به گزارش خبرنگار ادبیات خبرگزاری شبستان، کنگره ملی صائب تبریزی و شعر اخلاقی امروز سهشنبه هفتم خرداد در تالار وحدت با حضور حجتالاسلام والمسلمین محمدی گلپایگانی رییس دفتر مقام معظم رهبری، سیدمحمد حسینی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی و جمعی از پژوهشگران و علاقهمندان به صائب برگزار شد.
در ابتدای این همایش، حجتالاسلام والمسلمین محمد زمانی با بیان اینکه در دنیایی هستیم که فرهنگ منحط غرب درصدد از بینبردن بنیان اخلاقی است، گفت: قطعا در این دنیا وظایفی بر عهده ما نهاده شده و وظیفه ما این است که اخلاق دینی را در جامعه حاکم کنیم و بهترین ابزار برای این کار ابزار هنر است و هنر این توانایی را دارد که اخلاق در عمق جامعه ضروری کند.
وی افزود: نقش صائب در احیای اخلاق است و این است که ما نام این همایش را صائب تبریزی و شعر اخلاقی گذاشتهایم چرا که در اشعار صائب حضور پرشور آیات و روایات را شاهدیم و حتی چندین مقاله به آیات و روایات پرداخته که صائب از آنها در اشعارش استفاده کرده است.
وی با بیان اینکه در شعر صائب همه اجزای طبیعت وجود دارد، گفت: صائب یک شاعر مردمی است، ادبیات او ادبیات کوچه و بازار میباشد و مردم نیز با اشعار این شاعر ارتباط برقرار میکنند و حتی در شعر صائب نمونههایی از استکبارستیزی دیده میشود.
وی در بخش دیگری از سخنان خود گفت: صائب آنچنان که باید در جامعه ما شناخته نیست و از این رو ما پیشنهاد دادیم که یک روز در تقویم جمهروی اسلامی به عنوان روز صائب نامگذاری شود تا به این شیوه شعر صائب بیشتر مورد توجه قرار گیرد.
وی تشویقهای مقام معظم رهبری را در معرفی شعر صائب بسیار مؤثر خواند و گفت: اگر تشویقهای رهبری نبود امروز شعر صائب تا این اندازه پررنگ نمیشد.
در ادامه، حجتالاسلام زمانی از رونمایی چندین کتاب خبر داد و گفت: شناسنامه صائب و شاعران سبک هندی از جمله این کتابها میباشد. همچنین تجلیل از مقالات برتر و صاحبپژوهان برتر هند و تاجیکستان از دیگر محورهای ادامه همایش صائب است.
در ادامه، محمدرضا سنگری با بیان اینکه بعد اخلاقی در شعر صائب یک ویژگی استثنایی است، عنوان کرد: این بعد اخلاقی که در غزل اتفاق افتاده است به واقع استثنایی است.
وی در ادامه شعر را همسایه دیوار به دیوار عرفان دانست و گفت: افق عرفان فراتر و لطیفتر از اخلاق است، عرفان مثل حریر است و اخلاق به مانند شمشیر میباشد و صائب کسی است که حریر و شمشیر را در شعر خود در کنار یکدیگر دارد.
وی سپس عنوان کرد: شعر حافظ گویی تصویری از تمام زندگی ماست، صائب تمام روزگار ما را زیسته است و گویی لحظههای طبیعت را فیلمبرداری کرده است و به شدت من او را نزدیک به حافظ میدانم.
در ادامه، سنگری گفت: غم و شادی و همه حالتهای انسانی در غزلهای صائب سامان داده شده است.
سپس، محمدرضا طاهری، دوست محمد قهرمان نیز ارایه سخنانی پرداخت و گفت: قهرمان از جمله کسانی بود که با توانی وافر به صائبپژوهی مشغول بود و از خود آثار بسیاری بر جای گذاشته است.
وی به دشواریهای راه نسخهشناسی و پژوهش اشاره کرد و گفت: قهرمان مردی بود که زندگی خودش را وقف این کار کرد و با نظم و ترتیب بسیاری از کارها را سامان داد.
وی درباره فروتنی قهرمان نیز عنوان کرد: به یاد دارم زمانی جوانی غزلی را میخواند که به اسلوب، طرز و یا همان سبک هندی بود و قهرمان بعد از اینکه جوان غزل خود را تمام کرد به سمت او رفت و او را بوسید و سپس برگشت و سر جای خودش نشست، رفتارهایی از این نوع نشان میداد که این استاد ادبیات پارسی تا چه اندازه فروتن بوده است.
وی در پایان گفت: قهرمان را از دست دادیم، در راه پژوهش خم شد و استخوان ترکاند اما انبوهی از آثار را از خود برای ما به یادگار گذاشت.
پایان پیام/
نظر شما