محمد پرحلم، معاون فرهنگی هنری حوزه هنری گیلان در گفتگو با خبرنگار شبستان، اظهار کرد: مجموعه "نامههای گیلان" از الکساندر خودزکو کنسول روسیه در گیلان در دهه 1830 میلادی، که در قالب دو مجموعه در کتاب خانه پاریس نگهداری میشد، از سوی حوزه هنری گیلان انتشار یافت.
وی با بیان اینکه، کار بازخوانی و تحشیه نویسی این نامهها را دو پژوهشگر آگاه از دو نسل پژوهشگران گیلان بر عهده داشتند، افزود: استاد فریدون نوزاد و علی امیری این کار را با موفقیت به سرانجام رساندند.
پرحلم تصریح کرد: این نامهها، عموما نوشتههایی است که افراد متفاوت از سطوح مختلف اجتماعی برای او مینوشتند و طبعا بسیاری از مسائل و امور مملکتی (هر چند به شکل جزیی) در این نامهها طرح شده که میتواند اوضاع و احوال بخشی از تاریخ ایران را به نمایش بگذارد.
وی ادامه داد: نامههای خودزکو در واقع آیینهای است که برخی از ناملایمات، کاستیها، مشکلات و در کل شرایط اجتماعی آن روز جامعه ایران و به ویژه گیلان را در خود جای داده است.
پرحلم اضافه کرد: در همی راستا چاپ محدود این اثر، برای شناختن اوضاع مقطعی از تاریخ گیلان (چند مختصر) ضروری به نظر میرسد.
وی در ادامه خاطر نشان کرد: بدون شک گوشههایی از وضعیت تاریخی – اجتماعی هر کشوری از طریق اسناد و مکتوباتی که از گذشته به جا مانده، قابل بررسی است و البته همین اسناد، گاه نقاط تاریکی از تاریخ هر کشوری را روشن میکند.
پرحلم یادآور شد: "الکساندر خودزکو" به عنوان کنسول روسیه در ایران، حدود چهار سال در استان گیلان بود و ضمن انجام امور اداری – سیاسی، آثاری نیز از خود برجای گذاشته است که یکی از این آثار، مجموعه نامههایی است که او گرد آوری کرده است.
پایان پیام/
نظر شما