به گزارش خبرنگار ادبیات خبرگزاری شبستان، نشست بررسی مشکلات کاغذ در ایران با رویکرد «ارائه راهکارهایی برای افزایش تولید ملی و نیاز عمده کاغذ کشور و ارائه نتایج کارگروه کاغذ» که صبح امروز 22 تیرماه در خبرگزاری فارس با حضور اهالی رسانه برگزار شد. در این نشست «ابوالفضل روغنی» مدیر کارخانه کاغذ مازندران، «همایون امیرزاده» مشاور معاون امور فرهنگی وزارت ارشاد و دبیر کارگروه کاغذ وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، «حمید قبادی» مشاور سابق معاون امور فرهنگی، «سیدطاهر شبیری» دبیر سندیکای تولید کنندگان کاغذ و مقوا، «نادر قدیانی» رییس اتحادیه ناشران و کتاب فروشان تهران و «علی اکبر تورانیان» عضو هیات مدیره انجمن ناشران دانشگاهی حضور داشتند و اظهارات و پیشنهادات خود را مطرح کردند.
گلایه از حضور نداشتن نمایندگان وزارت صنعت/ پرتقالفروشی با مستندات غیرگویا
در این نشست، «همایون امیرزاده» دبیر کارگروه کاغذ وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی از خالی بودن جای نمایندگان وزارت صنعت، معدن و تجارت گلایه کرد و با اشاره به اینکه این وزارتخانه همواره خود را در کنار تولید کنندگان میبیند و هر جا صحبت از چاپ و نشر و انتشارات باشد وزارت ارشاد خود را متولی میداند، گفت: در حوزه کاغذ یک ریلگذاری نامناسبی در سال 83 در برنامه چهارم توسعه انجام شد و آن هم تغییر رویکرد حمایتی از تولید کننده به مصرف کننده بود که دغدغه جدی به حساب میآمد.
وی افزود: متاسفانه در کنار این تغییر رویکرد حمایتی متولی حوزه تولید مشخص نشد و ما امروز به دنبال پرتقال فروشی میگردیم که مستندات گویایی از آن در دست داریم.
بحث تولید کاغذ متولی مشخصی ندارد
امیرزاده با بیان اینکه در بحث تولید متولی مشخصی وجود ندارد، تشریح کرد: ساماندهی نظام یارانهای بخش فرهنگ با اولویت کودکان، دانشآموزان و دانشجویان با رویکرد تغییر نظام یارانه از تولید به سمت مصرفکننده از سال 85 آغاز شد و ما امر تولید را رها کردیم و تمام امکانات را به سمت مصرفکننده بردیم. در بحث تولید متولی مشخصی وجود نداشت، وقتی ما یارانه را از تولید گرفتیم، مشخص نکردیم که تکلیف تولید چه می شود؟ بخشی از این مسائل به وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی باز میگردد؛ از سال 85 ما باید قانون برنامه را اجرا میکردیم و چارهای جز این نداشتیم، در عین حال از همان زمان دغدغه نگاه به تولید داخلی وجود داشت.
وی خاطرنشان کرد: امروز نیز تا زمانی که بین تولید و نیاز داخلی توازنی وجود نداشته باشد، نمیتوان راه به جایی برد، بحران کاغذ بسیار شدیدتر و شفاف تر از امروز در 15 سال پیش هم مطرح اما تاحدودی برطرف شد.
اختصاص یارانههای ارشاد در بخش کاغذ
امیرزاده با اشاره به اینکه در سال 85 بعد از آییننامه مصوب هیات وزیران دو آییننامه داخلی به تصویب رسید، توضیح داد: در این آیین نامه بخشی از یارانه که قرار بود به مصرفکننده اختصاص پیدا کند، در چند شکل تعبیه شد، نخست در قالب بنکارت یا کارت الکترونیکی خرید کتاب، دوم تخفیف در قیمت کتاب در زمان نمایشگاهها، سوم یارانه ارزی بخش بینالمللی نمایشگاه کتاب تهران که سر مجموع 50 درصد یارانه را تشکیل میدهد. 30 درصد نیز به خرید کتاب برای کتابخانههای عمومی، 10 درصد برای سود و کارمزد بانکی جهت شبکه توزیع کتاب و 10 درصد نهایی برای شبکههای تبلیغات و نمایشگاههای استانی اختصاص یافت، تا سقف 10 درصد هم وزارت ارشاد در عهده داشت که احتمالاً آن را به نمایشگاههای استانی اختصاص داده است.
وی با بیان اینکه کاغذ ما واردات محور است، گفت: باید بر اساس شرایط کنونی تصمیم بگیریم که واردات را سامان دهیم یا خیر؟ اما عزم جدی ما این است که تسهیلات را به کارخانههای داخلی اعطا کنیم، در تمامی پیگیریها و مکاتبات ما بخش دوم را دنبال کردیم و همیشه شاهبیت مطالبات وزارت ارشاد در طول این چند سال اخیر تخصیص ارز با نرخ مرجع به کارخانههای تولید داخلی چه در سطح معاونت تخصصی و چه در سطح وزیر است. ما از نظر کمبود کاغذ مشکل خاصی نداریم؛ هر چه نگاه کنیم امروز در داخل کشور کاغذ موجود است.
امیرزاده از برخی واردکنندگان کاغذ که دولتی هستند و با ارز مرجع به واردات پرداختهاند، گلایه کرد و افزود: اینها در بازار کاغذ را با دلار آزاد ارائه کردهاند.
هیچ راهی جز تولید داخلی نداریم/ باید سمت فلش را به سوی اصلاحات تغییر دهیم
دبیر کارگروه کاغذ وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی به بحث تولید داخلی کاغذ که نیازمند 3 گونه برنامههای کوتاه مدت، میان مدت و بلند مدت هستیم، اشاره کرد و گفت: در برنامه کوتاهمدت ما ناچاریم ظرفیتی که اکنون ایجاد شده و عمدتاً بار سنگینی را بر شانههای بخش خصوصی وارد کرده است در قالب اعطای سرمایه حمایت کنیم، ما امروز صحبت از تولیدی میکنیم که در سال 85 آن را حذف کردهایم، ما یارانهها را به مصرف کننده تزریق کردیم اما پس از ان نظارت درستی نداشتیم، بنابراین اگر بناست از درگیریهای امروز حوزه کاغذ رها شویم، هیچ راهی جز تولید داخلی نداریم، وزارت ارشاد نیز بنا به ظرفیت و وظیفه خود کارها را انجام داده است.
وی با بیان اینکه تصمیم درست و مشخصی برای تولید داخلی نداشتهایم، افزود: باید سمت فلش را به سوی اصلاحات تغییر دهیم، امروز متاسفانه توازنی بین نیاز و تولید داخلی وجود ندارد.
مشاور معاون فرهنگی وزارت ارشاد در پایان این نشست، در پاسخ به این انتقاد که چرا در کارگروه کاغذ ارشاد هیچ نمایندهای از تولید کنندگان کاغذ وجود نداشته است، بیان کرد: ما در بحث کارگروه از زمان شکلگیری محوریت بحث قیمت را دنبال کردیم، ما با قیمت افسار گسیخته روبرو شدیم. این استراتژی که در داخل کشور و در بازار کاغذ به فراوانی وجود دارد و مشکلی نیست را نپذیرفته و نخواهیم پذیرفت چرا که در قیمتگذاری کاغذ این را دنبال کردیم که آیا قیمت جهانی کاغذ نیز اینقدر رشد داشته است.
پایان پیام/
نظر شما