حجتالاسلام صابر اکبری جدی، عضو کمیسیون مشورتی شورای عالی انقلاب فرهنگی بر لزوم فراهم شدن تسهیلات از سوی دولت برای ساخت مسجد تاکید کرد و به خبرنگار حوزه مسجد و کانون های مساجد خبرگزاری شبستان گفت: در گذشته مساجد به راحتی در دسترس بودند و در محلهای پرتردد مسجد وجود داشت. در واقع در معماری شهرها و روستاها مکانی برای مسجد جانمایی می شد.
وی بیان کرد: متأسفانه در دوران بعد از رضاخان و رژیم پهلوی مجموعهها و مراکزی ایجاد شدند که موجب شد در شهرهای بزرگ، جایی برای مساجد دیده نشود و شهرهای بزرگ فاقد مساجد در دسترس شوند.
حجت الاسلام اکبری جدی ادامه داد: بعد از انقلاب اسلامی نیز این رویه با تعدیل مختصری ادامه پیدا کرد و برخی از شهرکهایی که طراحی شد، فاقد زمین برای احداث مسجد بودند زیرا که پیشبینی چنین فضایی برای مسجد نشده بود. البته سریعا بر اساس دستور العملی که تهیه شد این مشکل تا حدودی جبران شد و در تراکم های جمعیتی برای مسجد هم جای ویژهای دیده شد.
وی خاطر نشان کرد: ولی با این حال مسجد نسبت به گذشته بسیار کم است و دسترسی به مساجد در شهرهای بزرگ وجود ندارد و فواصل زیادی را باید طی کرد تا به مسجد رسید.
حجت الاسلام اکبری جدی با اشاره به اینکه در این زمینه چندین راهکار و مولفه را باید مورد توجه قرار داد، اظهار کرد: در تقسیم زمین شهری و بحث اختصاص زمینها برای کاربریهای مختلف حتما باید نسبت تراکم جمعیت دیده شود. اگر چنین استانداردی تعریف شود آن موقع است که هر شهرک و شهرداری موظف می شود نسبت به تراکم جمعیت مسجد پیشبینی کند و لحاظ کردن این موضوع، کمبود مسجد را هم کاهش می دهد.
تشویق مردم به مسجد سازی
وی تشویق مردم به مسجدسازی را از دیگر راهکارها در این زمینه نام برد و خاطرنشان کرد: قبلا اکثر مساجد توسط مردم ساخته میشد ولی در حال حاضر چون دولت جمهوری اسلامی، شهرداریها یا مساجد دانشگاهها توسط دولت ساخته میشود مردم هم این احساس را دارند که چون حاکمیت، حاکمیتی اسلامی است پس وظیفه حکومت است که اقدام به ساخت مسجد کند ولی این ذهنیت درستی نیست ساخت مسجد همواره بر دوش آحاد مردم و مؤمنین بوده و باید باشد. در گذشته به دلیل آنکه مردم خودشان در ساخت مسجد همیاری میکردند طبیعتا خودشان هم در نگهداری و آبادی مسجد کوشا بودند و در هزینههای مسجد نیز کمک میکردند و در نماز جماعت حضور داشتند چون مسجد را متعلق به خودشان میدانستند.
عضو کمیسیون مشورتی شورای عالی انقلاب فرهنگی تصریح کرد: نظر مقام معظم رهبری هم بر این اساس است که ساخت مسجد و ساز بر دوش آحاد مردم باشد و مسجد سازی برگرفته از روحیه ایمانی مردم باشد نه تکلیف حاکمیتی و دولتی.
وی با اشاره به اینکه دولت باید در رفع کمبود مسجد باید، پیشبینی مکان برای ساخت مسجد را داشته باشد، خاطرنشان کرد: دولت باید در تقسیم اراضی و نقشهای که برای شهرکهای جدید دارد، برای مسجد هم جایی را در نظر بگیرد و یا در بازسازی بافتهای فرسوده حتما نبستی از تراکم زمینی را برای مسجد تعریف کند. طبیعتا در چنین موقعی مردم خودشان زمین را تحویل میگیرند و با کمکهای مردمی ساخت و ساز مسجد را مورد توجه قرار می دهند.
فراهم کردن تسهیلات ساخت مسجد از سوی دولت
حجتالاسلام اکبری جدی فراهمکردن تسهیلات همانند معافیت مالیاتی در بخشهای( آب، برق و گاز) برای مساجد، ارایه تخفیف از سوی شهرداریها در صدور مجوز ساخت مسجد را از جمله تسهیلات دولت در این زمینه نام برد و تصریح کرد: دولت با ارایه وامهایی که در اختیار هیئت امنای مساجد قرار می دهد می تواند مشوق مردم در ساخت مسجد باشد.
وی بیان کرد: ولی با این حال در برخی از جاها خود دولت باید در ساخت مسجد ورود پیدا کند. به عنوان مثال در جاده های بین راهی و مسیرهای پرتردد ساخت مسجد، باید توسط دولت پیشبینی شود.
عضو کمیسیون مشورتی شورای عالی انقلاب فرهنگی در پاسخ به این سوال که چرا شتاب مسجدسازی در قبل از انقلاب بیشتر از بعد از انقلاب بوده است، گفت: در آن زمان رژیم پهلوی، پایبندی به مسایل دینی نداشت و مردم مجبور بودند در مقابل دینستیزی خودشان را موظف به ترویج فرهنگ دینی و گسترش مراکز دینی کنند ولی پس از انقلاب مردم توقع داشتند حاکمیت اسلامی خودش در ساخت مسجد ورود پیدا کند.
شتاب مدرسه سازی پس از انقلاب
وی خاطرنشان کرد: از طرفی مردم پس از انقلاب به سراغ کارهایی دیگر رفتند و در بحث آموزش و پرورش و در جریان مدرسهسازی، خیرین رشد قابل توجهی پیدا کردند زیرا که مردم احساس کردند جمعیت زیاد شده و مدارس دچار مشکل شدند و دولت نمیتواند هزینه های زیادی برای ساخت مدرسه داشته باشد و به کمک دولت آمدند و در واقع در آن دوران و در حال حاضر بر اساس تکلیف در مدرسه سازی وارد عمل شدند.
پاس کاری در بحث مسجد سازی
عضو کمیسیون مشورتی شورای عالی انقلاب فرهنگی گفت: در زمینه مسجدسازی در حال حاضر به اصطلاح پاسکاری صورت گرفته است مردم توقع دارند دولت چون دولت اسلامی است در این زمینه وارد عمل شود و دولت توقع دارد مردم وارد عمل شود. اگر در این زمینه تکلیف روشن شود، مشکل کمبود مسجد رفع می شود.
حجت الاسلام اکبری جدی با اشاره به اینکه در نقشه مهندسی فرهنگی در شورای عالی انقلابی باید این اصول و سیاست ها مشخص شود، تصریح کرد: باید مشخص شود مراکز مذهبی مانند مسجد به چه صورت تعیین تکلیف و سیاستگذاری شوند و وظایف دولت و مردم در مورد مسجد مشخص شود.
پایان پیام/
نظر شما