پایداری مشفق به ارزش‌های دینی رنگ نباخته / مشفق سهراب شعر را پرورش داد

خبرگزاری شبستان: محمدرضا سنگری گفت: استاد مشفق به ترکیب‌بند محتشم توجه کرده و آن را سرود،‌ البته 60 سال بعد نیز این جریان در مشفق رنگ نباخته و استمرار دارد.

به گزارش خبرنگار ادبیات خبرگزاری شبستان، همایش نکوداشت شاعر معاصر استاد عباس کی‌منش مشهور به «مشفق کاشانی» روز گذشته 21 مرداد با حضور «سیدمحمد حسینی» وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی دولت دهم، «حمیدرضا شاه‌آبادی» معاون هنری وزارت ارشاد، «محسن مومنی شریف» رییس حوزه هنری، «امیر خوراکیان» رییس سازمان فرهنگی هنری شهرداری، استاد مشفق کاشانی و جمع کثیری از شاعران و ادیبان هم دوره استاد و شاعران جوان در تالار وحدت برگزار شد.

 

* استاد مشفق از فاتحان عرصه غزل در انواع مختلف به شمار می‌روند

در ابتدای این مراسم، سیدعلی موسوی گرمارودی، شاعر درباره شعر استاد مشفق گفت: مشفق کاشانی، چهره‌ ماندگار و غزل معاصر و از جمله غزل‌سرایان نئوکلاسیک محسوب می‌شود، در زمره شاعرانی چون هوشنگ اتحاد‌، شهریار، رهی معیری، بهزاد کرمانشاهی و....محسوب می‌شود.‌ اگرچه خود استاد در غزلی گفته است که «چراغ عمر زپیری گرفت رنگ...» اما این یک شکواییه از شاعر بیش نیست،‌ چرا که مشفق کاشانی در آغاز دهه دهم زندگی خود غزل‌هایی می‌گوید گه خون هم‌چنان در رگ‌های آن جاری است.

 

وی با اشاره به مراتب غزل در اعصار مختلف، بیان کرد: از آغاز تا امروز به لحاظ مضمون و محتوا غزل دارای مراتبی بوده و هفت و هشت جامه در بر کرده است، هم‌چون غزل عاشقانه، غزل عارفانه، غزل اجتماعی و غزل نئوکلاسیک که استاد مشفق از فاتحان این عرصه به شمار می‌روند. استاد مشفق با گامی استوار از پیوندگان این راه است در شعر او نه در قافیه و شایگانی به چشم می‌خورد، نه در وزن انحرافی است زبان او در کمال استواری و سبک او عراقی است با گوشه چشمی گاه گاه به هندی.

 

موسوی گرمارودی به سابقه دوستی خود با مشفق اشاره کرد و افزود:‌ بنده سالیان دراز است که علاوه بر آن که سایه مهر و پیشکسوتی استاد را بر سر خود دارم و از اخلاق، بزرگواری و خوی مهربان و مخملی و دل‌جوان و شاداب روان او بهره‌مندم و شعر بلند او را سرمشق می‌دانم.

 

* شعرهای مشفق رنگ تعلیمی دارد/ پایداری مشفق به ارزش‌های دینی رنگ نباخته است

«محمد رضا سنگری» شاعر و محقق ادبی سخنران بعدی این مراسم بود که با اشاره به شهر کاشان و اینکه این شهر شاعرخیز بوده است، در سخنانی گفت: طی 50 و 60 سال اخیر بلد کاشان شاعرخیز بوده است‌. نخستین کتابی که از مشفق کاشانی چاپ شد، متعلق به سال 1323 بود که مشفق در آن دوران 19 ساله بود. اگر آن سالها را مرور کنیم خواهیم دید زمانی نبوده که فرد به صورت عادی به ارزش‌های دینی بپردازد، اما مشفق به ترکیب‌بند محتشم توجه کرده و آن را سرود،‌ البته 60 سال بعد نیز این جریان در مشفق رنگ نباخته و استمرار دارد. اثر دوم وی نیز در 19 سالگی منتشر می‌شود. شعرهای مشفق که از جان پاک وی تراویده است‌، شصت سالی است که جوششگاه و خاستگاه شعر نابی است که رنگ تعلیمی دارد.

 

وی با بیان اینکه در میان شاعران روزگار ما هیچ شاعری به مانند مشفق و به اندازه او اخوانیه ندارد، اظهار کرد:‌ 30 نکته و گفته را از شاعران بزرگ و شاخص انتخاب کرده‌ام که درباره استاد مشفق گفته شده است. از درون آنها ویژگی‌هایی درباره شخصیت و منش مشفق کاشانی و شعرش یافته‌ام که در این مجال نمی‌توان همه آنها را برشمرد؛ اما معنی‌آرایی در شعر مشفق، گستردگی حوزه آگاهی‌های مشفق و نکته‌پردازی و نازک‌خیالی است و به عنوان شاخصه شعری مشفق از نکات قابل ذکر است.

 

* استاد مشفق سهراب شعر را پرورش داد

محمدعلی بهمنی دیگر سخنران این مراسم بود. وی خود را شاگرد استاد مشفق کاشانی معرفی و به آن افتخار کرد و در سخنانی گفت: من شاگرد استاد مشفق هستم و افتخار می‌کنم و از این که هفته‌ای 2 روز را در خدمت وی هستم، خوشحالم و در روزهای دیگر هفته دلم برایشان تنگ می‌شود.

 

وی با بیان اینکه در این مراسم کسی از من سوال کرد که فرق بین رستم و استاد کاشانی چیست، بیان کرد: من در پاسخ به این فرد گفتم، رستم با اینکه یکی از افسانه‌های بزرگ ادبیات کشور است ولی به هر حال فرزند خود را کشت ولی استاد مشفق کاشانی فرزند شعر کشور را پرورش داد و این مساله بسیار مهمی است.

 

* به جوانان تاکید می‌کنم استاد مشفق محصول مسیر درست شعر ایرانی است

در ادامه، دکتر مدرس‌زاده از اساتید دانشگاه کاشان که به نمایندگی از اداره فرهنگ و ارشاد اسلامی کاشان، جامعه دانشگاهی و انجمن‌های ادبی سخنرانی می‌کرد،‌ نیز ویژگی ممتاز مشفق را در این دانست که سن با برکت او به معنی مرور همه اتفاقاتی است که در این هشت دهه بر شعر و ادب گذشته است و گفت:‌ تأثیرپذیری آگاهانه مشفق کاشانی از کلیم کاشانی و محتشم نشان از حفظ سنت‌ها دارد. طی این دهه‌ها افرادی بوده‌اند که افتخار شاعری آنها کنار گذاشتن متون ادبی هم‌چون گلستان،‌ بوستان کلیه و دمنه و...بود. اما هنر مشفق آن است که در مسیر خود تک‌رو نبوده و جوانان را نیز با خود همراه کرده است‌.

 

وی، شعر استاد را سرشار از دوستی‌ها،‌ مباهات و افتخار دانست و خاطرنشان کرد:‌ تاکید می‌کنم به جوان‌هایی که تصور می‌کنند،‌ گریز از سنت و پناه بردن به جذبه‌های دیگر می‌تواند فرهنگ را نجات دهد‌، همه ما باید بدانیم که غزل و شعر سنتی و فرهنگ اصیل ایران که آبشخورهایی چون شعر مشفق دارد،‌ محصول راه و مسیر درست و بایسته است.

 

پایان پیام/

کد خبر 281696

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha