مساجد؛ جایگاه ملکوتی خیزش های انقلابی کشورهای عربی

مسلمانان کشورهای عربی، مساجد رابه عنوان پایگاهی برای هدایت خیزش انقلابی خود و نقطه ای برای پرواز به سوی آزادی انتخاب کردند و شاهدیم که پس از پیروزی انقلاب ایران مساجد درسطح جهان باردیگر مراد مومنان خداجو میشود.

 
 
دکتر سید محمد باقر علم الهدی: نخستین بنایی که در اسلام به عنوان مهمترین پایگاه عمومی و اجتماعی و مرکز تصمیم گیری های مهم نظام های برخاسته از اندیشه و تفکر دینی مردم در مکتب اسلام تعریف شده، مسجد است؛ از همین رو پیامبر رحمت با تاسیس پایگاه عمومی و محل تجمع امت، سنگ بنای حضور یکپارچه مردم را در جامعه اسلامی بنا نهاد و آنان را در برنامه ریزی های اجتماعی، تصمیم گیری های سیاسی و اطلاع رسانی های اجتماعی از این طریق سهیم و شریک کرد.
پیامبر اسلام مسجد را به عنوان پایگاهی برای اجتماع مومنان تعریف کرد تا هر کسی که در آن حاضر می شود فقط و فقط با سرمایه ایمان و اخلاص بتواند عرض اندام کند و با خلوصی که از خود در این عرصه ارائه می کند، در تصمیم گیری های سرنوشت ساز جامعه خودش نقش آفرین باشد.
پیامبر اکرم (ص) سرآغاز جوشش و خیزش امت را در مسجد تعریف کرد و به همین جهت در بدو ورودش به شهر یثرب اولین اقدام روشنگرایانه، تعیین کننده و سرنوشت ساز خود را ساخت پایگاهی نه فقط برای عبادت که برای حضور یکپارچه امت در جامعه بنا نهاد.
به موازات توسعه کار مسجد و حضور یکپارچه مسلمانان، حسادت و رشک یهودیان مدینه و مشرکان و سایر بدخواهان به اوج رسید و آنان که می دیدند پیامبر اکرم(ص) با این تدبیر به جا و به موقع پایگاهی را برای انسجام و پرداختن به کار امت تاسیس کرده است و تمام امکانات مسلمانان را ساماندهی و هدفمند به کار می گیرد به فکر افتادند تا این پایگاه را از دست مسلمانان باز پس گیرند؛ اما دشمن هرگز موفق به رسیدن به این هدف شوم خود نشد و حتی آنگاهی که دشمن با تاسیس مسجدی به عنوان مسجد ضرار در مقابل مسجد قبا به فکر تخریب از درون و فشار سیاسی از بیرون برای در هم شکستن مقاومت امت اسلام کرد، پیامبر اکرم آن مسجد را بر سر سازندگانش خراب و آنان را از رسیدن به هدف مایوس کرد.
این پایگاه اسلامی (مسجد) همواره در طول تاریخ نقش اصلی و کلیدی خود را تا زمان حاضر حفظ کرده است.
در ایام انقلاب شکوهمند اسلامی ایران که ملت بپاخاسته و مسلمانان جان به لب رسیده از ستم رژیم ستمشاهی به مبارزه با دشمن اقدام می کردند، نقش و جایگاه مسجد در ساماندهی مبارزات و روشنگری افکار ملت بی بدیل بود.
در ایام دفاع مقدس نیز رزمندگان اسلام از مساجد به سوی جبهه ها عزیمت می کردند و کمک های مردمی مسلمانان نیز در پایگاه خدایی مسجد تقسیم و به جبهه های حق ارسال می شد و همچنین در سایر موارد مشکلات اجتماعی جامعه همچون سیل، زلزله و ... نیز، این مسجد بود که نقش محوری خود را در به سامان رساندن نابسامانی ها ایفا می کرد.
در نگاه دینی ما مسجد فقط یک پایگاه عبادی نیست بلکه مسجد در کنار عبادتگاه بودنش پایگاه هدایتگری، کمک رسانی و مددکاری خیرخواهان جامعه است.
امروز نیز مسجد نقش خود را در کشورهای اسلامی به برکت انقلاب شکوهمند اسلامی ایران بازیافته و دشمنانی که همواره در طول تاریخ برای تهی کردن رسالت مسجد در میان جامعه با ساخت مساجدی همچون مسجد ضرار اقدام می کردند؛ امروز با روشن شدن اهداف شومشان برای مسلمانان حنای آنان رنگی ندارد به همین جهت است که می بینیم نماز جمعه های امروز در کشورهای تحت سلطه عربی به عنوان سکویی برای خیزش های عمومی جامعه آنان تبدیل شده است.
مسلمانان در این کشورها جمع می شوند تا سخنان روشنگران افکار و خطبای دینی و مورد وثوق خود را بشنوند و پس از آن نیز آنان به وظایف اجتماعی و ملی خود اقدام می کنند.
اگر در کشوری مانند تونس روزی فعالیت های مساجد تعطیل بود، امروز همان مساجد به عنوان پایگاه هایی برای انسجام ملی در آن کشور تبدیل شده است.
اگر روزگاری فعالیت مساجد در کشورهایی همچون مصر، بحرین، اردن و ... می بایست تحت نظر مستقیم استخبارات آن کشور انجام پذیرد، امروز مردم با دریافت جایگاه ملکوتی مسجد امکان هر گونه حرکت انحرافی را از دشمن سلب کرده اند و مساجد را به عنوان پایگاهی برای هدایت خیزش انقلابی خود و نقطه ای برای پرواز به سوی آزادی انتخاب کردند.
حضور مردم در مساجد اینگونه کشورها، از مردم آن منطقه، انسان هایی ساخته است که به قول قرآن کریم "یحبون ان یتطهرو "؛ دوست دارند که پاک باشند و پاک زندگی کنند و معنا و مفهوم زندگی پاک را در مبارزه با طاغوتی قرار داده اند که آنان را به سوی شیطان دعوت می کرد. بنابراین آنان که اراده پاکی و طهارت کردند، اجازه تحمل ظلم طاغوت را بر سر خود نمی دهند و حضور او را در کنار خود بر نمی تابند.
این چنین است که مسجد، این خورشید پرفروغ روشنگری و هدایت، بار دیگر سخن و مراد مومنان خداجویی می شود که با پشت سر گذاشتن طاغوت ها، گام های استوار خود را در مسیر نور و هدایت بر می دارند.
رئیس مرکز آموزش عالی تخصصی حوزوی حضرت قاسم بن الحسن (ع)، کارشناس مسائل مذهبی و استاد حوزه علمیه چیذر
پایان پیام/
کد خبر 28827

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha