به گزارش خبرنگار سیاسی خبرگزاری شبستان، علیاکبر ولایتی، مشاور عالی امنیت ملی مقام معظم رهبری در اجلاس مقدماتی شهر اسلامی گفت: در ابتدای قرن نوزدهم تنها دو درصد از جمعیت جهان شهرنشین بودند در حالی که در آغاز قرن بیستم این میزان به 10 درصد افزایش یافت و این روند رشدی در دهه اول قرن بیست و یکم به 50 درصد رسیده است.
ولایتی تصریح کرد: سریعترین نرخ شهرنشینی در دو قاره آفریقا و آسیا اتفاق افتاده است و این دو قاره بیشترین کشورهای اسلامی را در محدوده جغرافیایی خود جای دادهاند.
مشاور مقام معظم رهبری در امور بینالملل گفت: شهرنشینها بخصوص در شهرهای بزرگ و در کشورهای در حال توسعه با چالشهایی همچون بیکاری به ویژه در میان جوانان، زاغهنشینی، خدمات شهری ناکافی در زمینه آب، فاضلاب، انرژی، توسعه بیبرنامه حومه شهری، سطح بالای آسیبپذیری در برابر بلایای طبیعی و سامانههای ضعیف حمل و نقل شهری مواجه هستند.
ولایتی افزود: پارادایم جهانیشدن که به طور اجتنابناپذیری ما را در بهمپیوستگی مدیریتنشده با شهریشدن سریع به عنوان وجهه آشکار آن درگیر میکند و اندیشه و برنامهریزی ما برای یافتن راههای محدودکردن نتایج غیرمطلوب و مخرب آن بر فرهنگ و معماری اسلامی در کشورهای مسلمان را ایجاب میکند.
وی شهر و سکونتگاه بشری را در تمدن اسلامی به عنوان بستر و فضای رشد و تعالی انسان دارای اهمیت دانست و گفت: کیفیت زیستی در شهرها در مقیاسهای متعدد و متفاوت و با تأکید بر شرایط پایدار در محتوای دین به تفسیر آمده است.
ولایتی افزود: شرایط ناپایدار انسانی و محیطی به حدی گسترش یافته است که آثار و نتایج آن از تقویت نامتناسب زندگی فردی تا گسیختگی اجتماعی و گستردگی سطح آلودگیهای محیطی به تهدیدات عمده جهانی مانند تغییر آب و هوا در کره زمین منجر شده است.
ولایتی افزود: ضروری است رهیافتی در شهرنشینی پیدا کرده تا ضمن حفظ ارزشهای فرهنگ اسلامی قادر به حل چالشهای فوق باشیم. همچنین بتوانیم معماری اسلامی را حفظ کرده، آن را در توسعه و معماری شهری ببینیم.
مشاور رهبری با اشاره به اینکه توسعه شهری پیچیدهتر از معماری یک بنای شهری است، افزود: پیادهکردن ارزشهای اسلامی در یک ساختمان یا یک بنای یادبود با بهرهگیری از روشهای معماری دستیافتنیتر از اعمال آن در طراحی شهری است زیرا در یک شهر ما علاوه بر مسایل فیزیکی با رفتارها نیز مواجه هستیم.
ولایتی در پایان گفت: در کشورهای مسلمان لازم است تا با یک بازنگری فراگیر راهکارهای عملی و جامع اسلامیشدن یک شهر یا تأسیس یک شهر اسلامی را استخراج کرده، طرحی نو دراندازیم.
پایان پیام/
نظر شما