیم. اجرای این نمایش 30 روز است که یک هفته آن مصادف با هفته دفاع مقدس می شود. ما برای همه نمایندگان مجلس و افراد دولت کارت دعوت ارسال کرده ایم که امیدوارم این دعوت نامه ها در کشو میزشان بدون استفاده نماند.

 


مرتضی مصطفی نژاد تهیه کننده اثر نیز با اشاره به این که مرکز هنرهای نمایشی حوزه هنری تهیه کننده اصلی نمایش است، گفت: قرار است این اثر 30 اجرا داشته باشد و سازمان های مختلف همچون انجمن تئاتر انقلاب و دفاع مقدس، سازمان هنری رسانه ای اوج و موسسه فرهنگی هنری حریر هنر شرق از این نمایش حمایت کرده اند.

 

 

پایان پیام/

کد خبر 295265

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha