مسجد مهم‌تر است یا تئاتر شهر؟

خبرگزاری شبستان:نقره‌کار با اشاره به مغایرت معماری مسجد ولیعصر بافرهنگ اسلامی و ایرانی نسبت به نگاه های غربی معماران درساخت مساجد هشدار داد و گفت:مایه تأسف است که مدیران به نظرات کارشناسان ذی‌صلاح توجه نمیکنند.

خبرگزاری شبستان: مجموعه تئاتر شهر یکی از بناهای ماندگار تهران است و شهرداری تهران در زمان آقای احمدی نژاد طرحی برای ساخت مسجدی در ضلع جنوبی آن تهیه نمود، که این طرح مسجد به دلیل تحت الشعاع قرار دادن تئاتر شهر مورد انتقاد هنرمندان قرار گرفت. در زمان شهرداری آقای قالیباف برای اصلاح این طرح تلاش شد، اما معمار آن(رضا دانشمیر) برای رفع این به اصطلاح نقیصه و حفظ حریم تئاتر شهر حالا دیگر از آن سوی بام افتاد! و طرحی ارائه کرد که بیشتر توهین به مسجد بود تا حفظ حرمت تئاتر شهر!
 

عبدالحمید نقره‌کار، رییس دانشکده معماری و شهرسازی دانشگاه علم و صنعت ایران در گفت‌وگو با خبرنگار حوزه مسجد خبرگزاری شبستان در رابطه با نحوه معماری مسجد ولیعصر (عج) در چهار راه ولیعصر و همجواری آن با مجموعه تئاتر شهر تهران گفت: متاسفانه ساختمان این مسجد بیشتر شبیه بتی کوچک در مقابل بت بزرگ تر (مجموعه تئاتر شهر) قرار گرفته است به گونه ای که گویی مسجد در مقابل این مجموعه فرهنگی به سجده افتاده است و نمای مجموعه تئاتر شهر در مقابل مسجد جلوه بیشتری دارد.

وی گفت: متأسفانه در انجام این پروژه با وجود آنکه نقد دلسوزانه ای به شهردار تهران و شورای شهر و مسئولان داشتم و انتقادات خودم را به آنها منتقل کردم ولی به توصیه‌هایی ما هیچ ترتیب اثری داده نشد و این مایه تأسف است که مدیران ما به نظرات کارشناسان ذی‌صلاح و کسانی که بیش از 30 یا 40 سال در بحث معماری مسجد فعالیت داشته اند و با ضوابط مسجدسازی آشنا هستند، توجه نمی کنند.

 

معماری مسجد نباید به دست هر کسی سپرده شود
وی با بیان اینکه بحث ساخت و معماری مسجد را نباید به دست هر کسی سپرد، تصریح کرد: باید تحول و ارتقای بنیادی و اساسی در رشته علوم انسانی که مورد تاکید مقام معظم رهبری است در رشته معماری و شهرسازی مورد توجه قرار گیرد زیرا که رشته معماری و شهرسازی مباحث میان‌دانشی دارد که باید شامل این تحول شود و سرفصل و محتوای دروس این رشته که برگرفته از علوم غربی است در دانشگاه‌ها اصلاح شود.

 

مولف کتاب «درآمدی بر هویت اسلامی در معماری و شهرسازی» خاطرنشان کرد: ساختمان تئاتر شهر ساختمان قدیمی نیست تنها حدود 30 سال قدمت دارد و نمی توان گفت اثری بسیار قدیمی است. از طرفی معماری آنها هم مبتنی بر فرهنگ غربی است و این اثر آن گونه که برخی ادعا می کنند، ارزش تاریخی ندارد و میراثی فرهنگی محسوب نمی شود ولی به عنوان اثری که ظاهری زیبایی دارد، مورد توجه است.

 

مخالف با حفظ مجموعه تئاتر شهر نیستیم
وی بیان کرد: ما مخالف با حفظ مجموعه تئاتر شهر نیستیم اما بحث اصلی، حفظ ارزش‌های معنوی و هویت اسلامی آن هم در پایتخت جمهوری اسلامی است و مهم این است که بایدبناهای ما بویژه بناهای مذهبی، الگویی برای کشورهای اسلامی باشند. متاسفانه مسجد ولیعصر(عج) منطبق با معماری اسلامی و ایرانی ساخته نشده است و این باید هشدار برای مسئولان باشد که چرا به معماری این مسجد در چنین مکان مهم و پر رفت آمدی توجه نشده است.


نقره کار خاطر نشان کرد: مجموعه فرهنگی و مسجد ولیعصر(عج) ضدارزش‌ترین و ضد هویت‌ترین اثر دینی است که تاکنون ساخته شده است.

 

مسجد باید سر در ورودی و مناره باشد

مدیر قطب علمی معماری اسلامی خاطرنشان کرد: مسجد باید سر در ورودی و مناره داشته باشد ولی هیچ‌کدام از این علامت‌ها در این مسجد دیده نمی شود. نه اینکه معتقد باشیم که به ساختمان همجوار این مسجد نباید توجه کرد، بلکه از دیدگاه تمدن اسلامی ساختمان‌ها و بناهای همجوار باید مکمل هم باشند ولی در حال حاضر این دو اثر در کنار هم مکمل یکدیگر نیستند.

