به گزارش خبرنگار سیاسی خبرگزاری شبستان، عباسعلی کدخدایی سخنگوی شورای نگهبان در ادامه نشست خبری امروز چهارشنبه 22 خرداد که با حضور رسانه های داخلی و خارجی در محل هتل لاله برگزار شد در پاسخ به سوال خبرنگاری در مورد اینکه در سال 88 و قبل از اعلام نتایج انتخابات یکی از داوطلبین اعلام کرد که برنده انتخابات است اگر این اتفاق در انتخابات فعلی بیفتد آیا این موضوع تخلف انتخاباتی محسوب می شود یا نه؟ گفت: اینگونه موارد تخلف است چون از نتایج انتخابات تا زمانی که تجمیع نشوند هیچ کس مطلع نیست و قبل از ان نیز صحبتهایی که انجام می شود فقط گمانه زنی است و ممکن است برخی رقبای انتخاباتی ان را بیان کنند اما این موضوع در حد یک دیدگاه است ولی اگر بیان این سخنان بخواهد تعیین کننده باشد قطعاً شورای نگهبان تجدیدنظر می کند.
وی در پاسخ به سوال خبرنگار روزنامه ایتالیا در مورد اینکه برخی از سایتها از اعلام رد صلاحیت یکی از کاندیداها در این مرحله خبر داده است و آیا این امکان است که بعد از تایید صلاحیت ها شورای نگهبان مجدداً صلاحیت افراد را بررسی کند یا نه گفت: ماده 58 قانون انتخابات ریاست جمهوری این اختیار را به شورای نگهبان داده است که چنانچه مدارک جدیدی بعد از اعلام صلاحیت ها ارایه شد شورا می تواند مجدداً صلاحیت افراد را مورد بررسی قرار دهد و نتیجه بررسی را به وزارت کشور اعلام کند.
وی با بیان اینکه همچنان امکان بررسی صلاحیت ها در این مرحله براساس قانون وجود دارد گفت: ما در طول این مدتی که شورا نتایج نهایی را به داوطلبین اعلام کرده است چندین بار چنین موضوعاتی را داشته ایم که در همین زمینه رفتار و گفتار اسناد و مدارک کاندیداها را مورد بررسی قرار دادیم ولی نتیجه بررسی ها همچنان همان نتیجه قبلی است و 8 نفر مورد تایید شورای نگهبان همچنان باقی هستند.
وی در پاسخ به سوال خبرنگار ایکنا در مورد اینکه رهبر معظم انقلاب تاکید کرده است که کاندیداها از مواضع انقلابی خود دور نشوند و آیا کاندیدای فعلی به این موضوع توجه کرده اند یا نه گفت: بنده معذور هستم که اعلام نظر کنم و اینکه اگر اینگونه اظهارات کاندیداها خلاف قانون باشد ما باید تذکر لازم را به آنها بدهیم که در همین رابطه نیز چندین مورد اتفاق افتاد و ما تذکراتی را به کاندیداها دادیم.
وی در پاسخ به سوال خبرنگار کردستان عراق در مورد اینکه چرا کاندیداهای ریاست جمهوری با توجه به تحریم های جمهوری اسلامی ایران برنامه خاصی برای سیاست خارجی نداشته اند گفت: این موضوع مربوط به بنده نیست بلکه از خود نامزدها باید آن را سوال کرد.
کدخدایی در پاسخ به سوال خبرنگار پرس تی وی در مورد اینکه آقایان ولایتی و جلیلی در مناظره ها حرفهایی را مطرح کرده اند که سپس آقای جلیلی گفت: حرفهای آقای ولایتی حرفهای گروه تردید است و آیا شورای نگهبان این صحبت ها را مورد بررسی قرار می دهد یادآور شد: من در رابطه با محتوای اظهارات نامزدها اظهارنظری ندارم اما چنانچه اظهارات مغایر منافع ملی و قوانین باشد قطعاً در شورای نگهبان مدنظر قرار می گیرد و اگر نامزدها مطلبی را داشته باشند ما ان را بررسی می کنیم ولی تا این لحظه موضوعی به شورای نگهبان ارایه نشده است.
وی در پاسخ به سوال خبرنگار روزنامه گلوبال پست امریکا در مورد عدم احراز صلاحیت آیت الله هاشمی رفسنجانی نیز گفت: آنچه در شورای نگهبان مورد بررسی قرار می گیرد وضعیت فعلی داوطلبین است که اعضای شورا نیز براساس همین موضوع نظرشان را در رابطه با ثبت نام کنندگان اعلام می کنند و روش ما برای رای دادن به کاندیداها همان شرایط اصل 115 قانون اساسی است. و طبیعتا هم ایشان و هم کسانی که اسامی آنها مورد تایید شورای نگهبان قرار نگرفت برهمین اساس رد شده اند زیرا براساس اصل 115 رای لازم را کسب نکرده اند و ما نیز در شورای نگهبان ناچار هستیم رای نهایی را به وزارت کشور اعلام کنیم.
وی در پاسخ به این سوال که در هنگام مناظره ها تعدادی از کاندیداها به افشای اسناد محرمانه کشور پرداختند و آیا این موضوع از سوی شورای نگهبان مورد بررسی قرار می گیرد گفت: ما در این زمینه سکوتی نداریم و در مواردی که تشخیص دادیم که اظهارات مخالف منافع امنیت ملی بوده است تذکرات لازم را به برنامه ها داده ایم و آنها سعی کرده اند که رعایت کنند و در غیراینصورت اگر لازم بدانیم این موارد را به قوه قضاییه ارایه می دهیم و بررسی این موضوع در حیطه وظایف قوه قضاییه است که اگر قوه قضاییه ان را بررسی کند و نتایج بررسی را به ما اعلام کنند ما نیز ان را در بحث بررسی صلاحیت ها مدنظر قرار می دهیم.
وی همچنین در پاسخ به سوال خبرنگار روزنامه بهار در مورد اینکه در انتخابات گذشته مشکلاتی و از جمله کمبود تعرفه ها در بعضی از حوزه ها باعث برخی از مسایل شد و شورای نگهبان برای انتخابات فعلی چه تمهیداتی را در این زمینه دارد گفت: ما در همان سال 88 نیز اعلام کردیم که در این زمینه اقدامات لازم را انجام دادیم و اگر احساس می شود که موضوع خاصی بوده است اقدامات را انجام داده ایم اما در سال 88 موضوع خاصی حادث نشد.
وی اضافه کرد: انچه وظیفه شورای نگهبان و وزارت کشور است توزیع تعرفه ها براساس پیش بینی هاست که این موضوع براساس دوره های قبل و وضعیت حوزه ها انجام می شود که ما برهمین اساس بحث توزیع تعرفه ها را در حوزه ها انجام می دهیم ولی این موارد نمی تواند در سرنوشت انتخابات تعیین کننده باشد.
وی اضافه کرد: ما این بار اقداماتی را که انجام می دهیم علاوه بر اقدامات قانونی که داشته ایم این است که در بحث چاپ و توزیع تعرفه ها از ابتدا تاکنون نظارت دقیق داشته ایم و این همکاری با وزارت کشور برقرار شده است که اگر مشکلاتی در این زمینه بود تمهیدات لازم برای رفع این مشکلات اندیشیده شود و ما این امیدواری را به ملت ایران می دهیم که مشکل تعرفه در این دوره به وجود نمی آید.
وی در پاسخ به سوال خبرنگار خبرگزاری سلامت نیز در مورد اینکه نماینده کاندیداها اگر با تخلفی مواجه شوند چگونه می توانند این تخلف را به شورای نگهبان ارایه دهند گفت: مسیر چگونگی اعتراض و شکایت نامزدها و ستادهای انتخاباتی آنها در قانون مشخص است و این موضوع هم به ستادها و هم به نامزدها اعلام شده است که علاوه بر مقاماتی که می توانند در این زمینه مسئول باشند، همکاران ما در وزارت کشور و نیروی انتظامی نیز در صورت گزارش تخلفات ان را به شورای نگهبان اعلام می کنند و دبیرخانه شورای نگهبان نیز امروز طی بیانیه ای نحوه بررسی این شکایات و تلفن برای ارایه شکایات را اعلام می کند.
وی ادامه داد: علاوه بر این ما در روز دوشنبه هفته جاری از روسای ستادهای انتخاباتی 8 نامزد فعلی دعوت کردیم که در شورای نگهبان حضور پیدا کنند و قرار شد نمایندگان نامزدها که در روز جمعه در شورای نگهبان حضور یابند که اگر شکایتی انجام شد شورای نگهبان سریعاً ان را بررسی کند.
کدخدایی همچنین ادامه داد: البته ما تا سه روز بعد از رای گیری نیز شکایت نامزدها را دریافت می کنیم و در فرصت 7 تا 10 روزه ای نیز شکایات را بررسی می کنیم.
وی در مورد اینکه کاندیداها تا چه زمانی می توانند انصراف خود را از انتخابات ریاست جمهوری اعلام کنند گفت: انصراف طبق قانون زمانی ندارد و تا هر زمانی امکان انصراف است ولی طبیعتاً انصراف دیگر مفهومی ندارد چون عده ای آمده اند و به نامزدها رای داده اند پس اگر نامزدها قصد انصراف دارند این را تا قبل از روز جمعه انجام دهند.
وی همچنین در پاسخ به سوال دیگر این خبرنگار در مورد اینکه آیا عدم احراز صلاحیت هاشمی رفسنجانی به دلیل حضور مقام امنیتی در جلسه این شورا بوده است گفت: رای گیری نسبت به شخص موردنظر شما یکبار و نه دوبار انجام شد و هیچ تغییری اعضای شورا انجام نشد و همان رایی که از ابتدا تا انتها بود و نتیجه همان رای نیز به وزارت کشور اعلام شد.
وی در پاسخ به سوال خبرنگار تلویزیونی دوبی در مورد اینکه برخی از کشورها اجازه برگزاری انتخابات ریاست جمهوری اسلام نداده اند و جمهوری اسلامی ایران در این زمینه چه کاری می خواهد انجام دهد گفت: انتخابات ریاست جمهوری تنها انتخاباتی است که از ایرانیان خارج از کشور اخذ رای انجام می شود و ما برای این کار هم هیئت اجرایی و هم هیئت نظارت شکل می دهیم که در این زمینه هیئت نظارت از مقامات امور خارجه شکل گرفته است و در 128 حوزه در خارج از کشور از ایرانیان مقیم خارج اخذ رای به عمل می آید.
وی تاکید کرد: متاسفانه برخی از کشورها که مدعی حقوق بشر هستند ایرانیان مقیم خود را از داشتن این حق منع کرده اند و از برگزاری انتخابات جمهوری اسلامی ایران در کشور خودشان خودداری کرده اند که با توجه به اینکه ما باید مجوز مقامات این کشورها را داشته باشیم لذا امکان برگزاری انتخابات در این کشورها وجود ندارد.
وی یادآور شد: ما اسامی این کشورها را بعداً اعلام می کنیم.
وی همچنین در پاسخ به سوال خبرنگار دیگری مبنی بر اینکه آیا اگر کاندیداها به دور دوم انتخابات ریاست جمهوری کشیده شوند امکان بررسی صلاحیت انها در این مرحله وجود دارد گفت: اصلاح ماده 58 قانون انتخابات این اجازه را به شورای نگهبان می دهد که بررسی صلاحیت ها را حتی با کشیدن سرنوشت انتخابات به مرحله دوم انجام دهد اما تاکنون چنین چیزی اتفاق نیفتاده است.
پایان پیام/
نظر شما