به گزارش خبرگزاری شبستان، عظیم عابدینی مدیر گروه ارزیابی پایان نامه های پژوهشکده گفت: 4 پایان نامه از مجموع پایان نامه های علوم انسانی اسلامی، در گروه ارزیابی پایان نامه های پژوهشکده مورد بررسی و ارزیابی قرار گرفت.
وی ادامه داد: سید محمد صادق احمدی در پایان نامه ای با عنوان "آزادی عقیده و بیان در نظام جمهوری اسلامی ایران" در دانشکده حقوق و علوم سیاسی دانشگاه تهران در مقطع کارشناسی ارشد به بررسی این موضوع پرداخته است.
عابدینی ادامه داد: در این پایان نامه آمده است: اسلام به عنوان یک دین جامع و کامل و حاوی دستوراتی، که یارای پاسخگوئی به نیازهای تمامی آحاد بشریت است از طرف ما مسلمانان مطرح میگردد. در مقام تبیین مستدل این دیدگاه لازم است نگارش ها در این مسیر سوق داده شود و تمامی همت لازم به گونهای هماهنگ و متشکل در جهت آگاهی بخشیدن به ملت هائی که تشنه دریافت حق و حقیقت بوده و عدالت را در درون مکاتب دستساز بشریت و مکاتب دیگر نمییابند، حرکت نماید.
وی تصریح کرد: این مهم با ایجاد جمهوری اسلامی ایران و نمود جهانی یافتن امکان اداره یک جامعه در تمامی ابعاد بوسیله احکام اسلامی، از نقش بارزی برخوردار شده است . بررسی هر جنبه از جنبههای چنین جامعهای هنگامی جامعیت لازم را خواهد داشت که مبانی اسلامی آن نیز مورد مداقه قرار گیرد. لذا در این نوشتار به مبانی قرآنی موضوع رساله پرداخته شده است تا مقایسهای اجمالی بین دیدگاه اندیشمندان اسلامی و قوانین و مقررات جاری صورت پذیرد و تا حدودی دریابیم در چه مرحلهای از انطباق آنها با موازین اسلامی از دیدگاههای مختلف قرار گرفتهایم.
وی با اشاره به پایان نامه "نقدآراء ابن تیمیه درآیات ولایت" گفت: زهره اخوان مقدم، در دانشکده الهیات دانشگاه تهران در مقطع کارشناسی ارشد با راهنمایی محمد اسدی گرمارودی این پایان نامه را به رشته تحریر در آورده است.
عابدینی افزود: در فصل اول این پژوهش نگارنده به شخصیت ابن تیمیه و نیز ویژگیهای عصر او پرداخته، تا با شناخت وضعیت سیاسی، علمی، اجتماعی و دینی زمان او، بستر عقایدش مشخص شود. در فصل دوم چگونگی تعامل ابن تیمیه با قرآن، آیات مورد بحث او، آثار تفسیری، و تأثیر عقاید ابن تیمیه در تفسیرش به بحث گذاشته شده است. خواننده مییابد که چگونه دو دیدگاه مهم ابن تیمیه ـ یعنی عقیده به و تجسیمِ خداوند و نیز دشمنی با اهل بیت پیامبر(ص) ـ در تفسیر او اثر گذاشته است.
این استاد حوزه و دانشگاه بیان کرد: در فصل سوم ابتدا معنای «آیات ولایت» بررسی شده و سپس زندگی علامه حلّی و کتاب شریف «منهاج الکرامة» مورد تحقیق قرار گرفته است. پس از آن مروری بر کتاب «منهاج السنة» شده تا خواننده کتاب مورد نقد این نوشتار، آشنا شود. سپس سه آیه مورد توجه قرار گرفته و عقاید ابن تیمیه نقد شده است. این سه آیه عبارتند از: آیه ولایت، آیه تبلیغ و آیه اکمال.
وی ادامه داد: از دیگر آیات به دو دلیل چشم پوشی شده است. اول اینکه در تعداد آیات ولایت بسیار اختلاف است و اکثراً آیات فضائل را با این مقوله اشتباه میکنند. بعضی محققان علاوه بر سه آیه مذکور، تنها به آیه اولی الامر و آیه «کونو مع الصّادقین» اشاره کردهاند. از آن جا که ابن تیمیه درباره آیه اولی الامر اصلاً بحث نکرده آیه دیگر را هم به اختصار گذرانده، لذا نگارنده به همان سه آیه اصلی اکتفا نموده است. دوم اینکه نقدهای مطرح شده در سه آیه مزبور، خصوصاً آیه ولایت، اکثراً کلّی و عمومی است. از آنجا که بر اثر حمایت آل سعود، عقاید باطل ابن تیمیه،زیر چتر وهابیّت جانی تازه گرفت، نگارنده امیدوار است که توانسته باشد شخصیت منفی ابن تیمیه و نیز بُغض او را نسبت به اهل بیت، نشان دهد. به همین منظور در بحث از آیه ولایت، صدها مورد از سخنان جسورانة او را فهرست نموده است.
دکتر عابدینی از پایان نامه بعدی با عنوان" نقد و تحلیل نقش خاندان اموی در تاریخ اسلام تا پایان دوره خلفای راشدین " نام برد و افزود: علی بیات، دانشجوی دانشکده الهیات و معارف اسلامی دانشگاه تهران در مقطع دکتری با راهنمایی هادی عالم زاده و استاد یدالله نصیریان این پژوهش را به سرانجام رسانده است.
وی بیان کرد: این نوشتار پژوهشی است در شناخت ماهیت و روشهای برخورد فکری، سیاسی،اجتماعی و اقتصادی امویان با اسلام و به طور کلی فرایند نقش آنان در تاریخ اسلام تا روزگاری که به نام جانشین رسول خدا مقدرات جهان اسلام را در دست گرفتند و به تحکیم موقعیت خود پرداختند.این موضوع که طلقا(آزاد شدگان) در نقش و جایگاه خلفای پیامبر اسلام ظاهر شدند خود از شگفتیهای تاریخ اسلام است و شایسته و بایسته تحقیقات عمیق و دقیق.
مدیر گروه ارزیابی پایان نامه های پژوهشکده باقرالعلوم (ع) تصریح کرد: در این نوشتار سعی شده است که مختصات فکری سیاسی،اجتماعی و اقتصادی زمینه ساز به قدرت رسیدن این خاندان به روش تحقیقات کتابخانهای مورد بررسی قرارگیرد و نشان داده شود که چگونه بازگشت مظاهر سیاسی و اجتماعی عصر جاهلی، زمینه را برای به قدرت رسیدن خاندانی که خو گرفته به فرهنگ عصر جاهلی بود وخود سنبل و شاخص آن به شمار میرفت، فراهم آورد.
وی " تجرد برزخی " را دیگر پایان نامه مورد بررسی در این گروه خواند و گفت: ابوالقاسم شکوری دانشجوی کارشناسی ارشد دانشکده الهیات و معارف دانشگاه تهران این پژوهش را انجام داده است.
به گزارش روابط عمومی پژوهشکده باقرالعلوم (ع) این مدیر پژوهشی با ارائه توضیحاتی در مورد این پایان نامه ابراز کرد: شیوه تحقیق در این اثر میان رشته ای و با تاکید بر روش عقلی در مقام اثبات و داوری است. «تجرد برزخی»، مرتبه ای از تجرد است که حد وسط میان تجرد محض و مادی صرف بوده و در عین برخورداری از آثار مادی، اصل ماده فاقد می شود. عالم مثال از مراتب واقع در نظام هستی (مثال منفصل) و قوه خیال از مراتب نفس آدمی (مثال متصل)، مجرد به «تجرد برزخی» هستند.
وی در پایان یادآور شد: صدرالمتألهین بر خلاف جمهور از یکسو مراتب تجرد نفس را از هم بازشناخته و از سوی دیگر، «تجرد برزخی» مثال منفصل را به اثبات رسانده است. از متأخران، سبزواری و از نو صدرائیان، علامه طباطبایی و دیگران، مطلق «تجرد برزخی» را پذیرفته اند. پاره ای از نتایج و آثار قول به «تجرد برزخی» عبارتند از: 1- بقای نفوس غیر بالغ به مرتبه تجرد عقلانی 2- تجرد نفوس حیوانات تام الوجود 3- تصحیح معاد جسمانی و احوال اخروی 4- حشر نفوس حیوانات و...
پایان پیام/
نظر شما