علی اکبر نیری، کارشناس مرکز تقویم موسسه ژئوفیزیک دانشگاه تهران در رابطه با روئت هلال ماه رجب به خبرنگار شبستان گفت: بر اساس استهلال های صورت گرفته در شب گذشته، هلال ماه رجب روئت نشده است و بنابراین امروز(شنبه 21 اردیبهشت) 30 جمادی الثانی بوده و یکشنبه 22 اردیبهشت اول ماه رجب است.
وی افزود: باتوجه به پارامترهای موجود، عدم امکان روئت هلال، قابل پیش بینی بود اما با این وجود شب گذشته گروههایی از سوی دفتر مقام معظم رهبری برای روئت اعزام شده و در سراسر کشور هلال را رصد کردند که روئت نشد. بنابراین موضوع اعلام امروز شنبه 21 اردیبهشت بعنوان اول رجب، از سوی برخی، از جمله ساعت گویای اوقات شرعی نادرست بوده و به آنها تذکر داده شده است.
نیری خاطرنشان کرد: امشب برخلاف شب گذشته، روئت هلال راحتتر است و حتی اگر هیچ گروهی برای روئت اعزام نشود یا حتی تمام آسمان ایران ابری باشد، باز فردا (یکشنبه) اول ماه رجب است چرا که به لحاظ فقهی امکان 31 روزه شدن ماه قمری وجود ندارد و از آن جا که امروز 30 جمادی الثانی بوده است بنابراین فردا به طور قطع و یقین حتی بدون شواهد علمی مصادف با اول ماه جدید قمری(رجب المرجب) است.
کارشناس مرکز تقویم موسسه ژئوفیزیک دانشگاه تهران در توضیح مشخصات هلال ماه در شب گذشته گفت: روز گذشته (20 اردیبهشت) مصادف با 10 ماه می 2013 میلادی و 29 جمادی الثانی 1434 هجری، ارتفاع ماه در زمان غروب خورشید درتهران، 5/4 درجه و جدایی زاویه ماه از خورشید 22/6 درجه بوده است. بنابراین طبق حد دانژون که بر اساس آن اگر جدایی زاویه ماه و خورشید کمتر از 7 درجه باشد ماه قابل روئت نیست، جدایی زاویه 22/6، پارامتر مناسبی برای حالت روئت هلال نیست.
وی افزود: علاوه بر این سن ماه در هنگام غروب خورشید 15 ساعت بوده است البته رکوردهای پایین تر از این میزان نیز درباره سن ماه وجود داشته، اما این مسئله نباید ما را دچار اشتباه کند که چون سن این هلال بیش از هلال های رکوردی است که تا کنون مشاهده شده اند، بنابراین می بایست دیده می شد. چرا که مهمترین پارامتر در این زمینه، موضوع جدایی زاویه ای و ارتفاع هلال است که جدایی زاویه ای این هلال به هیچ وجه مناسب نبوده و ارتفاع آن نیز کمکی به روئت نمی کند. علاوه بر این هلال شب گذشته در اوج بوده یعنی فاصله ماه با زمین نزدیک به 402 هزار کیلومتر بوده است در حالی که ماه می تواند تا 356 یا 357 هزار کیلومتر به زمین نزدیک شود و این پارامتر نیز مسئله عدم امکان روئت هلال را تقویت می کند.
نیری تصریح کرد: فاصله زمانی غروب خورشید تا غروب ماه نیز تنها 28 دقیقه و ضخامت هلال ماه 9 صدم دقیقه قوسی بوده است که ضخامت بسیار کمی است. اختلاف ارتفاع ماه و خورشید 4 درجه و 43 دقیقه قوسی و اختلاف سمت آنها نیز 5/ 3 درجه بود و با این مشخصات و پارامترها هلال قابلیت دیدن نداشته است. اما برای امشب براحتی قابل روئت است چرا که سن ماه 39ساعت و ضخامت هلال 67 صدم دقیقه قوسی و جدایی زاویه آن 3/ 17 درجه است که بسیار خوب است.
این کارشناس مسایل نجومی افزود: امشب اختلاف ارتفاع ماه و خورشید 2/ 14 درجه و ارتفاع ماه 14 درجه و میزان مکث آن یک ساعت و 20 دقیقه است که نشان می دهد هلال ماه قابل روئت است.
وی در پاسخ به این سوال که آیا ممکن است وضعیت هلال ماه رجب بر هلال ماه شعبان نیر تاثیری داشته باشد گفت: به طور کلی هلال ها بشکل مستقل از هم بررسی و روئت می شوند مگر در حالت های بسیار نادر که اول و آخر ماه، هردو بحرانی باشد چون معمولا هنگامی که اول یک ماه حالت بحرانی پیدا می کند ماه بعد از آن حالت بحرانی ندارد و کارشناسان به راحتی اعلام می کنند که آیا ماه بعد قابل روئت خواهد بود یا خیر و در شرایط بسیار نادر اگر اول دو ماه متوالی هر دو بحرانی باشند ممکن است روئت یا عدم روئت یک هلال، روئت یا عدم روئت هلال ماه بعد را نیز تحت تاثیر قرار دهد.
پایان پیام/
نظر شما