خبرگزاری شبستان: اکثر قریب به اتفاق یاران امام زمان(عج) را جوانان تشکیل می دهند. امام علی(ع) فرمود: "یاران مهدی(عج) از جوانان اند و پیر و کهنسال در میان آنان وجود ندارد، جز تعداد اندکی." البته در اینکه مقصود از جوان بودن در این روایت چیست، دقیقاً نمی توان اظهارنظر کرد. شاید مقصود از جوان بودن آن است که یاران حضرت از نظر روحیه و قدرت و توان جوان هستند، ولی احتمال اینکه منظور از یاران جوان، سن کم آنان باشد، بسیار زیاد است. به همین مناسبت گفتگویی با حجت الاسلام سلیمیان، عضو هیئت علمی پژوهشکده مهدویت، پژوهشگر مباحث مهدوی و نویسنده کتاب های فرهنگنامه مهدویت و درسنامه مهدویت از نظر می گذرانیم.
نگاه شما به جوانی چیست؟
به نظر می رسد جوانی، شورانگیزترین فصل زندگی و دلپذیرترین لحظات حیات انسانی است که خاطرات تلخ و شیرین آن همچون رنگین کمانی زیبا و شگفتیآفرین از جلوههای عشق و معرفت، شور و شیدایی و رشد و شکوفایی در آسمان آرزوهای همگان نقش میزند. فصلی است برای شکفتن و شکوفایی غنچههای کمال و معرفت و موسمی است برای جوشش و فوران زلال ایمان و معنویت.
و جوانان، جوانههای سرسبز و شاداب و شکوفههای زیبا و دلپذیر درخت زندگی و حیات انسانیاند که در دنیای پیچیده امروز، صحنههای تاریک و روشن زندگی را از زلال نگاه ساده و صمیمی و افق آرمانی خویش تجربه میکنند تا آرام آرام وارد دنیای بزرگی و بزرگترها شوند. در این میان جوان مؤمن بر آن است تا شوریدگی جوانی را با شوق ایمان و عرفان در هم آمیزد و سرّ زندگی خویش را با عبادت و نیایش و پویایی خویش را با طراوت امید وتلاش همچنان زنده و پرحرارت نگه دارد.
در آموزه های اسلامی چگونه به این فصل از زندگی نگاه می شود؟
باتوجه به جایگاه مهم جوان و جوانی؛ آموزههای دینی همواره بر این موقعیت تأکید فراوانی کرده و بدان توجه نموده است. هرگاه که از جوانی و جوان یاد کرده جوانان را ستوده از آنان تمجید کرده است و آن را ارزشمندترین فرصت دوران زندگی معرفی کرده است. به ویژه جوانانی که همواره در طول تاریخ یاوران پیامبران الهی بودند که در آیات فراوانی سخن از آنان به میان آورده است. گواه روشن این ادعا یاران جوان پیامبر گرامی اسلام است که حضرت وقتی آن را یاد می کند با مسرت از یاری جوانان در آغاز بعثت یاد کرده است.
این یاوران جوان در کنار علی(ع) و دیگر امامان به ویژه امام حسین(ع) به روشنی به چشم می آید.
نقش جوانانی که در پیروزی انقلاب اسلامی ایران سهم داشتند، در انقلاب جهانی حضرت مهدی(ع) چگونه است؟
البته فراوان شنیده ایم که جوانان در آن انقلاب جهانی نقش اساسی دارند و در اینجا بنده فلسفه آن را چه در بعد روحی و چه در بعد جسمی نشاط جوانی می دانم.
از آنجایی که انقلاب جهانی حضرت مهدی(ع) به طور اساسی در دو بعد نظامی و فرهنگی بروز پیدا می کند، بازوان اجرایی این دو تحول بزرگ کسانی باید باشند که در هر دو عرصه به اوج رسیده باشند و اینها فقط جوانان خواهند بود.
در برخی روایات شمار پیرها چونان نمک در غذا و یا سرمه در چشم دانسته شده که حکایت از فراوانی جوانان در کنار آن حضرت دارد.
به نظر شما مهمترین مسئولیت جوانان در این زمان چیست؟
اساسی ترین مسئولیت جوانان عزیز در دو عرصه قابل توجه است: نخست باورها و دیگر رفتارها
در عرصه باورها تقویت باور به مبدأ و معاد بویژه آموزههایی که در جهت روشن ساختن فلسفه زندگی و شناخت هدفهای اساسی آن است. و نیز دینشناسی که در این دوران اهمیت ویژه ای دارد.
اما در عرصه رفتار پرستش آگاهانه و عاشقانه خداوند اساس کارهای یک جوان مهدوی باور است.
از روایات فراوانی استفاده میشود که عبادت در دوران جوانی اهمیت و ارزش والایی دارد. رسول گرامی اسلام(ص)در این باره عبادت جوان و پیر را مقایسه کرده میفرماید: "برتری جوان عبادتپیشه که در نورسی به عبادت رو آورده، بر پیرانی که در بزرگی به عبادت رو آوردهاند، مانند برتری پیامبران بر دیگر مردمان است."
از آنجا که پرستش خداوند در دوران جوانی از اهمیت بسزایی برخوردار است، آگاهانه بودن آن نیز در کانون توجه آموزههای دینی قرار دارد. به بیان دیگر کیفیت رفتارهای عبادی، بیش از کمیت آن مورد توجه است؛ از این رو انجام عبادات کمتر با آگاهی، بهتر است از عبادتهای فراوان بدون شناخت و معرفت.
در این مرحله آشنایی جوان با فلسفه احکام و دین و شناخت روشهای تحکیم عمل صالح و اصلاح شیوه زندگی از اهمیت ویژهای برخوردار است. و در اینجاست که افزون بر مراقبتهای درونی، جوان نیازمند آگاهی بخشیهای بیرونی از طرف افراد شایسته است.
و نکته پایانی خویشتنداری و خودسازی در جوانی است که دارای اهمیت خاصی است. چه اینکه تسلط بر خویشتن ـ خود کنترلی ـ یکی از عالیترین رهیافتهای یک نظام تربیتی درست به شمار میآید. از این رو، در آموزههای مهم اخلاقی سفارش شده که انسان هماره جان خویش را از پلیدیها پاک سازد و روح خود را همواره با یاد پروردگار صفا و جلا دهد و نیز در روبهرویی با نافرمانیهای پروردگار خویش را نگه دارد.
در جوانی پاک بودن شیوه پیغمبری است. ورنه هر گبری به پیری میشود پرهیزگار
تزکیه نفس و تهذیب اخلاق و حفظ طهارت روح و سلامت نفس و ترک گناه، برای همگان بایسته و لازم است، اما برای جوان زیبنده و مایه آراستگی روح و روان است.
منبع: ایسکا: (پایگاه اطلاع رسانی پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی)
پایان پیام/
نظر شما