آیا فلسطین به صلح امریکایی تن می‌دهد

خبرگزاری شبستان: به گفته کارشناسان نتیجه مذاکرات بین فلسطین و اسراییل مانند سایر مذاکرات این چند ساله با شکست فلسطینیان همراه خواهد بود شواهد نشان می دهد اسراییل به تعهدات خود پایبند نخواهد بود.

به گزارش خبرنگار سیاست خارجی خبرگزاری شبستان، در پی اعتراضات کشورهای مختلف اسلامی و اقدامات سازمان ملل پیشنهاداتی برای سازش و مذاکره از سوی امریکا و اسراییل ارائه شد اما این مذاکرات با مشکلاتی روبرو بود و از مهم ترین موانع این مذاکرات، اختلافاتی بود که بین گروههای فلسطینی خصوصا فتح و حماس وجود داشت. در دوران عرفات، اختلافات اندکی در مورد مذاکرات وجود داشت ولی پس از مرگ یاسر عرفات و به خصوص پس از پیروزی حماس در انتخابات این اختلافات افزایش یافت. با این وجود مجموعه تحولات منطقه در دو سال اخیر منجر شد که گروههای فلسطینی راه نزدیکی و وحدت را بپیمایند. سازمان آزادی بخش فلسطین (فتح) در پی انقلاب های عربی به نوعی اعتماد به نفس خود را در مقابل اسرائیل یافته است و به استقامت بیشتری در مقابل اسرائیلی های می پردازد. این موضوات به نزدیکی دو گروه اصلی فلسطینی منجر شده است که می تواند راه را برای حضور جدی و مقتدرانه در مذاکرات صلح هموار کند.
در حال حاضرسناریوی اوباما در دور دوم ریاست جمهوری خود این است که مجموعه تحولات را به سمت احیای مذاکرات و ایجاد نوعی تفاهم هدایت کند. با وجود این تحولات، که زمینه های بهتری را برای احیای روند مذاکرات ایجاد می کند، نباید زیاد به پیشرفت سریع و کوتاه مدت مذاکرات خوش بین بود. تندروی در جامعه اسرائیلی طرفدار دارد و بنابراین امکان واگذاری امتیازات جدی به فلسطینی ها و در نتیجه زمینه توافق سریع، چندان جدی نیست. از سوی دیگر در طرف فلسطینی نیز به دلیل تحولات اخیر و بیشتر شدن نقش مردم در تحولات، مذاکره کنندگان نمی توانند به راحتی به اعطای امتیازات به اسرائیلی ها اقدام کنند و نیازمند هستند که افکار عمومی فلسطین و حتی کشورهای اسلامی را نسبت به روند مذاکرات قانع کنند. وقتی اسرائیل و آمریکا در مورد عضویت فلسطین در سازمان ملل به عنوان یک کشور مستقل تا این اندازه مقاومت می کند می توان انتظار داشت که در مورد دیگر مسائل اختلافی نیز چندان حاضر نباشند که از مواضع خود عقب نشینی کنند. حقوق فلسطینی ها و بحث آوارگان، مسئله مرزها و وضعیت تقسیم آب و دیگر مشکلات آنقدر جدی هستند که احتمال به نتیجه رسیدن مذاکرات را بسیار اندک می کنند. آیا اسرائیل حاضر به پذیرش کشور مستقل فلسطینی می شود؟ مرزهای آن چگونه خواهد بود؟ وضعیت بیت المقدس به چه شکل خواهد بود؟ آوارگان چه می شوند؟ آیا فلسطین می تواند ارتش مستقل داشته باشد؟ وضعیت روابط فلسطین با خارج چگونه خواهد بود؟
طی روزهای اخیر، سفرهای متعدد جان کری به فلسطین اشغالی و دیدارهای متعدد وی با نتانیاهو نخست وزیر رژیم صهیونیستی و محمود عباس رئیس تشکیلات خود گردان فلسطین خبر از عزم خاص و شتاب زده تیم سیاست خارجه آمریکا برای به نتیجه رساندن مذاکرات سازش دهد.
گرچه طی سالهای اخیر یکی از سیاست‌های اصولی دولت اوباما به سرانجام رساندن مذاکرات سازش بوده واین موضوع بخش اعظمی از سیاست گذاری‌های سیاست خارجه اوباما در خاورمیانه را پوشش داده ولی سفرهای شتاب زده وزیر امور خارجه آمریکا به فلسطین اشغالی نشانه این است که آمریکایی‌ها در این مقطع زمانی امیداواری‌های را برای نتیجه رسیدن تلاش‌های دیپلماتیک خود یافته‌اند.
روزنامه «العرب الیوم» به نقل از یک منبع فلسطینی نوشت که اسرائیل با سه شرط فلسطینیان برای ازسرگیری مذاکرات موافقت کرده است اما این شروط باید بر اساس جدول زمانی باشد و این شروط نیز عبارت از توقف شهرک‌سازی، آزادسازی اسرا و بازداشت‌شدگان فلسطینی و تعیین مرزهاست.
این در حالیست که نشست‌های اخیر با محوریت آمریکا و اردن و مشارکت تشکیلات خودگران و نخست وزیر رژیم صهیونیستی بوده است.
یکی از علل اصلی تلاش امریکایی ها برای به ثمر رساندن مذاکرات این است که آمریکایی‌ها معتقدند محور مقاومت با ورود حزب الله به سوریه بیشترین تمرکز خود را در تحولات این کشور انجام داده و عملکرد حماس نیز به خاطر برخی فاصله گرفتن‌ها از محور مقاومت قدرت سیاسی‌اش را کاهش داده و محیط داخلی فلسطین برای پپذیرش گفتگو‌ها و سازش از مقاومت کمتری برخوردار است.

شبکه خبری الجزیره، نیز خبرداد جان کری، وزیر خارجه آمریکا در کنفرانسی مطبوعاتی در فرودگاه بین المللی" الملکة علیاء" در امان پایتخت اردن اعلام کرده: تل آویو و رام الله روز جمعه رسما توافق کردند تا مذاکرات متوقف شده صلح را که از دو سال قبل متوقف شده، از سر بگیرند.
وی گفت که به توافقی دست یافته است که این توافق پایه و اساسی از سرگیری مذاکرات مستقیم میان فلسطینی‌ها و اسرائیلی‌ها در خصوص مسائل نهایی خواهد بود.
خبرگزاری فرانسه نیز به نقل از یک مسئول فلسطینی که خواست نامش فاش نشود گزارش داد که وزیر خارجه آمریکا با محمود عباس رئیس تشکیلات خودگردان فلسطین در خصوص از سرگیری مذاکرات توافق یافتند.
در همین راستا تزیپی لیونی، وزیر دادگستری رژیم صهیونیستی و مذاکره کننده ارشد این رژیم در خصوص مساله صلح عصر جمعه از توافق میان مسئولان فلسطینی و اسرئیلی جهت از سرگیری مذاکرات استقبال کرد.
اتحادیه اروپا نیز از توافق اولیه میان مسئولان فلسطین و اسرائیل به منظور از سرگیری مذاکرات استقبال کرد.
در مقابل جنبش مقاومت اسلامی فلسطین (حماس) مخالفت خود را با از سرگیری مذاکرات میان فلسطین و رژیم صهیونیستی اعلام و تاکید کرد که محمود عباس "تنها نماینده شخصی خودش است."
در همین راستا جبهه خلق برای آزادی فلسطین مخالفت خود را با از سرگیری مذاکرات میان تشکیلات خودگردان فلسطین و رژیم صهیونیستی اعلام و تاکید کرد که این اقدام به منزله خود کشی سیاسی است.
جبهه خلق برای آزادی فلسطین روز جمعه در بیانیه‌ای تاکید کرد: بازگشت به مذاکرات در چارچوبی به غیر از سازمان ملل و قطعنامه‌های آن به منزله یک خود یک خودکشی سیاسی برای رهبران فلسطینی است که دست اسرائیل و دولت تندروی آن را باز می گذارد تا به ددمنشانه‌ترین جنایت‌ها علیه مردم فلسطین و حقوق آنها در قبال سرزمین و مقدساتشان دست بزنند.
جبهه خلق از رهبران فلسطینی خواست تا به تمام سازمان‌های بین‌المللی از جمله دادگاه کیفری بین المللی و همچنین معاهده ژنو بپیوندند و در خصوص حقوق مردم فلسطین که قوانین بین‌المللی ضامن آن است، معامله نکنند، چرا که این معامله‌ها چندین بار شکست خود را ثابت کرده‌اند.
جنبش جهاد اسلامی فلسطین نیز مخالفت خود را با موافقت تشکیلات خودگردان فلسطین جهت از سرگیری‌ مذاکرات با رژیم صهیونیستی اعلام و تاکید کرد که جان کری در تلاش است با سوء استفاده‌ از شرایط کشورهای عربی درگیری‌ها میان فلسطین و رژیم صهیونیستی را پایان دهد و فلسطینی‌ها را وادار به امتیازدهی کند.
کری با صائب عریقات، مذاکره کننده ارشد تشکیلات خودگردان فلسطین در امان دیدار کرد. عریقات در این دیدار تاکید کرد که رهبران فلسطینی تنها براساس مرزهای چهارم ژوئن 1967 با از سرگیری مذاکرات موافقت خواهند کرد.
عریقات نتایج نشست اخیر کمیته اجرایی سازمان آزادی بخش فلسطین وهمچنین نشست‌های رهبران جنبش آزادسازی ملی فلسطین (فتح) در کرانه باختری را به اطلاع کری رساند.
در همین راستا، مصطفی البرغوثی، از نمایندگان شورای قانون گذاری فلسطین اعلام کرد که بیشتر گروه‌ها در نشست رهبران فلسطین در رام الله با پیشنهادهای جان کری جهت از سرگیری مذاکرات مخالفت کردند.
این مسئول فلسطینی تاکید کرد که براساس یکی از بندهای پیشنهادی جان کری، باید مذاکرات بدون توقف کامل شهرک سازی‌ها از سر گرفته شود.
البرغوثی تصریح کرد که وزیر خارجه آمریکا ضمانتی جهت پایان دادن به شهرک سازی‌ها و یا اساس مشخصی در خصوص مرزهای سال 1967 ارائه نداد.
وی با بیان این که آمریکا و اروپا به مسئولان فلسطینی جهت از سرگیری مذاکرات اعمال فشار نکردند، عنوان داشت: نباید اشتباه معاهده اسلو و از سرگیری مذاکرات در سایه تداوم شهرک سازی‌ها تکرار شود. و در حالی که شهرک سازی‌های صهیونیست‌ها ادامه داردنباید مذاکرات را از سر بگیریم.
وی افزود: از سر گیری مذاکرات در سایه شهرک سازی‌ها سرپوشی برای افرایش شهرک سازی‌ها و چپاول سرزمین‌های فلسطینی است.
برغوثی ادامه داد: نتانیاهو به کری تعهدی برای توقف شهرک سازی‌ها و قبول راه حل تشکیل دو کشور به عنوان اساس مذاکرات نداده است و این خود نشان می‌دهد که نخست وزیر اسرائیل خواهان مذاکرات جدی که به صلح واقعی منجر شود، نیست.

در این میان ـ شیمون پرز رئیس رژیم‌صهیونیستی: راهکار دو دولتی راتنها گزینه ممکن برای اسرائیلی‌ها و فلسطینی‌ها دانستو گفت : دو طرف چاره‌ای جز صلح ندارند.و ی افزود مأموریت جان کری درمنطقه، مأموریت ماست و این مأموریت همان دستیابی به صلح است.
وی افزود: ما و فلسطینی‌ها انتخابی جز صلح و تشکیل دو دولت برای دو ملت نداریم. هر گزینه دیگری به خونریزی، خشونت و عداوت منجر می‌شود.
با مخالفت رام الله برای ادامه مذاکرات پیش بینی میشود طرفین امریکایی و اسراییلی بدنبال روش های جدیدی برای مذاکره باشند

به گفته کارشناسان نتیجه این مذاکرات نیز مانند سایر مذاکرات این چند ساله با شکست فلسطینیان همراه خواهد بود شواهد نشان می دهد اسراییل نه تنها به تعهدات خود پایبند نخواهد بود بلکه بیش از پیش نیز پیش روی خواهد کرد.

پایان پیام/

کد خبر 276929

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha