کتابشناسی روزنامه‌نگاری و خبر + پرفروش‌ترین کتاب‌های خبرنگاری

خبرگزاری شبستان: برای یک خبرنگار، آشنایی با نگارش و تنظیم خبر در نوشتن متن خبر و مخابره آن لازم است، به همین منظور تعدادی از کتاب‌های موجود در این عرصه را معرفی می‌کنیم.

به گزارش خبرنگار ادبیات خبرگزاری شبستان، روز 17 مردادماه برای اهالی خبر و رسانه روز نام آشنایی است، چراکه این روز در تقویم رسمی کشور به عنوان روز خبرنگار شناخته می‌شود. خبرنگار کسی است که با اتکا به ذوق و استعداد شخصی، پس از گذارنیدن دوره آموزش تخصصی و همچنین با توجه به مسئولیت اجتماعی که این پیشه بر گردن او می‌گذارد، وظیفه به دست ‌آوردن، آماده‌کردن، گردآوری و سامان‌دادن اخبار و انتقال آنها را با وسایل ارتباط جمعی از جمله مطبوعات، رادیو، تلویزیون و خبرگزاری به مخاطبان بر گردن دارد.

آشنایی با نگارش و تنظیم خبر، خبرنگار را در نوشتن متن خبر یا مخابره آن موفق می‌کند. امروزه خبرگزاری‌ها و رسانه‌ها و بخش‌های ممتاز خبری به کلمات و واژه‌ها و عبارت‌های خبری بسیار توجه دارند، چراکه بار روانی برخی از کلمات تاثیر ویژه‌ای در بر دارند. نگارش درست و بدون غلط و رعایت زبان معیار و ایجاز در جمله بندی مهارتی است که خبرنگار باید با آن آشنا باشد. همراهی و هماهنگی کلمات و تصاویر، نگارش خبر را دقیق تر می‌کند. رعایت سه کلمه برای هر ثانیه تصویر و انتخاب بهترین و مؤثرترین کلمه به تصاویر خبری جذابیت می‌بخشد. تنظیم خبر نیز اولویت بندی مفاهیم خبری براساس اهمیت هر مفهوم است که خبرنگار در این زمینه بخشی از کار را برعهده دارد.

 

کم چاپ‌ترین و پر چاپ‌ترین کتاب‌های خبر نویسی

بر این اساس، از جمله کتاب‌هایی که در عرصه خبر از جایگاه ویژه‌ای برخوردارند می‌توان به کتاب «خبر» نوشته دکتر یونس شکرخواه، کتاب «روش‌های مصاحبه خبری» دکتر مهدی محسنیان ‌راد، «اصول خبرنویسی: شناخت، جمع‌آوری و انتشار اخبار» از انتشارات سروش، «خبرنویسی مدرن» از انتشارات خجسته، «سبک‌های خبرنویسی» و « نگارش رسانه‌ای» از انتشارات پژوهشکده مطالعات فرهنگی و اجتماعی و ... اشاره کرد. 

در این میان، کتاب «خبر» نوشته دکتر یونس شکرخواه از سوی دفتر مطالعات و برنامه‌ریزی رسانه‌ها و کتاب «اصول خبرنویسی: شناخت، جمع‌آوری و انتشار اخبار» از سوی انتشارات سروش رکورد چاپ دهم را در این بازار دارند، کتاب «روش‌های مصاحبه خبری» دکتر مهدی محسنیان‌راد با 9 بار چاپ و کتاب «چگونه گزارش خبری تلویزیونی بسازیم» به قلم حسین قربانی از انتشارات سروش و کتاب «دمکراسی و خبر» ترجمه علیرضا دهقان از انتشارات سمت با دو بارچاپ کمترین رتبه بازچاپ را شامل می‌شوند.

 

در ادامه فهرست برخی کتاب‌های منتشر شده درباره روزنامه‌نگاری و خبر را به صورت فهرست وار می‌خوانید:

* اولویت‌ها در خبرنویسی: ۲۰ اولویت مهم و کارساز در کار خبر نویسی و خبر رسانی ویژه عموم علاقمندان به کار خبرنویسی/ نویسنده و گردآورنده محمد هوشمندفر/ مشهد: انتشارات مرندیز، ‏‫۱۳۹۱/ ‏‫۱۱۰ص.

* خبر/ یونس شکرخواه/  تهران: وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، معاونت مطبوعاتی و اطلاع‌رسانی، دفتر مطالعات و برنامه‌ریزی رسانه‌ها، ‏‫۱۳۹۱/ ویراست دوم/ چاپ یازدهم/ ‫۲۰۰ص.

* دموکراسی و خبر / هربرت جی. گنز؛ ترجمه علیرضا دهقان/ تهران: سازمان مطالعه و تدوین کتب علوم انسانی دانشگاهها (سمت)، مرکز تحقیق و توسعه علوم انسانی‏‫‬، ۱۳۹۰/ چاپ دوم/ ۲۸۵ ص.

* اصول روزنامه‌نگاری آنلاین/ محمدرضا نادری‌گیسور؛ با مقدمه یونس شکرخواه/ تهران: موسسه جام جم‏‫، ۱۳۹۱/ ۵۱۹ ص.

* سخن‌سرا : مجموعه نشست‌ها، گفت و گوها و گزارش‌های تخصصی روزنامه نگاران ایران/ گردآوری مجید امرایی/ تهران : موسسه خبری مطبوعاتی و آموزشی سرای روزنامه نگاران‏‫، ۱۳۹۲/ ‫۲۰۰ص.

* گزارش‌نویسی، چشم عقاب روزنامه‌نگاری/ نوشته محمدمهدی فرقانی/ تهران: اطلاعات، ‏‫‬‏۱۳۹۲/ ‏‫‬‏۳۳۶ ص.

* اصول روزنامه‌نگاری در جراید / سیدحسین سیدی‌رکنی/ آمل: ورسه‏‫، ۱۳۹۰/ ‏‫۱۳۲ ص.

* تاریخ روزنامه‌نگاری در ایران/ اسماعیل جسیم/   تهران: نشر علمی‏‫، ۱۳۹۱/ 2 جلد.

* نظریه و مفاهیم ارتباطات در روابط‌عمومی و روزنامه‌نگاری/ نویسنده بابک فربودنیا/ تهران: نوید مهر‏‫‬، ۱۳۹۱/ ‏‫‬۲۷۲ ص.

* واژه‌های کلیدی در روزنامه‌نگاری/ احمد توکلی/ تهران: ثانیه‏‫، ۱۳۹۰/  ‫[‏‫۲۷۵ ]ص.‬‬: مصور،جدول.

* تیتر یک : واژه‌نامه کاربردی روزنامه‌نگاران ایرانی/ فرشاد مهدی‌پور/ تهران: وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، معاونت مطبوعاتی و اطلاع‌رسانی، دفتر مطالعات و برنامه‌ریزی رسانه‌ها، ‏‫۱۳۹۰/ ‏‫۱۴۸ ص.

* وبلاگ‌نویسی و روزنامه‌نگاری : چگونه یک وبلاگ‌نویس روزنامه‌نگار می‌شود؟/ محمود سلطان‌آبادی/ تهران: ثانیه، ‏‫۱۳۹۲/ ‏‫۲۰۸ ص.‬

* چگونه روزنامه‌نگار شویم: آموزش روزنامه‌نگاری به زبان ساده/ گردآوری و تدوین رضا حاجی‌آبادی/ تهران: تجلی مهر‏‫، ۱۳۹۰/ ‏‫۹۴ ص.‬

* چه‌گونه تیتر بنویسیم؟: خواندن این کتاب برای دختران ممنوع است/ بهروز قزلباش/ تهران: لوح زرین‏‫، ۱۳۹۱/ ‏‫۱۴۸ص.‬

* خبرنگاری دو : راز بقا و رشد یک راهنمایی دیجیتال برای عصر اطلاعات/ نوشته مارک بریگز؛ پیشگفتار از فیل میر؛ مترجمان مریم صالحی، زهرا حداد/ تهران: انتشارات کارگزار روابط عمومی، ‏‫۱۳۹۲/ ‏‫۲۰۰ ص.

کتاب حاضر با عنوان "روزنامه‌نگاری ۲ : چگونه نجات پیدا کرده و پیشرفت کنیم ،‌ راهنمای سواد دیجیتالی برای عصر اطلاعات" توسط انتشارات زهرا حداد در سال ۱۳۹۱ فیپا گرفته است.

* اصول روزنامه‌نگاری/ گردآورنده حبیب کدخدایی/ تهران: سنجش و دانش‏‫، ۱۳۹۰/  ۲۰۰ ص.‬

* اصول خبر‌نویسی و خبر‌نگاری/مولف امیر‌حسین زارعی‌محمود‌آبادی/ یزد: دانشگاه آزاد اسلامی (یزد)‏‫، ۱۳۹۱/   ‏‫۱۷۳ص.‬

* خ‍ب‍ر و خ‍ب‍ررس‍ان‍ی‌ در ق‍رآن‌/ علیرضا پویا/ تهران: دان‍ش‍ک‍ده‌ ص‍دا و س‍ی‍م‍ای‌ ج‍م‍ه‍وری‌ اس‍لام‍ی‌ ای‍ران‌، ‏‫‏۱۳۸۹/ ویراست دوم/ ‏‫‏۲۴۵ ص.

* روزنامه‌نگاری شهروندی/ پدرام الوندی/ تهران: همشهری‏‫، ۱۳۸۸/ ۷۸ ص.

* روزنامه‌نگاری زرد= Yellow journalism/فرشاد فخیمی/ تهران: سرای فضیلت، ‏‫‏۱۳۸۹/ ‏‫‏۱۱۲ ص.

* روزنامه‌نگاری در عمل: چگونه خبر بنویسیم / هلن سیسونز؛ مترجم محمد تقی‌زاده‌مطلق؛ ویراستار آرش آذرنگ/ تهران: همشهری‏‫، ۱۳۸۹/ ‏‫۳۴۴ ص.‬

* ویراستاری و مدیریت اخبار/ علی‌اکبر قاضی‌زاده/ تهران : روزنامه ایران، موسسه انتشاراتی‏‫‏، ۱۳۸۸/ ویراست دوم/   ‏‫‏۲۲۶ ص.‬

* روزن‍ام‍ه‌ن‍گ‍اری‌ ج‍ه‍ان‍ی‌/ ج‍ان‌ ه‍رب‍رت‌؛ [م‍ت‍رج‍م‌] ی‍ون‍س‌ ش‍ک‍رخ‍واه‌، ع‍ل‍ی‌ ای‍ث‍اری‌‌ک‍س‍م‍ای‍ی‌/ ت‍ه‍ران‌: روزن‍ام‍ه‌ ای‍ران‌، م‍وس‍س‍ه‌ ان‍ت‍ش‍ارات‍ی‌‏‫‏‏، ۱۳۸۴/ ‏‫۲۶۶ص.

* ح‍رف‍ه‌؛ خ‍ب‍رن‍گ‍ار/ م‍ح‍س‍ن‌ ح‍دادی‌/ ت‍ه‍ران‌: ف‍ران‍دی‍ش‌، ۱۳۸۳/   ۷۲ ص‌.

* آم‍وزش‌ گ‍ام‌ ب‍ه‌ گ‍ام‌ روزن‍ام‍ه‌ن‍گ‍اری‌ در م‍س‍اج‍د/ ن‍وش‍ت‍ه‌ م‍ه‍دی‌ خ‍داج‍وی‍ان‌؛ ح‍واش‍ی‌ و ت‍م‍ث‍ی‍ل‌ م‍ح‍س‍ن‌ ب‍اب‍اح‍س‍ی‍ن‌/ ت‍ه‍ران‌: ت‍ب‍ارک‌، ۱۳۸۱/ ۹۵ ص‌.

 

پایان پیام/

کد خبر 280777

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha