جنبش سقاخانه تلاش برای خلق اثر هنری مبتنی بر فرهنگ بومی است

خبرگزاری شبستان: معاون امور هنری گفت: توجه به سنت و نمادهای دینی و بومی ما در خلق آثار هنری یک حرکت عقب گرد نیست بلکه به فعلیت درآوردن گذشته برای نسل امروز است.

به گزارش خبرگزاری شبستان، حمید شاه آبادی، معاون امور هنری وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی  روز سه شنبه در مراسم افتتاح نمایشگاه جنبش سقاخانه در هنر معاصر ایران که با حضور هنرمندان هنرهای تجسمی در موزه هنرهای معاصر برگزار شد، افزود: جنبش سقاخانه یک جهش به سوی جلوست و تلاشی برای این است که داشته های فرهنگی و سنت برای نسل ما سرمایه شده و دستمایه ای شود برای اینکه هنرمندان خلاقیتشان را مبتنی بر این مفهوم بومی خلق کنند.


وی تصریح کرد: اثر هنری در خلا خلق نمی شود و اگر به این داشته های فرهنگی مان توجه نکنیم حتما مفهومهای دیگری در خلق آثار جای آنها را می گیرد و با آثار هنری مواجه می شویم که اصالت ندارند.


معاون امور هنری وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی با بیان اینکه برپایی نمایشگاهی از آثاری که مربوط به جنبش هنری سقاخانه است اقدامی موثر و شایسته تقدیر است، گفت: در این نمایشگاه بر روی روش و شیوه انگشت گذاشته شده است که دغدغه معاونت هنری در مدت سه سال اخیر بوده است.


وی تاکید کرد: بنای ما این بود که موزه هنرهای معاصر دست به اقداماتی بزند که جریان ساز باشد و تفاوت خود را با اقدامات نگارخانه ای و گالری داری مشخص کند چرا که این موزه جایگاه برجسته جهانی داشته و در گنجینه خود آثار نفیسی دارد که برای نسل نو حامل پیامی ارزشمند و هنری فاخر است.


شاه آبادی ادامه داد: همیشه دغدغه این را داشتیم که در فضای هنرهای تجسمی کشورمان اقداماتی که به نوعی بیانگر هویت دینی و ملی ماست جایگاه خود را داشته باشد و حرکتی که به عنوان جنبش نقاشی سقاخانه ای امروز ارایه شده بخشی از این نگرش است.


وی در ارتباط با جنش هنری سقاخانه گفت: این جنبش نشان از نقشی دارد که هنرمند در یک بازه زمانی خاص به عنوان یک جریان فکری ایجاد کرده است. زمانی هنرمند یک اثر هنری فارق از همه رویدادهایی که در کشور اتفاق می افتد خلق می کند ولی این آثار اهمیت دوچندانی دارد چرا که نشان از نقش هنرمندان از پایه ریزی این جنبش و مکتب دارد.


معاون امور هنری وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ادامه داد: هنرمندان توانسته اند در برهه ای از زمان نسبت به جریانی که در کشور اتفاق می افتد با نگاه خلق آثار هنری خود اعلام موضع کرده و یک جریان جدید هنری را خلق کنند در واقع جنبش سقاخانه یک جریان هنری در مقابل یک جنبش سیاسی است.


وی تصریح کرد: این جنبش نشان داد هنرمند به عنوان الگو نسبت به وقایع زمان خود صاحب موضع و دیدگاه است و با اثر هنری خود می تواند نسبت به جریانهای روز تاثیر گذار باشد.

 

جنبش سقاخانه تنها جنبش هنر ایران است که از چند وجه دارای اهمیت است


رییس موزه هنرهای معاصر ایران نیز در این مراسم گفت: نمایشگاه سقاخانه جز دغدغه های اصلی ما در سه سال اخیر بود و در این مدت دنبال شرایطی برای برپایی این نمایشگاه بودیم.


احسان آقایی با اشاره به اینکه با روی کارآمدن پهلوی اول مدرنیته در ایران شدت گرفت مدرنیته ای که خیلی هوشیار نبود، گفت: هنر مدرن زمانی وارد ایران شد که هیچ پشتوانه ای نداشت و یک خلا تاریخی بین فرهنگ مردم ما و هنر مدرن وجود داشت و قرار بود تاحدودی ارزشهای ملی و دینی ما از بین برود.


وی ادامه داد: تاریخ موسیقی نشان می دهد در آن دوران سازهای ایرانی از آموزش کنار گذاشته می شود و سازهای غربی در دستور کار قرار می گیرد.


وی گفت: زمانی که اولین دوره هنرجویان مدرنیته ایرانی کارشان را شروع کردند خلایی بین مردم و هنرمندان در آن دوره وجود داشت. نبوغ ایرانی در این دوره یک بار دیگر خود را نشان داد و هنرمندان سعی کردند حداقل درون مایه مدرنیته را ایرانی کنند و باورهای آن دوره ما وارد جریان هنر شد که اولین حرکت در این زمینه نیز استفاده از نمادهای عاشورایی در هنر بود.


رییس موزه هنرهای معاصر تاکید کرد: این تنها جنبش ایرانی در عرصه هنر است که از چند وجهه دارای اهمیت است. یکی اینکه درون مایه ایرانی را وارد هنر مدرن کرد دوم اینکه راهی را که این هنرمندان نشان دادند به سمت دگرگونی هنر جدید ایرانی است.


نمایشگاه جنبش سقاخانه در هنر معاصر ایران روز گذشته با حضور مسئولان هنری و هنرمندان هنرهای تجسمی گشایش یافت.


در این نمایشگاه بیش از 95 اثر از هنرمندانی چون منصور قندریز، صادق تبریزی، پرویز تناولی، حسین زنده‌رودی، فرامرز پیل‌آرام، ناصر اوویسی، ژازه طباطبایی و مسعود عربشاهی در هر هشت گالری موزه هنرهای معاصر تهران به نمایش درآمده است.


گفتنی است، این نمایشگاه تا 21 آبان ماه ادامه خواهد داشت و در طول برگزاری این نمایشگاه، نشست‌های تخصصی پیرامون مکتب سقاخانه برگزار خواهد شد.

 

 

پایان پیام/

کد خبر 284584

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha