به گزارش سرویس دیگر رسانه های خبرگزاری شبستان به نقل از سایت جبهه جهانی مستضعفین، در مقاله پیش رو به بررسی اسلامگرایی و شرایط مسلمانان در کشور استرالیا میپردازیم.
استرالیا که گاهی آن را "قاره جزیرهای" نیز نامیدهاند، سرزمین پهناوری است که بیش از هفت میلیون کیلومتر مربع وسعت دارد. این کشور دارای 130 ملیت مقیم است که مسلمانان 67 ملیت از این ترکیب جمعیتی را به خود اختصاص دادهاند.
اسلام سومین دین بزرگ در استرالیا، پس از مسیحیت و بوداییگرایی است. هماکنون مسلمانان استرالیا در شهرهای اصلی همچون سیدنی، ملبورن و پرت متمرکزند. به طوری که در شهر سیدنی 2/53 درصد، ملبورن 7/34 درصد و مابقی آنان به ترتیب در شهرهای پرت، بریزبین، آدلاید، کانبرا، تاسمانی و داروین زندگی میکنند.
تعداد مسلمانان استرالیا
در سال 1981 تعداد مسلمانان استرالیا حدود 77 هزار نفر اعلام گردید. اما به تبع افزایش جمعیت مسلمانان جهان در سالهای اخیر، شمار مسلمانان استرالیا نیز افزایش یافت.
به طوری که بر اساس آمارهای سال 2006 این تعداد به حدود دویست و هشتاد هزار نفر افزایش یافت. تخمین زده میشود، با توجه به روند گسترش اسلام در این کشور، جامعه مسلمانان استرالیا از 399 هزار نفر کنونی به 714 هزار نفر در سال 2030 (رشد 80 درصدی) فزونی خواهد یافت. این در حالی است که جمعیت غیرمسلمان در استرالیا حدود 18 درصد کاهش داشته است. (+)
بر اساس آمارهای سال 2000، 44 درصد مسلمانان این کشور زیر 20 سال هستند و 85 درصد آنها در استرالیا متولد شدهاند. بیشتر خارجیان عمدتا مسلمانانی از لبنان و ترکیه هستند.
در این کشور شهر سیدنی به نسبت سایر شهرها مسلمانان بیشتری را در خود جای داده است.
تاریخچه اسلام در استرالیا
جوامع بومی و مسلمان در استرالیا به مدت سه قرن است که در این کشور زندگی میکنند و در این جامعه نهادینه شدهاند.
از سال 1700 میلادی ماهیگیران مسلمان اندونزی به این منطقه وارد شده و به تدریج تجارت با استرالیا گسترش یافت.
تحقیقات اخیر نیز حکایت از وجود برخی نقوش اسلامی در مناطق بومی نشین شمال استرالیا دارد. همچنین بین سالهای 1860 تا 1920 نیز شتربانانی از افغانستان به این کشور وارد شدند. این افراد به تدریج روابط خود را با بومیان گسترش دادند و با بومیان وصلت کردند.
در اواخر سال 1880 مسلمانان مالزیایی به شمال استرالیا وارد شده و به عنوان کارگر در صنعت مروارید به کار گمارده شدند. این افراد نیز رابطه تنگاتنگی با بومیان برقرار کردند و بر این اساس امروزه بومیان مالایی زیادی در مناطق شمالی استرالیا به چشم میخورند.
بر این اساس به تدریج مردم استرالیا با این دین آشنا شده و اسلام در این کشور گسترش یافت.
گرایش به اسلام در استرالیا
تحقیقات نشان میدهد گرایش به اسلام در میان بومیان این کشور بالاست و سعی دارند تلفیقی بین ارزشهای اسلام و سنتهای دیرینه خود ایجاد کنند.
بر اساس آمار ملی سال 2001،، 641 نفر بومی به اسلام گرویدند که این آمار در سال 2006 با 60 درصد افزایش به 1014 تن رسید.
این آمار نشان از توسعه روند اسلام گرایی در این کشور دارد.
دلایل گرایش به اسلام در استرالیا
یکی از دلایل مهم گسترش اسلام در استرالیا، عملکرد مسلمانان و تعامل سازنده آنان با فرهنگ و تمدن این کشور به شمار میرود.
از دلایل دیگر استقبال استرالیاییها از اسلام، معرفی صحیح این دین مبین به آنان، از جمله توجه قرآن به حقوق انسان، مبارزه پیامبر گرامی اسلام و یاران ایشان با هرگونه تبعیض جنسیتی محسوب میشود.
زنان در این کشور گرایش زیادی به اسلام دارند. شاید یکی از علت ها این باشد که در این کشور بسیاری از زنان بومی مورد سوءاستفاده جنسی قرار میگیرند. تأکید اسلام بر حجاب برای این زنان امنیت و مصونیت به بار میآورد.
بومیان استرالیا همچنین به این دلیل به اسلام گرایش مییابند که این دین بر چندفرهنگگرایی و احترام به تمامی انسانها مبتنی است. در اسلام نژاد، جنسیت و قومیت عامل برتری نیست.
به طور کلی نتایج مؤسسه پژوهشهای آسیایی دانشگاه ملبورن نشان میدهد: احترام به پیروان دیگر ادیان، مبارزه با تبعیض میان انسانها بهویژه زنان و حمایت از محیط زیست موجب شده است که هزاران استرالیایی به سمت اسلام متمایل شود و این واقعیتی است که نمیتوان آن را پنهان کرد. (+)
برخی از تازه مسلمانان استرالیایی
آلنتا
آلنتا از استرالیاییهایی است که از مسیحیت به اسلام گرویده است. وی در زمینه گرایشش به اسلام میگوید:
"اسلام را پذیرفته ام زیرا این دین بر نقش و تاثیر زنان تأکید دارد. در اسلام نقش زن و مرد به طور خاص مشخص و تعریف شده است."
نظره
نظره دیگر زن مسلمان شده در این باره میگوید: "اشتراک زیادی بین اسلام و سنن مردم بومی وجود دارد. به عنوان مثال در قرآن اسراف به شدت مذموم شناخته شده است. در سنت مردم بومی نیز چنین چیزی به چشم میخورد. غذا و آب در هر دو سنت بسیار با ارزش شناخته شود.
دکتر وایت
دکتر وایت، یکی از تازه مسلمانان استرالیایی درباره نحوه آشناییاش با اسلام میگوید: "زمانی که رشته تحصیلی خود را درباره مطالعات سیاسی خاورمیانه شروع کردم، به مطالعه متون عربی و ترکی برای درک بهتر اسلام و تمدن اسلامی پرداختم.
هر چه بیشتر مطالعه کردم، بیشتر به عظمت و غنای معنوی و اعتقادی دین اسلام پی بردم؛ به ویژه که با دوستان مسلمانی از کشورهای اسلامی آشنا شدم و از طریق آنها به حقیقت اسلام و نگرشهای گوناگون آخرین و کاملترین دین الهی پی بردم."
وی اذعان دارد به شدت تاکید اسلام بر حجاب وی را جذب کرده است.
ایوت بالداچینو
ایوت بالداچینو کارشناس ارشد حقوق از دانشگاه سیدنی است که 12 سال پیش، پس از جدایی از مذهب کاتولیک مسلمان شده است. او 6 سال سنی بوده است ولی اکنون 6 سال است که به آیین شیعه گرویده است. او همچنین پس از این تشرف نام خود را به ثریا تغییر داده است.
مساجد و مراکز اسلامی در استرالیا
از آنجا که در این کشور، در ابتدا خانوادهها و جوامع روستایی به زندگی اسلامی در این کشور شکل دادند بر این اساس اولین مساجد و سازمانهای اسلامی نیز توسط این افراد پایهگذاری شد.
در این کشور مساجد متعددی وجود دارد. به عنوان مثال در سیدنی 20 مسجد و مرکز اسلامی مشغول به فعالیتاند. همچنین در این کشور مدارس دولتی و خصوصی اسلامی نیز وجود دارد.
اعمال و مراسم مذهبی در استرالیا
در این کشور مسلمانان آزادانه اعمال و فرایض مذهبی را به جا میآورند. مانند مراسم شبهای قدر، محرم و صفر و رمضان.
در کشور استرالیا اسلام به دلایلی که ذکر شد به سرعت در حال گسترش است و سالانه بسیاری از بومیان این کشور به این دین آسمانی گرایش پیدا میکنند. البته مسلمانان استرالیا با مسائل و محدودیتهایی نیز مواجه هستند که در مطالب بعدی بدان خواهیم پرداخت.
نظر شما