نبود تحزب خدمات احمدی نژاد را به باد داد/برخی احزاب خیانت کردند

خبرگزاری شبستان: عضو شورای مرکزی حزب موتلفه معتقد است تنها حزب فراگیر کشور موتلفه است و برخی از احزاب در سال های گذشته مرامنامه شان را زیرپا گذاشتند.

حمیدرضا ترقی عضوشورای مرکزی حزب موتلفه اسلامی با حضور در خبرگزاری شبستان به سوالات سیاسی ما خبرداد. اولین سوال احزاب شبستان از ترقی این بود که احزاب و تشکل های ما تعدادشان به قرار و اسم کم نیست اما تنها در دوره های انتخابات فعالیت دارند و بعد از این فصل خبری از احزاب در عرصه سیاسی ما نیست. دلیل این کمرنگ بودن احزاب چیست؟ آیا کم کاری آنها دخیل است یا برخورد دولت ها با آنها؟

وی در واکنش به این سوال گفت: احزاب در کشور تقریبا چند دسته هستند. یکی احزاب دولت ساخته که دولت هایی آمده اند براساس دوره حکومتی که داشتند برای این که در قدرت بمانند تشکیل حزب داده اند تا بتوانند ماندگاریشان را در قدرت حفظ کنند. یک سری احزاب دیگر هستند که اینها برای پول ساخته شدند. این احزاب در دوران اصلاحات درست شدند تا از کمک مالی دولت به احزاب استفاده کنند اسمشان بود و تنها 5 نفر عضو دارند. این ها آن مقطعی که دولت اصلاحات توسعه سیاسی در کشور را پی گرفت درست شدند اسم گرفتند و تا بیش از 200 حزب شدند که مجوز گرفتند. این احزاب پول هایی را از دولت می گرفتند و خرج اصلاحات می کردند یا در انتخابات خانه احزاب یک نفرشان برای رای دادن می آمد و رای میداد تا قدرت دست اصلاحات بماند.
ترقی افزود: یک سری دیگر احزاب فصلی هستند که به عنوان ابزار سیاسی استفاده می شوند. نام و عنوان آنها تنها در دوران انتخابات شنیده می شود تا تحت عنوان حمایت از یک حزب از کاندیداها نقش ایفا کنند. این ها از قشرهای مختلف هستند و ظاهرسازی سیاسی تلقی می شود تا نشان دهند که از یک فرد چند قشر حمایت می شود. تعداد احزابی که در واقع ریشه ای ماندگار در کشور هستند که کاری به این نوسانات و این موج ها و فصل ها ندارند بلکه از ابتدا فعالیت داشته اند تعدادشان بسیار کم است.
ترقی فراگیرترین حزب کشور را موتلفه دانست و ادامه داد: بعضا هم ممکن است که این ها فراگیر نباشند. بعد از حزب جمهوری اسلامی غیر از موتلفه حزب فراگیر سراسری که در بیش از 200 شهر کشور دفتر و عضویت داشته باشند وجود ندارد. این احزابی که وجود دارند یا تنها در استان ها دفتر دارند یا دفترشان در تهران است و فراگیر نیستند. تعداد دیگری از این احزاب صنفی هستند احزاب مهندسین و اساتید جزو اصناف حساب می شوند. همچنین در احزاب تشکیلاتی که از همه اقشار در آن ها باشند وجود ندارد البته برخی ها این حرکت را برای فراگیر شدن شروع کرده اند به دلیل عدم حمایت دولت در توسعه زمین گیر هستند.
وی خاطر نشان کرد: نقش پررنگی را نمی توانیم برای احزاب در ساختار سیاسی کشور قائل شویم. نه براساس قانون حمایتی نسبت به احزاب نداریم و فقط گفته شده شما نمی توانید منع کنید ورود و حضور افراد را در چارچوب احزاب و مجاز دانسته فعالیت احزاب را در چارچوب قانون که عملکردشان مخل بر قانون اساسی نباشد. ولی هیچ مشوقی برای فعالیت حزبی در قانون وجود ندارد بلکه برضد آن هم هست.
ترقی به ارزش فراجناحی بودن در عرصه سیاسی کشور اشاره کرد و اظهار داشت: می بینید که دولت افتخار می کند که می خواهد کابینه فراجناحی و غیر حزبی تشکیل دهد و فراجناحی بودن و غیرحزبی بودن در کشور ما یک ارزش تلقی می شود. درحالیکه کسی که وابسته به حزب است متصل به یک ظرفیت فکری و یک شناسنامه محسوب می شود و نمی تواند این شناسنامه را زیر پا بگذارد. در مقابل فردی که به یک ساختار پوپولیستی متکی است ارزش پیدا می کند چون وابسته به هیچ حزبی نیست و وابسته به استفاده از احساسات پوپولیستی است.
عضو شورای مرکزی حزب موتلفه اسلامی در پاسخ به سوال دیگری مبنی بر این که آیا فراکسیون موتلفه در مجلس در سالیان گذشته تلاش نکرده است که بتواند قانونی در حمایت از احزاب به تصویب برساند، عنوان کرد: تلاش های زیادی شده اما اصولا دولت ها خیلی تن به این کار نداده اند. اولا باید لایحه باشد و دولت باید ارایه دهد زیرا طرح از طریق مجلس بار مالی دارد و به شورای نگهبان می رود و با سد اصل 85 مواجه می شود و برمی گردد. اگر دولت لایحه بیاورد جایگاه آن مشخص می شود و این در حالیست که هیچ کدام از دولت ها برای اجرای اصل 8 قانون اساسی لایحه نیاورده اند زیرا این اصل بر نظارت همگانی بر اعمال دولت تاکید دارد.
وی افزود: در یکی از کارکردهای احزاب امر به معروف و نهی از منکر دولت برگرفته از اصل 8 قانون اساسی است و دولت ها هیچ جایگاهی برای احزاب در این رابطه قائل نیستند. تنها اصلی که تا به حال اجرا نشده است اصل هشت است در حالیکه احزاب باید در قالب نظارت همگانی گنجانده شوند و حق نظارت سیستماتیک، منظم، علمی و تشکیلاتی به نمایندگی از طرف مردم یا قشر طرفدارشان نسبت به دولت داشته باشند. علاوه براین احزاب در این چارچوب برای ایراداتشان باید اسناد و مدارک ارایه کنند. بنابراین نظارت همگانی در واقع شکل می گیرد در قالب احزاب و قانونمند و نظاممند می شود.
ترقی با تاکید براین نکته که از فواید قدرت گرفتن احزاب در کشور این است که هرکسی در تاکسی و خیابان اجازه اظهار نظر سیاسی نخواهد داشت که هیچ مبنایی نداشته باشد، بیان کرد: قدرت گرفتن احزاب در کشور بسیار نافع است در حال حاضر شما می بینید که دولت نهم و دهم این همه کار عظیم برای کشور انجام داده و این همه خدمات ارایه داده است که در طول این 30 سال شاید خیلی از آن ها بی نظیر بوده است اما همه این ها به خاطر نقدهای غیر حزبی، غیر نظاممند به چشم نمی آید. رئیس جمهور در صدا و سیما گزارش عملکرد ارایه می دهد اما مردم برایشان مهم نیست. یک نفر در خیابان نیست که بگوید آقای رئیس جمهور دست شما درد نکند تازه اگر هم چیزی می گویند مردم می گویند آمارها دروغ است.
وی خاطرنشان کرد: این خیلی بد است که شما نتوانید کارهایی که در کشور انجام شده است را برای مردم جا بیاندازید به خاطر این که فضا به نحوی است که هرکسی بدون مسئولیت هر نقد و انتقادی انجام می دهد بعد هم شناسنامه ندارد. اما اگر این کار در قالب حزبی انجام شود نقدها درست و بادلیل خواهد شد. پشت حرف ها یک عقبه از کارکارشناسی، تحقیقاتی، پژوهشی و جمعی وجود دارد. دبیرکل ما می خواهد موضع هفتگی بگیرد 7 نفر چند ساعت برروی این موضع فکر کرده و آن را تنظیم می کنیم تا وی این موضع را اعلام کند.

این فعال سیاسی اصولگرا در واکنش به سوال دیگری مبنی براین که علت کنارنیامندن دولت ها با احزاب در سال های گذشته چه بوده، عنوان کرد: البته یک حق را باید به دولت ها داد و آن این است که در کشورما خیلی ها هنوز به بلوغ استفاده از حزب و تحزب نرسیده اند. آداب تحزب را مانند آداب استفاده از آزادی بسیاری ندارند. در کشور ما کم آزادی نیست اما خیلی ها آداب استفاده از آن را نمی دانند.
وی یادآور شد: وقتی حزبی در کشور با اساسنامه اش متعهد می شود که پاسدار قانون اساسی باشد و با بیگانگان برای براندازی حکومت همدست نشود و خیانت به آرمان های انقلاب نکند اما امروز به مرامنامه اش عمل می کند. همین اقدامات باعث می شود که مردم به تحزب اعتماد نکنند و دولت جرات نکند همکاری با احزاب داشته باشد.
وی به دوران اصلاحات اشاره کرد و افزود: خانه احزاب که در دوران اصلاحات در کشور ما بود به مجامع بین المللی نماینده ارسال می کرد که نمونه اش شرکت در اجلاس های آیکپ یا اتحادیه احزاب سیاسی آسیاست. در هرکدام ازاین احزاب مانند کنفرانس برلین از موضع اوپوزوسیون صحبت می کردند و با کسانی که علیه نظام و انقلاب حرف می زدند همصدا می شدند. چطور دولت می تواند به این احزاب بهادهد. خانه احزاب الان تعطیل شده است و ما چندین سال است که عضو کمیته مرکزی آیکپ هستیم. در همه این فرصتها سعی کردیم از نظام و انقلاب و مواضع آن دفاع کنیم و توانسته ایم به عنوان یک حزب قدرتمند در آنجا جا بیافتیم و عضو هیات رییسه آیکپ باشیم و نمایندگی بخش های زنان و جوانان را بگیریم. اکثر این رادیو و تلویزیون های خارجی که می خواهند به داخل کشور بیایند دولت به آنها می گوید فقط با حزب موتلفه مصاحبه کنید تا ایران را به خوبی به شما معرفی کند.
ترقی در پایان اظهار داشت: اگر قانون اصلاح شود که تقریبا اصلاح قانون در این دولت صورت گرفت و در حال حاضر کمیسیون آن را برای ارتقای جایگاه احزاب بررسی می کند. علاوه براین اگر آسیب های تحزب گرایی در کشور از بین نرود تحزب مثبتی نمی توانیم ایجاد کنیم.
پایان پیام/
 

کد خبر 271099

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha