به گزارش خبرنگار سیاست خارجی خبرگزاری شبستان، دکتر علیاکبر صالحی، وزیر امور خارجه دولت دهم امروز در آخرین روز کاری خود در ضیافتی به مناسبت روز خبرنگار، عید سعید فطر و ساعات پایانی مسئولیتاش در دستگاه دیپلماسی ایران به پای صحبتهای خبرنگاران نشست.
در این مراسم که سیدعباس عراقچی، سخنگوی وزارت امور خارجه ایران و رامین مهمانپرست، رییس مرکز رسانهای و عمومی دستگاه دیپلماسی صالحی را همراهی میکردند وی چند توصیه به رسانههای داخلی کرد.
در ابتدای این ضیافت، رامین مهمانپرست ضمن تشکر از نقش رسانهها در دیپلماسی نظام جمهوری اسلامی ایران گفت: امیدواریم دولت جدید بتواند در رسیدن به اهداف خود به توفیقات شایستهای دست یابد و در عرصه سیاست خارجی شاهد موفقیتهای بزرگ این دولت با کمک رسانهها باشیم.
در ادامه، عراقچی نیز ضمن گرامیداشت روز خبرنگار و یاد شهیدان دیپلمات در مزارشریف و شهید صارمی افزود: این عزیزان نماد رشادت در سیاست خارجی ما هستند و حادثهای که برای آنها رخ داد سمبل اصلی همراهی دیپلمات و خبرنگار است.
در ادامه نشست، دکتر صالحی ضمن تشکر از نقش رسانهها در تقویت سیاست خارجی ایران گفت: خوشحالیم که جمهوری اسلامی ایران و ملت بزرگ با ساخت یک حماسه سیاسی بار دیگر ارزش و اقتدار و عزت خودشان را به رخ جهانیان کشیدند.
وی گفت: کسی باور نمیکرد ملتی که اینچنین تحت فشار از جانب دیگران بود و تحریمهای ظالمانه و غیرقابل توجیه را به این مردم تحمیل میکردند علیرغم این فشارها قریب به 73 درصد واجدان شرایطش پای صندوقهای رأی حاضر شوند و رأی به رویهای به عنوان اعتدال و تدبیر دهند.
صالحی با بیان اینکه ملت ایران مراحل مختلفی را تا به اینجا گذرانده است، تصریح کرد: دوران بهمریختگیها از انقلاب مشروطه تا انقلاب جمهوری اسلامی ایران را مردم تجربه کردهاند و پس از انقلاب نیز 34 سال دوران بالندگی را پشت سر گزاردهاند و همین امر از ملت ایران یک ملت افتخارآفرین در منطقه و جهان ساخته است.
وی با تأکید بر این نکته که در این 34 سال پس از انقلاب نمونههای فراوانی از سوی ملت ایران به جهانیان نشان داده شده، افزود: از جمله این نمونهها شیوه حکومتداری استثنایی است و کارآیی این شیوه در تحولات و بحرانهای منطقه را میتوان نام برد.
صالحی ادامه داد: همچنین عدالتگستری و تحولات چشمگیر ارتقای شاخصهای اجتماعی منجر به ارایه آخرین گزارش سازمان ملل شد که ما در آن دومین کشور پس از کره جنوبی با ارتقای شاخصهای اجتماعی بودهایم که یکی دو مورد از اطلاعات را به دلایلی نتوانسته بودیم به سازمان ملل ارایه دهیم که در صورت ارایه ایران اولین کشور در خصوص ارتقای شاخصهای اجتماعی میشد.
وزیر امور خارجه دولت دهم تصریح کرد: پس از انقلاب اسلامی نظام جمهوری اسلامی جهت صحیحی را برای حرکت انتخاب کرده، هرچند گاهی با تأمل، گاهی با سرعت و گاهی با کندی حرکت کرده و همگی کاستیها و کندیها ناشی از ما مدیران بوده است.
وی افزود: من چند ماه پیش از این نه از باب اینکه پیشگو هستم بلکه از باب اطلاعات بدستآمده در وزارت خارجه این نکته را بیان کرده بودم که سال 1392 سالی خواهد بود که نظام جمهوری اسلامی وارد دوره جدیدی خواهد شد، دوره جدیدی از تعاملات سیاسی و تحولات اجتماعی، من به شما این نوید را میدهم که جمهوری اسلامی ایران بیش از گذشته و سریعتر از آن رو به پیشرفت و اعتدال و اقتدار و عزتمندی خواهد رفت، این نوید بیپایه و اساس نیست.
صالحی با یادآوری بیانات اخیر مقام معظم رهبری گفت: ایشان هم فرمودند در منطقه، شمال آفریقا و جهان شاهد بحرانهای زیادی هستیم اما در ایران تحولات جدید و نشاطآفرینی را در حال رخدادن است و این روند همچنان با استقرار دولت جدید ادامه مییابد.
توصیههای آقای دیپلمات به رسانهها!
صالحی در توصیه به رسانهها گفت: درست است که رسانهها در طول زمان با بکارگیری ابزارهای پیشرفته فناوری از اینترنت گرفته تا دیگر ابزارات باید اطلاعات را به صورت دقیق و جمعی در اختیار مردم قرار دهند اما بعد محتوایی رسانههای ما باید متفاوت از رسانههای جهان باشد.
وی با بیان اینکه ما همانطور که مدعی هستیم سیاستمان دارای مبنای ارزشی است و به دنبال منفعتطلبی نیستیم باید مصالح کشورمان را در بحث رسانهها هم پیگیری کنیم بایستی قطعا محوریت رسانهها در بنیان ارزش و اخلاق باشد تا یک رسانه ویژه در جهان شود، ابزارآلات لازم است اما کافی نیست، ما نباید مثل رسانههای دیگر جهان باشیم.
صالحی ادامه داد: ما میخواهیم رسانههای اخلاقمدار و ارزشمحور به جهان معرفی کنیم، رسانه باید بیطرف و مردمی باشد و به تنویر افکار عمومی و ساختن آن با بیطرفی بپردازد، رسانه نباید طرفی را بگیرد و اگر قرار بود این کار را بکند بهتر است بر روی آن نوشته شود که از آن فلان ارگان و حزب است اما عمدتا تا زمانی که میگوییم رسانههای ما مستقل هستند باید بحث بیطرفی بر مطالبشان حاکم باشد.
صالحی با بیان اینکه حیف است رسانهها این تصاویر را از خودشان نشان دهند، تصریح کرد: گاهی شاهد غلوهایی در رسانهها هستیم که عجیب است، بر فرض مثال در بحث شخصیتها زمانی به گونهای از او تعریف میشود که گویی او بهترین است و یا او چنان زده میشود که انگار هیچ حسنی ندارد.
وزیر امور خارجه کشورمان در ادامه به چالشهای رسانهها با دشمنان ایران اشاره کرد و افزود: جمهوری اسلامی ایران در یک چالش با استکبار جهانی است و استکبار جهانی تمام تلاشاش را به کار گرفته که جمهوری اسلامی ایران به عنوان یک کشور و نظام کارآمد جلوه داده شود که وظیفه ما مقابله است.
صالحی به نقش رسانهها در جلوهدادن حقایق و یا جلوهدادن دروغها اشاره کرد و گفت: در جنبش عدم تعهد یکی از وزرای خارجه به من گفت من یک عذرخواهی به شما بدهکارم زیرا قبل از اینکه به ایران بیایم و تصورم از ایران یک کشور نابسامان، بهمریخته، گرفتار و فقیر بود اما از وقتی که وارد فرودگاه شدهام و در اجلاس عدم تعهد شرکت کردهام به خودم نهیب میزنم که چرا من به عنوان وزیر خارجه یک کشور تحت تأثیر رسانهها بودهام.
گفتم موسویان جاسوس نیست/از خاتمی و هاشمی همیشه دفاع کردم
صالحی تاکید کرد: الان زمان آن است که رسانههای داخل علاوه بر نکاتی که یادآور شدهاند از اختلافات داخلی سوءاستفاده نکنند، من علیرغم اینکه وزیر احمدینژاد بودم از دیگران و سابقین به نیکی یاد کردم.
صالحی با یادآوری زمان ریاستاش در سازمان انرژی اتمی کشورمان گفت: در آن زمان موسویان را به جرم جاسوسی گرفته بودند که من گفتم من مطمئنام او جاسوس نیست. همچنین در اظهاراتم همیشه از بزرگان نظام آقایان خاتمی و هاشمی دفاع کردهام و علیرغم اینکه وزیر احمدینژاد بودهام این صحبتها را داشتهام و یک بار هم وی به من نگفت که چرا این حرفها را میزنم.
وی تأکید کرد: بزرگان را نباید تخریب کرد، ممکن است اختلافنظر داشته باشند که امری طبیعی است. در کشورهای جهان تلاش میشود که قهرمانان ملی دیگران به نام آنها زده شود حال ما نباید بزرگان نظام را دفع و دفن کنیم.
وی ادامه داد: رسانهها نقد افکار کنند اما بیهوا بیحرمتی نکنند، شخصیت افراد را نابود نکنند که این زیبننده ما نیست و انقلاب اسلامی اخلاقی است و بر آن تأکید شده است.
صالحی در پایان با بیان اینکه رسانهها پل ارتباطی بین سیاست خارجی و افکار عمومی بخصوص افکار عمومی جهان هستند، عنوان کرد: امیدواریم ارتباطی که تا امروز با رسانهها بوده، تقویت شود. در این مدت تلاش زیاد شد تا تماس بین هنرمندان، نویسندگان و خبرنگاران با دولت در داخل و خارج کشور حفظ شود تا ما از دیپلماسی عمومی استفاده کنیم.
پایان پیام/
نظر شما