به گزارش خبرگزاری شبستان، علی اکبر صالحی در گفتگو با شبکه تلویزیونی المیادین در تهران در پاسخ به این پرسش که حسن روحانی به عنوان رئیس جمهور جدید ایران انتخاب شده است، آیا انتخاب روحانی تغییری در سیاست خارجی ایران ایجاد خواهد کرد؟گفت: این اولین انتخاباتی نیست که در ایران برگزار شده است. بیش از سی و چهار سال از انقلاب اسلامی ایران می گذرد و بیش از سی انتخابات در این کشور برگزار شده است. به عبارت دیگر در هر سالی شاهد برگزاری انتخاباتی در ایران بوده ایم. این انتخابات باعث شگفتی جهان شد و برخلاف انتظارات حسن روحانی در این انتخابات به پیروزی رسید. روحانی که از مخالفان دولت فعلی ایران است توانست در این انتخابات با آرای بسیار بالایی به پیروزی برسد. وی بیش از پنجاه و یک درصد از آرای مردم را به خود اختصاص داد. ما وارد دوره جدیدی شدیم. ما در این سال انتظار داریم مرحله جدیدی در این کشور آغاز شود که متفاوت با گذشته خواهد بود. ایران به لحاظ سیاست خارجی و تحولات داخلی وارد دوره جدیدی شده است. در طی سی و چهار سال گذشته فشارهای خارجی علیه ایران وجود داشته است و این کشور در رویکردهای سیاست خارجی خود تغییراتی ایجاد نکرد. کسانی که این فشارها را بر ملت ایران تحمیل کردند، امیدوار بودند ایران وارد محور سیاست های غرب شود ولی ملت ایران اثبات کرد آماده است بهای حفظ استقلال سیاسی خود را بپردازد. این استقلال سیاسی پس از انقلاب اسلامی برای ایران به دست آورده است و ایرانی ها برای رسیدن به این استقلال سیاسی بهای سنگینی پرداخت کردند. فشارهای مختلف اقتصادی و تحریم ها بر ملت ایران تحمیل شده ولی این ملت مقاومت کرده است. غربی ها به این نتیجه رسیدند رویارویی با ایران فایده ای ندارد. بهترین راه تعامل با ایران است. اخیرا شاهد آن بودیم زمانی که حسن روحانی انتخاب شد، کشورهای غربی از پیروزی وی استقبال و آمادگی خود را برای همکاری با ایران اعلام کردند.
وی افزود: این انتخابات باعث تقویت روابط ایران با کشورهای غربی خواهد شد. به لحاظ داخلی نیز شاهد انسجام بیشتری در کشور خواهیم بود. دولت کنونی ایران در اختیار اصولگرایان قرار دارد و دولت آینده به ریاست جمهوری حسن روحانی در اختیار اصلاح طلبان خواهد بود. یکی از نشانه های این انسجام داخلی تبریک گفتن نامزدهای این انتخابات به روحانی بوده است. مردم نیز از انتخابات روحانی به شدت خوشحال شدند. ما با انتخاب روحانی شاهد دوره ای جدید از انسجام داخلی خواهیم بود. در گذشته اختلافاتی در ایران ایجاد شد و شاید این اختلافات برخی از افراد را وارد مسیر نامطلوبی کرد ولی از این وضع با هدایت و درایت سیاسی عالی رهبر معظم انقلاب اسلامی عبور کردیم.
صالحی در پاسخ به این پرسش که آیا بهاری ایرانی در این کشور رخ داده است؟گفت: این بهار ایرانی در بهترین وجه خود در این کشور رخ داد. انتخاباتی آزاد برگزار شد و می توان گفت ایران از بهترین دموکراسی های موجود در جهان برخوردار است. انتخابات بدون هیچ حادثه ای رخ داد. معمولا زمانی که انتخابات در کشورها برگزار می شود، حوادثی رخ می دهد ولی در ایران شاهد چنین حوادثی نبودیم.
وی در پاسخ به این پرسش که آیا ممکن است شاهد حضور اصولگراها در دولت حسن روحانی باشیم و دولتی ائتلافی در ایران تشکیل شود؟گفت: به نظر می رسد چنین دولتی در ایران تشکیل خواهد شد چرا که حسن روحانی به این مسئله اشاره کرده است. وی گفت از همه جریان های سیاسی موجود در ایران استفاده خواهد کرد. وی حرفه ای بودن و توانایی را اولویت استفاده از افراد قرار داده است و مرتبط بودن به احزاب ملاک انتخاب افراد برای دولت نیست.
صالحی در پاسخ به این پرسش که آیا با حسن روحانی رئیس جمهور جدید دیداری داشتید؟گفت: قبل از این که با شما گفتگو کنم یک ساعت با حسن روحانی دیدار و درباره اوضاع منطقه ای و بین المللی با وی گفتگو کردم.
وی در پاسخ به این پرسش که بر چه اساسی می گوید کشورهای غربی به این نتیجه رسیدند ایران قدرتی مستقل است؟گفت: ما ارتباطات مستقیم و غیر مستقیمی با غربی ها داریم. ما با اروپایی ها مشکلی نداریم و این تماس ها به صورت تلفنی و حضور در کنفرانس های بین المللی با شماری از وزرای خارجه اروپا وجود دارد. دو روز پیش گفتگویی با وزیر خارجه آلمان داشتم و درباره اوضاع منطقه ای و روابط دوجانبه گفتگو کردیم. اخیرا پیام های زیادی از کشورهای اروپایی به ایران رسیده است و کشورهای غربی از نتیجه انتخابات ایران استقبال کردند. همچنین پیش از این ارتباطات غیر مستقیمی به ویژه با آمریکایی ها وجود داشت. این پیام ها از طریق کشورهای دوست و دیگر کشورها در اختیار تهران قرار گرفت. آمریکایی ها در این پیام ها آمادگی خود را برای گفتگوی متوازن و دوستانه با ایران اعلام کردند.
ما همیشه گفتیم گفتگو با آمریکا خط قرمز نیست ولی باید به این مسئله اعتماد داشته باشیم که آمریکایی ها در مسئله گفتگو جدی هستند. این گفتگو باید درباره برنامه هسته ای و نه گفتگویی فراگیر باشد. در صورتی که از مشکل هسته ای عبور کردیم می توانیم به مسائل دیگر بپردازیم. ما همیشه گفتیم سیاست ایران مبتنی بر اصول عزت،حکمت و مصلحت است.
وزیر امور خارجه ایران ادامه داد: ما خواهان رویارویی با هیچ کشوری نیستیم و همیشه بر سیاست تعامل با حفظ منافع و عزت ملت ایران تاکید داریم. باید اعتماد متقابل میان ایران و آمریکا بهبود یابد. ما این اعتماد را از دست دادیم. باید تلاش کنیم این اعتماد بار دیگر ترمیم شود. ملت ایران دارای تمدن و تاریخی عظیم است. تاریخ این کشور در سه هزار سال گذشته به صورت مکتوب وجود دارد و می دانیم چگونه کشور خود را اداره کنیم. ما وارد مذاکره می شویم و با جهان تعامل می کنیم. با وجود فشارها و تحریم هایی که در سی و چهار سال گذشته بر ملت ایران تحمیل شد ولی مشاهده می کنید مردم ایران در سطوح مختلف علمی،فن آوری،عدالت اجتماعی و زیرساخت ها به پیشرفت های زیادی رسیدند و این کشور قابل مقایسه با کشورهای منطقه نیست.
صالحی در پاسخ به این پرسش که چه کشورهایی پیام های آمریکا را در اختیار ایران قرار می دادند؟گفت: کشورهای متعدد عربی و غیر عربی این پیام را در اختیار ما قرار داده اند. همان طورکه تاکید شد باید اعتماد به روابط ایران و آمریکا بازگردد. ما در گذشته در مسئله افغانستان و عراق مذاکراتی با آمریکایی ها داشتیم ولی آمریکایی ها پس از این مذاکرات وعده های خود را نقض کردند. ما این بار نمی خواهیم وارد این مشکلات شویم و می خواهیم به این اطمینان برسیم که اگر گفتگویی در آینده رخ داد باید این گفتگو بر اساس اعتماد متقابل باشد و اگر طرفی وعده ای داد باید به این وعده متعهد باشد.
