خبرگزاری شبستان: بردباری از جمله صفات برجسته و فضایل اخلاقی است که نقش کلیدی در آرامش و آسایش انسان در زندگی ایفا می کند؛ این روزها که ماه مبارک رمضان با گرمای شدید تابستان همراه شده، صبر در روزه داری شهرالله جلوه و تجلی عینی تری دارد. در واکاوی تاثیر صبر در سبک سازی صحیح از زندگی با حجت الاسلام والمسلمین محمد جواد زارعان، رییس موسسه آموزش عالی اخلاق و تربیت و کارشناس فلسلفه و تعلیم و تربیت در این باره به گفتگو نشسته ایم:
صبر و بردباری در ماه مبارک رمضان نسبت به ماه های دیگر اچه متیازی دارد؟
ماه رمضان امتیازهای ویژه ای دارد و فرصت طلایی برای عبد است. این ماه هم فرصت هایی فراهم می کند تا انسان راحت تر به نتیجه برسد هم مزایای این فرصت ها بیشتر است. در ماه رمضان تعابیر عجیبی برای اعمال مستحبی به کار برده شده است. به طور مثال نفس کشیدن در این ماه تسبیح خدا است. این ساده ترین عملی است که به صورت غیرارادی انسان از بدو تولد تا لحظه آخر زندگی انجام می دهد. اما همین عمل ساده در ماه مبارک رمضان تسبیح الهی است. یا خوابیدن که مطلوب انسان هست، در این ماه عبادت محسوب می شود. پس این از طرفی یک فرصت است که در ماه رمضان گسترده شده و کارهایی که جزو اولیات زندگی است وسیله ای می شود برای رسیدن به خدا. اما مقوله هایی که سفارش شده مانند نماز خواندن که در طول سال مامور به انجام آن هستیم، وقتی در این ماه نفس کشیدن و خوابیدن عبادت است، قطعا نماز خواندن در این ماه ثواب بیشتری دارد. اگر با این دید نگاه کنیم رعایت اخلاقیاتی همچون صبر و بردباری هم در این ماه که از مولفه های اطاعت الهی است، ارزشمندتر است. ضمن اینکه در این ماه فرصتی برای صبر وجود دارد. شاید انسان در ماه های دیگر فرصت کمتری برای مقاومت نداشته باشد اما در این ماه فرصت برای روبه رو شدن با این صفت پسندیده و آراستن روح به آن، بیشتر است.
آیا می توان صبر و بردباری در ماه مبارم رمضان را سکوی جهش در مسیر قرب دانست؟
قطعا همینطور است. در طول زندگی انسان حرکت های جهشی برای همه اتفاق نمی افتد. گاهی جرقه ها و فرصت های روی می دهد که اگر انسان زرنگ باشد می تواند از آن استفاده کند. گاهی با یک از خود گذشتن می توان مقامی را کسب کرد که یک عارف در طول سالیان طولانی به دست می آورد. خداوند در طول سال ماه های برگزیده ای دارد به نام رجب و شعبان و رمضان. در میان این ماه ها نیز رمضان را بر دیگر ماه ها برتری داده و در میان ماه مبارک رمضان، لیالی قدر را برگزیده که برابر با هزار ماه و به اندازه طول زندگی یک فرد است. انسان اگر در این شب ها متوجه شود که عبد است و آزاد نیست و اجازه انجام هر کاری را ندارد و این وابستگی به خدا برای او تعریف شده باشد، قطعا می تواند حرکت جهشی به سوی خدا داشته باشد. بنابراین این ماه فرصت طلایی برای فرد ایجاد کند. البته لازم نیست به دنبال حرکت جهشی باشیم بلکه در طول زندگی باید مراقب اعمال خود باشیم چرا که شیطان همیشه منتظر است و در کمین. اما این شب ها و این ماه بهترین فرصت برای بازگشت انسان های به خطا رفته است. باید دانست خداوند کریم است و همه ظرفیت ها آماده. اگر در این ماه و در طول زندگی خود از صبر و بردابری که در بالاترین درجات فضایل اخلاقی است، بهره گیریم، می توانیم از این ابزار برای رسیدن به قرب الی الله استفاده مطلوب کنیم.
آیا رعایت صبر و بردباری ما را به سبک صحیح زندگی هدایت می کند؟
ما انسان ها در تعاملات اجتماعی خود، گاهی مجموعه ای از قوانین و ارتباطات و مسائل را ممکن است مورد غفلت قرار دهیم که توجه به آنها می تواند زندگی ما را زیر و رو کرده و تغییر دهد. یکی از آسیب هایی که امروز به آن مبتلا هستیم همین نداشتن صبر و تحمل است که در مظاهر اجتماعی و برخوردهای با هم داریم. انسان باید وسعت شخصیت خود را مورد توجه قرار دهد. این که با اصابت کوچکترین سنگ ریزه ای امواج درونی ما به حرکت درآید و موجی ایجاد کند که منجر به ایجاد مشکل شود، برای شخصیت انسان مطلوب نیست. انسان باید در برابر مسائلی به حرکت در آید که مورد رضایت خدا نیست. اگر با کوچکترین حرفی متلاطم شویم، این برای انسانی که می خواهد در مسیر الهی حرکت کند زیبنده نیست. به طور مثال در زندگی امروز ما استفاده از خودرو جزو ضروریات است. گاه ممکن است در حین تردد در خیابان تصادفی پیش بیاید که انسان ها رفتارها و واکنش های مختلف از خود نشان دهند. افرادی هستند که برای شخصیت خود قائل بوده و در برابر این حادثه شخصیت خود را خلاصه در این مساله کوچک زندگی نمی بینند و با مسالمت و آرامش برخورد کرده و آن لحظه امتحان خود را به خوبی پس می دهند. اما افرادی هم هستند که بر عکس رفتار می کنند و با پرخاشگری و نداشتن صبر، عکس العمل های ناپسند از خود بروز می دهند. این گوشه ای از سبک زندگی ماست. سبک زندگی اسلامی اقتضا دارد انسان در برخورد های اجتماعی سرلوحه و تابلویی داشته باشد به نام صبر. باید اموری را مشکل و سختی بدانیم که از فرصت های زندگی استفاده نکرده یا تابع شیطان بوده ایم. بنابراین رعایت صبر در زندگی اجتماعی می تواند تفاوت اساسی و تاثیر خاصی به دنبال داشته باشد.
پایان پیام/
نظر شما