اتفاق نظر بر کنترل نقدینگی و مهار تورم و گرانی

خبرگزاری شبستان: هشت کاندیدای یازدهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری در اولین مناظره تلویزیونی خود بر کنترل نقدینگی و مهار تورم و گرانی در دولت آینده اتفاق نظر داشتند.

به گزارش خبرنگار سیاسی خبرگزاری شبستان، از ساعت 16 امروز اولین مناظره تلویزیونی هشت کاندیدای یازدهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری درخصوص مسائل اقتصادی برگزار شد در بخش اول این مناظره که دو ساعت و چهل دقیقه به طول انجامید به قید قرعه در هشت مرحله هر کدام از کاندیداها در جایگاه مخصوص قرار می گرفتند و پس از آنکه 3 دقیقه به سوال مجری برنامه پاسخ می دادند 12 دقیقه شنونده نظرات رقبایشان بودند و دو دقیقه پایانی را نیز پاسخشان را جمع بندی می کردند.
مشکل اشتغال را چگونه، تا چه اندازه و تا چه مدت مهار خواهید کرد؟
اولین کاندیدا محمد غرضی بود که در پاسخ به این سؤال که مشکل اشتغال را چگونه، تا چه اندازه و تا چه مدت مهار خواهید کرد، گفت: از ابتدای انقلاب مردم ما دچار تورم هستند و تا وقتی تورم مهار نشود تولید کشور سامان نمی یابد و اگر تولید سامان نیابد اشتغال ایجاد نخواهد شد هزینه پول باید به سمت نزولی برود تا اشتغال مصنوعی ایجاد نشود.
محمد باقر قالیباف اولین کاندیدای بود که در وقت 90 ثانیه‌ای درخصوص سؤال مذکور پاسخ داد: واقعیت این است که باید به موضوع اشتغال با اقدامات دراز مدت و کوتاه مدت بپردازیم و فرصت های شغلی را با تأمین منابع مالی جلوگیری از کاهش ظرفیت‌های فعلی می توان در یک اقدام کوتاه مدت ایجاد کرد.

وی درخصوص اقدامات میان مدت به منظور ایجاد اشتغال اظهار داشت: رونق اقتصادی اساس کار است و امروز ما باید نقدینگی را به سمت تولید هدایت کنیم.
غلامعلی حداد عادل نیز در وقت 30/1 دقیقه‌ای خود در این مورد گفت: در حال حاضر در امر اشتغال مسائلی داریم که درخصوص اشتغال مشکل ایجاد کرده است مثلاً بازار کار متولی ندارد تعدادی از کارگاه‌‎ها و کارخانه‌ها تعطیل شده اند و بسیاری از پیمانکاران طلب‌هایشان را از دولت دریافت نکرده اند.
علی اکبر ولایتی نیز در این خصوص نیز پاسخ داد: سیاست دولت‌های گذشته بیش از اینکه تولید محور باشد توزیع محور بوده تولید را باید مردمی کرد و در حوزه‌ی کشاورزی حمایت اساسی از کشاورزان و صنعت گران به وجود آورد.
محسن رضایی نیز در واکنش به این سؤال عنوان کرد بیکاری و تورم دو پدیده جدا هستند که برخی از مواقع ضد هم عمل می‌کنند در اشتغال باید ابتدا به شغل با تقویت کارآفرینی توجه داشت و بعد در حوزه‌ی شاغلان با به کارگیری افراد ماهر و توانا به رونق رسید.
سعید جلیلی نیز درخصوص ایجاد اشتغال بیان کرد: مهم‌ترین موضوع کشور بیکاری است و حمایت از تولید با فعال کردن ظرفیت‌های بخشی مانند: کشاورزی، بخش‌های دانش بنیان ، فن آوری اطلاعات ، نفت ، فولاد و مسکن امکان پذیر خواهد بود و از صنایع دستی هم می توان چند میلیون شغل ایجاد کرد. 
محمد رضا عارف نیز در پاسخ به این سؤال خاطر نشان کرد حداقل یک میلیون فرصت شغلی باید ایجاد شود و با ثبات ساختاری می‌توان صنعت نیمه تعطیل را احیا کرد. احیای سازمان مدیریت و برنامه‌ریزی جذب سرمایه بخصوص سرمایه‌های داخلی رونق صنعت گردشگری و حل مشکلات فضای کسب و کار رونق اشتغال را به همراه خواهد داشت.
حجت الاسلام حسن روحانی نیز در مورد اولویت ایجاد اشتغال در دولت آینده اظهار داشت: بیش از سه میلیون نفر در کشور بیکارند و بیش از هشتصد هزار نفر نیروی متخصص آماده کار هستند که راه حل اصلی این مسئله بهبود شرایط محیط کسب و کار، آموزش نیروی انسانی ماهر و فرصت شغلی پایدار خواهد بود.
مهندس غرضی در دو دقیقه پایانی اش با بیان اینکه تورم 20 درصدی و هزینه پول 25 درصدی هیچ سرمایه‌ای برای دولت باقی نمی گذارد گفت تورم در دولت‌های قبل به عنوان ابزاری که بتواند کار راه بیندازد استفاده نشد.

نگاه و برنامه‌ شما برای نظام تصمیم‌گیری کشور تعامل با سایر قوا و نهادهای نظارتی چیست؟
محمد رضا عارف دومین کاندیدایی بود که در جایگاه قرار گرفت و در 3 دقیقه‌ای که به او اختصاص داده شده بود درخصوص سؤال دوم گفت کنار گذاشتن جریان دیگر مهم‌ترین آسیب 8 سال گذشته به اقتصاد است همچنین حضور برخی از نظامیان و شرکت‌های وابسته به آن در دوره اقتصادی فضا را برای مشارکت خصوصی تنگ کرده است و تنها 15 درصد از اقتصاد کشور در دست بخش خصوصی است علاوه بر این اشکالاتی که در رابطه با دنیا داریم نمی‌توانیم از روابط خوب برای اقتصاد استفاده کنیم.
عارف با بیان اینکه اگر از اصل 44 قانون اساسی استفاده کنیم مشکلات حل خواهد شد، افزود در کشور باید نگاهمان به خرد جمعی و شایسته سالاری باشد. همچنین قوای سه گانه جایگاه مشخصی دارند و ما استقلال قوا را دنبال می کنیم و به نظر ما ضرورت تعامل ایجاب می کند در یک فضای صمیمی مشکلات حل شود و اگر اختلاف نظر داریم نباید به مردم کشیده شود.
حداد عادل در ادامه سخنان عارف با انتقاد از اینکه عارف در پاسخ به این سؤال مسئله را بیش از حد سیاسی کرده است افزود: گناه مشکلات کشور به دوش اصولگریان افتاده در حالی که در دوره اصلاح طلبان، اصولگریان هم کنار گذاشته شده اند. من اگر رییس جمهور شوم سعی می کنم گرایش‌های سیاسی را از نیروهای کارشناسی جدا کنم.
حسن روحانی نیز درخصوص این سؤال عنوان کرد: از نگاه فرد محوری و استبداد رأی باید فاصله بگیریم و از خرد جمعی حتی فعالان بخش خصوصی و کارآفرینی استفاده کنیم در این زمینه سازمان مدیریت احیا شده و دولت باید به صورت فراجناحی اداره شود. وی با تأکید بر وجود آزادی بیان در جامعه اظهار داشت نقد آزاد موجب تصحیح جامعه می شود.
ولایتی درخصوص این سؤال پاسخ داد: در کشور باید حتماً از نیروهای متخصص با سلایق مختلف سیاسی استفاده شود اما یک وجه مشترک باید بین این جناح‌ها باشد. اعتقاد به نظام، ولی فقیه ، الام و خدا داشته باشد و من معتقدم علاوه بر این هر وزیری باید در حوزه‌ی خودش اختیارات رییس جمهور را داشته باشد.
محسن رضایی در واکنش به اظهار نظر رقبایش گفت: من جزو هیچ کدام از جناح ها نبوده ام و روش هیچ کدام را قبول ندارم در این خصوص نظر بهتری ارایه می کنم. معیار نیروهای من در دولت آینده کارآمدی و اعتقاد به نظام خواهد بود.

وی همچنین از محمد رضا عارف پرسید: با توجه به اینکه مجلس اصول گرا داریم در صورت انتخاب آیا می توانید با آنها هماهنگ باشید؟
سعید جلیلی نیز در پاسخ به سؤال دوم کاندیداها خطاب به عارف گفت: وقتی یک تصمیم صحیح اقتصادی می‌توانیم داشته باشیم که مبتنی بر نظام و انقلاب باشد در زمان شما مبانی برنامه چهارم مخالف نظام و انقلاب بود.
وی علاوه بر اینبا اعلام اینکه ما 75 میلیون جمعیت داریم تأکید کرد: باید در اقتصاد ابتدا مردم بعد کارشناسان از طیف‌های مختلف و بعد نیروهای دولت تصمیم بگیرند. وی همچنین بحث هماهنگی در خود دولت را مهمترین مسأله در خصوص این مسائل اقتصادی دانست و تصریح کرد در حال حاضر سه شورا برای تصمیم‌گیری اقتصادی داریم که باید هماهنگ باشند. اگر بین قوا هم هماهنگی براساس قانون صورت بگیرد مشکلات حل خواهد شد.
محمد باقر قالیباف نیز به سؤال دوم اینگونه پاسخ داد: وقتی قرار است اقتصاد را حل کنیم نباید به سیاست‌زدگی کار داشته باشیم. سؤال اول شما اقتصادی بود و بعد به سمت سیاست رفتید و همین باعث می شود که حق مردم در خصوص مسائل اقتصادی زایل شود. اختلاف اساس کار است و ریشه آن سیاست زدگی.
غرضی نیز در این مورد فرو کاستن جمهوری اسلامی ایران به احزاب و گروه‌ها ظلم به انقلاب است. این خلاف شأن انقلاب،مام و رهبری است که کشور را به احزاب و گروه‌ها تقسیم کنیم.
عارف در دو دقیقه مهلت خود نیز عنوان کرد: مگر می شود بدون توسعه سیاسی توسعه اقتصادی داشت و این دو باید همزمان دنبال شوند. وی در پاسخ به جلیلی گفت: مبانی برنامه چهارم را مجلس آن زمان تصویب کرد اگر مشکل داشت مجلس تصویب نمی‌کرد.
وی همچنین در پاسخ به محسن رضایی اظهار داشت: من از بدنه دولت اصلاحات هستم و در آن زمان نیز بهترین رابطه را دولت آقای خاتمی با مجلس پنجم که اصولگرا بودند داشتند. نه اینکه دعوای دو قوا در سطح علنی باشد. ما معتقدیم با این نگاه کشور اداره خواهد شد.
عارف در پاسخ به اظهار نظر ولایتی نیز خاطر نشان کرد وفای به نظام و انقلاب یک فرض است که ما در این خصوص اصول گرایان چالش نداریم.
برنامه دولت شما برای تأمین مسکن و مهار قیمت آن چیست؟
محسن رضایی در پاسخ به این سؤال در 3 دقیقه زمانی که به او اختصاص داده شده بود، گفت: مسکن مهر طرح خوبی بود، توجه ویژه به مسکن مهر و اصلاحات آن را در نظر خواهیم داشت، مقرراتی را که برای محدوده‌ی شهرها براساس معماری نوین ایرانی و اسلامی نیست را بازنگری خواهیم کرد در حوزه‌ی مسکن نیز مانع ارایه وام و تبدیل مسکن سازی به سرمایه‌گذاری خواهیم شد.
