به گزارش خبرگزاری شبستان از قم، حجت الاسلام حمیدرضا مظاهری سیف، امروز (18 اسفند)، در نشست علمی "عرفان های نوپدید و زمینه های اجتماعی نوظهور و گسترش آنها"، تصریح کرد: جنبش های نوین معنوی در سال های بعد از انقلاب در کشور اندکی ظهور و بروز داشت که این آثار در دهه هشتاد بیشتر نمایان شد.
وی ادامه داد: این جنبش ها به دو دسته تقسیم می شوند که دسته اول خاستگاه خارجی و دسته دوم خاستگاه داخلی دارند.
رییس موسسه بهداشت معنوی، افزود: جنبش های معنوی با خاستگاه خارجی همچون همچون اندیشه های لوشو و یا پائولو کوئیلو هستند که توانسته اند با ترویج آثار مکتوب خود در کشور افراد زیادی را به سمت این مکاتب جذب کنند.
وی خاطرنشان کرد: مکتب لوشو دارای بیش از 600 اثر به زبان انگلیسی در قالب سخنرانی های مختلف است که به آثار مکتوب نیز تبدیل شده که 108 کتاب آن به فارسی ترجمه شده و 64 اثر نیز مجوز چاپ گرفته و 46 اثر نیز بدون مجوز در ایران چاپ شده و در کتاب فروشی ها به خریداران ارائه می شود و کمترین نظارت در این خصوص وجود دارد.
حجت الاسلام مظاهری سیف، گفت: جریان پائولو کوئیلو نیز از مکاتبی است که تا کنون 120 اثر چاپ شده دارد که البته مهم ترین شاخصه این آثار ابتذال و خشونت موجود در آن است.
وی با تاکید بر مجوز نداشتن چاپ یکی از آثار کوئیلو در کشور برزیل به علت خشونت و مسائل اخلاقی، افزود: در بررسی نحوه گسترش چنین جنبش هایی در ایران متوجه می شویم که جریان هایی که آثار مکتوب بیشتری داشته باشد، راحت تر در کشور ما توسعه می یابند و این یک ویژگی است.
این استاد دانشگاه، تصریح کرد: وزارت ارشاد با استفاده از این ویژگی و تهیه لیستی از مکاتبی که آثار مکتوب فراوان دارند، راحت تر می توانند، فعالیت آنها را در کشور رصد کنند.
وی افزود: جنبش های معنوی که خاستگاه داخلی دارند به علت سازگاری فرهنگی و مبانی آن و همچنین آشنایی بنیانگذاران آن با فرهنگ عامه مردم، راحت تر توسعه می یباند.
حجت الاسلام مظاهری سیف، با اشاره به برخی عرفان های داخلی در کشور، ادامه داد: بزرگترین این جریان ها در حال حاضر، عرفان حلقه با دو کتاب معروف عرفان کیهانی (حلقه) و انسان از منظری دیگر می باشد که متاسفانه بعد از 10 بار تجدید کتاب این گروه در کشور، مجوز انتشار آن توسط ارشاد لغو شد.
وی گفت: مسئله قابل توجه این است که متاسفانه برخی کتاب های چنین جریاناتی در قم چاپ می شود که همین نام قم برچسب مناسبی برای مقبولیت آن در تفکر عمومی مردم است.
وی تصریح کرد: در سال 2010 آماری مبنی بر فعالیت 10 هزار جنبش معنوی نوین در دنیا ارائه شد که در حال گسترش روز افزون است و همین عامل کار مطالعه و بررسی آنها را سخت تر می کند.
رییس موسسه بهداشت معنوی، ادامه داد: مشکل دیگر بحث فعالیت چنین جنبش هایی در خفاست که در ابتدا تحت عناوینی همچون موسسات خیریه فعالیت می کنند و حتی در موردی در کشور ما هم تحت عنوان موسسه پژوهشی هم فعالیت داشتند.
وی گفت: بنیانگذاران این جنبش ها افراد سالمی نیستند و مفهوم معنوی بودن را تحقیر می کنند و در اکثر موارد این مکاتب با مسائل ضد اخلاقی همراه است.
پایان پیام/
نظر شما