به گزارش خبرگزاری شبستان به نقل از العالم یک شخصیت کرد بارز مقیم غرب در اظهارنظر خود درخصوص آغاز عقب نشینی جنگجویان حزب کارگران کردستان ترکیه به سمت شمال عراق گفت این یک توافقنامه امنیتی محض است که بین عبدالله اوجالان حاضر در زندان امیرالای ترکیه و سازمان اطلاعات ترکیه بسته شد و این توافقنامه امنیتی حاوی هیچ گونه جزئیات یا مهلت های معین یا نقشه کاری برای حل مسئله کردها در ترکیه نیست و درنتیجه آنچه در جریان است شکستی بزرگ از همه نظر برای مسئله کردها در ترکیه است زیرا جنگجویان کرد از ترکیه به یک کشور دیگر عقب نشینی خواهند کرد و این در زمانی است که متغییرات منطقهای و بینالمللی در راستای منافع کردها در کل منطقه است.
به گزارش پایگاه خبری شبکه العالم، در حالی صدها تن از جنگجویان حزب کارگران کرد ترکیه اعلام کردهاند که عقبنشینی از مواضع خود در شرق ترکیه را به سمت مناطق جنوبی شروع کردهاند، این سوال وجود دارد که ارتش ترکیه در این میان چه میکند.
نضال حماده نویسنده لبنانی در گزارش هفتگی خود در پایگاه خبری شبکه المنار به این موضوع پرداخته است.
در این گزارش آمده است: عبدالله اوجالان توافقنامهای مبهم را با دستگاه اطلاعاتی ترکیه منعقد میکند و هرچه عملا صورت میگیرد همان چیزی است که ترکها از چندین سال پیش مطرح کردهاند و چیز جدیدی نیست.
این شخصیت کرد افزود: ترکها هیچ گونه امتیاز قابل ذکری را به کردها درخصوص این پرونده ندادهاند و حتی ارتش ترکیه به طور قاطع نپذیرفته است که از عقیدهاش مبنی بر اینکه حزب کارگران کردستان ترکیه یک حزب تروریستی و دشمن کشور ترکیه است و باید هرجا به آن ضربه زد، دست بکشد. این مانع بزرگی برای بستن نهایی قرارداد بود چرا که عقب نشینی کردهای حزب کارگران کردستان ترکیه زیر آتش ارتش ترکیه خواهد بود که سربازانش - براساس التزام به این عقیده نظامی ارتش- به سمت جنگجویان کرد عقب نشینی کرده، تیراندازی خواهند کرد.
وی تصریح کرد: در راستای برداشتن این منابع بزرگ، یک حیلهگری با استناد به توافقنامهای صورت گرفت که سلیمان قانونی سلطان عثمانی با ابراهیم پاشا وزیر اعظم خودش در قرن شانزدهم میلادی منعقد کرد.
این شخصیت کرد بارز داستان این توافقنامه را اینگونه نقل می کند که سلطان سلیمان قانونی در کودکی دوستی داشت که اکثر اوقات خودش را با وی می ذراند و بعدها این دوست؛ صدراعظم ابراهیم پاشا شد و سلیمان به دوست خود متعهد شده بود که هرگز وی را به قتل نخواهد رساند و عملاً ابراهیم پاشا پست صدراعظمی را برای مدتهای طولانی در راستای خدمت به سلیمان قانونی عهدهدار شد اما مشکلات حکومتداری و ترفندهای آن باعث شد که سلطان وادار به قتل وزیر اول خودش شود اما وعدهای که سلیمان به ابراهیم در دوران کودکی داده بود وی را اذیت میکرد که از یک مفتی دربار خود در این زمینه استفتا کرد و این شیخ به وی گفت که بخوابد یعنی قتل ابراهیم پاشا وقتی انجام شود که سلطان غرق در خواب باشد و این امر صورت گرفت و سلطان سلیمان از این پیمان خود مبرا شد.
سازمان اطلاعات ترکیه از این داستان برای مخالفت ارتش ترکیه در خصوص دست کشیدن از عقیده خود مبنی بر اینکه حزب کارگران کردستان ترکیه دشمنی است که باید آن را از بین برد، الهام گرفت و مهمترین مفاد محرمانه توافقنامه بین اوجالان و دستگاه اطلاعاتی ترکیه بر این نکته تاکید کرد که جنگجویان کرد وقتی که ارتش ترکیه در خواب است – یعنی شبانه - عقب نشینی کنند یا زمانی که افسران ارتش ترکیه به سربازان خود دستور میدهند که هر روز طی یک فاصله زمانی به مدت یک ماه کامل نباید هرگونه اقدامی نظامی انجام دهند، عقب نشینی صورت گیرد و این مدت چهار ساعت در روز از ساعت سه تا هفت صبح تعیین شد که در جریان آن جنگجویان کرد روزانه به مدت یک ماه عقب نشینی کنند و ارتش ترکیه بعد از پایان عقب نشینی حزب کارگران کردستان ترکیه به شمال عراق؛ در این مدت زمانی روزانه بیدار شود.
*منفعت شخصی بارزانی در اجرای این عقب نشینی
در 16 دسامبر سال 2011 میلادی یعنی تقریبا یک سال و نیم پیش پایگاه شبکه المنار پیش از دیگران از طرح ترکیه با هماهنگی مسعود بارزانی برای عقب نشینی جنگجویان کارگران کردستان از ترکیه به شمال عراق خبر داد و آن زمان به مفادی که در توافقنامه تقریباً دو ماه پیش بین حزب کارگران کردستان و ترکیه مطرح شد، اشاره کردیم.
این توافقنامه در زمان مهمی برای شخص مسعود بارزانی رئیس منطقه کردستان عراق صورت گرفت که این توافقنامه را مسئله مرگ و زندگی برای خود و رهبریاش بین کردها به علت نزدیک بودن پایان دومین دوره ریاست خود بر منطقه در سپتامبر آینده و قانونی نبودن نامزد شدن برای سومین دوره متوالی میداند.
منابع کرد گفتند که مسعود بارزانی میخواهد با نهایی کردن این توافقنامه از حمایت ترکیه و آمریکا در تلاشش برای باقی ماندن در ریاست منطقه کردستان عراق برخوردار شود و قانون اساسی را با این گفتهاش که دوره اول پنج سالهاش به حساب نمیآید - زیرا قانون اساسی در دور دوم ریاست وی تعدیل شده و دوره ریاست بر این منطقه یک دوره چهار ساله شده است - که فراتر از دو دوره پشت سرهم نمیتواند فردی تصدی آن را داشته باشد، دور بزند.
این امر اعتراض شدید و مهمی را در منطقه کردستان عراق بویژه از طرف مرد قدرتمند شهر سلیمانیه یعنی نوشیروان مصطفی رئیس حزب تغییر جدا شده از جلال طالبانی ایجاد خواهد کرد و نوشیروان با تمدید دوره ریاست مسعود بارزانی به خاطر مغایریت آن با قانون اساسی مخالف است و این امر بارزانی را نگران کرده است که میخواهد از ترکها برای تمدید دوره خودش کمک بگیرد.
منابع کرد در همین رابطه گفتند: بارزانی به دیگران گفته است که اگر تمدید دوره ریاست من بر منطقه کردستان را قبول نکنید، هر کسی پی کار خودش خواهد رفت.
این منابع در پایان تاکید کردند که ممکن است سپتامبر آینده برای کردها با شکست همراه باشد و چه بسا تجربه خودمختاری منطقه کردستان عراق به علت اختلافات داخلی با ویرانی همراه شود و از پارادوکسهای روزگار این است که سرنوشت منطقه کردستان عراق و سرنوشت حاکم آن بدست ترکیهای خواهد بود که کوچکترین حقوق کردها کردها را به رسمیت نمیشناسد.
نظر شما