قالیباف در زمان 90 ثانیه‌ای خود در این خصوص اظهار داشت: بیشترین بخش از خانواده های دهه پایین ما خانه‌دار نیستند که باید قدرت خرید آنها را با ارایه مسکن افزایش دهیم. خود مسکن اگر توسعه یابد 250 شغل ایجاد می کند. ما در دولتمان کیفیت به ساخت مسکن مهر را افزایش می دهیم و از بافت‌های فرسوده شهرههای بزرگ مانند تهران برای ساخت مسکن مهر استفاده خواهیم کرد.
غرضی به این سؤال اینگونه پاسخ داد: نباید به کشور بخشی نگاه کرد که باعث فرسودگی می شود. بخش اصلی گرفتاری کسانی که مسکن ندارند اشتغال نداشتن آنهاست. دولت در دو کلمه تورم و اشتغال خلاصه می‌شود.
سعید جلیلی در پاسخ به این سؤال عنوان کرد: در بخش مسکن با دو تقاضای مصرفی و واقعی و بورسی روبرو هستیم. سرمایه گذاری در بخش مسکن موجب ایجاد بحث تورم خواهد شد. ما می توانیم مشکل مسکن مهر را حل کنیم و سرمایه را به سمت تولید رونق دهیم.
عارف هم در واکنش به این سؤال بیان کرد بالا رفتن سن ازدواج، نرخ طلا و ناهنجاری‌ها ناشی از همین مشکل است. مسکن مهر به دلیل بی‌توجهی به ساختارها خارج از شهرها‌ بودن، تورم زا بودن مشکلاتی دارد که ما در دولتمان طرح مسکن ماندگار را برای رفع این مشکلات ارایه داده‌ایم.
حداد عادل نیز درخصوص مسکن در دولت اظهار داشت: مسکن مهر یک اقدام مفید بود اما زیر ساخت‌های لازم در کنار خانه‌ها ساخته نشد دولت باید به صنایع مرتبط با مسکن بپردازد تا مسکن مهر
حسن روحانی نیز در مورد تأمین مسکن مجوانان در دولت تدبیر و امید خاطر نشان کرد: شتاب‌زدگی و بدون رعایت اصول فنی مسکن مهر را از 200 هزار تعداد اولیه به 5/1 میلیون رساند که موجب شد در این زمینه بانک مسکن 203597 میلیارد ریال از بانک مرکزی استقرار کرده است.
ولایتی نیز مسکن مهر را اقدام مناسبی دانست و ادامه داد این مسکن نباید فقط به دولت اختصاص داده می‌شد باید عیوب آن برطرف شود و دور افتادگی آن به دلیل جلوگیری از مهاجرت روستایی‌ها به شهرها که در شهرهای بزرگ باید از بافت‌های فرسوده در ساخت مسکن مهر استفاده برد.
رضایی هم در خصوص مسکن‌های کشور و مشکلات آنها عنوان کرد شهر‌ها و روستاهای ما به هیچ وجه در چارچوب برنامه کلان معماری نیست که ما در دولتمان برای توسعه مسکن شهرها به مطالعه در خصوص معماری هر شهر به صورت جداگانه خواهیم پرداخت. مسکن‌هایی ارایه خواهیم داد که 70 درصد وام آن را دولت و 30 درصد‌ش را مردم بدهند و مسکن مهر را با رفع مشکلاتش از جمله زیر بنایی و منابع نقدینگی ادامه خواهیم داد.

نگاه شما برای اندازه‌گیری عدالت اقتصادی چه خواهد بود؟
حسن روحانی کاندیدای بعدی بود که 3 دقیقه زمان در اختیارش قرار گرفت تا در خصوص این سؤال پاسخ دهد. وی در این مورد گفت: عدالت به این معناست که هر چیزی در جایگاه خودش قرار بگیرد. اولین مسئله تولید است که باید در جای خودش باشد. امروز به جای اینکه به تولید داخلی کمک کنیم به واردات می‌پردازیم. شعارهای سیاسی ما با عملکرد اقتصادی ما باید در مقاومت هم گونی داشته باشد. نه اینکه در بخش اقتصاد اعلام نیاز واردات کنیم و در بخش سیاست بگوییم مقاومت پیش بگیریم.
سعید جلیلی درخصوص عدالت اقتصادی عنوان کرد: ما عدالت را باید اصل و هماهنگ با پیشرفت بدانیم. اگر توانستیم همه ظرفیت‌های مهم را برای مردم فراهم کنیم به دنبال آن پیشرفت هم خواهیم داشت.
غرضی درخصوص این سؤال پاسخ داد: اولین بخش عدالت آن است که دولت دستش را از جیب مردم دربیاورد وقتی دولتی ارز را به 3500 تومان می‌رساند جیب فقرا را خالی می‌کند.
ولایتی نیز درخصوص عدالت اقتصادی معنی عدالت را در اختیار قرار دادن امکانات اقتصادی برای هر ایرانی داخل و خارج به صورت یکسان معنی کرد و افزود عدالت به تنهایی بدون پیشرفت به معنای تقسیم عادلانه فقر است و اگر پیشرفت بدون عدالت باشد شاهد گسترش اختلاف طبقاتی خواهیم بود.
عارف درخصوص عدالت اقتصادی عنوان کرد: باید تولید را افزایش دهیم و باعث افزایش رشد اقتصادی تا 8 درصد شویم. همچنین نقاط غیر برخوردار مانند مناطق مرزی را باید به سطح مناطق مرکزی رسانده و 44درصد مردم زیر خط فقر را کاهش دهیم.
قالیباف نیز در همین زمینه اظهار داشت: مردم از هر قوم و مذهب باید از هر فرصت کشور به یک میزان برخوردار باشند نباید فقط به مرکز رسیدگی کنیم و عدالت جغرافیایی و اجتماعی را نیز در نظر گرفت.
حداد عادل هم پیشرفت و عدالت را در گرو هم دانست و با انتقاد از برنامه چهارم گفت: در این برنامه پیشرفت بیش از عدالت براساس نمونه‌های خارج از کشور به صورت انحرافی در نظر گرفته شده بود.
رضایی نیز در همین مورد خاطر نشان کرد تبعیض، پارتی بازی، رشوه و فساد در سیستم اداری و قوه قضائیه و بسیاری از ارکان کشور رخنه یافته است.
حسن روحانی در 2 دقیقه پایانی اش به مسئله راند و فساد اشاره کرد و اظهار داشت: در سال‌های اخیر بیشتر با این قضیه مواجه بوده‌ایم. طبق قانون اساسی تمام مردم ایران باید از همه چیز به یک نسبت برخودار باشند. باید در امکانات فرهنگی، اجتماعی و اقتصادی همه احساس کنند به طور برابر از این امکانات بهره مند می‌شوند. امروز استان‌ها احساس می‌کنند که توان اداره خودشان را دارند اما همه چیز بر دوش تهران گذاشته شده است.

برنامه شما برای مواجه با کاهش درآمدهای نفتی در سال جاری چیست؟
حداد عادل در 3 دقیقه خودش در پاسخ به این سؤال گفت: باید در این خصوص به صادرات غیرنفتی توجه زیادی داشته باشیم. صادرات کشاورزی، مزایای گردشگری برای تأمین ارز، استفاده از ترانزیت شمال جنوب کشور ، افزایش انضباط مالی ، کاهش رشد نزولی قیمت پول از جمله اقداماتی است که می تواند در مواجه با کاهش درآمد نفتی مد نظر گرفته شود.
وی افزود: اقتصاد مقاومتی هم می‌تواند کشور را در مقابل مسئله نفت بیمه کند ملت و دولت ما در این مسئله باید سبک زندگی اسلامی را در نظر بگیرند.
حسن روحانی در 90 ثانیه خود در پاسخ به این سؤال خاطر نشان کرد: باید دست از خام فروشی برداریم حتی مواد معدنی را نیز پس از تبدیل به فرآورده صادر کنیم. همچنین اگر پالایشگاه‌ها و پتروشیمی‌های ما ایجاد شوند موانع صادرات برداشته می شود ما می توانیم نفت و گاز را به برق تبدیل کرده و آن را صادر کنیم.
عارف در پاسخ به این سوال عنوان کرد: انظباط مالی دولت کاهش هزینه های دولت تسریع در کاهش تصدی دولتی استفاده از هاب منطقه توسعه فن آوری اطلاعات می تواند در مواجهه با کاهش درۀمدهای نفتی تاثیر گذار باشد.
جلیلی نیز در پاسخ: با بیان اینکه کاهش درآمدهای نفتی یک فرصت برای از بین رفتن وابستگی ما به نفت تاثیر گذار باشد، گفت: مس توان از ظرفیتهای کششور در لوگیری از خام فروشی استفاده کرد پول نفت الان برای وارد کردن برخی از کالاها داده می شود که اگر جلوی آن گرفته شود به نفع ماست.
ولایتی نیز فروش محصولات فرآوری شده را بجای نفت خام گزینه اول دانست و تاکید کرد: باید از ویژگی جغرافیای کشور به منظور ایجاد ارتباط بین آسیای میانه و آسیای شرقی استفاده کنیم.
وی تاکید کرد: ما باید رابطه خودمان را با دنیای خارج اصلاح کنیم فردا اگر محصولات دیگر را تحریم کردند چه کنیم.
قالیباف هم در این مورد گفت: این مسئله اگر با سوء تدبیر بخواهد حل شود بجای فرصت تهدید خواهد بود. کاهش هزینه های دولت تقویت بخش خصوصی هدایت نقدینگی به سمت الویتهای تولید می تواند با این مسئله مواجهه کند.
غرضی در این مورد عنوان کرد: من 4 سال وزیر نفت بودم. با آمریکاییها به افزایش هزینه های ما نگاه کردند و گفتند اگر این میزان را جلویش را بگیریم کشور ایران ساقط می شود. تولید را باید به سامان برسانیم و دیگر نیازی به دلار اضافی نداریم.
محسن رضایی این مسئله را یک تهدید دانست و تصریح کرد: باید آن را به فرصت تبدیل کنیم با بیرون کشیدن دولت از اقتصاد و تبدیل یک میلیون بشکه نفتی ذخیره به فرآورده های نفتی می توانیم با آن برخورد کنیم.
حداد عادل در بخش دوم سخنانش واردات 91 را 3/53 میلیارد دلار، صادرات را 4/32 میلیارد دلار دانست و گفت: در این میان 30 میلیارد دلار برای کالاهای واسطه خرج شده و 8 میلیارد دلار به کالاهای گروه 9 و 10 یعنی تجملات اختصاص یافته و 15 میلیارد دلار برای سایر گروهها بوده که اگر 8 میلیارد را حذف کنیم و 15 میلیارد را به 11 میلیارد دلار برسانیم با چنین مشکلی مقابله خواهیم کرد.
برنامه شما برای رونق کار و حمایت از تولید ملی و سرمایه ایرانی چیست؟
محمد باقر قالیباف در زمان سه دقیقه خود در خصوص این سوال یک برنامه دو ساله ارایه داد و افزود: سهم تولید را از یارانه در اولویت قرار می دهیم نقدینگی را به سمت تولید هدایت می کنیم سفته بازی را از سطح جامعه جمع کرده انظباط را به دولت و استقلال را به بانک مرکزی باز می گردانیم.
وی ثبات در سیاستهای اقتصادی را برنامه دیگر خود دانست و تشریح کرد: در کالاها کیفیت را بالا برده و شبکه توزیع را در کالاهای اساسی تقویت خواهیم کرد.

حداد عادل در پاسخ به این سوال گفت: در این خصوص باید آسیب شناسی کنیم با از بین بردن آسیبهای ساختاری و سیاستگذاری اقتصادی فشار خارجی هم کمرنگتر می شود.
جلیلی در خصوص حمایت از تولید ملی عنوان کرد: اگر فرجام تولید مشخص باشد ظرفیت و انگیزه ایجاد می شود.
عارف نیز ثبات اقتصادی را تنها راه حل تولید ملی دانست و افزود: در کشاورزی نیز با تضمین سرمایه ها و حل مشکلات معیشتی کارگران و کشاورزان و سامان دهی کارهای خانگی می توان رونق ایجاد کرد.
روحانی هم اقدام اول در تقویت تولید ملی را گرایش به سمت تولید محوری از مصرف محوری دانست و اضافه کرد: خصوصی سازی باید واقعی باشد رقابتها واقعی شود و انحصارات کنار گذاشته شود و احساس امنیت اقتصادی به کارآفرینان برگردد.
رضایی نیز با بیان اینکه اقتصاد ملی ما صاحب ندارد، اظهار داشت: باید ساختار دولت را برای تولید ملی شکل دهیم و شورای عالی اقتصاد ملی ایجاد کنیم.
غرضی هم تصریح کرد: تا وقتی که هزینه سرمایه بالاست تولید شکل نمی گیرد، شبه پولها و تولید مصنوعی باید از بین برود.

ولایتی نیز تولید را منوط به صنعت و کشاورزی دانست و گفت: تولید باید کاملا مردمی شود و قیمت محصولات کشاورزی به ضمانت درآید.

قالیباف در دو دقیقه پایانی اش افزایش بخش خدمات در اقتصاد را خواستار شد و وعده داد: در دولت من سرعت و پهنای باند افزایش می یابد، بخش خصوصی نیز تقویت خواهد شد.

گام دوم هدفمندی یارانه ها را چگونه اجرا می کنید؟
سعید جلیلی در زمان سه دقیقه اش در خصوص این سوال گفت: هدفمندی یارانه ها یک قانون است که باید به خوبی اجرا شود. بحث های اقتصادی در دولتهای قبل هم مطرح شده و برای اجرای آنها و بخش دوم هدفمندی یارانه ها باید ساختار دولت اصلاح شود تا مانع مردم و طرح هایشان نباشد و این ظرفیتها را تقویت کند.

رضایی نیز با بیان اینکه باید مرحله اول هدفمندی یارانه ها به دلیل تعهد دولت فعلی در دولت آینده ادامه یابد، افزود: در مرحله دوم ما 65 هزار تومانی که اضافه می شود را به تولید تزریق می کنیم.
غرضی نیز تاکید کرد: یارانه ها بجای تقویت قدرت سیاسی آن را با آسیب مواجه کرد که دلیلش استفاده نکردن از کارشناسان اقتصادی و تولید بود.
قالیباف هم با اظهار اینکه باید حتما طبق قانون هدفمندی یارانه ها ادامه یابد، افزود: در کنار این سیاستهای جبرانی برای دهک های پایینی جامعه و افزایش قدرت خرید آنها و افزایش کیفیت کالاها را درنظر گرفت.
حدادعادل هم عنوان کرد: اگر مراد از اجرای مرحله دوم این باشد که قیمت یارانه افزایش یاید این درد مردم را درمان نمی کند زیرا باید برای تامین این پول مردم هزینه ها دهند. در این خصوص نیازمند آسیب شناسی مرحله اول هستیم.
عارف عنوان کرد: فاز اول هدفمندی یارانه ها به صورت کامل اجرا نشد و با ارزیابی آن توجه به اقشار آسیب پذیر و تامین بیمه جامعه مراحل بعدی می تواند اجرا شود.
حسن روحانی هم گفت: چون مردم برای این 45 هزار تومان حساب کرده اند باید هدفمندی یارانه ها ادامه یابد اما جلوی تورم گرفته شود و یارانه کالایی هم در اختیار حقوق ثابت بگیران قرار گیرد.
ولایتی هم افزود: یارانه ها باید حتما اجرا شود چون مصوبه مجلس است اما مردم می گویند که یارانه ها را از ما بگیرید و قیمت را به اول بازگردانید که در این مورد باید کالاها مناسب با نقدینگی به بازار وارد شود.
جلیلی در دو دقیق پایانی اش عنوان کرد: اگر ساختار اقتصادی را درست نکنیم مشکل اصلی حل نخواهد شد و نباید به هدفمندی یارانه ها نگاه سیاسی داشته باشیم و مرحله دوم آن هم به نظر من ظرفیت بسیار خوبی دارد.
برنامه شما برای مهار گرانی و تورم چیست؟
علی اکبر ولایت آخرین کاندیدایی بود که 5 دقیقه وقت در اختیارش قرار گرفت. وی در سه دقیقه اولی که داشت در پاسخ به این سوال گفت: باید به قوانین و قاعده های اقتصادی پایبند باشیم تا تورم را کنترل کنیم. هرگاه نقدینگی در بازار زیاد شد و کالا به متناسب با آن وارد نشد تورم ایجاد می شود. برای این کار باید دولت به هر شکل تنظیم بازار کند. اولین کار این است که یک فرصت برای کارهای فوری دهیم و آن برگرداندن اعتماد به مردم است.

جلیل در این خصوص اصلاح ساختارهای اقتصادی دولت را عنوان کرد و افزود: نقدینگی در ساختار اداری علاوه بر تولید هم باید اصلاح شود.
رضایی اقشار حقوق ثابت بگیر را بیشترین رنج برندگان تورم و گرانی دانست و افزود: در تمام دولتها با این اژدهای 5 سر تنها یک سرش را مورد مبارزه قرار می دادند که من در برنامه هایم مبارزه با 5 سر آن را در نظر گرفته ام.
قالیباف در پاسخ به آخرین سوال اولین کار دولتش را ایجاد ثبات در بازار ارز دانست و افزود: بازبینی در توزیع کالا و خدمات، ثبات در قیمت کالاهای حیاتی کشور، اصلاح سیاستهای پولی و مالی، بازگرداندن اعتماد مردم به اقتصاد در 6 ماه اول را از دیگر اقدامات دولتش عنوان کرد.

غرضی نیز افزود: تورم نتیجه آن است که دولت بیش از درآمدش هزینه می کند تا مدتی که این دو یکسان نشود، تورم ادامه می بابد.

عارف هم به مردم وعده داد: در دولتش تورم تک نرخی خواهد شد. اصلاحات ساختاری، انظباط مالی دولت و تقویت نهادهای سیاست گذاری و نظارتی اقدامات دیگر دولت ما خواهد بود.
حسن روحانی هم مهمترین مسئله در این مورد را بازگرداندن آرامش و ثبات به بازار پول دانست و خاطرنشان کرد: امروز کالاهای اساسی باید متناسب با بازار تولید شود و هزینههای دولت حتما کاهش یابد.
حدادعادل نیز توجه به اجرای درست اصل 44 قانون اساسی را دوای درد تورم و گرانی دانست.
ولایتی در دو دقیقه پایانی خودش علت از بین رفتن اعتماد مردم به بازار را وعده های عمل نکرده دولت دانست و خاطر نشان کرد: در این باره باید کالاهای زیادی که در گمرک هستند ترخیص پیدا کنند.
پایان پیام/
 

 

کد خبر 258984

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha