به گزارش خبرگزاری شبستان، کتاب گفتمان های سیاست خارجی آمریکا و دانش روابط بین الملل منتشر شد.
هدف این کتاب، گشودن عرصه جدید تحقیقات روابط بینالملل در ایران؛ یعنی سیر تحول دانش روابط بینالملل در نسبت با مؤلفههای بیرونی مخصوصاً حوزه عمل سیاسی بهعنوان نخستین گام در مسیر پرورش تفکر بالنده علمی در کشور است.
در فصل اول، ادبیات موجود مورد بررسی قرار گرفته و حوزههای نظری نزدیک به موضوع پژوهش در دو دسته منابع مرور شده است:
الف) منابعی که به دانش روابط بینالملل بهعنوان یک رشته علمی پرداختهاند.
ب) منابعی که رابطه این دانش را با مؤلفههای بیرون از خود این دانش، بررسی کردهاند. این مرور نشان میدهد اگرچه منابع پیشین میتوانند چارچوب نظری پژوهش را ساماندهند، اما خلأ مطالعه گفتمانی سیاست خارجی و دانش روابط بینالملل در آمریکا همچنان وجود دارد.
در فصل دوم، روش تحلیل گفتمان و منطق انتخاب متون شرح داده شده و متدهای پژوهشی نورمن فرکلاف ـ که یکی از پرکاربردترین روشهای تحلیل گفتمان است ـ در این فصل آمده است. منطق انتخاب متون نیز با تأکید بر متون اصلی و مرجع بیان شده است.
در فصل سوم، تناظر گفتمانی سیاست خارجی و دانش روابط بینالملل در آمریکا در دوره بوش پدر 1993ـ1989 نشان داده شده و در ضمن آن ابتدا متن دو سخنرانی بوش در مجمع عمومی سازمان ملل در سالهای 1990 و 1992 و سپس مقاله معروف الکساندر ونت مورد بررسی گفتمانی قرار گرفته است. بررسی مقایسهای این متون رسمی و علمی نشانگر سلطه گفتمان تغییرطلبی آمریکا در عرصه جهانی پس از فروپاشی اتحاد شوروی است.
در فصل چهارم، ابتدا دوره بیل کلینتون 1993ـ2001 مورد واکاوی قرار گرفته، سپس با بررسی متن سخنرانیهای کلینتون در مجمع عمومی سازمان ملل در سالهای 1994، 1996، و 1998 و نیز مقاله آندرو موراوچیک در خصوص نظریه لیبرال روابط بینالملل نشان داده میشود که تناظر گفتمانی متون این دوره حول پیشبرد تجارت از طریق دیپلماسی و اجبار شکل گرفته است.
فصل پنجم، به دوره بوش پسر 2001ـ2009 اختصاص دارد. در این فصل، سخنرانیهای بوش در مجمع عمومی در سالهای 2001، 2003، 2005 و 2007 و نیز مقاله بارنت و دووال درباره مفهوم قدرت مورد بررسی گفتمانی قرار گرفته است. همچنین، بیان میشود که نمایش قدرت همهجانبه امپراتوری آمریکا در جهان، حوزه تناظر مشترک گفتمانهای رسمی ـ علمی روابط بینالملل آمریکا را تشکیل میدهد.
در فصل ششم، دوره اوباما، رئیسجمهور کنونی آمریکا 2009 تا کنون بررسی گردیده و سخنرانی اوباما در مجمع عمومی در سال 2010 و مقاله کوهن، ماکدو و موراوچیک مورد بررسی قرار گرفته است. تناظر گفتمانهای رسمی و علمی این دوره را باید حول و حوش مفهوم چندجانبهگرایی دانست.
شایان ذکر است، این کتاب به قلم حیدرعلی مسعودی، با شمارگان یک هزار نسخه، 432 صفحه و قیمت 15000 تومان منتشر شده است.
پایان پیام/
نظر شما