حضور دین در عرصه هنر نباید امری نمایشی باشد

خبرگزاری شبستان: مدیرعامل خانه هنرمندان با بیان اینکه در کشور اسلامی دین جوهره همه فعالیت‌های هنری است، گفت: فرهنگ و هنر دینی باید در تمامی فعالیت‌ها جاری و ساری باشد.

به گزارش خبرنگار شبستان، نشست تشریح برنامه‌های تابستانی خانه هنرمندان بعدازظهر امروز با حضور مجید سرسنگی مدیرعامل خانه هنرمندان، بهمن نامورمطلق معاون پژوهشی خانه هنرمندان و جمشید حقیقت‌شناس معاون هنری این خانه برگزار شد.

در ابتدای این نشست، مجید سرسنگی، مدیرعامل خانه هنرمندان با تبریک روز خبرنگار به رسالت‌های خبرنگاران اشاره کرد و گفت: من اواسط دهه 60 خبرنگار روزنامه جمهوری اسلامی در صفحه هنر و ادبیات بودم و بعد از آن هم با هفته‌نامه‌های مختلف همکاری کردم، وقتی الان به سه دهه قبل نگاه می‌کنم و شرایط خودم را در آن سه دوره می‌بینم جهش‌های بسیار خوبی خصوصا در حوزه حرفه‌ای‌شدن خبرنگاری ادبیات و هنر صورت گرفته است، وقتی مطالب را می‌بینم ارتقای کیفی مشهود است، مطالب از یک پختگی خوبی برخوردار است و خبرنگاران سهم بسیار خوبی از وضعیت فرهنگ و هنر دارند.

وی افزود: این یک مسئله جدی است که حوزه رسانه را به بازی نگیریم، حوزه رسانه مقدم حوزه فرهنگ و هنر است، رسانه را نمی‌توان از فرهنگ و هنر جدا کرد، رسانه از جنس فرهنگ و هنر است، تعامل حوزه فرهنگ و هنر و رسانه باعث جریان‌سازی در جامعه می‌شود.

وی سپس از خبرنگاران خواست منتقدان مدیران باشند که دایره نقدشان هم نکات مثبت و منفی را دربر بگیرد، البته دایره نقد گسترده‌تر از این است که نقاط منفی را دید بلکه دیدن یک کلیت است که از نقطه‌های سیاه و سفید پر است، وظیفه خبرنگار است که این نقطه‌های سیاه و سفید را نشان دهد.

مدیرعامل خانه هنرمندان با اشاره به برنامه‌های این خانه اظهار داشت: از فروردین امسال علی‌رغم اینکه فضای کشور درگیر مسئله انتخابات بود تلاش شد که این مسئله مهم بر روند کار در این مجموعه تأثیر نگذارد، برای همین در فروردین امسال در ایام تعطیل خانه هنرمندان برای علاقه‌مندان باز بود.

وی سپس به فعالیت‌های آموزشی و پژوهشی خانه هنرمندان اشاره کرد و گفت: در پنج ماه اخیر نزدیک به چهار عنوان کتاب و یک شماره نقدنامه هنر در این خانه منتشر شده است. علاوه بر آن کلاس‌های آموزشی ادبیات تطبیقی و نظریه‌ چیست، برگزار شد و محتوای آن به صورت بسته دی‌وی‌دی تولید شده و در اختیار دانشجویان رشته‌های هنر قرار می‌گیرد.

سرسنگی با اشاره به راه‌اندازی دانشگاه تابستانی خانه هنرمندان گفت: دومین سال دانشگاه تابستانی خانه هنرمندان به خاطر تلاقی با ماه مبارک رمضان کلاس‌های آن پس از این ماه آغاز می‌شود. در این کلاس‌ها بسیاری از دانشجویان و حتی اساتید دانشگاه ثبت‌نام کرده‌اند، هزینه‌های این دانشگاه به صورت خودگردان پرداخت می‌شود.

رییس خانه هنرمندان از راه‌اندازی دانشگاه مجازی خانه هنرمندان خبر داد و گفت: نسخه دانشگاه مجازی با عنوان مکتب عالی هنر آماده شده و به‌زودی این نسخه نهایی رونمایی خواهد شد.

وی سپس با اشاره به فعالیت‌های نمایشی این خانه گفت: تماشاخانه استاد انتظامی از ابتدای امسال 10 نمایش مستقل، 14 نمایش تئاتر دانشگاهی، یک نمایشگاه عروسکی و کارگاه تئاتر مکتب تهران برگزار شده است و پیش‌بینی شده تا پایان امسال 17 نمایش مستقل در این تماشاخانه به اجرا برود.

کارگاه تجسمی برای کودکان، نمایش فیلم مستند برای مردم، نمایشگاه میهمانی 2 آثار پیشکسوتان هنر و نمایشگاه آثار ننه حسن از جمله برنامه‌های تجسمی خانه هنرمندان بود که سرسنگی به آنها اشاره کرد.

رییس خانه هنرمندان از افتتاح سینما تک این خانه در بیست و نهم مرداد خبر داد و گفت: در این سینما فیلم‌های خاص برای علاقه‌مندان خاص پخش خواهد شد.

سرسنگی با اشاره به بزرگداشت خسرو سینایی فیلم‌ساز برجسته کشور گفت: همزمان با برگزاری بزرگداشت استاد سینایی مجموعه‌ای از آثار مستند وی به عنوان یک بسته تولید و در اختیار علاقه‌مندان قرار می‌گیرد.

رییس خانه هنرمندان از راه‌اندازی مجمع صنفی هنرمندان خبر داد و گفت: با مساعدت شهرداری تهران تعاونی مسکن هنرمندان راه‌اندازی شده و برای برخی از هنرمندان مسکن ساخته خواهد شد.

را‌ه‌اندازی باشگاه مجازی باشگاه فرهنگی رفاهی از دیگر برنامه‌های خانه هنرمندان بود که سرسنگی به آنها اشاره کرد.

در ادامه، دکتر بهمن نامورمطلق، معاون آموزشی و پژوهشی خانه هنرمندان با اشاره به راه‌اندازی معاونت آموزشی و پژوهشی در این خانه گفت: با راه‌اندازی این معاونت خانه هنرمندان یک خانه مؤلف شده است، جایی که در آن بحث گفت‌وگو و برنامه وجود دارد، بر همین اساس ما تلاش کردیم آموزش‌های غیررسمی را در کشور گسترش دهیم، یکی از مراکز غیررسمی در گسترش آموزش هنر خانه هنرمندان است.

وی با اشاره به برگزاری کارگاه‌های پژوهشی در خانه هنرمندان گفت: بر اساس همین سیاست کارگاه آموزشی خبرنگاری هنر را با اساتید برجسته برگزار می‌کنیم.

دکتر بهمن نامورمطلق با اشاره به تمرکز برنامه‌های دانشگاه تابستانه خانه هنرمندان گفت: امسال این دانشگاه در دو حوزه نظریه‌های نوین و نظریه‌های بومی متمرکز شده است، می‌خواهیم مخاطبان را با نظریه‌های نوینی مثل نشانه‌شناسی هنر یا اسطوره‌شناسی هنر و از طرفی با کارگاه‌های نظریه بومی چیست، آشنا کنیم و بر همین اساس دروسی را ارایه می‌کنیم.

معاون پژوهشی و آموزشی خانه هنرمندان پرکردن شکاف‌های آموزشی در عرصه هنر را از جمله اهداف دانشگاه تابستانی خانه هنرمندان خواند و گفت: راه‌اندازی دانشگاه مجازی خانه هنرمندان گام بعدی فعالیت‌های معاونت پژوهشی است که امیدواریم وزارت علوم برای راه‌اندازی این دانشگاه همکاری‌های لازم را با ما داشته باشند.

معاون آموزشی پژوهشی خانه هنرمندان با اشاره به فعالیت‌های فرهنگی این معاونت گفت: برگزاری شب‌های ایران‌شهر یکی از برنامه‌های ماست و قرار است بزودی شبی با قیصر امین‌پور و پس از آن هم شبی با سهراب سپهری هم برگزار شود. در این شب‌ها افکار و آرای این هنرمندان بازخوانی می‌شود.

وی با اشاره به برنامه سرو هنر گفت: در شورای پیشکسوتان هنرهای دستی از زمانی که شورای پیشکسوتان هنرهای سنتی در خانه هنرمندان تشکیل شده است در برنامه سرو هنر از هنرمندان سنتی مثل میناچیان و مظاهری تقدیر خواهد شد.

تشکیل گروه‌های جامعه‌شناسی هنر، ادبیات تطبیقی، باستان‌شناسی و گروه‌های بینا‌رشته‌ای از دیگر برنامه‌های خانه هنرمندان بود که بهمن نامورمطلق به آنها اشاره کرد.

وی از برگزاری نشست‌هایی با عنوان مطالبات هنرمندان و پژوهشگران از دولت جدید خبر داد و گفت: در این سلسله‌نشست‌ها مطالبات هنرمندان از دولت جدید موضوع نشست‌هاست.

بهمن نامورمطلق خاطرنشان کرد: خانه هنرمندان یکی از مراکز نقد و رونمایی از کتاب‌های هنری در کشور است که این نگاه ثمرات خیلی خوبی داشته است.

وی خاطرنشان کرد: مجموعه کتاب‌های جامعه‌شناسی هنر و بازنمایی معماری و شهرسازی در ادبیات و هنر در این خانه به‌زودی منتشر می‌شود.

در ادامه این نشست، جمشید حقیقت‌شناس، معاون هنری خانه هنرمندان با بیان اینکه خانه هنرمندان میزبان هنرمندان در تمامی رشته‌های هنری است، گفت: این خانه هفت نگارخانه دارد که در سال گذشته 130 فعالیت هنری در آن انجام شده و امسال بین 70 تا 80 فعالیت را پشت سر گذاشته است، کمبود وقت یکی از مشکلات ما برای کیفی‌کردن برنامه‌های هنری در خانه هنرمندان است و تمام تلاش‌مان این است که از وقت حداکثر استفاده را برای کیفی‌کردن فعالیت‌ها استفاده کنیم.

پیداکردن هنرمندان گمنام، استفاده از مباحث جدید در هنرهای تجسمی، برگزاری دوسالانه دیوارنگاری، جمع‌آوری تمامی فعالیت‌های تجسمی در گالری‌های تهران، برپایی نمایشگاهی برای ایده‌پردازی و استادکاران و فعالیت اقتصادی در هنر از جمله فعالیت‌های هنری است که در خانه هنرمندان به آن توجه شده و معاون هنری این خانه به آنها اشاره کرد.

حقیقت‌شناس برپایی اکسپوی عکس تهران را یکی دیگر از اولویت‌های خانه هنرمندان خواند و گفت: در زمینه عکاسی ما بیشتر به فروش عکس توجه کرده‌ایم زیرا یکی از مشکلات نمایشگاه‌های عکس این بوده است که این عکس‌ها پس از به نمایش درآمدن به آتلیه‌ها برمی‌گردند، از آنجا که هنر عکاسی در کشور ما برای فروش فعالیت نکرده است و بیشتر برای استفاده مطبوعاتی بوده است می‌خواهیم یک گالری را فقط به نمایش عکس اختصاص دهیم زیرا فکر می‌کنیم در حوزه عکس کمتر فعالیت شده است. در اکسپوی سال پیش که در خانه هنرمندان برگزار شد این خانه خیلی محور نبود اما امسال قرار است به صورت مستقل به عنوان متولی اکسپوی عکسی برگزار کند.

مجید سرسنگی، یکی از مشکلات را در زمینه فروش آثار هنری هنرمندان گفت: یکی از مشکلات ما این است که مدیریت تجسمی کشور در داخل نیست و در خارج از کشور است و مسئله دوم انحصارشکنی است، متأسفانه تعداد کمی از هنرمندان بیشترین فروش را در حراج‌های هنری دارند اما باید شرایطی فراهم شود که تمامی هنرمندان بتوانند آثارشان را به حراج‌های هنری ببرند.

مجید سرسنگی با اشاره به عدم صدور مجوز شعب خانه هنرمندان در شهرستان‌ها گفت: علی‌رغم اینکه استان‌های بوشهر، سیستان و بلوچستان، آذربایجان و خوزستان برای راه‌اندازی شعبه خانه هنرمندان اعلام آمادگی کرده بودند اما وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی مجوز راه‌اندازی این خانه را به ما نداد، امیدوارم در دولت جدید این امکان برای هنرمندان استانی فراهم شود تا شعبه‌ای از خانه هنرمندان در شهرشان داشته باشند.

مدیرعامل خانه هنرمندان با تأکید بر اینکه تمامی فعالیت‌هایی که در کشور در زمینه هنر صورت می‌گیرد باید محور دینی داشته باشند، گفت: در کشور اسلامی همه فعالیت‌های هنری باید جوهره دینی داشته باشند، من قایل به نمایشی کارکردن در حوزه دین نیستم البته در مناسبت‌های دینی باید رنگ و بوی این برنامه‌ها بیشتر باشد، ما در ماه مبارک رمضان برنامه‌های ویژه‌ای متناسب با این ماه داشتیم، بحث فرهنگ و هنر دینی را در همه سال باید رعایت کنیم نه اینکه در حرکت‌های نمایشی بگوییم فلان کار دینی را انجام دهیم، کارهای دینی نیازمند به تعریف نیستند.

وی خاطرنشان کرد: هر کار دینی نیازمند یک جشنواره مجزا نیست، در سالی که دبیری جشنواره تئاتر رضوی را به من پیشنهاد دادند همزمان جشنواره تئاتر فجر را هم پیشنهاد دادند اما من دبیری جشنواره تئاتر رضوی را پذیرفتم و گفتم این جشنواره چون دینی است نباید نازل برگزار شود، در آن سال جشنواره تئاتر رضوی بهتر از حتی جشنواره تئاتر فجر برگزار شد، من اعتقادم بر این است که کار دینی باید خوب انجام شود.

وی با تأکید بر عدالت فرهنگی در کشور گفت: در همه شهرهای کشور باید امکانات مناسب وجود داشته باشد و یکی از راه‌هایی که بر اساس آن می‌خواستیم عدالت فرهنگی را در شهرها برقرار کنیم راه‌اندازی شعب خانه هنرمندان در شهرستان‌ها بود. با این وجود هنوز هنرمندان شهرستانی هستند که به تهران می‌آیند و در این خانه نمایشگاه برپا می‌کنند.

سرسنگی از رسانه ملی خواست که به برنامه‌های این خانه توجه کند و گفت: تلویزیون ملی که از فقر برنامه و فقر هنرمندان شاکی است و سریال‌هایی پخش می‌کند که باعث وهن مردم است چرا از برنامه‌های خانه هنرمندان استفاده نمی‌کند؟

پایان پیام/

 

کد خبر 281237

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha