به گزارش خبرنگار ادبیات خبرگزاری شبستان، مراسم رونمایی از کتاب «فیض بوک» نوشته ناضر فیض در سری برنامه های دوشنبه های کتاب در فرهنگسرای اندیشه برگزار شد. در این مراسم علاوه بر ناصر فیض، محمدرضا ترکی شاعر و استاد دانشگاه و سید عبدالجواد موسوی طنز پرداز و پژوهشگر نیز حضور داشتند.
شاید فیض بوک هم فیلتر شود
ناصر فیض از آن جایی که خود یکی از برگزارکنندگان نشست های «دوشنبه های کتاب» است، درباره کتاب خود گفت: «فیض بوک» شامل اشعار مطبوعاتی من است که پیش تر در ستونی در روزنامه «تهران امروز» و چند جای دیگر، منتشر شده بود. شباهت اسمی کتاب با شبکه اجتماعی «فیس بوک» یک حسن انتخاب است و البته این دو، تفاوت هایی با هم دارند؛ مثلا «فیس بوک» فیلتر است و «فیض بوک» خیر که شاید در آینده برعکس شود و اولی رفع فیلتر و دومی فیلتر شود.
ناصر فیض در فیض بوک به نوعی طنز ناب نزدیک شده است
در ادامه محمدرضا ترکی، ناصر فیض را طنزپردازی دانست که یک شاعر خوب نیز هست، گفت: فکر می کنم ناصر فیض باید تکلیف شاعری یا طنز پردازی اش را روشن کند. اگر اشعار «فیض بوک» را به چشم شعر جدی ببینید به نظر می رسد با یک شاعر جدی که زبان شعر را به خوبی می شناسد، روبرو هستید. از سوی دیگر اگر به چشم طنز به آن نگاه شود باز هم تخصص طنز دیده می شود و در نهایت حتی اگر برای تفنن و سرگرمی دنبال اشعار آمده باشید دست خالی باز نمی گردید.
وی با اشاره به اینکه در فیض بوک شاهد یکدستی هستیم، توضیح داد: معمولا در کتاب شاعران جوان و مبتدی و یا مبتدیان سالمند، فراز و فرودهای بسیاری وجود دارد اما در 200 صفحه «فیض بوک» شما با یک دستی روبرو هستید که نشان از آن است که شاعر زبان خود را یافته و به یک گونه اختصاصی رسیده است. به اعتقاد من شاعر توانسته به نوعی طنز ناب نزدیک شود. باید به افراد ظاهرا طنزپرداز گفت اگر می توانید مطلبی در هجو فردی بنویسید و در جمع علاقه مندان او بخوانید و اگر توانستید لبخند را بر لبان دوستان او و حتی خودش بنشانید، طنز گفته اید؛ جوری که خودش هم بگوید: فلان فلان شده عجب چیزی نوشته است. بسیاری بر اساس همین توهم، خود را شاعر یا طنز پرداز می دانند.
ناصر فیض یکی از افرادی است که به طنز مطبوعاتی آبرو بخشید
سید عبدالجواد موسوی نیز در این مراسم طی سخنانی گفت: با وجود این که سال های زیادی از ورود جدی ناصر فیض به دنیای طنز نمی گذرد، خیلی زود خود را در این حوزه تثبیت کرده و از جمله افرادی شده که مخاطب خود را یافته است. ناصر فیض یکی از افرادی است که به طنز مطبوعاتی آبرو بخشید. اصولا طنزنویسی برای مطبوعات کار دشواری است و از آن جایی که طنزهای این گونه تاریخ مصرف دارند، اغلب افراد آن را جدی نمی گیرند و صرفا به عنوان شغل به آن نگاه می کنند. اما ناصر فیض طنزهای تاریخ مصرف دار را هم جدی گرفته و به معرض قضاوت گذاشته است.
جسارت فیض در انتشار آثار مطبوعاتیاش ستودنی است
وی با بیان اینکه فیض شاعری پایبند به حیثیت ادبی خود است، اظهار کرد: شاید من اگر جای او بودم جسارت انتشار کارهای مطبوعاتی را پیدا نمی کردم. معمولا شاعران و نویسندگان کارهای مطبوعاتی خود را پس از سال ها و بعد از انتشار آثار جدی، منتشر می کنند همان کاری که مرحوم شاملو هم انجام داد. به اعتقاد من همین جسارت ناصر فیض را هم باید جدی گرفت. خوشبختانه لغزش هایی که در طنزهای مطبوعاتی وجود دارد، در اشعار فیض دیده نمی شود و او به خوبی از این آسیب دوره کرده است.
در این بخش از نشست، ناصر فیض به پیشنهاد منتقدان برای تغییر فضا شعری از «فیض بوک» را برای حاضران قرائت کرد و در پایان نیز از فیض بوک رونمایی به عمل آمد.
پایان پیام/
نظر شما