به گزارش خبرنگار سیاسی خبرگزاری شبستان ، مهمترین اقدامات وزارت صنعت معدن تجارت به شرح زیر است :
در حوزه سرمایه گذاری آمارها نشان می دهد که در دولت های هفتم و هشتم 16 هزار میلیارد تومان در صنعت و معدن سرمایه گذاری در کشور انجام شده است، عدد مشابه برای سرمایه گذاری دراین حوزه در دولت نهم و دهم 115 هزار میلیارد تومان است که رشد 7.2 برابری را نشان می دهد.
این سرمایه گذاری منجر به احداث واحدهای تولیدی شده است. در دولت های هفتم و هشتم بیش از 32 هزار پروانه بهره برداری صادر شد که این مجوزها در هشت سال اخیر به 55 هزار پروانه بهره برداری رسید ، این تعداد با رشد 1.7 برابری نشان می دهد که سرمایه گذاری انجام شده منجر به احداث کارگاه و کارخانه شده است .
در تولید خودرو در انتهای سال 83 و آغاز کار دولت نهم ، ظرفیت سالانه 960 هزار دستگاه بود ، این شاخص در پایان سال 91 به 2 میلیون دستگاه رسید، یعنی ظرفیت تولید خودرو بیش از دو برابر شد ظرفیت هشت سال قبل از آن از ابتدای سرمایه گذاری از 40 سال قبل تا پایان سال 83 بود .
ظرفیت تولید فولاد نیز در پایان سال 83 ، 10 میلیون تن بود که در سال 91 با رشد 2 برابری این ظرفیت به حدود 24 میلیون تن افزایش یافت ، همچنین ظرفیت تولید محصولات فولادی به عنوان حلقه های بعدی تولید فولاد در سال 83 ، 13میلیون تن بود که در سال 91 با رشد بیش از 2 برابری به بیش از 33 میلیون تن رسید .
همچنین ظرفیت تولید سیمان درانتهای سال 83 ، 33 میلیون تن بود که با رشد بیش از 2 برابری این ظرفیت در سال 91 به بیش از 80 میلیون تن افزایش یافت
تولید مس کاتدی در سال 91 نیز با رشد 1.5 برابری به 255 هزارتن رسید ، این رقم در پایان سال 83 ، 190 هزارتن بود ، ظرفیت تولید کاشی و سرامیک در دولت های هفتم و هشتم ، 176 میلیون متر مربع بود که این ظرفیت تولید در سال 91 با رشد بیش از 2 برابری به 380 هزارتن رسید .
در کل دولت هفتم و هشتم 56 میلیون تن فولاد تولید شد درحالی که در خلال کار دولت نهم و دهم 93 میلیون تن فولاد تولید شد که رشد نزدیک به 1.7 برابری را نشان می دهد ، واقعا رخ داده و تولید به بازار آمده است .حجم تولید سیمان در دولت های نهم و دهم نیز با رشد دو برابری به 400 میلیون تن رسیده ، این رقم در دو دولت قبل از آن 203 میلیون تن بود .
مقادیر تولید خودرو و سواری دردولت های نهم و دهم نسبت به هشت سال قبل از آن با رشد سه برابری از 3.3 میلیون دستگاه به 10 میلیون دستگاه رسید. همچنین حجم تولید یخچال ، ماشین لباسشویی و تلویزیون به عنوان چند قلم لوازم خانگی در دولت های هفتم و هشتم 19 میلیون دستگاه بود حال آنکه در هشت سال اخیر با رشد 1.4 برابری به 27 میلیون دستگاه افزایش یافت .
معادن ایران در هشت سال اخیر
معدن می تواند کاملا جانشین نفت شود، میزان پروانه های اکتشاف در حوزه معدن در دولت های نهم و دهم با رشد 1.3 برابری به میزان 13هزار فقره رسید ، این عدد در دولت های هفتم و هشتم 10 هزار فقره بود . در دولت های هفتم و هشتم 4.6 هزار پروانه بهره برداری صادر شده ، این پروانه ها در هشت سال اخیر با رشد 1.3 برابری به 6 هزار فقره رسیده است .همچنین میزان سرمایه گذاری در حوزه معدن در دولت های نهم و دهم با رشد 6.5 برابری از 500 میلیارد تومان (دولت های هفتم و هشتم ) به 303 هزار میلیارد تومان رسید .
تشکیل کارگروه توسعه معدن
تشکیل کارگروه معدن از مهمترین اقدامات دولت دهم بود.این اقدام از افتخارات دولت دهم محسوب می شود که براساس کار این کارگروه تقریبا توانمندی معدنی تمامی استان ها و سرمایه گذاری های مورد نیاز شناسایی شده است .در حال حاضر میزان معادن فعال کشور 5 هزارفقره است و با توجه به اینکه این تعداد در انتهای سال 83 ، 3 هزار و 600 معدن بود ، مشخص می شود که رشد 1.4 برابری را در سال های اخیر وجود داشته است .
میزان استخراج واقعی معادن در انتهای سال 91 با رشد 2.5 برابری به 390 میلیون تن رسید، در انتهای سال 83 ، 156 میلیون تن بود .
افزایش صادرات غیرنفتی
صادرات غیرنفتی بدون میعانات گازی در دولت هفتم و هشتم جمعا 38 میلیارد دلار بود ، در دولت نهم و دهم 170 میلیارد دلار یعنی 4.5 برابر شد ، اگر صادرات غیرنفتی را با میعانات گازی نیز در نظر بگیریم ، این میزان درهشت سال گذشته با رشد 5.7 برابری به 215 میلیارد دلار رسید .
در (دولت های هفتم و هشتم ) رشد صادرات غیرنفنتی 13 درصد بود ، در این سال ها رشد صادرات غیرنفتی 22 درصد بود که نشان از رشد 107 برابری دارد .
صادرات خدمات فنی و مهندسی این رقم در دولت های هفتم و هشتم 2.7 میلیارد دلار بود و در دولت های نهم و دهم با رشد 7.8 برابری به 21 میلیارد دلار رسید .همچنین نسبت صادرات به واردات نشان می دهد که این میزان با رشد 122 درصدی از 0.23 به 0.51 رسید و نسبت واردات به صادرات نیز با رشد منفی 55 درصد از 4.3 به 1.95 رسیده است .
افزایش توانمندی مهندسی در ایران
بومی سازی در برخی صنایع مادر ( بیش از 70 درصد صنعت سیمان ، 65 درصد صنعت فولاد ، 65 درصد صنعت آلومینیم و 50 درصد صنعت مس ) گویای آن است که در صنعت سیمان بیش از 70 درصد به تکنولوژی با توان خارجی نیاز نداریم و در حوزه فولاد ، مس نیز کارخانه سازی را ایران انجام میدهد.
ساخت کارخانه تولیدی (سیمان ، لبنیات و ...) در برخی کشورها توسط متخصصان ایرانی یکی از اقدامات خوبی است که دولت های نهم و دهم انجام شده است . تحویل دولت با 3 ماه ذخایر کالای اساسی
با توجه به شرایط کشور در سال 91 ناچار شدیم ، 18 میلیون تن کالای اساسی را برای جلوگیری از بروز مشکل برای مردم ذخیره سازی شد ، این دولت در حالی مسئولیت را به دولت بعدی تحویل می دهد به میزان دو تا سه ماه ذخایر کالای اساسی در انبارها موجود است.
رشد تولید و تجارت ایران در جهان
رتبه تولید سیمان در سال 84 ، 15 بود که در سال 91 به 5 ارتقا یافت ، رتبه 21 تولید فولاد نیز در سال 84 ، در سال گذشته به 16 رسید ، در مورد تولید خودرو رتبه ایران رتبه 18 ایران به 13 در سال 90 ارتقا یافت اما به دلیل برخی مشکلات در حوزه تولید خودرویی این جایگاه را دوباره به 18بازگشت ، در مورد تولید آلومینیم و سایر کالاها نیز رتبه 26 ایران در سال 84 به 23 درسال 91 ارتقا پیدا کرد .
سرمایه گذاری شش برابری در هشت سال اخیر
سرمایه گذاری در دولت های نهم و دهم 120 هزار میلیارد تومان شد که نشان از رشد 8 برابری نسبت به مدت مشابه قبل از آن دارد . این رقم در هشت سال مشابه قبل از آن (76 تا 84) 16.5 هزار میلیارد تومان بود..
پروانه های بهره برداری
در هشت سال دولت های نهم و دهم 55 هزار پروانه بهره برداری صادر شده است ، گفت : این رقم حاکی از رشد 1.7 برابری است ، میزان پروانه های بهره برداری در دوره مشابه قبل از آن 32 هزار فقره بود .
رشد تولید در بورس
رشد کلی بورس 47 درصد بوده بود اما این رشد در بخش صنعت از 59 درصد فراتر رفته است و این به این معنا ست که رشد صنعت در بورس از رشد کلی خود بالاتر است .
جوایز صادراتی به صادر کنندگان، تدوین راهبرد توسعه صادرات محصولات مهم صادراتی به ویژه محصولات با فناوری بالا، اجرای برنامه مدیریت واردات به نحوی که ضمن صیانت از تولید داخل رشد اقتصادی کشور میسر و درعین حال بازار داخل تحت کنترل و مدیریت قرار گیرد از دیگر برنامه های حوزه تجارت خارجی وزارت بازرگانی سابق است .
ارایه برنامه راهبردی انتقال تدریجی واردات از کشورهای واسطه منطقه (به ویژه امارات ) به مناطق آزاد ، اجرای برنامه راهبردی توسعه تجارت با کشورهای آمریکای لاتین ، آفریقا و کشورهای مشترک المنافع، ارایه فهرست مثبت کالایی برای سال اول اجرای موافقتنامنه تجارت ترجیحی دی – هشت به دبیرخانه این گروه، شرکت در نشست دور سوم مذاکرات نظام جهانی ترجیحات تجاری میان کشورهای درحال توسعه (GSTP) از دیگر اقدامات صورت گرفته در حوزه تجارت خارجی است .
آغاز فرایند پاسخ دهی به 700 پرسش گروه کاری الحاق ایران به سازمان جهانی تجارت و تکمیل پرسش ها، هماهنگی با کنفرانس تجارت و توسعه ملل متحد (آنکتاد) جهت برگزاری دوره آموزشی در خصوص مقررات سازمان جهانی تجارت و الحاق ایران در ژنواز دیگر اقدامات است.
رشد هشت برابری پوشش های بیمه ای
در راستای تحقق جهش صادراتی صندوق ضمانت صادرات ایران همواره در زمینه تشویق، حمایت و تقویت صادرات از طریق ارایه پرسش های بیمه ای و تضمینی به نحو مناسب تلاش نموده و این فرایند در طول دوره دولت دهم نیز همانند گذشته ادامه داشته است.
از ابتدای دولت دهم تا پایان خرداد ماه 1390 حدود 76 میلیون دلار خسارت پرداخت شده است . مجموع پوشش های بیمه ای در دولت دهم سه میلیارد و 418 میلیون دلار می باشد که نسبت به 428 میلیون دلار پوشش بیمه ای مدت مشابه در دولت نهم حدود هشت برابر افزایش یافته است.
پایان پیام/
نظر شما