حجت الاسلام محمد تقی قندی، معاون فرهنگی مرکز مدیریت حوزه های علمیه خواهران در رابطه با موضوع تحول در حوزه های علمیه به خبرنگار شبستان گفت: تحول در حوزه های علمیه مختص امروز و شرایط کنونی نیست بلکه در طول سالها یا حتی دهه های گذشته نیز این موضوع محل نقد و نظر بسیاری از صاحب نظران در این عرصه بوده است.
وی افزود: حوزه های علمیه در گذشته نیز دراین زمینه فعالیت ها و برنامه ریزی هایی داشته اند، پیش بینی نظام آموزشی برای خواهران طلبه، ایجاد نظام آموزشی برای سفیران هدایت و تشکیل نظام ارزیابی برای برادران طلبه، همچنین اعطای مدرک به دانش آموختگان حوزوی از جمله طرح ها و برنامه های انجام شده در راستای نظام بخشیدن به سازمان و فعالیت های حوزه های علمیه بوده است که ثمره آن تحول در حوزه های علمیه است.
تحول به معنای تغییر در اصول نیست
حجت الاسلام قندی گفت: از بررسی سیر این تحول 2 نکته به دست می آید 1- وجود اختلاف نظرهایی در تعریف تحول و جایگاه تحقق آن، این که این تحول در کجا و کدام قسمت ها باید ایجاد شود؟ 2- آیا روند این تحول تا کنون قابل قبول و رضایت بخش بوده است یا نه؟
وی با اشاره به بیانات مقام معظم رهبری در این خصوص گفت: مقام معظم رهبری در سفر پربرکتشان به شهر قم، بر حفظ داشته های اصیل حوزه و ثابت ماندن آنها در بحث تحول تاکید داشتند. تحول به معنای تغییر دراین اصول نیست تعریف تحول و مسیرحرکت و تحقق آن همواره از مسایل مهم و مورد نقد در حوزه های علمیه بوده است و سخنان رهبری مبنی بر حفظ اصول و ارزش ها یکی از موانع تحقق تحول را برطرف کرد.
تحول حوزه در دو عرصه سازمان حوزه و مدیریت آن قابل تعریف است
حجت الاسلام قندی تحول حوزه های علمیه را در دو عرصه سازمان حوزه و مدیریت آن قابل تعریف دانست و گفت: تشکیل شورای عالی حوزه، تشکیل شورای برنامه ریزی، ایجاد مرکزمدیریت حوزه های علمیه خواهران و برادران مواردی است که می توان در زمینه تحول سازمانی در حوزه های علمیه از آن نام برد.
وی افزود: همانطور که مقام معظم رهبری در فرمایشات خود در این خصوص عنوان کردند مدیریت حوزه های علمیه و مراکز حوزوی به شکل پراکنده امکان پذیر نیست و شورای عالی در این زمینه نیازمند برنامه ریزی جامع ودقیق است این که شورای عالی بر روی چه مسایلی تمرکز داشته باشند امرمهمی است زیرا نتیجه و ثمرات آن در کلیه سطوح ومراحل تحول حوزه اثرگذار است.
حوزه های علمیه نیازمند تحول در نوع نگاه و سیاست گذاری است
معاون فرهنگی مرکز مدیریت حوزه های علمیه خواهران تحول در نوع نگاه و سیاست گذاری براساس آن را ازجمله مواردی دانست که حوزه در آن، نیازمند تحول اساسی است و در این رابطه گفت: منظور از تحول در نوع نگاه، جایگزین کردن نگاهی است که در آن عواملی مانند آینده نگری، جهانی نگری و احساس مسئولیت در برابر عموم مردم کشور و حتی مردم جهان مورد توجه جدی سیاست گذاران حوزه قرار بگیرد و به این معنا تحول در نگاه و منظر کسانی که این مسئولیت را به عهده دارند بسیار مهم و حائز اهمیت است.
وی افزود: موضوع دیگر، تحول در متون حوزوی است رهبر معظم انقلاب بر حفظ متون ارزشمند آموزشی در حوزه تاکید داشتند اما این به آن معنا نیست که حوزه نیازهای امروز جامعه را مد نظر قرار ندهد امروز باید متناسب با زمان ، و بر اساس نیازهای جامعه ، متون آموزشی ارائه شود. در گذشته نیز این رابطه تناسبی وجود داشته است زمانی مباحث قضا و قضاوت در حوزه های علمیه به شکل جامع و مفصل تدریس و تحصیل می شد اما در زمان طاغوت با توجه به این که منصب قضاوت و اجرای قانون در اختیار دولت بود نه روحانیت، لذا این مباحث کمتر در حوزه مطرح می شد.
پایان پیام/
نظر شما