به گزارش خبرگزاری شبستان، یازدهمین شماره از مجله آموزه های فلسفه اسلامی دربردارنده مجموعه مطالبی در حوزه معرفت و اندیشه و ذهنیت انسانی و اسلامی همچون سیر تفکرات پیرامون مدینه فاضله در جهان اسلام که به لحاظ تئوریک و مبانی فکری جزء موضوعات مهم فلسفی محسوب می شود، منتشر شد.
بنابر این گزارش، سیر تفکرات پیرامون مدینه فاضله در جهان اسلام، رابطه علت و معلول در دیدگاه سهروردی و ملاصدرا؛ شباهتها و تفاوتها، تاملی در اندیشه سیاسی ملاصدرا از جمله مندرجات این شماره است.
در مقاله "سیر تفکرات پیرامون مدینه فاضله در جهان اسلام" که به قلم حسن احمدی و کاظم افرادی به رشته تحریر درآمده است با بررسی افکار آرمان شهر گرایان مسلمان نشان داده شده که عبودیت خداوند، توجه به معنویت و روحانیت حیات انسان، احترام به انسانیت انسان و سعی در رشد کرامت های انسانی، وحدت و عدالت از جمله ویژگی های مهم آرمان شهرهای اسلامی است.
همچنین، بیان می شود که تعابیری مثل مدینه فاضله، اسلام شهر، دارالسلام، شهر صالحان، خوبستان و... در جامعه مدنظر اندیشمندان مسلمان است و نه ناکجا آباد، هیچستان یا لامکان و اتوپیا،شهر آرمانی اسلام، کالبد و شکلی ثابت ندارد و متفکران اسلامی بیشتر ابعاد ذهنی شهر آرمانی را ارائه می کنند. آنان اصول را مد نظر قرار می دهند و بعدا کالبد با توجه به آن اصول و منطبق با شرایط زمانی، تاریخی، اجتماعی و فرهنگی به وجود می آید. لذا در اسلام یک آرمان شهر و یک شیوه شهرسازی اسلامی داریم، اما به تعداد شهرها می توانیم شهر اسلامی داشته باشیم.
علاوه بر این، در مقاله "تأملی در اندیشه سیاسی ملاصدرا" به قلم حسین بهروان و معصومه سادات حسینی موضوع «سیاست مدن» که همواره از مباحث جدی فلسفه بوده است، مورد توجه قرار می گیرد.
در این پژوهش این موضوع مدنظر نویسندگان قرارگرفته و تنقیح شده است که انبیاء (علیهم السلام) به صورت نظری و عملی به اندیشه سیاست مدن توجه کرده اند، اما فلاسفه بصورت نظری به این بحث پرداخته اند. از میان فلاسفه یونان، فیلسوفان پیش از سقراط به مسئله سیاست توجه داشته و افلاطون و ارسطو، بسیاری از آثار خود را به این بحث اختصاص دادهاند.
در فلسفه اسلامی نیز فارابی لقب فیلسوف سیاست را یافته و علاوه بر او ابنسینا هم بخشی از رساله خود را به سیاست مدن اختصاص داده است. فلاسفه دیگر همچون ملاصدرا نیز به تفصیل و بسط مباحث مجمل فارابی و ابنسینا همت نهاده به طوری که در ادامه این نوشتار، تمرکز اصلی تحقیق بر روی همین موقعیت فکری قرار گفته است.
به گزارش حوزه نیوز، در مقاله دیگری با عنوان "تحلیلی معناشناختی حرکت در حرکت" که به نظریه ابداعی علامه طباطبایی می پردازد این دیدگاه مورد توجه واقع شده که از نظر وی، حرکت در حرکت نه تنها محال نیست، بلکه تبیین چگونگی سرعت و کندی حرکات در پرتو پذیرش حرکت در حرکت ممکن است؛ این مقاله به تبیین زوایای نظریه علامه طباطبایی و نقد و بررسی آن پرداخته است.
شایان ذکر است، مجله آموزه های فلسفه اسلامی به همت دانشگاه علوم اسلامی رضوی منتشر شده و علاقمندان برای تهیه آن میتوانند با شماره تلفن 05112230722 تماس بگیرند.
پایان پیام/
نظر شما