بسیاری از قلوب با معماری جذب اسلام شدند

خبرگزاری شبستان: بسیاری از بزرگان و اندیشمندان جهان از طریق معماری و شهرسازی اسلامی تغییر دین داده و مسلمان شده‌اند، بنابراین تا این اندازه تمدن ما شاخص بوده است.

به گزارش خبرنگار اندیشه خبرگزاری شبستان، عباس ظاهری، عضو شورای سیاست‌گذاری اجلاس جهانی شهر اسلامی در این نشست اظهار کرد: پس از بعثت پیامبر و ابلاغ اسلام از سوی ایشان به بشریت و گسترش آن به کشورهای اسلامی از همان ابتدای بعثت شیاطین هم در مقابل این دین ایستادند و واکنش نشان دادند.

وی ادامه داد: پس از آن در هر کشوری که اسلام ورود پیدا کرد دو چیز در آن تأثیرگذار بود؛ یک فرهنگ بومی آن کشور و دیگری تأثیراتی که دشمنان دین اسلام تصمیم گرفتند بر روی آن بگذارند.

رییس شورای اسلامی شهر قزوین ادامه داد: ایران با توجه به فرهنگ غنی و کهنی که داشت توانست در میان کشورهایی که اسلام به آنها ورود پیدا کرده بود پذیرای مناسبی باشد و نسبت به دیگر کشورها به ذات آن عمیق‌تر پی ببرد کما اینکه پیش از اسلام نیز این سرزمین مهد اندیشمندان متعددی بود.

وی افزود: بنابراین اسلام توانست تأثیر مناسبی در رشد و توسعه اندیشه‌های اسلامی در کشورمان بگذارد.

عضو شورای سیاست‌گذاری اجلاس جهانی شهر اسلامی عنوان کرد: قزوین یکی از آن شهرهایی است که در زمان خود در صدرنشین‌های شهرهای کشور از نظر تاریخی و هنر و ابعاد مختلف بود و سالیان متمادی در این زمره قرار گرفت.

وی با بیان اینکه دلیل انتخاب شهر قزوین که برای برگزاری نخستین اجلاس جهانی شهر اسلامی انتخاب شد، گفت: جایگاه علمی و تاریخی قزوین و تمدن آن موجب شد این شهر به عنوان میزبان نخستین اجلاس انتخاب شود. همچنین به گفته رهبری تعداد اندیشمندان و هنرمندان به حدی در این شهر زیاد است که شمردن آنها ساعت‌ها به طول می‌انجامد.

در ادامه این نشست، عبدالحمید نقره‌کار، رییس دانشکده معماری و شهرسازی دانشگاه علم و صنعت ایران و مرکز قطب علمی اظهار کرد: همه ما به این نکته نگاه قطعی داریم که هدف از برپایی جمهوری اسلامی ایران ایجاد تمدن اسلامی است که این اتفاق مقدمه‌ای برای وقوع آن بود؛ یکی از مهم‌ترین مقدماتی که برای ایجاد تمدن اسلامی مورد نظر تک‌تک شهروندان است مسئله معماری و شهرسازی است.

وی اضافه کرد: گسترد‌ه‌ترین و وسیع‌ترین هنری که فضای زندگی ما را در تمام ساعت‌ها پر می‌کند مسئله معماری و شهرسازی است؛ بسیاری از بزرگان و اندیشمندان جهان از طریق معماری و شهرسازی اسلامی به دلیل ویژگی‌های خاصی که از آیین اسلام داشته است تغییر دین داده و مسلمان شده‌اند، بنابراین تا این اندازه تمدن ما شاخص بوده است.

وی تأکید کرد: زمانی که شهرهای مختلف جهان فاقد تمدن شهرنشینی بود ایران دارای مراکز علمی، کتابخانه‌ای، حوزوی و ... بود که برای شهرنشینی بسیاری از شهرهای بزرگ دنیا الهام‌بخش بود.

نقره‌کار عنوان کرد: در این راستا هنوز ابهاماتی در میان دانشمندان است که رابطه معماری را با اندیشه اسلامی نتوانسته‌اند درک کنند. در حوزه هنر و فلسفه متأسفانه پوچی و هرج و مرج غوغا می‌کند، امروز فلسفه و هنر معماری و شهرسازی اسلامی بخصوص در زمان جریان‌های ساختارزدا دچار پوچ‌گرایی و نهیلیسم شده است، از این منظر در فرهنگ اسلامی چه به صورت تئوری و چه به صورت عملی و همه‌جانبه در زمینه اخلاق شهروندی از نظر کیفی و کمی اندیشه‌ها و نظرات بسیار متفاوت و فراوانی داریم که البته هنوز به صورت قانون درنیامده است.

رییس دانشکده معماری و شهرسازی دانشگاه علم و صنعت ایران و مرکز قطب علمی تصریح کرد: از نظر سبک معماری و شهرسازی و آثار آن مهم‌ترین فرهنگ‌شناسان و تمدن‌شناسان در حوزه‌های معماری و شهرسازی تمدن ایران اسلامی را بی‌نظیر می‌دانند. آنچه که امروز متأسفانه در اجرا و واقعیت شاهدیم بخصوص در کلان‌شهرها مشاهده می‌کنیم با فرهنگ و تمدن مشعشع و ارزشمندانه ما نه‌تنها هم‌صحبت نیست بلکه در برخی مواقع مغایرت دارد.

وی تصریح کرد: البته کارگروه معماری در شورای عالی انقلاب فرهنگی تشکیل شده و درصددیم منابع دستی ایجاد کنیم که قوانین معماری و شهرسازی را در سطح کشور و نظام مهندسی منطبق با معیارهای اسلامی ترویج دهیم.

پایان پیام/
 

کد خبر 286351

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha