ناگفته‌های صالحی از سیاست خارجی دولت دهم/از عملکرد جلیلی تا تجربه ظریف

خبرگزاری شبستان: وزیر امور خارجه در آخرین روز کاری‌اش به عنوان وزیر خارجه دولت دهم ناگفته‌هایی از دستگاه دیپلماسی ایران را برای خبرنگاران بازگو کرد.

به گزارش خبرنگار سیاست خارجی خبرگزاری شبستان، دکتر علی‌اکبر صالحی، وزیر امور خارجه کشورمان در بخشی از نشست پایانی خود با خبرنگاران به سؤالات بی‌شمار آنها در خصوص مسایل ریز و درشت سیاست خارجی ایران در زمان ریاست احمدی‌نژاد در قوه مجریه پاسخ داد.

وی در پاسخ به اولین سؤال مبنی بر اینکه آیا لحظه‌ای بود که آرزو کردید وزیر خارجه نباشید، گفت: هیچ‌وقت آرزو نکردم که وزیر خارجه نباشم زیرا آن‌قدر که نظام و کشور ایران و ملت‌ ما عزیز هستند انسان خدمت به آنها را عبادت می‌داند ولو اینکه سخت باشد.

وی در مورد شغل‌اش پس از اتمام کار وزارت خارجه گفت: ما از دانشگاه آمده‌ایم و به آنجا برمی‌گردیم و این کاملا قطعی است و اگر اتفاقی نیفتد به تقدیر الهی به دانشگاه بازمی‌گردیم.

صالحی در مورد اظهارات اخیر وزیر خارجه کانادا عنوان کرد: او برای خودش و خانواده‌اش حرف می‌زند و به ما ربطی ندارد و قرار نیست هرچه گفت جواب دهیم.

وزیر خارجه دولت دهم در واکنش به تغییر رویکرد کشورهای اروپایی از دولت احمدی‌نژاد تا دولت روحانی گفت: جمهوری اسلامی ایران در 34 سال گذشته با چالش بزرگ اندیشه‌ای در مقابل استکبار جهانی روبرو بوده است و همواره این سؤال مطرح بوده که ما مانع چه چیزی در جهان می‌شویم که غرب با ما احساس واهمه و نگرانی می‌کند، غرب می‌داند که ملت و دولت ایران از هم جدا نیستند و ایرانیان 34 سال پیش تصمیم گرفتند که مدار سیاسی جهان را تغییر دهند و در بین کشورهای جهان سوم به استقلال سیاسی دست یابند که این برای دنیا یک فضای جدیدی ایجاد کرد و از آن موقع مخالفت‌ها با ایران شروع شد.

وی با بیان اینکه استکبار جهانی تا به حال نتوانسته به اهداف‌اش برسد، افزود: اخیرا فشارها بر ملت ایران به اوج خود رسید و خودشان اذعان کردند که فشارها فلج‌کننده خواهد بود اما جمهوری اسلامی ایران با حمایت مردم جلوی آن ایستاده‌ است و الان غرب به این نتیجه رسیده که کاری نمی‌تواند انجام دهد و مردم می‌دانند اساس فشارها کجاست.

صالحی به جایگاه شانزدهم اقتصاد ایران در جهان اشاره کرد و افزود: غرب به این نتیجه رسیده که چالش بیش از حد با جمهوری اسلامی ایران و مردم آن نتیجه عکس می‌دهد. همچنین فهمیده‌اند که دولت و ملت یکی است پس می‌خواهند به روش برد-برد با ایران به تعامل بپردازند و پیام آقای روحانی هم همین بوده است.

ما بارها اعلام کرده‌ایم مواضع رسمی سیاست خارجی از زبان رهبری، رییس‌جمهور و وزیر خارجه اعلام می‌شود

صالحی در بخش دیگری از نشست خبری‌اش در خصوص نقش سیاست خارجی دولت دهم در واکنش‌های غرب نسبت به ایران گفت: در زمان وزارت من در دولت بارها عزیزان مواضعی گرفته‌اند که باعث شده روابط ما با کشورها تحت‌الشعاع قرار بگیرد. من خودم در سال‌های اخیر سه بار به قطر سفر کرده‌ام که همزمان با سفرم عزیزی در ایران موضع گرفت و سفر من را تحت‌الشعاع قرار داد.

وی ادامه داد: ما بارها اعلام‌ کرده‌ایم به کشورها که مواضع رسمی‌مان در خصوص سیاست خارجی تنها از سوی مقام معظم رهبری، رییس‌جمهور و وزیر خارجه اعلام می‌شود البته نه اینکه نظرات دیگران صائب نیست بلکه رسمی نیست.

صالحی با بیان اینکه ایران هم همانند هر کشور دیگری دارای چهارچوب کلی است اما مسئولان در عملیاتی‌کردن اصول کلی تأثیرگذارند، افزود: نمی‌توان نقش افراد را در نظر نگرفت، افرادی با سلایق مختلف می‌توانند از شیوه‌ها و مکانیزم‌های متفاوت استفاده کنند که برخی شیوه‌ها مورد قبول امروز است و برخی‌ها در حال حاضر کاربری لازم را ندارد.

وی با تأکید بر این نکته که نقشی که دولت‌ها داشته‌اند در 10 دولت گذشته هر کدام جایگاه متفاوتی دارد، عنوان کرد: دولت نهم و دهم هم برای خودش نقشی داشته و آن نقش گسترش مفهوم عدالت بود کمااینکه نقش دولت یازدهم گسترش مفهوم اعتدال خواهد بود.

صالحی تأکید کرد: هیچ دولتی بی‌عیب و نقص نبوده اما در مجموع دولت‌ها در جهت منافع ملی کشور حرکت کرده‌اند به استثنای دولت اول جمهوری اسلامی ایران.

جلیلی پرونده هسته‌ای ایران را طبق اجماع نظام پیش برده است

صالحی در پاسخ به سوال دیگری با این موضوع که با توجه به زمزمه‌هایی امکان انتقال اختیارات پرونده هسته‌ای از دبیرخانه شورای عالی امنیت ملی به وزارت خارجه، شما انتظار نداشتید که در زمان وزارت‌تان این کار انجام شود، گفت: پرونده هسته‌ای ایران بحث بسیار حساسی است، از سال 2001 که این بحث شروع شد تنها نماینده ایران در آژانس بین‌المللی انرژی اتمی اختیارات لازم برای تصمیم‌گیری و اظهارنظر در خصوص پرونده هسته‌ای ایران را داشت و در آن زمان که بحث‌ها به صورت فنی و تخصصی پی‌گیری می‌شد و هر کسی هم معنای آب سنگین و غنی‌سازی را نمی‌دانست، وزارت خارجه و سازمان انرژی اتمی آن زمان عهده‌دار مسئولیت رسیدگی به پرونده هسته‌ای ایران بودند تا اینکه این پرونده در ادامه روند رسیدگی‌اش با چند نهاد مختلف در ارتباط قرار گرفت و تصمیم گرفته شد در شورای عالی امنیت ملی که با مجموع نهادها در ارتباط است پرونده هسته‌ای ایران تصمیم‌گیری شود و در آن زمان مسئولیت دبیرخانه شورای عالی امنیت ملی به عهده آقای روحانی قرار گرفت که بعد از آن این سمت به آقایان لاریجانی و جلیلی واگذار شد.

صالحی ادامه داد: در زمان هر کدام از این عزیزان یک بخشی از پرونده هسته‌ای پی‌گیری شد، مثلا در زمان آقای روحانی بحث حقوقی پرونده و انتقال آن از شورای حکام شورای امنیت مدنظر بود و در زمان آقای لاریجانی مباحث فنی و در زمان آقای جلیلی مباحث سیاسی مطرح شد که تصمیم‌گیری برای مباحث سیاسی در زمان آقای جلیلی از طریق یک ارگان امکان‌پذیر نبود و نهادهای مختلف در این زمینه نظر می‌دادند و نتایجی که در این مدت حاصل شد به وسیله اجماع مسئولان بود و آقای جلیلی پرونده هسته‌ای ایران را با توجه به اجماع نظام پیش برد که کارش را به خوبی انجام داد اما مسئله به سرانجام نرسید و پرونده باز ماند که البته به جاهای خوبی رسیده است و من معتقدم با خوش‌بینی تمام باید بگویم پرونده هسته‌ای در آینده‌ای نزدیک حل‌وفصل خواهد شد.

علی‌اکبر صالحی در خصوص نکته‌ای که خبرنگاری به آن اشاره کرد و گفت با انتخابات دولت یازدهم مردم ایران به تغییر رویکرد در سیاست خارجی رأی داده‌اند و تحلیل شما چیست، گفت: من این‌گونه فکر نمی‌کنم، در سیاست خارجی ایران باید اجماع حاصل شود و تصمیم‌گیری در این زمینه منوط به اجماع تصمیم‌سازان است، پس نمی‌توان گفت مردم به تغییر رویکرد در سیاست خارجی رأی داده‌اند و بیان سیاست‌ خارجی ما هنوز سر جایش است و دکتر روحانی هم همین حرف‌ها را می‌زند.

تسخیر سفارت انگلیس مانع گسترش و تعمیق روابط ایران و این کشور شد

وزیر امور خارجه کشورمان در مورد مشکلات بر سر راه ارتباط ایران با کشورهای اروپایی تصریح کرد: اولین باری که من وزیر خارجه انگلیس را در نیویورک دیدم تصمیم‌ گرفتیم که روابطمان از حد کاردار به سفارت ارتقا یابد، آنها کسی را به عنوان سفیر معرفی کردند که موافقت‌نامه‌اش صادر نشد و با وساطت من او در ایران به عنوان سفیر جدید انگلیس پذیرفته شد و روابط ایران و انگلیس در حال گسترش و تعمیق در ابعاد مختلف بود که اتفاق تسخیر سفارت انگلیس رخ داد.

وی همچنین تأکید کرد: در زمینه ارتباط ایران با اتحادیه اروپا در دولت یازدهم اتفاقاتی که هم‌اکنون رخ می‌دهد زمینه‌های همان موضع‌گیری‌های ماست که این دفعه آنها استقبال کردند و در زمان ما اتفاقات بر سر را‌ه‌مان ما را دچار مشکل می‌کرد.

موضع جمهوری اسلامی ایران در قبال مصر بهترین موضع است

صالحی در دفاع از موضع وزارت خارجه دولت دهم در مورد تحولات مصر از مرسی تاکنون گفت: ما بهترین موضع را گرفته‌ایم، ایران از حکومتی که از طریق انتخابات عهده‌دار مسئولیت شد، حمایت کرد و ما شروع به تعامل با این حکومت کردیم و مقام معظم رهبری بارها گفته‌اند مصر از نظر اهمیت جایگاه ویژه‌ای دارد و جمهوری اسلامی ایران باید تمام تلاش‌اش را برای تقویت و گسترش روابط با این کشور انجام دهد.

صالحی یادآور شد: ما در این زمینه به مصر پیشنهاد کمک‌های اقتصادی کردیم و حسن نیت‌مان را به ملت و نظام این کشور نشان دادیم و آنها بودند که خطا کردند و ما با تمامی احزاب مصر به یک فاصله هستیم و بعد از این اتفاقات هم با وزیر خارجه این کشور و آقای البرادعی در تماس بودیم و در حال حاضر نگرانی ما این است که وضعیت داخلی مصر و درگیری‌ها و کشمکش‌های خیابانی آن گسترش نیابد.

رابطه‌مان با ترکیه در بهترین وضع است/تلاش کردیم با عربستان ارتباط خوبی داشته باشیم

رییس دستگاه دیپلماسی دولت دهم در واکنش به سوال خبرنگاری در مورد نواقص رابطه ایران با ترکیه خاطرنشان کرد: روابط‌مان خوب است، ارتباط اقتصادی ما بسیار عالی است و تنها در موضوع سوریه ایران و ترکیه اختلاف‌نظر دارند که طبیعی است زیرا خیلی از کشورها مثلا در اتحادیه اروپا بر سر سوریه انشقاق دارند، اتریش و آلمان مخالف رساندن سلاح به مزدوران هستند و باقی موافق‌اند.

وی با بیان اینکه بنده بیشترین تماس را با وزیر خارجه ترکیه در طول مدت کاری‌ام داشته‌ام، عنوان کرد: هنوز هم ما در تماس‌ایم و بهترین روابط را داریم که روابط تجاری‌مان نزدیک 30 میلیارد دلار رسیده است.

صالحی در خصوص رابطه ایران و عربستان در دولت دهم یادآور شد: بنده دو ماه پیش به عربستان رفتم و مسایل را شفاف مطرح کردم که امیدوارم دولت آینده نیز همین مسیر را طی کند البته به این روابط خوشبین هستیم.

آخرین وضعیت پرونده دیپلمات عربستانی

وزیر خارجه کشورمان در آخرین ساعات کاری‌اش در مورد پرونده دیپلمات عربستانی در تصادفی منجر به کشته‌شدن شهروند تهرانی شده، گفت: بحث این بود که یک پولی که بیش از دیه است به صورت علی‌الحساب از سوی دولت عربستان به صندوق قوه قضاییه پرداخت شود تا خسارات کامل این تصادف از جمله دیه جبران شود، این مقدار پول را قوه قضاییه درخواست کرده که هنوز از سوی دولت عربستان پرداخت نشده است.

خوشبینی به تجربه ظریف در وزارت خارجه

صالحی در واکنش به انتخاب محمدجواد ظریف از سوی حسن روحانی به عنوان وزیر خارجه دولت یازدهم عنوان کرد: آقای ظریف از همکاران و دوستان قدیمی من است و زمانی که نماینده ایران در وین بودم و وی مشاور آقای روحانی در شورای عالی امنیت ملی بود تماس بسیاری داشتیم و شناخت خوبی از یکدیگر داریم.

وی با بیان اینکه ظریف یک دیپلمات باتجربه است، تصریح کرد: وزارت خارجه تنها وزارتخانه‌ای است که می‌شود برای آن به راحتی وزیر انتخاب کرد زیرا دیپلمات‌های باتجربه زیادی داریم و من مطمئن هستم با تجربه زیادی که آقای ظریف دارد، موفق خواهد بود بخصوص اینکه مورد اعتماد و از نزدیکان آقای روحانی است که این نقطه قوت اوست.

اخبار انحلال سازمان انرژی اتمی را شنید‌ه‌ام

صالحی در خصوص احتمال انحلال سازمان انرژی اتمی و تبدیل آن به مجموعه نیرو گفت: من هم این زمزمه‌ها را شنیده‌ام و اطلاعی ندارم و از رسانه‌ها آن را دریافت کرده‌ام و کسی با من به عنوان مسئول این نکته را مطرح نکرده است.

وی در خصوص نظر شخصی‌اش در مورد انحلال سازمان انرژی اتمی افزود: عنوان این سازمان این تصور را برای افکار عمومی ایجاد می‌کند که سازمان انرژی اتمی غیرتجاری است در حالی که محوریت آن نیروگاه بوشهر و کلیه نیروگاه‌های تجاری‌- هسته‌ای است و فکر می‌کنم اگر این سازمان به مجموعه نیرو تبدیل شود شاید این ذهنیت غیرتجاری‌بودن‌اش از بین برود.

پایان پیام/
 

کد خبر 281195

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha