جواب‌موشک‌باموشک‌و‌کتاب‌با‌کتاب/ طلسم‌توزیع نامناسب نشردینی‌را‌بشکنید

رییس کمیسیون فرهنگی مجلس، کتاب را ابزار مناسبی برای مقابله با جنگ نرم خواند و گفت: مجمع ناشران انقلاب اسلامی باید طلسمی را که سال هاست به پای شبکه توزیع کتاب های دینی بسته شده، بشکند.

به گزارش خبرنگار شبستان، غلامعلی حداد عادل، رییس فرهنگستان ادب فارسی، عصر دیروز (دوشنبه 16 اسفند) در آیین افتتاح مجمع ناشران انقلاب اسلامی که در تالار اندیشه حوزه هنری برگزار شد، با ابراز خرسندی از تشکیل مجمع ناشران انقلاب اسلامی و تاکید بر ضرورت کار جمعی ناشرانی که با محور انقلاب فعالیت می کنند، گفت: بنده به علت گرفتاری های بی حد و حصر در برنامه های پیش بینی نشده حضور پیدا نمی کنم، ولی وقتی دعوتنامه این مجمع رسید از سر شوق پذیرفتم.


وی افزود: به عنوان یک کتابخوان حرفه ای 40، 50 سال است که به کتابفروشی مراجعه می کنم، از سال 42 که وارد دانشگاه تهران شدم مرتب به کتاب فروشی های مقابل دانشگاه تهران مراجعه کردم، همه کتاب فروش ها مرا می شناسند، همیشه از خودم می پرسیدم در این کتاب فروشی ها جای کتاب های اسلامی کجاست؟ از میدان انقلاب تا سر خیابان قدس کتابفروشی بود اما غیر از مرحوم عظیمی که در کنار کتاب دانشگاهی، کتاب های دینی داشت، کتاب فروشی دیگری پیدا نمی شد که بویی از کتاب دینی داشته باشد.


نشر دینی بعد از انقلاب از حضیض به اوج رسید

 

حداد عادل خاطر نشان کرد: به جز دو سه ناشر که کتاب هایش برای دانشگاهیان بود، از سال 42 تا 57 وضع روشنفکرها در دست توده ای ها، مارکسیست ها یا دیگر گروه های غربی بود، در اواخر حکومت شاه و در آستانه انقلاب، شرکت انتشار در باب همایون و انتشارتی که شهید باهنر راه انداخته بود به فروش گاه های کتاب های دینی اضافه شد، این وضعیت نشر ما بود.


بعد از مشروطه متدینین میدان را به نفع بی دینان خالی کردند

 

رییس کمسیون فرهنگی مجلس ریشه مشکلات نشر دینی را در وقایع بعد از انقلاب مشروطه خواند و گفت: مشروطیت باعث شد که مذهبی جماعت راه خود را از تجدد جدا کردند، متدینین فرزندان دختر خود را حداقل از دوره ابتدایی به بالا به مدرسه نمی فرستادند، و استدلال آنها این بود که فرزندان آنها با آموزش های انحرافی راه خود را از دین جدا می کنند، در این شرایط دانشگاه تاسیس شد اما میدان برای جذب غیر متدینین خالی بود، این واقعیت بر همه عرصه های فرهنگی و هنری از جمله انتشارات کتاب هم تاثیر گذاشت.


وی افزود: اسفند سال 57 که اولین دولت بعد از انقلاب تشکیل شد، با اصرار شهید مطهری به وزارت ارشاد رفتم و معاون تبلیغاتی ارشاد شدم، به عنوان فردی که در ارشاد مسئول بودم باید اذعان کنم که این انقلاب از 22 بهمن 57 تا اسفند 58 حتی روزنامه نداشت یعنی هیچ کدام از روزنامه ها متعلق به انقلاب نبودند، چرا که ما متدینین در حوزه مطبوعات کار نکرده بودیم چه برسد به حوزه سینما و تئاتر که در آنها صفر بودیم.

 

حداد عادل، با بیان اینکه در همه عرصه های فرهنگی، تئاتر، سینما و کتاب در 32 سالی که از انقلاب می گذرد پیشرفت چشمگیری داشتیم گفت: اگر به ریشه های تاریخی توجه نکنیم، ممکن است غفلت کنیم باید ریشه یابی کنیم تا بتوانیم راهمان را با بصیرت طی کنیم.

 

جواب موشک با موشک و کتاب با کتاب 

 

وی افزود: امروز هزاران کتاب درباره انقلاب و دفاع مقدس نوشته شده، تا دیروز کسی باور نمی کرد که خانمی داستانی بنویسد با عنوان «دا» و این کتاب صدبار تجدید چاپ شود، بنابراین باید از این تحول عظیم خوشحال باشیم و امیدوار. در عرصه های دیگر فرهنگی مثل سینما، نمایش و ... خیلی کار شده و اگر همانند یک کوهنورد زیر پایمان را نگاه کنیم، می بینیم خیلی بالا آمده ایم ولی اگر به نوک قله نگاه کنیم می بینیم هنوز راه زیادی در پیش داریم.

 

حداد عادل با بیان اینکه امروز گرفتار جنگ نرم هستیم تاکید کرد: کتاب یکی از سلاح های جنگ نرم است در دریا، جواب ناخدا با ناخدا توپ است، اگر طرف ما با کتاب به جنگ ما می آید، ما هم باید با کتاب به جنگش برویم، البته با کتابی که به روز باشد.

 

وی خطاب به مجمع ناشران انقلاب اسلامی گفت: شما افرادی که به تعهد به انقلاب دارید و مجمع ناشران انقلاب اسلامی را ایجاد کرده اید کتاب فقط با مولف کتاب نمی شود ناشر هم باید به اندازه مولف صلاحیت داشته باشد با فکر خوب و قلم خوب به خاطر ضعف ناشر به باد برود با ناشر قوی که از فکر ضعیف کتاب قوی بسازد این باید با هم باشد.

 

 جدی گرفتن ویراستاری و نکات هنری در چاپ کتاب

 

رییس مرکز دایره المعارف اسلامی، خطاب به اعضای مجمع توصیه کرد: از شما دوستان انتشاراتی خواهش می کنم حالا که می خواهید اقدامی انجام دهید به بعضی از جنبه های آن توجه کنید، اولین نکته این است که زبان و قلمی که برای انقلاب اسلامی چاپ می شود، باید از نظر زبان فاخر باشد، اینطور نباشد که وقتی ما کتاب فلان غیرمتدین را می خوانیم بگوییم چقدر فاخر است و خودمان ضعف نگارشی در نوشته هایمان باشد یکی از علاج های این مشکل اهتمام به ویراستاری است.


رییس فرهنگستان زبان و ادب فارسی در ادامه از ناشران خواست که از ویراستار غافل نشده و برای آنکه اگر کتابهایی انقلاب اسلامی موردقبول اهل سخن باشد، ویراستاری را جدید بگیرند.

 

وی توجه به زیباییهای هنری کتاب را از دیگر نکات قابل توجه در تولید کتاب خواند و گفت: سلیقه مخاطب خود را بشناسید و آنرا رعایت کنید تحصیلکرده ها و دانشگاهیان سلیقه های خاصی دارند، کتابی که برای دین و مذهب منتشر می شود روی جلد آن نباید تصاویرعجیب و غریب باشد و یا متناسب با سلیقه مخاطبان مختلف نباشد.

 

وی با اشاره به اینکه ناشر باید سلیقه مخاطب را بشناسد، تصریح کرد: کتابی که برای انقلاب چاپ می شود از حیث تصاویر روی جلد، گرافیک صفحه آرایی باید درجه اول باشد و نباید شخصیت خوانندگان کتاب را دست کم بگیریم، کتاب ناشران از کتابهای ضدانقلاب نباید کیفیت پایینی داشته باشد.

 

وی شبکه توزیع کتاب کارآمدرا ازدیگر نکات قابل توجه ناشران خواند و گفت: گویی در ایران توزیع کتابهای دینی طلسم شده است و کتاب دینی به چشم کسی نمی آید، برای توزیع فکر کنید و از این امر غافل نشوید ناشران انقلاب اسلامی باید در جایجای شهر حضور داشته باشند و توزیع را نباید دست کم بگیرید.

 

عدم توزیع مناسب کتاب هم مانند زدن پاس گل به اوت است

رییس فرهنگستان زبان و ادب فارسی اظهار داشت: انتشار کتاب مانند یک مسابقه فوتبال است. وقتی همه تیم با هماهنگی و مشارکت توپ را به نفر آخر برسانند تا آن را به گل تبدیل کند و او توپ را خارج از چارچوب دروازه بزند همه زحمات به هدر می‌رود. عدم توزیع مناسب کتاب هم مانند همین ضربه اشتباه آخری است.
 

به گفته حداد عادل کتاب خیلی مساله دارد از زبان فاخر و قیمت کاغذ گرفته تا ممیزی و مسائلی دیگر گرفته، و ناشران انقلاب با این تجمیع باید برای حل این مسائل تدابیری بیاندیشند.

 

هنر داشتن وحدت در عین کثرت

 

وی با اعلام آمادگی کمیسیون متبوعش برای رفع خلاهای قانونی خاطرنشان کرد: کمیسیون فرهنگی مجلس برای حل این مشکل در خدمت شماست، مجمع ناشران اگر می تواند پیشنهادی را از طریق دولت به ما بدهد و یا طرحی را مستقیم به ما ارائه دهد و ما نیز از نظر مسائل قانونگذاری در خدمت شما هستیم.

 

رییس کمیسیون فرهنگی مجلس ضمن آنکه از ناشران خواست که با یکدیگر متحد شوند و با اختلاف سلایق و نظر از میدان به در نروند، گفت: از شما می خواهم وقتی متحد شدید، دعوا نکنید اختلاف نداشته باشید، چون معرف است که ما امروز با هم متحد می شویم بعد اختلاف می کنیم، هرکسی با اخلاص اسلام و قانون اساسی و امام و رهبری را قبول داشت، او را قبول کنید، هر کسی که متعهد به انقلاب اسلامی است همین شرط کافی است، حالا ممکن است سلیقه ای داشته باشد که با سلایق شما اختلاف داشته باشد، هنر این است که صاحبان سلیقه های مختلف با هم وحدت پیدا کنند.

 

وی افزود: این مشکل را که دردی بر دل بنده و امثال من شده را حل کنید، باید از انقلاب به اندازه ظرفیت های فکریش نشرش نیز رشد کند.

 

پایان پیام/

کد خبر 25639

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha