حجتالاسلام پوریانی، مدیر مرکز مطالعات اجتماعی پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی در گفتوگو با خبرنگار شبستان با بیان اینکه طلاق عاطفی با شکایت و گلهگزاریهای روحی زوجین با یکدیگر آغاز میشود، گفت: در این نوع طلاق چون نیازهای دو طرف تأمین نمیشود زمینههای طلاق عاطفی شکل میگیرد در واقع میتوان گفت یک نوع طلاق خاموش رخ میدهد که زندگی زوجین را به یک زندگی یخچالی، فریزی و سرد تبدیل میکند و همچنین یکسری خطوط قرمز بین آنها به وجود میآید که همدلی و همگنی زیادی بینشان احساس نمیشود.
وی با بیان اینکه در طلاق عاطفی زوجها احساس آرامش و امنیت نمیکنند، افزود: در این نوع زندگی، زن و شوهرها یکدیگر را میبینند ولی صدای هم را نمیشنوند. در واقع یک نوع آشفتگی ذهنی و روحی در آنها حاکم شده و عموما تنهایی را به با هم بودن ترجیح میدهند.
آمار دقیقی از طلاق عاطفی در کشور وجود ندارد
حجتالاسلام پوریانی اظهار کرد: آماری به طور دقیق در مورد طلاق عاطفی وجود ندارد ولی آنچه بیان میشود این است که میزان آن کمتر از طلاق قانونی نیست چون طلاق عاطفی در پنج سال اول زندگی رخ میدهد.
مدیر مرکز مطالعات اجتماعی پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی با اشاره به اینکه طلاق عاطفی در سنین بالا نیز بیشتر دیده شده و معروف به یک نوع سندرم آشیانه خالی است، اظهار کرد: چون در این دوره فرزندان یا ازدواج کردند و یا بیشتر بیرون از منزل بسر میبرند طلاق عاطفی در این دوران بیشتر شکل میگیرد.
وی با بیان اینکه طلاق عاطفی در چند مرحله صورت میگیرد، خاطرنشان کرد: مرحله اول طلاق عاطفی شامل سرزنش میشود و بیشتر از گذشته، حال و آینده همدیگر گله میکنند و یکدیگر را مقصر میدانند که در این صورت دچار افسردگی، ترس و ناراحتی میشوند.
حجتالاسلام پوریانی سوگواری را مرحله دوم شکلگیری طلاق عاطفی عنوان کرد و افزود: در این مرحله غم و اندوه در کسی که شروعکننده میباشد، ایجاد میشود و در مسئولیت خود سستی به خرج میدهد.
وی با اشاره به اینکه مرحله سوم مرحله خشم نامگذاری شده است، اظهار کرد: در این مرحله افراد نسبت به اعضای خانواده حس خشم داشته و حساسیتهای بیمورد، پرخاشگری و توهین به اعضای خانواده میکنند.
مدیر مرکز مطالعات اجتماعی پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی با بیان اینکه مرحله پنجم به بازگشت به زندگی معروف است، تصریح کرد: در این مرحله زن و مرد احساس میکنند که دوباره میتوانند کنترل بیشتری به زندگی داشته باشند و تا حدودی از نزاعها و کشمکشهای خود میکاهند.
حجتالاسلام پوریانی با اشاره به اینکه افراد بانفوذ و تأثیرگذار در زندگی زوجها میتوانند در پیشگیری از طلاق عاطفی مؤثر باشند، خاطرنشان کرد: افرادی که به سابقه زندگی آنها آشنایی داشته و زوجها در مقابل آنها احساس امنیت کنند و همچنین به راحتی بتوانند مسایل و مشکلات خود را مطرح کنند با مشاوره آنها مشکلاتشان حل شده و راهکار خوبی در راستای جلوگیری از طلاق عاطفی میباشد.
مهمترین علت طلاق عاطفی، نبود مهارتهای زندگی و همسرداری
وی مهمترین علت طلاق عاطفی را نبود مهارتهای زندگی و همسرداری عنوان کرد و افزود: هنوز مهارت های زندگی در جامعه ما نهادینه نشده و به عنوان یک ارزش دینی و اجتماعی درنیامده است که این امر نقش مهمی در پیشگیری از طلاق عاطفی دارد.
وی تنگنظریها، بیتوجهی و بیاعتنایی نسبت به یکدیگر، خودخواهیها، بیتوجهی به سرنوشت همدیگر، افزایش توقعات فزاینده نسبت به یکدیگر، تنوعجویی و تنوعطلبی (بهویژه مردان)، بیتوجهی به وظایف فردی و شخصی، ناتوانی در مهارتهای زندگی، چشموهمچشمی، شناخت ناصحیح و ناثواب از طرف مقابل و تجملگرایی را از دیگر عوامل مهم طلاق عاطفی در جامعه برشمرد.
وی نقش اجتماعی را از دیگر عوامل افزایش طلاق عاطفی در جامعه خواند و افزود: برخی از افراد تحصیلکرده، مذهبی و سیاسی که در پستها و مدیریتهای مهم حکومتی قرار دارند در صورت بروز مشکلات خانوادگی به دلیل موقعیت و جایگاه اجتماعی تن به طلاق قانونی نمیدهند و به اجبار طلاق عاطفی را ترجیح میدهند که این امر نیز در افزایش طلاق عاطفی نقش بسزایی دارد.
حجتالاسلام پوریانی عدم تأمین نیازهای عاطفی را از دیگر عوامل افزایش طلاق عاطفی در جامعه خواند و افزود: ازدواجهای ناخواسته و اجباری، خشونتهای جسمی، تحقیر و سرزنشهای زوجین از یکدیگر، تغییر نقش اجتماعی، حفظ آبروی طرفین، ترس از نگاه و برخورد دیگران و مهریههای بالا از دیگر عوامل افزایش طلاق عاطفی در جامعه است.
نقش مهم طلاق های عاطفی درافت تحصیلی و فرار از منزل فرزندان
مدیر مرکز مطالعات اجتماعی پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی با اشاره به اینکه طلاق عاطفی آسیبها و پیامدهای سویی بر روی فرزندان دارد، گفت: این وضعیت والدین باعث احساس حقارت فرزندان، شکلگیری عقدههای روانی، افت تحصیلی و فرار از منزل و گرایش به مواد الکلی آنها میشود.
وی با بیان اینکه ریشهیابی و علتشناسی زیربنایی یکی ار عوامل مهم پیشگیری از طلاق عاطفی است، تصریح کرد: مراجعه به محققان و مشاوران که بیشتر در کلانشهرها نهادینه شده است بهترین راه حل برای پیشگیری و درمان آن در مرحله اول طلاق عاطفی است.
برقراری تفاهم عاقلانه بین زوجها نقش مهمی در پیشگیری از طلاق عاطفی دارد
حجتالاسلام پوریانی با بیان اینکه برقرارکردن تفاهم عاقلانه بین زوجها از دیگر راههای درمان طلاق عاطفی است، اظهار کرد: این امر از طریق بزرگترها، ریشسفیدها و اشخاصی مانند معلمان، اساتید و همکاران که نفوذ اجتماعی بیشتری دارند، صورت میگیرد که تأثیر بسیار خوبی در کاهش طلاق عاطفی دارند.
وی اظهار کرد: پایین آوردن سطح انتظارات افراد نیز میتواند در پیشگیری از طلاق عاطفی موثر باشد و نهادهایی مانند رسانه ملی، آموزش و پرورش و سایر مراکز فرهنگی میتوانند از طریق آموزش مهارتهای زندگی در کاهش این نوع طلاق موثر باشند.
وی تصریح کرد: صداقت و شفافسازی رفتار زوجها در زندگی اجتماعی نیز میتواند در پیشگیری از طلاق عاطفی مؤثر باشد و یک زندگی توأم با صمیمیت را به وجود آورد.
ضرورت نگاه اورژانسی مسئولان نسبت به طلاق عاطفی
حجتالاسلام پوریانی بر ضرورت نگاه اورژانسی مسئولان نسبت به طلاق عاطفی تاکید کرد و افزود: ما باید توجه و اهتمام ویژهای نسبت به این نوع طلاق در جامعه داشته باشیم در غیر این صورت اگر این بلای خانمانسوز را که امروزه در کلانشهرهایی مانند تهران به ازای هر 4 ازدواج یک طلاق صورت میگیرد را به طلاقهای قانونی کشور بیفزاییم بنیاد خانوادهها از هم پاشیده میشود.
وی گفت: آسیبهای اجتماعی و رفتاری در کلانشهرهایی مانند تهران، اصفهان و مشهد به دلیل نوع ارتباطات و روابط سرد بین افراد بسیار فزاینده است و فرزندان نیز به دلیل عدم ارتباط با والدینشان زمینه طلاق عاطفی در خانوادهها را ایجاد میکنند.
پایان پیام/
نظر شما