وی در پاسخ به این پرسش که آمریکایی ها در مسئله عراق چه وعده ای را نقض کردند؟گفت: در مسئله افغانستان نقض عهد کردند. پس از این که به نتایج مطلوبی در مذاکرات افغانستان رسیدیم، آمریکایی ایران را در محور شرارت قرار دادند. در مسئله افغانستان توافق کردیم ملت افغانستان این کشور را اداره کند و این همان چیزی است که رخ داده است. امروز دولت افغانستان مبتنی بر آرای ملت این کشور تشکیل شده است.
صالحی در پاسخ به این پرسش که آیا حسن روحانی تمایل بیشتری برای مذاکره با آمریکا دارد؟گفت: حسن روحانی در مبارزه انتخاباتی خود وعده داد روابط خارجی ایران بهبود خواهد یافت. این گشایش بر اساس منافع ملت ایران است و قرار نیست این گشایش روابط به معنای تسلیم شدن ملت ایران باشد بلکه به معنای آن است که روابط ایران به صورت دوستانه و متوازن با کشورهای جهان بهبود خواهد یافت.
وی در پاسخ به این پرسش که آیا (آیت الله) خامنه ای رهبر عالی خواهان چنین گشایشی در این روابط است؟گفت: رهبر معظم انقلاب اسلامی سه ماه پیش تاکید کرد در صورتی که آمریکایی ها در مسئله مذاکره با ایران جدی باشند و حسن نیت دارند، مشکلی در این زمینه وجود ندارد.
وی در پاسخ به این پرسش که چرا روابط ایران با عربستان سعودی که کشوری بزرگ در میان کشورهای عربی محسوب می شود در شرایط مطلوبی قرار ندارد؟گفت: ما عربستان سعودی را کشوری بزرگ در منطقه می دانیم. این کشور در سطوح مختلف از نقش بالایی در منطقه برخوردار است. حرمین شرفین در این کشور واقع است. عربستان کشوری مقدس برای همه است. من زمانی که به وزارت خارجه رسیدم تاکید کردم تقویت و گسترش با عربستان سعودی،ترکیه و اتحادیه اروپا در اولویت سیاست خارجی من قرار دارد. از آن زمان تا کنون تلاش کردم سوء تفاهمات موجود میان تهران و ریاض از بین برود.
دو کشور می توانستند به این سطح از سوء تفاهمات نرسند. من دو ماه پیش سفری به عربستان داشته و گفتگوی طولانی با سعود الفیصل وزیر خارجه عربستان سعودی داشتم. گفتگوی ما صریح و شفاف بود. من و سعود الفیصل این مسئولیت را برعهده گرفتیم تلاش کنیم تا این سوء تفاهمات از بین برود. من شخصا پس از این دیدار در هفته های گذشته با نهادهای ایرانی گفتگو کردم. یکی از سوء تفاهمات درباره مسائل امنیتی بوده است.
صالحی در پاسخ به این پرسش که آیا در این گفتگوها متهم شدید ایران در بحرین، یمن،لبنان و عربستان سعودی دخالت می کند؟گفت: ما نیز چنین مسائل مشابهی را مطرح کردیم. من در این گفتگو وارد این جزئیات نمی شوم. مقامات سعودی گفتند برخی از نیروهای وابسته به القاعده در ایران حضور دارند و برخی از اتهامات در خصوص روابط دوجانبه مطرح شده است. ما تاکید کردیم اطلاعاتی در اختیار داریم که نشان می دهد عربستان سعودی در جنوب ایران و مناطق مختلف دخالت می کند. ما تصمیم گرفتیم این مشکلات حل و فصل شود. توافق نامه امنیتی دوجانبه میان ایران و عربستان سعودی وجود دارد و باید این توافق نامه اجرا شود. در صورتی که این توافق نامه اجرا شود، مشکلات باقی مانده نیز حل و فصل خواهد شد.
وی در پاسخ به این پرسش که آیا این اختلافات محدود به مسائل امنیتی دوجانبه است یا این که اختلافات زیادی در راهبرد ایران و عربستان وجود دارد؟گفت: اختلاف عمیقی میان دو کشور وجود ندارد. این دو کشور استثنایی هستند. هیچ کشوری در کشور دیگر طمع ورزی ندارد و هر دو کشور از منابع خوبی برخوردارند. هیچ طمع ورزی پولی و سرزمینی در روابط دو کشور وجود ندارد. بنابراین نمی توان گفت اختلافات اصولی در روابط ایران و عربستان وجود دارد و می توان گفت این اختلافات در نظرها و دیدگاه است.
صالحی در پاسخ به این پرسش که آیا بحران سوریه باعث تشدید این اختلافات شده است؟گفت: ما وارد موضوعات خارجی نشدیم. می توانیم درباره این موضوعات مذاکره کنیم. مواضع ما در مسئله سوریه که مسئله ای محوری در منطقه بوده روشن است. مواضع عربستانی ها نیز روشن است. می توان در مسئله سوریه به مواضع خود نزدیک شویم. عربستان سعودی در کمیته چهارجانبه برای حل بحران سوریه حضور دارد.
وزیر امور خارجه ایران در پاسخ به این پرسش که ایران و عربستان سعودی دارای متحدان قوی در لبنان هستند، آیا ریاض و تهران حاضر هستند برای بهبود اوضاع در لبنان با یکدیگر همکاری کنند؟بیان داشت: ما آماده ایم با عربستان سعودی در خصوص حل و فصل مشکلات موجود در بحرین، لبنان و دیگر کشورهای منطقه با یکدیگر همکاری کنیم.
وی در پاسخ به این پرسش که مقامات عربستانی می گویند تحولات بحرین و یمن به ایران مربوط نمی شود تا با این کشور درباره حل مشکلات یمن و بحرین گفتگو کرد؟گفت: بحرین و یمن در این منطقه حضور دارند. در صورتی که تحول منفی در کشوری رخ دهد بر کل منطقه تاثیرگذار خواهد بود. چرا کشورهای غربی به مسئله سوریه توجه دارند. آیا کشورهای غربی عرب هستند؟ ما باید تلاش کنیم مانع از وقوع پیامدهای منفی حوادث در آینده شویم. هر سیاستمدار عاقلی که به منافع کشور خود توجه دارد باید این مشکلات را قبل از این که از کنترل خارج شود حل و فصل کند.
وی در پاسخ به این پرسش که برخی از مقامات بحرینی می گویند ایران در امور بحرین دخالت می کند؟گفت: هیچ مشکلی با بحرین نداریم. سفارت ایران و بحرین در تهران و منامه فعال هستند. ما همیشه بر این مسئله تاکید کردیم به حاکمیت، یکپارچگی ارضی و دولت بحرین احترام می گذاریم. تعامل ما با بحرین به مانند تعامل تهران با سوریه است. باید دولت های سوریه و بحرین به خواسته های مشروع ملت های خود پاسخ مثبت دهند و گروه های مخالف این دولت ها نیز باید با گفتگو با دولت مشکلات را حل و فصل کند. من هرگز خواستار آن نشدیم شاه بحرین یا نخست وزیر این کشور از قدرت کناره گیری کند. ما در امور داخلی بحرین دخالت نمی کنیم. همان طور که در مسئله سوریه خواهان حل و فصل مشکلات این کشور از طریق گفتگو میان شهروندان این کشور هستیم، در مسئله بحرین نیز بر این مسئله تاکید می کنیم.
صالحی ادامه داد: در ماه مبارک رمضان گذشته در مکه مکرمه این افتخار را داشتم که با شاه بحرین دیدار کنم و در این دیدار نیم ساعته با یکدیگر گفتگو کردیم. شاه بحرین در این دیدار از ایران خواست گروه های مخالف بحرین را ترغیب کند تا با دولت بحرین برای حل و فصل مشکلات گفتگو کنند. ما نیز تاکید کردیم آماده چنین همکاری هستیم. ما به مقامات بحرینی گفتیم آماده ایم به صورت علنی وارد بحرین شویم و در این زمینه توافق کردیم ولی بعدا گفتند به صورت علنی وارد بحرین نشوید. ما به بحرینی ها گفتیم شماری از مقامات این کشور ایران را به دخالت در امور داخلی بحرین متهم می کنند، چگونه ممکن است مقامات ایرانی به صورت سری وارد بحرین شوند. زمانی که شاه بحرین، بسیونی را برای تهیه گزارش درباره بحران این کشور منصوب می کند، این فرد در گزارش خود تاکید کرد ایران در امور داخلی بحرین دخالت نمی کند. سفیر آمریکا در بحرین بارها نیز بر این مسئله تاکید کرد ایران در بحرین دخالت نمی کند. دخالت ایران در بحرین هیچ فایده ای ندارد. اگر می خواستیم دولت بحرین را سرنگون کنیم روابط خود را با این کشور قطع می کردیم ولی روابط دو کشور ادامه دارد. ما خواهان خیر و خوشی برای دولت و ملت بحرین هستیم و باید مشکلات این کشور از طریق گفتگو میان شهروندان بحرینی و بدون دخالت کشورهای منطقه در امور بحرین حل و فصل شود.
صالحی درباره بازداشت یک شبکه جاسوسی وابسته به یکی از رژیم های عرب خلیج فارس در ایران گفت: اسناد جاسوسی این شبکه وجود دارد و به دولت مرتبط با این شبکه تماس داریم و تلاش می کنیم این مشکل حل شود. وجود این شبکه ها به سود این روابط دوجانبه و منطقه نیست.
وی در پاسخ به این پرسش که آیا این کشور خارجی درباره فعالیت این شبکه اطلاع داشته است یا افرادی خارجی از کنترل دولت هدایت این شبکه جاسوسی را در اختیار داشتند؟ گفت: من نمی خواهم وارد جزئیات این مسئله شوم. ما خواهان بهترین روابط با کشورهای عرب خلیج فارس هستیم.
وزیر امور خارجه ایران با اشاره به این که ایران قوی ترین کشور منطقه خاورمیانه است،تاکید کرد بدون نظرخواهی از ایران هیچ مشکلی در منطقه حل و فصل نخواهد شد.
علی اکبر صالحی در ادامه گفتگو با شبکه تلویزیونی المیادین در تهران درباره روابط ایران و مصر و در پاسخ به این پرسش که پس از سرنگونی رژیم مبارک و به قدرت رسیدن اخوانی های اسلامگرا در مصر شاهد آن نیستیم بهبودی در روابط تهران و قاهره رخ داده باشد، حتی دو کشور روابطی در سطح سفارت ندارند؟گفت: ما همیشه اعلام کردیم به مصری ها برای انقلاب آنان تبریک می گوییم و آماده ایم سطح روابط سیاسی دو کشور ارتقا یابد و سپس وارد دوره ای از گسترش روابط اقتصادی،تجاری،صنعتی و فن آوری در روابط دو کشور شویم ولی ما شرایط مصر را در نظر می گیریم. این کشور شرایط ویژه ای دارد. ما مصر را کشوری مهم می دانیم. ملت مصر برای ایران از اهمیت زیادی برخوردار است. مصر می تواند نقشی مهم در منطقه داشته باشد. مصر بزرگ ترین کشور عربی و دارای تمدنی قبل و بعد از اسلام است. ما صبر می کنیم و دولت مصر درباره ارتقای روابط میان دو کشور تصمیم خواهد گرفت. ما خواهان داشتن بهترین روابط با دولت و ملت مصر هستیم چرا که بر این باوریم مصر کشوری مهم در منطقه و کشورهای اسلامی است. ما همچنین دارای تماس های دائمی با مصر هستیم. به نظر می رسد برخی از کشورهای عربی و غربی بر مصر اعمال فشار می کنند تا این روابط تقویت نشود. مصر کشوری مستقل است و همان طور که بخواهد تصمیم گیری می کند.
وی در پاسخ به این پرسش که محمد مرسی رئیس جمهور مصر در سخنرانی خود روابط این کشور را با سوریه قطع و حزب الله را تهدید کرد نیروهای خود را از سوریه خارج کند، ارزیابی شما درباره این اظهارات چیست؟گفت: من با محمد کامل عمرو وزیر خارجه مصر گفتگو کردم. اظهارات محمد مرسی مربوط به اوضاع مصر است و در امور کشورهای دیگر دخالت نمی کنیم و مقامات مصری هر تصمیمی را که برای منافع ملت مصر مناسب ببینند اتخاذ می کنند. من از وزیر خارجه مصر این پرسش را مطرح کردم در حالی این کشور کمیته چهارجانبه را برای حل بحران سوریه از طریق گفتگو میان دولت سوریه و مخالفان این کشور مطرح کرده است، چگونه ممکن است روابط خود را با سوریه قطع کنید؟ وزیر خارجه مصر دلیل این تصمیم گیری را تشریح کرد و نمی خواهم وارد جزئیات این مسئله شوم. مصر در مقایسه با دیگر کشورها می تواند نقش بزرگ و مهمی در حل بحران سوریه داشته باشد. شکی در این نیست تصمیم اخیر محمد مرسی تصمیم منفی در کنفرانس ژنو درباره مسئله سوریه خواهد داشت. امیدوار بودم چنین تصمیمی اتخاذ نمی شد.
صالحی در پاسخ به این پرسش که آیا با تصمیم محمد مرسی می توان گفت فعالیت کمیته چهارجانبه برای حل بحران سوریه پایان یافته است؟گفت: ما آماده ایم نشست های این کمیته ادامه داشته باشد. نباید این کمیته را به حاشیه راند و شایسته مصر به عنوان کشور بزرگ نیست. این کشور تشکیل این کمیته را مطرح کرد و همه از این پیشنهاد استقبال کردند. برگزاری این نشست ها مفید است چرا که به از بین رفتن سوء تفاهمات کمک می کند. تصمیم مرسی در قطع روابط مصر و سوریه بر فعالیت این کمیته تاثیر منفی دارد. این تصمیم برای من غافلگیرکننده بوده است. مقامات مصری احساس می کنند در تعامل با بحران سوریه مسئول هستند و ما نیز دوست داریم مسئولان مصری در این تصمیم بازنگری کنند.
وی در پاسخ به این پرسش که آیا سفر محمود احمدی نژاد رئیس جمهور ایران به مصر موفقیت آمیز بوده است؟گفت: این سفر بسیار موفقیت آمیز بود. ما مذاکرات خوب و مفیدی با شیخ الازهر داشتیم. ما انتظار نداریم زمانی که با کشوری مذاکره می کنیم، دیدگاه های ما کاملا شبیه یکدیگر باشد. ما آماده ایم این دیدارها و گفتگوها ادامه داشته باشد و ادامه این گفتگوها باعث از بین رفتن سوء تفاهمات خواهد شد.
صالحی درباره اوضاع سوریه و حمایت تسلیحاتی آمریکا از مخالفان نظام سوریه گفت: اوضاع میدانی در تصمیم گیری های سیاسی تاثیرگذار است. هر طرفی می خواهد با قدرت میدانی وارد مذاکرات ژنو شود. هر طرفی که از جایگاه میدانی برتری در سوریه برخوردار باشد، طرفی قوی در مذاکرات ژنو خواهد بود. به نظر می رسد دولت سوریه در عرصه میدانی پس از نبرد القصیر در موضع برتر قرار گرفته است. غربی ها می خواهند از مزدوران و گروه های غیرمسئول حمایت تسلیحاتی کنند تا این گروه ها بتوانند در عرصه میدانی به پیروز برسند ولی فکر نمی کنم این توطئه اخیر بتواند در سوریه به پیروزی برسد و این حمایت تسلیحاتی آخرین توطئه و نیرنگ علیه سوریه خواهد بود.
وزیر امور خارجه ایران در پاسخ به این پرسش که آیا بر این باور هستید ارتش سوریه پیروزی های میدانی بیشتری به دست خواهد آورد؟گفت: بله به این مسئله باور داریم چرا که ملت سوریه از ارتش سوریه حمایت می کند و زمان ملتی از طرفی حمایت کند، این طرف پیروز خواهد بود. اطلاعات ما درباره تحولات سوریه دقیق و درست است. ملت سوریه اقدامات گروه های مسلح و مزدور را مشاهده می کند. این گروه ها سوریه را ویران کردند و شهروندان بیگناه این کشور را به قتل رساندند. آیا این گروه های مسلح با این اقدامات می خواهند خیر و خوشی را برای ملت سوریه رقم بزنند؟ ما بر این باوریم ارتش سوریه از روحیه بسیار بالایی برخوردار است. بیش از دو سال و نیم از بحران سوریه می گذرد و این ارتش مقاومت کرده است. همان طور که ملت ایران مقاومت کرد. هشت سال جنگ تحمیلی بر ملت ایران تحمیل شد. تا زمانی که ملت سوریه از ارتش این کشور حمایت می کند، این ارتش پیروز خواهد بود. بخشی از گروه های مزدور مسلح از اروپا و کشورهای منطقه وارد سوریه شده اند که می توان آن را نوع جدیدی از جنگ علیه ملت سوریه دانست.
چند کشور در بحران سوریه دخالت کردند و گروه هایی را برای جنگ با ملت سوریه وارد این کشور کرده اند. می توان این جنگ را توطئه ای علیه ملت سوریه توصیف کرد. رژیم صهیونیستی و کشورهای غربی از مزدوران تروریست در سوریه حمایت می کنند. آیا این رژیم و غربی ها خواهان منافع ملت سوریه هستند؟
صالحی در پاسخ به این پرسش که ایران نیز متهم است حمایت تسلیحاتی و لجستیکی از ارتش سوریه دارد؟گفت: ما این مسئله را رد نمی کنیم ایران حامی ملت سوریه است. ایران مخالف تحمیل راه حل خارجی بر ملت سوریه است و ما در برابر این راه حل های خارجی می ایستیم. باید بحران سوریه از طریق گفتگو میان شهروندان این کشور حل و فصل شود. ما همچنین از گروه های مخالف نظام سوریه که خواهان منافع و خیر و خوشی برای ملت این کشور هستند، حمایت می کنیم. این مخالفان در خواسته های مردمسالاری،آزادی انتخابات و قانون اساسی جدید حق مشروعی دارند و باید دولت سوریه این خواسته ها را محقق کند و دولتی انتقالی با حضور گروه های مخالف مسالمت آمیز و دولت فعلی تشکیل شود. در صورتی که ملت سوریه از بشار اسد حمایت نمی کرد وی نمی توانست بیش از دو سال مقاومت کند. جنگی با حضور شمار زیادی از کشورهای جهان بر ملت سوریه تحمیل شده است. حسنی مبارک رئیس جمهور سابق مصر حمایت ملت مصر را نداشت و سرنگون شد. من تحولات سوریه را جنگی داخلی توصیف نمی کنم بلکه جنگی از کشورهای خارجی بر ملت سوریه تحمیل شده است.
وی در پاسخ به این پرسش که آیا برای شرکت در کنفرانس ژنو دعوت شده اید؟گفت: تا کنون به صورت رسمی از کشوری برای حضور در این کنفرانس دعوت نشده است. هنوز تصمیم نهایی اتخاذ نشده است که آیا اصلا چنین کنفرانسی برگزار خواهد شد یا خیر. روسیه به صورت غیر رسمی و شفاهی از ایران خواست در این کنفرانس شرکت کند. برخی از کشورهای غربی به ویژه آمریکا نیز اعلام کردند مخالف مشارکت ایران در این کنفرانس نیستند. اما برخی از کشورها در منطقه بر آمریکا اعمال فشار می کنند تا ایران در این کنفرانس حضور نداشته باشد و این فشارها مسئله عجیبی است. ایران نقش بزرگی در منطقه دارد و بدون این کشور نمی توان مشکلات را در منطقه حل و فصل کرد. ما قوی ترین کشور در منطقه هستیم. ملت ایران از دولت این کشور حمایت می کند. دولت ایران برآمده از ملت این کشور است و انتخابات ریاست جمهوری این کشور را مشاهده کردید. کلید طلایی در منطقه در اختیار ایران است. بدون حضور این کشور نمی توان هیچ مشکلی را در منطقه حل کرد. تفاوتی نمی کند ایران در این کنفرانس حضور داشته باشد یا نداشته باشد.
وزیر امور خارجه ایران در ادامه تاکید کرد: پس از این که بحران سوریه آغاز شد، برخی از کشورهای منطقه ما را نصیحت کردند سیاست ما در تعامل با سوریه تغییر کند. این کشورها تاکید می کنند سوریه در آستانه فروپاشی قرار گرفته و بهتر است ایران سیاست های خود را در تعامل با سوریه تغییر دهد. رئیس جمهور احمدی نژاد در واکنش به این نصایح گفت «چرا عجله می کنید» و می بینیم بیش از دو سال از بحران سوریه می گذرد و این نظام پابرجاست.
وی درباره ارزیابی خود از آینده تحولات منطقه گفت: ممکن است وارد مسائل پیچیده ای شویم ولی به آینده امیدوار هستیم. تحولات و بحران هایی که رخ می دهد دارای بخش مثبت نیز هست. ما شاهد آن هستیم ملت ها بیدار شدند و آگاهی ملت ها بیشتر شده است. دولت هایی که سپس در کشورهای منطقه تشکیل خواهد شد برآمده از نظر ملت های خود هستند و در صورتی که چنین وضعی ایجاد صلح و امنیت در منطقه مستقر خواهد شد.
صالحی در پاسخ به این پرسش که آیا با ریاست جمهوری حسن روحانی سیاست ایران در تعامل با سوریه تغییر خواهد کرد؟بیان داشت: هر کشوری دارای اصولی در سیاست خارجی خود است که این اصول در قانون اساسی ایران وجود دارد. این اصول با تغییر دولت ها تغییر نمی کند. در قانون اساسی ایران حمایت از مستضعفان در جهان وجود دارد و چنین سیاستی را در مسئله حمایت ایران از فلسطینیان شاهد هستیم.
وی در پاسخ به این پرسش که آیا تعامل ایران با بحران سوریه بر اساس مواضع نظام ایران است؟گفت: این موضع بر اساس مواضع نظام ایران است. حسن روحانی در چارچوب سیاست خارجی ایران که اصول آن مشخص است، حرکت خواهد کرد.
وی در پاسخ به این پرسش که آیا ایران به حمایت خود از گروه های مقاومت درلبنان و فلسطین ادامه خواهد داد؟گفت: این حمایت ها ادامه خواهد یافت و این مسئله از اصول اساسی سیاست خارجی ایران است. حمایت از مقاومت در برابر ظلم و ستم است. ما از حماس سنی حمایت می کنیم.
وی درباره روابط ایران و حماس گفت: روابط خوبی با حماس داریم و ممکن است اختلافاتی رخ دهد ولی به لحاظ سیاسی روابط خوبی با حماس داریم و این روابط ادامه خواهد یافت.
صالحی در پاسخ به این پرسش که اسرائیل از نتیجه انتخابات ریاست جمهوری ایران ابراز نگرانی کرده است؟گفت: اسرائیل از منطق ایران هراسان است. زمانی که منطق سیاسی ایران در جهان آشکار می شود، رژیم صهیونیستی شکست خورده این منطق قوی است.
وی در پاسخ به این پرسش که گفته بودید فرانسه به دشمن ایران تبدیل شده است این در حالی است که فرانسه یکی از اولین کشورهایی است که از ریاست جمهوری حسن روحانی استقبال کرده است؟گفت: من در گفتگو با روزنامه فیگارو درباره سیاست فرانسه با ایران ابراز تعجب کردم. در تاریخ روابط دو کشور مشکلی با فرانسه نداریم ولی این مشکلات با انگلیس وجود دارد. مقامات فرانسوی در آخرین پیام خود به حسن روحانی تبریک گفتند و به نظر می رسد مقامات فرانسوی در سیاست خود در تعامل با ایران بازنگری کردند. هفته گذشته یکی از مسئولان وزارت خارجه فرانسه به ایران آمد و گفتگوی صریحی با همتای خود در وزارت خارجه ایران داشت و ما می خواهیم دارای بهترین روابط با فرانسه باشیم.
وی درباره دعوت ایران از سفر پاپ به این کشور گفت: ما از سفر پاپ به ایران استقبال می کنیم. این افتخار را داشتم که در مراسم انتخاب پاپ در رم حضور داشتم و به وی تبریک گفتم. درباره مواضع سیاسی پاپ خوش بین هستم.
صالحی در پاسخ به این پرسش که آیا پس از تشکیل دولت جدید حسن روحانی در سمت وزیر خارجه حضور خواهید داشت؟گفت: من معتقدم خدمت به نظام مقدس ایران یک افتخار است و تفاوتی ندارد در وزارت خارجه حضور داشت یا کارمند عادی در دولت بود. حضور من در سمت وزارت خارجه مرتبط به نظر رئیس جمهور جدید ایران است.
پایان پیام/
نظر شما