به گزارش خبرنگار شبستان، نشست گستره قیام 15 خرداد با حضور جمیل موحدی خوئی، جواد کاموربخشایش و امین عزیزی برگزار شد.
در این نشست، جواد کاموربخشایش به نکاتی درباره قیام 15 خرداد اشاره کرد و گفت: تاریخ معاصر نقاط عطف بسیاری را پشت سر گذاشته است و نکات بسیاری وجود دارد که پیامد آن قیام 15 خرداد است که نقطه عطفی در تاریخ انقلاب میباشد و امام خمینی نیز نگاه ویژهای به آن داشتند.
وی گفت: امام خمینی در صحیفه نور 51 بار از 15 خرداد یاد کرده که 21 مورد آن به عنوان نهضت 15 خرداد و 19 مورد قیام خرداد است.
وی تصریح کرد: یکی از جریانات مهم در نهضت امام خمینی قیام 15 خرداد میباشد که تلاشهای زیادی برای معرفی آن صورت گرفته که البته تا حدی ناقص است.
وی به نکاتی درباره قیام 15 خرداد اشاره کرد و یادآور شد: لایحه انجمنهای ایالتی و ولایتی و به دنبال آن انقلاب سپید شاه و ملت و همچنین قیام طلاب در فیضیه از گسترههای قیام 15 خرداد میباشد که همه اینها دست به دست هم آتش قیام را شعلهور کرد.
کاموربخشایش اتکای نهضت 15 خرداد را در گفتمان شیعه خواند و گفت: محور اصلی این قیام حضرت امام خمینی بوده است.
این پژوهشگر تاریخ انقلاب سپس اظهار کرد: البته عوامل سنتی که خواهان قطع عوامل خارجی از کشور بودند نیز در این قیام تأثیر بسزایی داشتهاند که متأسفانه هیچیک از نشریات و روزنامههای آن دوران بازتاب مثبتی از این قیام ارایه نداد و از آن تحت عنوان یک آشوب کور نام برد.
این نویسنده سپس گفت: تنها یک نشریه با عنوان فریاد یک هفته بعد از قیام 15 خرداد لبه تیز نقد خود را در این زمینه متوجه شاه کرد که میتوان از این نشریه به عنوان یک نشریه انقلابی نام برد.
در ادامه، امین عزیزی، پژوهشگر به نقش شهید حاج مهدی عراقی در قیام 15 خرداد در سال 42 پرداخت و گفت: حاج مهدی عراقی بعد از هیئتهای مؤتلفه اسلامی با صادق امانی فعالیت میکرد که یکی از مهمترین کارهای آنها برگزاری تظاهرات عاشورای 42 بود که در واقع نقطه تکوین قیام 15 خرداد است.
وی اضافه کرد: عراقی به دلیل ارتباطی که با اصناف داشت تلاش میکند که مداحان توجه ویژهای به فیضیه داشته باشند. همچنین با گفتوگویی که با حجتالاسلام فلسفی داشت او را متقاعد کرد که در رابطه با حادثه فیضیه صحبت کند.
وی اظهار کرد: در این تظاهرات او پلاکاردها و عکسهایی را از امام فراهم کرده بود که بین جمعیت توزیع کرد و همچنین نقش انتظامات را در این راهپیمایی بر عهده داشت که با تمهیداتی که فراهم کرد اخلالگران موفق به اخلال در راهپیمایی نشدند.
وی اضافه کرد: عراقی از کارگردانان اجرایی مراسم فیضیه عاشورای سال 42 بود، صبح روز 15 خرداد که دستگیری امام اتفاق افتاد نقش او سبب شد هیئتهای مذهبی به گروههای سیاسی تبدیل شوند چنانچه آیتالله هاشمی رفسنجانی درباره او میگوید حاج مهدی عراقی قیام را اداره کند و در آن روز رهبر کل قوا بود.
نشست گستره قیام 15 خرداد در سرای اهل قلم واقع در بیست و ششمین نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران برگزار شد.
پایان پیام/
نظر شما