به گزارش خبرنگار سیاسی خبرگزاری شبستان، آیت الله خامنه ای، رهبر فرزانه انقلاب به عنوان پدری برای ملت همواره به فکر مسایل اقتصادی و معیشتی ملت بود و هستند و در بیاناتشان راهکارهای برون رفت از مشکلات اقتصادی را بیان کردند.ایشان در طول مدت رهبریشان به مسئولان یاد اوری میکردند که مسایل اقتصادی را در راس امور قرار دهند تا ملت شهید پرور ایران که لایق بهترین ها هستند زندگی مناسبی داشته باشند.
با اثبات اقتدار سیاسى و اقتصادى دشمن را مأیوس کنید
اولین صحبت های ایشان در این رابطه در سال 1368 و در بیعت دانش آموزان و آموزگاران با ایشان است. مقام معظم رهبری در این دیدار تاکید کردند:
امروز استکبار جهانى و قلدرهاى سیاسى عالم و امپراتوریهاى زر و زور در سرتاسر جهان که در فساد و انحطاط غرقند، با اسلام و نظام اسلامى دشمن هستند؛ زیرا افشاگر و تهدیدکنندهى آنها، اسلام و بیدارى مسلمین است. طبیعى است هر کارى که علیه اسلام و نظام اسلامى و جمهورى اسلامى از عهدهى آنها برآید، مىکنند. در یک صورت، نظام جمهورى اسلامى مىتواند خود را بهطور کامل از خطر و آسیب دشمن مصون نگهدارد و آن، وقتى است که با اقتدار خویش آنها را مأیوس کند. روزى که جمهورى اسلامى، با اثبات اقتدار سیاسى و اقتصادى خود و با اثبات قدرت ادامهى زندگى، دشمن را مأیوس کرد، مىتوان اطمینان داشت که دشمن از توطئه دست خواهد کشید؛ چون احساس مىکند تلاش او بىفایده است.
تلاش همهى قشرها و آحاد مردم و مسئولان رتبههاى اول و دوم و سوم در نظام دولتى باید این باشد که بر اقتدار نظام جمهورى اسلامى اضافه کنند، و اقتدار سیاسى و اقتصادى و نظامى حاصل نمىشود، مگر با سازندگى. تمام کسانى که در اداره و سازندگى کشور نقش دارند، باید تلاش خود را چند برابر کنند. در صحنهى تولید، تولیدگران باید تا جایى که توان دارند، تولید کشور را بالا ببرند. بخشهاى ادارى و دولتى باید با حسن عمل و جلب اعتماد مردم و با ارایهى خدمات مخلصانه به آنها، بر کیفیت کارشان بیفزایند، و کسانى که در زمینههاى فرهنگى براى مردم منبع الهام و ارشاد هستند، تلاش خود را اضافه کنند.
اگر استکبار جهانى و شیاطین عالم احساس کنند که جمهورى اسلامى ضعیف است، فشار را زیاد خواهند کرد. ما بحمد اللّه قوى هستیم و از ثبات لازم برخورداریم. سرمایهیى که جمهورى اسلامى ایران دارد- اعتماد مردم و پشتیبانى آنها از نظام- گمان نمىکنم هیچ دولتى آن را داشته باشد. این نعمت را باید مسئولان و آحاد مردم حفظ کنند. در کشور ما، دولت و ملتى وجود ندارد؛ همه سربازان انقلاب هستند و باید هم باشند. همه باید روح سربازى براى انقلاب را حفظ کنند. در این خصوص، فرقى هم بین آحاد مردم و مسئولان و مقامات نیست. در قبال اسلام و نظام اسلامى، همه وظیفهى واحدى دارند.
تا به کار و سرمایه ایرانى احترام نگذاریم، تولید ملى شکل نمی گیرد
ایشان همواره در فکر اقتدار اقتصادی ایران بوده اند و در هر دیدار در این رابطه بیاناتی داشته اند که گزیده آنها به شرح زیر است:
بیانات در اجتماع کارگران کارخانجات تولیدى داروپخش1391/02/10
ما تا به کار ایرانى و سرمایهى ایرانى احترام نگذاریم، تولید ملى شکل نمیگیرد؛ و اگر تولید ملى شکل نگرفت، استقلال اقتصادى این کشور تحقق پیدا نمیکند؛ و اگر استقلال اقتصادى یک جامعهاى تحقق پیدا نکرد - یعنى در مسئلهى اقتصاد نتوانست خودش تصمیم بگیرد و روى پاى خود بایستد - استقلال سیاسى این کشور تحقق پیدا نمیکند؛ و اگر استقلال سیاسى یک جامعهاى تحقق پیدا نکرد، بقیهى حرفها، جز حرف، چیز دیگرى نیست. تا یک کشور اقتصاد خود را قوى نکند، پایدار نکند، متکى به خود نکند، مستقل نکند، نمیتواند از لحاظ سیاسى و فرهنگى و غیره تأثیرگذار باشد.
کشور ما به اقتصاد قوى و پایدار احتیاج دارد. من از سه سال یا چهار سال قبل، در سخنرانىهاى عمومى و بزرگ، به ملتمان، به عزیزانمان، به جوانانمان، به مسئولانمان تذکر دادم و گفتم بدانید توطئهى دشمن، امروز متوجه به اقتصاد ماست. حالا ملاحظه میکنید؟ مىبینید که نشانههاى این توطئهى بزرگى که برایش برنامهریزى کردند، یکى پس از دیگرى دارد ظاهر میشود.
البته شما ملت ایران، با همان عزم راسخى که مانعهاى دیگر را از سر راه برداشتید، انشاءاللّه این مانع را هم از سر راه برمیدارید. این همت را کارگر بکند، سرمایهگذار بکند، مدیران دولتى بکنند، مدیران بخش خصوصى بکنند؛ آحاد مردم هم در مصرف تولید داخلى و تولید ملى، عزم راسخ خودشان را نشان بدهند.
از ابعاد مختلف، کارهاى گوناگونى باید انجام بگیرد: مسئلهى تقویت مهارتها در محیط کار، مسئلهى نگرشهاى درست مدیریتى، مسئلهى توانمندسازى نیروى کار، مسئلهى ایجاد احساس امنیت؛ هم براى کارگر، هم براى سرمایهگذار - یعنى برنامهها، قوانین و مقررات باید جورى باشد که هم کارگر احساس امنیت کند و خاطرجمع باشد، هم سرمایهگذار احساس امنیت کند - مسئلهى مواجههى درست با اخلال اقتصادى. یکى از اخلالهاى اقتصادى، مسئلهى قاچاق است. یکى از اخلالهاى اقتصادى، سوءاستفادههاى گوناگون از سرمایههاى ملى است؛ از ذخائر متعلق به مردم در بانکهاى کشور است. کسانى با یک نامى از تسهیلات استفاده میکنند، اما در جاى دیگرى مصرف میکنند؛ این خیانت است، این دزدى است. گاهى دزدى از کیسهى یک نفر است، گاهى دزدى از کیسهى یک ملت است؛ این سنگینتر است. با این اخلالها باید مواجهه بشود.
مشکل دشمن؛ حراست مقتدرانه نظام اسلامى از ثروت عظیم نفت و گاز
بیانات رهبری در اغاز سال91در حرم رضوی.
بهانهى دشمنى در اوقات مختلف متفاوت است. از وقتى مسئلهى هستهاى مطرح شده است، بهانهى دشمنىها مسئلهى هستهاى است. البته میدانند و اعتراف هم میکنند که ایران دنبال سلاح هستهاى نیست. واقع قضیه هم همین است. ما به دلائل خودمان، بههیچوجه دنبال سلاح هستهاى نیستیم؛ نه تولید کردیم و نه تولید خواهیم کرد؛ این را میدانند، اما یک بهانه است. یک روز این مسئله بهانه است، یک روز حقوق بشر بهانه است، یک روز فلان مسئلهى داخلى بهانه است؛ اما همهى اینها بهانه است. مسئلهى اصلى چیست؟ مسئلهى اصلى، حراست مقتدرانهى نظام اسلامى از ثروت عظیم نفت و گاز در این کشور است. امروز و فردا - مثل دیروز - اقتدار اقتصادى و سیاسى و به تبع آن، اقتدار علمى و نظامى، متوقف است به انرژى، به نفت. تا دهها سال دیگر، دنیا محتاج نفت و گاز است؛ این یک مطلبِ مسلّم است. استکبار و قدرتهاى استکبارى میدانند که رگ حیاتشان به نفت و گاز وابسته است. آن روز که نتوانند این نفت ارزان را به دست بیاورند، آن روز که مجبور باشند براى تهیهى نفت و گاز امتیاز بدهند و از زورگوئى دست بردارند، آن روز براى آنها مصیبتبار است.
حل مسئله تورم در گرو رونق تولید داخلى
پیام نوروزى به مناسبت آغاز سال 13911391/01/01
اگر ما توانستیم تولید داخلى را رونق ببخشیم، مسئلهى تورم حل خواهد شد؛ مسئلهى اشتغال حل خواهد شد؛ اقتصاد داخلى به معناى حقیقى کلمه استحکام پیدا خواهد کرد. اینجاست که دشمن با مشاهدهى این وضعیت، مأیوس و ناامید خواهد شد. وقتى دشمن مأیوس شد، تلاش دشمن، توطئهى دشمن، کید دشمن هم تمام خواهد شد.
بیگانگان فشار اقتصادى و سیاسى مىآورند، اما بىفایده است
بیانات در خطبه های نماز جمعه24/11/83
ملت بزرگ ایران! بدانید اگر ایستادگى و حضور شما در صحنه نبود، نظام جمهورى اسلامى و هیچکدام از مسئولان، یک سال هم نمىتوانستند مقاومت کنند. ارادهتان را مستحکم نگه دارید و حضور و وحدت خود را حفظ کنید. مىبینیم و مىدانیم که ملت ایران تا امروز همینطور عمل کرده است، بعد از این هم همینگونه خواهد بود؛ ملت ما ملت ممتازى است. در کنار این، باید مسئولان با کارآمدى و هوشیارى، تلاش عالمانه و دلسوزانه داشته باشند و مشکلات را یکى پس از دیگرى حل کنند و این راهِ نیمهرفته را به پایان برسانند. البته بیگانگان فشار اقتصادى و سیاسى مىآورند، اما بىفایده است. در کوتاهمدت ممکن است فشار اقتصادى علیه ملت ایران باشد، اما خودشان هم مىدانند که در بلندمدّت، هم به نفع ملت ایران است و هم به ضرر آنهاست. همین فشارها ملت ایران و دانشمندان و جوانانِ بااستعداد ما را به پیمودن راههاى علمى و کشف راههاى علمىِ پیچیده و دور از دسترس کشاند؛ بنابراین فشار اقتصادى تأثیرى ندارد. تا شما در صحنه هستید، فشار سیاسى هم تأثیرى ندارد.
هضم نشدن در اقتصاد جهانى رعایت شود
بیانات در دیدار کارگزاران نظام1382/05/15
در برنامه، هضم نشدن در اقتصاد جهانى رعایت شود پیوستن به سازمان تجارت جهانى از نظر من کارى است مثبت؛ اما هنگامى که ما زیرساختهاى لازم را براى این کار داشته باشیم، که الآن این را نداریم. الآن برداشتن تعرفهها و رفتن داخل سازمان تجارت جهانى، یعنى هضم شدن در یک اقتصاد برتر، بدون امکان رقابت؛ یعنى کَم شدن و غرق شدن؛ یعنى همین تولید داخلى را هم که تا امروز با زحمت و خون دل فراهم شده، از دست دادن و نابود کردن. بله؛ سازمان تجارت جهانى میدان گستردهاى براى فعّالیت است؛ اما باید قدرت شنا داشته باشیم. آن روز من گفتم این کار مثل این است که ما یک تیم فوتبال را به مسابقات جام جهانى بفرستیم؛ درحالىکه اعضاى آن هیچ تمرینى نکرده باشند. نتیجهى این کار این است که ما بیست تا گل مىخوریم و برمىگردیم! ما باید آمادگى را فراهم کنیم و عجّله هم نداشته باشیم. پنج سال دیگر شد، ده سال دیگر شد، دیر نمىشود. اوّل باید زیرساختهاى اقتصادى مستحکم شود و ما خاطر جمع شویم، بعد با خیال راحت و با میل وارد صحنه شویم. الآن توصیهى هضم شدن در اقتصاد جهانى، براى اقتصاد ملى و مستقل ما سمّ مهلکى خواهد بود.
در مقابل این سیل جهانى باید مقاومت کنیم
بیانات در دیدار نمایندگان مجلس1381/03/07
اینکه مىگویم ما متعهّد و موظّفیم، به خاطر این است که جمهورى اسلامى بر اساس یک فکر، یک آرمان و یک هدف بزرگ و والا و مقدّس به وجود آمده است و کسانى که معتقد به نظام جمهورى اسلامى و پیام انقلاب هستند، فکر نمىکنم از این معنا تخلّفى داشته باشند. ما به عنوان کسانى که در این مجموعه چنین وظیفهاى داریم و این مسئولیت را احساس مىکنیم، در مقابل این سیل جهانى باید مقاومت کنیم. البته واقعیت جهانىسازى هم یکى از بخشهاى مهم و بارز همین سیل است. فعلًا مسألهى اقتصاد مطرح است؛ جهانىسازى در زمینهى سیاست و فرهنگ هم حتماً وجود دارد و عمل مىشود. آیا در مقابل این سیل مىشود مقاومت کرد؟ ما معتقدیم بله، مىشود مقاومت کرد؛ این وظیفهى اصلى ماست.
یک رکن اقتدار ملى، اقتدار اقتصادى است
بیانات در خطبههاى نماز جمعهی تهران1380/02/28
مسائل اقتصادى، بسیار مهم است. ما از اقتدار ملى صحبت کردیم؛ همه هم قبول دارند؛ یعنى آحاد ملت و مسئولان کشور، اقتدار ملى را شعار و پرچمى مىدانند که باید همه به آن توجّه کنند. حقیقتش هم همین است؛ چون اقتدار ملى، اقتدار زید و عمرو نیست؛ اقتدار یک ملت و یک کشور است. این اقتدار چگونه به دست مىآید؟
فرض بفرمایید یک رکن اقتدار ملى، اقتدار اقتصادى است؛ یعنى کشور از لحاظ اقتصادى بتواند پول ملى خودش را تقویت کند؛ در بازارهاى اقتصادى دنیا حضور تأثیرگذار داشته باشد؛ در بهبود وضع اقتصادى کشور از امکانات خودش استفاده کند؛ فقر را در کشور ریشه کن و یا حد اقل کم کند و بتواند به عنوان یک کشور ثروتمند و غنى، در مقابل چشم دنیا، کارایى نظام خودش را نشان دهد. این مىشود اقتدار اقتصادى، که مسئولان اقتصادى کشور موظّفند این کارها را انجام دهند. اقتدار اقتصادى همچنین به معناى این است که در کشور، بیکارى وجود نداشته باشد؛ اشتغال وجود داشته باشد؛ تولید صنعتى و کشاورزى در حدّ مطلوب باشد؛ از منابع و معادن کشور به نحو بهینه استفاده شود. این هم اقتدار اقتصادى است که بخشهاى گوناگون نسبت به آن مسئولیت دارند.
مانع از نفوذ پنجه دشمن در اقتصاد کشور شوید
بیانات در دیدار جمعى از فرماندهان و پرسنل ارتش1380/01/28
اقتدار ملى، هم زمینهى نظامى دارد، هم زمینهى اقتصادى دارد، هم زمینهى سیاسى دارد، هم زمینهى سازمانى دارد. در همهى زمینهها مسئولان مىتوانند کارى کنند که ملت احساس اقتدار کند. وقتىکه همهى سرمایهاندوزان بینالمللى سعى مىکنند یک ملت و یک کشور را در چنبرهى اختاپوس اقتصادىِ خودشان درآورند و با نامهاى فریبنده و بهناحق، منابع یک ملت را جذب کنند، اگر مسئولان اقتصادى کشور توانستند با تدبیر و هوشیارى و با سرعت عمل متناسب، تدابیر لازم را پیش گیرند و مانع از نفوذ پنجهى دشمن در اقتصاد کشور شوند و اقتصاد ملى را شکوفا کنند، ملت احساس اقتدار مىکند. اقتدار ملى یک مفهوم و مقولهى کاملًا پیچیده و مرکّب است که نه به معناى نظامیگرى است و نه نظامیگرى نبودن آن باید بهانهاى براى منزوى کردن کار نظامى شود. نظامیان هم به نوبهى خود در اقتدار ملى شریکند. در یک مجموعهى نظامى، اقتدار ملى با کارایى نظامى و رشد خُلقیّات جوانمردانه در آنها، خود را نشان مىدهد.
اقتدار ملى یعنى چه؟
بیانات در دیدار زائرین و مجاورین حرم مطهر رضوی1380/01/01
اقتدار ملى یعنى چه؟ اقتدار ملى دست قدرتمندى است که مجموعهى نیروهاى فعّالِ قواى سهگانه در تشکیل آن سهم دارند و باید وظیفهى خودشان را با شجاعت و اقتدار و امید و بدون رودربایستى و با همکارىِ کامل انجام دهند. یک ملت اگر اقتدار ملى داشته باشد- اقتدار در زمینهى اقتصاد، سیاست، فرهنگ و سازماندهى دولتى- مشکلات مادّى و معنوىاش حل خواهد شد. اگر مسئولى در بخش اقتصاد تلاش کند و کارآمدىِ خود را نشان دهد- پول ملى را تقویت کند، تورّم را مهار کند، در جامعه رونق اقتصادى به وجود آورد و طبقات محروم را از حقوقى که متعلّق به آنهاست، برخوردار نماید- مردم احساس اقتدار و توانایى مىکنند. خودشان را در آن مسئول، مشاهده و ملاحظه مىکنند و او را مظهر خودشان به حساب مىآورند. وقتى در عرصهى بینالمللى، مسئولان کشور، با عزّت و سربلندى و استغناء در مجامع جهانى شرکت مىکنند و حرف حقِّ خودشان را با شجاعت بر زبان مىآورند و در معامله و مبادلهى با دولتها، منافع ملى را مدّ نظر مىگیرند و مصالح را ملاحظه و به نفع کشور کار مىکنند، ملت که در جریان این کارها قرار مىگیرد، احساس اقتدار مىکند.
بهره مندی از باراز کشورهای در حال توسعه
بیانات در دیدار جمع کثیرى از جوانان استان اردبیل1379/05/05
دولتهایى هم هستند که از اقتدار نظامى یا اقتدار اقتصادى برخوردار نیستند؛ اسمهایى براى آنها گذاشته مىشود: کشورهاى در حال توسعه، کشورهاى در اصطلاح قبلى جهان سوم. از همهى فرصتهاى اینها که مىتوان براى توسعهى اقتدار امریکا استفاده کرد، باید استفاده کرد. اگر به انرژى آنها احتیاج داریم نفت آنها، گاز آنها باید راه را به سمت نفت و گاز آنها به هر کیفیّتى باز کرد. اگر به بازار مصرف آنها احتیاج داریم، به هر کیفیّتى که ممکن است، باید این راه را به سوى بازار مصرف آنها باز کرد.
تهدیدهاى جهانى را مشاهده کنید
بیانات در دیدار جمعی از آزادگان1369/05/29
ملت باید از لحاظ نظامى، اقتصادى، سیاسى و فرهنگى قوى باشد. تهدیدهاى جهانى را مشاهده کنید، ببینید که قدرتهاى بزرگ در چه فکرهایى هستند. امروز، در همین منطقهى خلیج فارس و خاورمیانه، استکبار جهانى و امریکا، در فکر توسعهى قدرت و در فکر طرحهاى توسعهطلبانهى خودشان هستند. اینها به فکر رفع تجاوز نیستند. خود اینها متجاوزند و تجاوزشان را در بسیارى از نقاط عالم، نشان دادهاند. وجود اینها، براى ملتهاى اسلامى خطر است. اینها نمىتوانند ایجاد امنیت بکنند. ملت مسلمان ما، باید به فکر باشد.
پایان پیام/
نظر شما