ایلام توانمند، نیازمند توجه و همت بلند

خبرگزاری شبستان: استان ایلام با داشتن موقعیت استراتژیک، ظرفیت ها و پتانسیل های طبیعی، فرهنگی و اقتصادی نیازمند توجه و همت بلند مردم و مسئولان برای توسعه هر چه بیشتر است.

خبرگزاری شبستان// ایلام


استان ایلام در دامنه چین خوردگی های زاگرس غربی و به وسعت 19044 کیلومتر مربع در همسایگی استان های کرمانشاه، لرستان، خوزستان و کشور عراق قرار دارد که بیش از420 کیلومتر مرز مشترک با کشور همسایه یعنی عراق دارد.


با پیروزی انقلاب اسلامی به رهبری امام خمینی(ره) استان ایلام، گام در مسیر توسعه و رفع محرومیت در همه عرصه نهاد، اما هنوز این شرینی در کام مردم استان چشیده نشده بود که رژیم بعثی عراق با حمایت های کشورهای بیگانه، جنگی نابرابر را آغاز کرد.


مردم ایلام و سرزمین ایلام که در خط مقدم این جبهه و دفاع از آرمان های امام(ره) و انقلاب اسلامی قرار داشتند، جانانه و با از خودگذشتگی زیر بمباران های رژیم بعثی استوار ایستادند و استوار و پابرجا از مرزهای خاکی و اعتقادی و آرمان های خود دفاع کردند.


بعد از دوران 8 سال دفاع مقدس، روزند بازسازی در استان جنگ زده ایلام با شدت هر چه تمام آغاز شد و این استان در مسیر توسعه قرار گرفت، اما واقعیت آن است که با همه خدمات دولت و نظام مقدس جمهوری اسلامی، این استان به دلایل مختلف از جمله 8 سال جنگ تحمیلی، از قافله توسعه کشور عقب مانده و نیازمند توجه و همت بلند مردم و مسئولان است.

این مهم نیز یک ظرفیت برای استان به وجود آورده و انهم در زمینه گردشگری جنگ و کاروان های راهیان نور در بازدید از مناطق عملیاتی دفاع مقدس از یک سو و کار فرهنگی در راستای نشر ارزش های دفاع مقدس و ایثار و شهادت در بین اقشار مختلف جامعه به ویژه نسل جوان است که می تواند استان را به یک قطب فرهنگی در این زمینه تبدیل کند.


کوه های مرتفع، زمین های کشاورزی، جنگل های مناسب، دشت های آباد و رودخانه های پر آب و اقلیم متنوع، سرد، گرم، معتدل و نیمه معتدل شرایط خوبی را برای استان در راستای توسعه همه جانبه فراهم آورده است.


وجود منابع عظیم گازی و نفتی، یکی از بزرگترین مزیت های توجه به جایگاه این استان است به صورتی که در حوزه منابع گازی در حدود 3 درصد از دنیا را در خود جای می دهد که باید متناسب با این پتانسیل و وجود ذخایر عظیم نفتی و گازی در این استان کار شود.


امروزه استان ایلام علاوه بر اینکه یکی ازغنی ترین مراکز آثار فرهنگی و تاریخی کشور به حساب می آید و با دارا بودن 11 درصد از ذخایر نفت و گاز کشور از ظرفیت های بسیار مناسبی برای سرمایه گذاری دراین بخش برخوردار است.


از طرف دیگر ایجاد صنایع بزرگی در استان از جمله پتروشیمی ایلام که هنوز به طور رسمی افتتاح نشده است می تواند زمینه ساز تحول صنعتی بزرگی در استان باشد البته در این بخش نیز نباید به خود پتروشیمی و محصولات آن اکتفا کرد، بلکه باید با مدیریت صحیح، صنایع تبدیلی و زیر دستی این صنعت را در استان ایجاد کرد که این امر موجب شکوفایی صنعتی استان و ایجاد اشتغال خواهد شد.

کارخانه سیمان ایلام، که یکی از مرغوبترین نوع سیمان های کشور و بلکه جهان را تولید می کند، یک ظرفیت مناسب برای استان است که در چند سال اخیر نیز بحث ایجاد کارخانه های دیگری از این نوع در نقاط دیگر استان صورت گرفته که این امر نیز می تواند استان را به قطب تولید سیمان در کشور تبدیل کند و از طرفی خروجی مرز مهران برای صادرات این محصول استراتژیک ساختمانی با توجه به نزدیکی و مسافت کم و کاهش هزینه های حمل و نقل، یکی از ظرفیت های بزرگ استان ایلام است.


بخش کشاورزی به دلیل برخورداری از رشد مستمر و پایدار و درون زای اقتصادی و نقش حیاتی در ایجاد عدالت اجتماعی، تامین امنیت غذایی و توسعه اشتغال در استان مستلزم توجه خاص و حمایت کارآمد است، این بخش در استان ایلام به لحاظ دارابودن توانمندی های قابل توجه در منابع و عوامل تولید زیر می تواند در شکوفائی اقتصاد کشاورزی کشور نقش مؤثری داشته باشد.


اقلیم متنوع آب و هوایی و قابلیت تولید طیف وسیعی از محصولات گرمسیری، معتدل و سردسیری، دارا بودن بیش از 337 هزار هکتار اراضی مستعد کشاورزی، 14 رودخانه دائمی با میانگین 2/4513 میلیون متر مکعب در سال و پتانسیل بالقوه آب سطحی قابل استحصال 1540 میلیون متر مکعب پتانسیل آب های زیرزمینی از جمله پتانسل های این استان است.


وجود پتانسیل های بالقوه مناسب کشت دیم در اکثر مناطق استان، امکان توسعه کشت ارگانیک محصولات زراعی شامل مهارسازی و انتقال آب برای تبدیل اراضی مستعد دیم به کشت آبی، گسترش شبکه های آب رسانی و افزایش سطح زیر کشت زمین های آبی و بهینه سازی مصرف آب در بخش کشاورزی و صنعت دامپروری به صورت صنعتی و بومی و وجود عشایر با تولید محصولات گوشتی و دامی فراوان از دیگر مزیت های این استان به شمار می رود.


کشاورزی به ویژه در بخش هایی از جنوب استان شامل شهرستان های دره شهر و دهلران که از نظر تولید محصولات کشاورزی و جالیزی همانند خیار، هنداونه، طالبی و غلات از جمله گندم و جو و برنج از توان و ظرفیت بالایی برخودار بوده به طوری که در فصل های مختلف سال شاهد صادرات برخی از محصولات کشاورزی استان به استان های همجوار و مرکز کشور هستیم.


احداث سدهای بزرگی همچون سد و نیروگاه عظیم سیمره، سد کنگیر و دویرج می شود، مکانیزه کردن کشاورزی در یخش های مستعد استان با توجه استعداد و آب و هوای آن، از دیگر نقاط قوت و پتانسل های استان برای تبدیل شدن به یک قطب عظیم کشاورزی در غرب کشور است.


مهران یکی دیگر از پتانسل های استان ایلام است که روزانه بیش از 6 هزار نفر از مرز بین المللی مهران تردد می کند و امروز مرز بین المللی مهران به عنوان دروازه ورود به عتبات عالیات و به عنوان امن ترین مرز، برای تردد و سفر به کشور عراق به شمار می رود.
در دو طرف مرز مهران مردم شعیه نشین مستقر بوده که مراودات قومی و خانوادگی با هم داشته و این امر در ایجاد امنیت بیشتر در این مرز نقش مهمی ایفا می کند، مرز مهران به واسطه همکاری و مساعدت مسئولان به یکی از مهم‌ترین خروجی‌های کشور تبدیل شده که در آینده نزدیک در موضوع صادرات و واردات نیز از دیگر خروجی‌های کشور پیشی خواهد گرفت.


ایجاد منطقه ویژه اقتصادی در مهران فرصت مناسبی برای توسعه همه جانبه استان ایلام بوده که باید از این فرصت پیش آمده نهایت بهره‌برداری برده شود، مرز مهران می تواند زمینه ساز فعالیت های مهمی در زمینه های گردشگری، زیارتی، اقامتی، فرهنگی، دینی، تجاری و تعاملات هر چه بیشتر در عرصه های مختلف با کشور عراق باشد و زمینه مساعدی جهت برخورداری مردم دو طرف مرز از مزایای آن باشد.


توانمندی و استعداد استان در بخش میراث فرهنگی و جذب گردشگر تاریخی حائز اهمیت است، وجود آثار تاریخی شاخصی چون شهر تاریخی سراب کلان سیروان، شهر تاریخی دوره ساسانی دره شهر، تپه علی کش دهلران، چغا آهوان مهران، سنگ نوشته گل گل ملکشاهی، سنگ نوشته های تنگ ارغوان، قلعه والی ایلام، قلعه میر غلام دره شهر، پشت قلعه آبدانان و ده ها اثر ارزنده فرهنگی تاریخی دیگر باعث شده تا استان ایلام به یکی از مستعد ترین استان های کشور جهت تورهای تاریخی و جذب گردشگر داخلی و خارجی چهره ی واقعی وتاریخی استان را به دیگران معرفی نمایند.


مجموعه آثار طبیعی شامل چشمه قیر روان، چشمه های آبگرم و غار خفاش دهلران، جنگل های تفریحی ارغوان، غارهای طبیعی و تاریخی سیوان کوه بدره، کبوترلان زرین آباد، غار طلسم ایوان، چل سین شیروان ودریاچه دوقلوی سیاه گاو آبدانان وآبشارهای چمچه زرد، آبطاف و چم آو، گردشگاه ییلاقی خوران، منطقه حفاظت شده بانکول و شکارگاه مانشت نمونه هایی زیبا از آثار طبیعی و بکر استان است.


معادن و ذخایر بزرگ مواد معدنی در این استان، طبیعت بکر و دست نخورده، چهار فصل بودن این استان و داشتن اقلیم های متفاوت خشک و بیابانی، کوهستانی و معتدل، جنگل های سرسبز و مناطق دیدنی و همه و همه گوشه های از ظرفیت ها و قابلیت های این استان است که باید برای توسعه آن تلاش و همت مضاعفی هم از سوی مسئولان و هم از سوی مردم صورت گیرد.


مردم با کار و تلاش و همت و مسئولان نیز با نگاه ویژه در مدیریت و توزیع منابع مالی و اختصاص بودجه می توانند زمینه ساز توسعه و ترقی هر چه بیشتر این استان را فراهم کنند.


مردم ولایت‌مدار و همیشه در صحنه ایلام خود را در میدان‌های مختلف سیاسی اثبات کرده و با وجود اینکه مشکلات اقتصادی ذره‌ای به اراده‌ی آنان در حمایت از آرمان‌ها انقلاب خدشه وارد نمی‌کند، اما باید به این استان توجه بیشتری کرد.


با کار و تلاش و تبدیل استان به یک کارگاه بزرگ اقتصادی و می توان به آینده استان اشاره کرد و با همت مسئولان و فراهم نمودن زیرساخت های نرم افزاری و سخت افزاری شاهد تحولات چشم گیری در این زمینه باشیم.


پایان پیام/


 

کد خبر 287718

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha