به گزارش خبرگزاری شبستان از قم، حجت الاسلام حسام الدین خلعتبری، یک پژوهشگر حوزوی، در تشریح این پایان نامه، یکی از ارکان اصلی ادیان الهی را وحی آسمانی دانست و اظهارداشت: پیامبران تعالیم آسمانی خود را از طریق وحی دریافت میکردند و اگر وحی نباشد ارتباط انسان با خداوند عالم قطع خواهد شد، همچنین اگر وحی به نحوی تفسیر گردد که اساساً از حفاظت لازم برخوردار نباشد، اثربخش نخواهد بود و ضمانت لازم را جهت عمل ندارد.
وی با بیان این مطلب که امروزه در قبال گرایش آسمانی تلقیهایی ایجاد شده که به نحوی در پی یکسانسازی وحی با تجارب دینی (که هر انسانی میتواند آن را دارا باشد) و یا تجارب عرفانی (که هر انسانی میتواند با سیر و سلوک به مراحلی از تعالی دست یابد) بر آمده اند، افزود: این دیدگاهها در حوزه تفکرات خارج از مرزهای مسلمین ضرورتاً به دلایل منحصر و مربوط به همان فضا تحقق یافت و در داخل مرزهای مسلمین به جهت متأثر بودن از فرهنگ علممداری و در نتیجه باور نداشتن به چنین ارتباطی یا تفسیر عارفانه از این ارتباط حاصل میآید که در نتیجه نحوهی نزول هم تفسیر غیرزبانی مییابد.
این پژوهشگر حوزوی، تصریح کرد: در این تحقیق ابتدا ضمن بررسی مبادی تصوری در قالب تعریفات و نیز فرق های وحی الهی با عناوین مرتبط، ویژگی های وحی رسالی به شکل مشخص بیان شده و سپس به بررسی موضوع (زبانی بودن وحی )با بیان مقدمات آن توجه شده است.
وی ادامه داد: باتوجه به اینکه نحوه ارتباط خداوند متفاوت است با بررسی این مطلب به یکی از اقسام این ارتباط یعنی ارتباط وحیانی زبانی از دیدگاه آیات و روایات توجه شده است و از این رهگذر این نتیجه بدست آمد که وحی قرآنی به دو شکل زبانی (افعال گفتاری) و غیر زبانی(گزاره ای) بر پیامبر اعظم(ص) نازل شده است.
حجت الاسلام خلعتبری، اضافه کرد: این حقیقت وحیانی محصول شهود نفسانی،تجربه دینی، وحی نفسانی، یا نبوغ و امور دیگر نیست و در نتیجه عوارض انسانی را ندارد در این خصوص شبهات برخی روشنفکران در بررسی و هماهنگ با روال طبیعی مباحث مطرح شده و از دیدگاه بالا مورد بررسی قرار گرفته است.
وی یادآور شد: همچنین در این پایان نامه برخی از شبهات باقی مانده با محور قرار دادن ملاحظات یکی از دگر اندیشمندان در موضوع وحی، به بررسی آراء او در باب بسط تجربه نبوی و لوازم این دیدگاه پرداخته شده و با نقد موضوعی و تبار شناسی سخنان او که ریشه در روش شناسی خاص ایشان و دیدگاه های معرفت شناسانه جدید دارد تناقضات این اندیشه مشخص شد، چرا که بحث در بعضی موارد دارای زمینه ی عرفانی بوده به شکل مختصر در موارد اندک به مناسبت از این دیدگاه نیز بهره برداری شده است.
به گزارش روابط عمومی دانشگاه باقرالعلوم (ع) و معاونت آموزش دفتر تبلیغات اسلامی، این پژوهشگر حوزوی، خاطر نشان کرد: در بخش پایانی این پایان نامه بحثی مستقل از دیدگاه رساله با هدف دفع شبهه نامبرده در خصوص یکسان انگاری کشف عرفانی و قوه قلب نبوی( که منشأ دریافت وحی انبیاء است)، دید گاه های عارف کامل ابن عربی را که پدر عرفان نظری می باشد در مورد جدا انگاری قوه وحی نبوی و قوه ی کشف عرفانی با عنوان «رساله تکمیلی... » آورده شده است و این نتیجه به دست آمد که این دو قوه از هم جدا بوده، از این رو هیچ عارف کاملی محصول کشف را در مرتبه ی وحی پیامبران نمی نشاند.
گفتنی است، در ادامه این جلسه حجج الاسلام دکتر واعظی، سعیدی روشن، شیروانی و قاسمی نیا به عنوان اساتید داور ایرادهایی را مطرح کرده و حجه الاسلام والمسلمین دکتر حسن معلمی به عنوان استاد راهنما و حجج الاسلام دکتر یزدان پناه و ساجدی به عنوان اساتید مشاور، نظر خود را بیان کردند.
پایان پیام/
نظر شما