خبرگزاری شبستان: اگر روابط زن ومرد بر اساس اصول تربیت دینی شکل گیرد و هر یک از طرفین خود را به اخلاق دینی و الهی مزین سازند میتوان انتظار داشت جامعه ای دینی نیز داشته باشیم. اگر روابط زن و مرد بر اساس فرهنگ غربی و بیگانه صورت پذیرد اینده چنین جامعه ای متناسب با فرهنگ بومی و دینی نیست. در اسلام بر روابط والدین اصول تربیتی و قواعد اخلاقی خاصی ترسیم شده است. محور بسیاری از این اموزه ها محبت و خیر و نیکی است. هر یک از والدین باید به هم محبت کنند تا در سایه محبت و عاطفه انسانی و اخلاق حسنه ارامش مطلوب حاصل اید. در این جستار روایات دیگری را خدمت خوانندگان عزیز ارائه میکنیم باشد که خود نیز از این اموزه ها درس گرفته و زندگی خوب و پر نشاطی را به ثمر نشانیم.
بیشترین خیر در زنهاست
(( اکثر الخیر فى النساء ))
امام صادق علیه السلام فرمود: بیشترین خیر در زنهاست (شکم مادر و اخلاق و پرورش او سرمنشاء استعداد و پیشرفت هر خدمتگذار و خیراندیش است). و مى شود معناى حدیث این باشد که : نسبت به بانوان نیکى بسیار نمائید.
خیر دنیا و آخرت در چهار چیز است
نوه امام مجتبى علیه السلام از مادرش دختر امام حسین علیه السلام و ایشان از امام حسین و ایشان از پدرشان حضرت على علیه السلام و ایشان از پیامبر اکرم صلى الله علیه و آله روایت مى کند که فرمودند:
کسى که در دنیا به او چهار چیز داده شد، خیر دنیا و آخرت را به او داده اند، و بهره خود را از دنیا برده است (1) ورع و پرهیزکارى که او را از حرام باز دارد (2) اخلاقى که میان مردم زندگى کند (3) بردبارى که با آن نادانى مردم را دفع کند (4) زن شایسته اى که او را در دین و دنیا کمک دهد.
این مرد جهنمى است
(( من اضر بامراءة حتى تفتدى منه نفسها لم یرض الله له بعقوبة دون النار. ))
پیامبر اکرم صلى الله علیه و آله فرمود: هر مردى که همسرش را آزار دهد تا مهرش را ببخشد و جانش را آزار کند، خداوند به کمتر از جهنم او راضى نخواهد شد.
در قران میخوانیم : وَآتُوا النِّسَاءَ صَدُقَاتِهِنَّ نِحْلَةً ۚ فَإِن طِبْنَ لَکُمْ عَن شَیْءٍ مِّنْهُ نَفْسًا فَکُلُوهُ هَنِیئًا مَّرِیئًا [٤:٤]
و مهر زنان را (بطور کامل) بعنوان یک بدهی (یا عطیه،) به آنان بپردازید! (ولی) اگر آنها چیزی از آن را با رضایت خاطر به شما ببخشند، حلال و گوارا مصرف کنید!
یَا أَیُّهَا الَّذِینَ آمَنُوا لَا یَحِلُّ لَکُمْ أَن تَرِثُوا النِّسَاءَ کَرْهًا ۖ وَلَا تَعْضُلُوهُنَّ لِتَذْهَبُوا بِبَعْضِ مَا آتَیْتُمُوهُنَّ إِلَّا أَن یَأْتِینَ بِفَاحِشَةٍ مُّبَیِّنَةٍ ۚ وَعَاشِرُوهُنَّ بِالْمَعْرُوفِ ۚ فَإِن کَرِهْتُمُوهُنَّ فَعَسَىٰ أَن تَکْرَهُوا شَیْئًا وَیَجْعَلَ اللَّهُ فِیهِ خَیْرًا کَثِیرًا [٤:١٩]
ای کسانی که ایمان آوردهاید! برای شما حلال نیست که از زنان، از روی اکراه (و ایجاد ناراحتی برای آنها،) ارث ببرید! و آنان را تحت فشار قرار ندهید که قسمتی از آنچه را به آنها دادهاید (از مهر)، تملک کنید! مگر اینکه آنها عمل زشت آشکاری انجام دهند. و با آنان، بطور شایسته رفتار کنید! و اگر از آنها، (بجهتی) کراهت داشتید، (فوراً تصمیم به جدایی نگیرید!) چه بسا چیزی خوشایند شما نباشد، و خداوند خیر فراوانی در آن قرار میدهد!
لازم به ذکر است مهره هدیه مرد به زن است . در زندگی ای که با محوریت اخلاق و دین تشکیل شود هر یک از زوجین در صصد تکامل یکدیگر گام بر میدارند هر یک در سایه دیگری تکامل یافته ولباس عیوب همدیگر میشوند . در زندگی ای که با محورت دین و اخلاق و عشق و محبت شکل میگیرد هیچ یک از طرین از مهریه به عنوان ابزار برای تحمیل خواسته های خود استفاده نمیککند. اگر زن به دلایل واهی و تنها برای کسب منافع مالی اقدام به ازداوج کند و یک هفته بعد از عقد مهریه خود را طلب کند نمیتوان عنوان این عقد را عقد اخلاقی نامید . چنین پیمانی با هدف محبت و عشق ورزیدن و تلاش برای استکمال روحی و روانی و محبت و مودت صورت نگرفته است بلکه هدف کسب مقدار ناچیزی طلا است که در گذر زمان فانی و نابود خواهد شد. انچه در دین اسلام بر ان تاکید شده زندگی با هدف ارامش و تکامل دین و روان انسانی اشت ونه جلب منافع مالی.
((پیامبر اکرم صلى الله علیه و آله فرمود: ایما امراءة ساءلت زوجها الطلاق من غیر باءس فحرام علیها رائحة الجنة .))
هر زنى که بی دلیل از شوهرش تقاضاى طلاق کند بوى بهشت بر او حرام است.
اینجا اطاعت نکنید
حضرت امیر علیه السلام فرمود: هر که در چهار چیز به حرف زنش گوش دهد، خداوند به صورت ، او را در آتش افکند، گفتند آنها چیست ؟ فرمود: در پوشیدن لباس نازک ، در رفتن به حمام ها (زیرا رعایت عفت کلام و بدن را نمى کنند) در رفتن به عروسى (زیرا رعایت حجاب و جدائى زن و مرد نمى شود بعلاوه بد زبانیها، چشم و هم چشمى و تفاخر بى جا و بهانه جوئیها از اثرات این مراکز است ) و نوحه خوانیها (که سابقا براى اموات خود مى گرفتند و زنها مراعات مسائل اسلامى را نمى کردند، بطور کلى مرد باید مراقب رفت و آمدهاى همسر خود باشد و او را از رفتن به مجالسى که زمینه ساز فساد و موجب وسوسه شیطانى مى باشد منع کند.)
البته پر واضح است انچه در حدیث امده موارد شبه ناک و امیخته با گناه است. بسیاری گمان دارند که محبت به معنای اطلعت از فرامین و دستورات است حال انکه مرد میتوان در عین محبت و عطوفت به همسر خود از اجابت برخی از خواسته های خودداری کند. چرا که برخی از خواسته ها بر امده از احساسات مقطعی است که در کوتاه مدت اگر چه خوشایند است اما در اینده و دراز مدت تاثرات نامطلوبی به جای میگذارد لذا مرد میتواند بر اساس برخی از مصالح زندگی را چنان مدریت کند که در عبن محبت و مودت از برخی از خواسته های نامطلوب ممانعت کند. البته این ویژگی خاص مرد نیست. هر یک از ما در زندگی شخصی نیز چنین هستیم . امکان دارد برادر و یل خواهر و یا کوک ما خواست های داشته باشد اما با کمال احترام و علاقه به او میگوییم که این خواسته تو مضراتی دارد لذا از انجام ان خودداری میکنیم.
زن و مرد نه طلا و جواهر هستند و نه خاک . اگر خوب باشد از هر جواهری با ارزشتر و دلنشن تر است و اگر خوب نباشد از هر خاکی بی ارزشتر است . اگر زندگی را با محبت امیخته کنیم با هیچ جواهر و طلائی قابل خرید و فروش نیست و حتی طرفین جان خود را فدای یکدیگر میکنند و در هر سختی و راحتی هم نشتن و یار و یاور هم هستند و اگر زندگی با بحث و نزاع و درگیری بی فایده الوده شود از هر زهر زهر تر و از هر خاکی بی ارزشتر است.
دستورهاى بیجا ندهید
پیامبر اکرم صلى الله علیه و آله فرمود: هر زنى که با شوهر مدارا نکند و او را به آنچه نمى تواند وادار کند، خداوند هیچ کار خوبى از او قبول نمى کند و خدا را در حالى که بر او خشمگین است ملاقات مى کند.
متاسفانه هم اکنون شاهدیم برخی از خانواده ها در همان روزهای اولیه زندگی توقعاتی از جوانان دارند که میبایست از همان ابتدا تا چنید سال بعد به زیر بار قرض و وام رود. در هیچ کجای شریعت اسلان نیامده است که برای رفع نیازهای غیر شروری ان چنان خود را به قرض و سختی اندازیم که جز تاسف و ناراحتی در زندگی ما به یاد نماند. ایا این صحیح است که پسران برای خرید سرویس طلا ، میلیونها تومان قرض کنن تا زنانشان تنها برای چند ساعت مجلس و مهمانی سرویس طلای ان چنانی داشته باشند؟ ایا این صحیح است که برای رفع نیازهای ضرورری زندگی پول نداشته باشیم اما برای خرید لباس و مدهای جدید و مبلمان و .... ، مردان خود را مجبور به خرید این نیازهای غیر ضروری کنیم ؟ هم اکنون کشور با برخی از مشکلات اقتصادی مواجه است و در این شرایط جز با تلا و کوشش و نیز شناخت شرایط و زمان و وضع کنونی نمیتوان بر مشکلات فائق امد.
جزاى سرکوفت زدن بر شوهر
پیامبر اکرم صلى الله علیه و آله فرمود: اگر تمامى آنچه روى زمین از طلا و نقره را زنى به خانه شوهر ببرد ولى یکروز بر شوهرش سرکوفت زند و بگوید تو چه کاره اى مال خودم است ، اعمال او باطل مى شود و لو از عابدترین مردم باشد مگر اینکه توبه کند و برگردد و از شوهرش معذرت خواهى کند. و در حدیث دیگرى فرمود: هر زنى که بر شوهرش بخاطر مالش منت گذارد و بگوید تو از دارائى من مى خورى ، اگر تمام آن مال را در راه خدا صدقه دهد خداوند از او قبول نمى کند مگر اینکه شوهرش از او راضى شود.
رعایت ادب و احترام از اموزه های دینی به زوجین است. مرد نباید بر زن دست بلند کرده و با ناسزا گویی دل زن را به درد اورد و در مقابل زن نیز نباید مرد را بی عزت کرده و با سرکوفت زدن غیرت مرد را بشکند. هر یک از زن و مرد خواسته هائی درونی و روحی دارند. هر یک نیاز به محبت دارند و اگر به خواسته های روحی انها توجه نشود ناراحتی و افسردگی را هم نشن دل رنجور خدو میبینند. مرد غیرت دارد و زن حسادت . حسادت زن نه تنها در برخی موارد نامطلوب نیست بلکه برای حفظ حقوقش لازم است . اما چنین حسادتی نباید از حد مطلوب خارج شود. به مقتضی غیرت و حسادت هر یک از زوجین خواست هائی روحی و روانی دارند . مرد بی عزتی و خودسر را نمی پسندد. در مقابل زن نیز بی محبتی و بی توجهی را در تضاد با خواسته ای روحی خود میبیند. رمز رفع بسیاری از این خواسته ای روحی و روانی استفاده از زبان و گفتار پسندیده است. گفتار و رفتار ما تجلی احساسات درونی ما است. لذا در دین اسلام تاکید شده است که احساسات خودرا بروز دهید و با سخنان محبت امیز ایجاد امیدو نشاط در شریک زندگی خود کنید.
انسان چون سنگ نیست بلکه از جواهری نرم و لطیف به نام عاطفه و احساسات برخوردار است. حتی پیامیبرا ن در اوج عقلانیت و مدریت از این خصلت تهی نبود هاند. اروده اند وقتی ابرهیم پسر نبی اکرم فوت کرد پیامبر اسلاتم در مرگ فرزند گریست. یک اعرابی که نزد پیامبر بود ابراز شگفتی کرد که تو ای پیامبر که فرستاده خدائی چرا در مرگ فرزند گریه میکنی. به زبان امروزی تو که این قدر از خدا و توکل و قضا وقدر سخن میگویی چرا این چنین اشفته و ناراحتی . پیامبر در جواب فرمود من لایرحم لا یرحم. انکه رحم نمیکند مورد رحمت قرار نمیگیرد. هیچ انسانی تهی از احساسات انسانی و عواطف روحانی نیست. دو زوج پر سعادت انها هستند که این خواستها ی روحی و روانی را شناسائی کرده و برای اشباع انها گام بر میدارند.
پایان پیام/
نظر شما