 

وی افزود: در طرح اولیه که معماری آن به من سپرده شده بود طراحی به گونه ای بود که ساختمان مسجد ضمن اینکه به عنوان یک مسجد شهری و نماد مذهبی در محور اصلی شهر باشکوه و برجسته ساخته می شد، بلکه کمال هماهنگی و احترام به ساختمان تئاتر شهر را نیز داشت و هیچ گونه مزاحمتی نیز با تئاتر شهر نداشت.

 

مسجد مهم‌تر است یا تئاتر شهر؟

نقره‌کار با طرح این سوال که باید از کارشناسان و معماران این مسجد پرسید آیا مسجد مهم‌تر است یا تئاتر شهر؟ بیان کرد: در قرآن کریم آمده است برخی از ساختمان‌ها باید مرتفع باشند، باید پرسید که برخی از این ساختمان‌ها شامل مجموعه فرهنگی تئاتر شهر می شود یا مسجد و زیارتگاه‌؟

 

آیا در میدان نقش جهان اصفهان، مسجد امام مزاحم عالی قاپو است؟

وی خاطرنشان کرد: باید از مدعی کنندگان این نظر که می گویند ساخت مسجد در کنار مجموعه فرهنگی تئاتر شهر این مجموعه را تحت شعاع قرار می دهد، پرسید که آیا در میدان نقش جهان اصفهان، مسجد امام مزاحم عالی قاپو است؟


نقره کار تصریح کرد: باید به این کارشناسان گفت که این آثار در کنار هم، مکمل یکدیگر هستند. بیان برخی نظریه های به اصطلاح کارشناسی درست نیست. این نگاهی غربی است که برخی احساس می کنند که هر ساختمانی که اثری ماندگار و ارزشمند است باید به تنهایی ساخته شود و در معرض دید باشد و دیگر ساختمان و بنایی نباید در کنار آن ساخت و اگر بود باید سر به نیست شوند.

 

نگاه برخی معماران فرمول غربی است

معمار اولیه مسجد ولیعصر (عج) با ابراز تاسف از اینکه برخی از کارشناسان و معماران نگاه‌شان نگاه و فرمول غربی است که احساس می‌کنند ساختمان همانند مجسمه‌ای است که اطراف آن باید خالی باشد تا خود را به نمایش بگذارد ولی دیدگاه اسلامی این‌گونه نیست. متاسفانه برخی از کارشناسان دچار جهل مرکب هستند که یک‌سری مبانی را از فرهنگ غربی فرا گرفته‌اند و با مبانی اسلامی آشنا نیستند و در کارهایی که علمی به آن ندارند، دخالت می کنند.

 

معماری خودباخته فرهنگ غربی نباشند
مدیر قطب علمی معماری اسلامی خاطر نشان کرد: دانشجویانی که در آینده کارشناسان معماری و شهرسازی می شوند باید از همان دانشگاه و فراگیری علوم این رشته بدانند که ارزش‌های اسلامی در معماری اسلامی و تمدن اسلامی دارای چه ارزش‌های ماندگاری و جاودانه‌ای است که دنیا را مبهوت کرده است و خودباخته فرهنگ غربی نباشند و بتوانند از ارزش‌های فلسفه، هنر و زیبایی‌شناسی و کارهای ارزشمند گذشته در معماری الهام بگیرند.

وی با تاکید بر لزوم انتخاب افراد متعهد و متخصص در حوزه معماری و شهرسازی گفت: افرادی که در این رشته مشغول به فعالیت می شوند باید حتما متعهد به ارزش‌ها و فرهنگ اسلامی باشند و در این زمینه حتما باید نظرات افراد ذی صلاح را مورد توجه قرار دهند و از طرفی معماری بناهای مذهبی را نباید به دست هرکسی سپرد.

رییس دانشکده معماری و شهرسازی دانشگاه علم و صنعت ایران با تأکید بر برگزاری دوره های دانش افزایی معماری برای دانشجویان این رشته تأکید کرد: امید است مسئولان مربوطه در انجام رهنمودهای مقام معظم رهبری که بسیار دقیق و عمیق در ارتباط با تحقق معماری و شهرسازی، اسلامی و ایرانی (الگوی اسلامی ایرانی پیشرفت) است و به کمک اساتیدی که در این زمینه کار عمیقی انجام داده‌اند، بتوانند اصلاحات اساسی انجام دهند تا دیگر شاهد چنین حیف و میل‌هایی در ساختن چنین بناهایی نشویم.

مسجد و مجتمع ولیعصر (عج) ۲۷ هزار و ۹۷ متر مربع مساحت دارد و با توجه به اینکه این مسجد در ضلع جنوبی تئاتر شهر واقع است چهار طبقه این مجتمع در زیرزمین احداث شد تا ارتفاع مجتمع و مسجد بلندتر از مجموعه تئاتر شهر نباشد. طبق قول های مسئولین این مسجد بنا است امسال به بهره برداری برسد، ولی برخی از کارشناسان معتقدند معماری این مسجد مغایر با معماری اسلامی و ایرانی است.
پایان پیام/
 

کد خبر 275626

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha