به گزارش خبرنگار شبستان، جواد شمقدری رئیس سازمان سینمایی در حاشیه برگزاری اولین اجلاس وزاری فرهنگ کشورهای آسیایی که صبح امروز در سالن زرین هتل آزادی تهران برگزار شد،اظهار داشت: این اجلاس سومین نشست فرهنگی مجمع گفتگوی همکاری آسیاست و دومین نشست فرهنگی ACDفراگیرترین ساختار آسیایی و یکی از بهترین چارچوبها برای تشریک مساعی کشورهای آسیایی است،از آن جهت که بخش مهمی از کشورهای شرق،غرب و جنوب آسیا در آن مشارکت دارند.
وی افزود: جمهوری اسلامی ایران مایل است که همه کشورها در حوزه همکاری های فرهنگی،به عنوان بستر همکاری های مشترک ایفای نقش نمایند.امید میرود که این نشست بتواند با تدوین نقشه راهی که در سند پایانی تبیین می کند،در جهت ارتقاء همکاری میان کشورهای عضو و افزایش میزان تعاملات اجتماعی به خصوص در حوزه هنر و رسانه و مشترکات فرهنگی وتاریخی این قاره،افق روشنی را برای همبستگی آسیایی ترسیم نماید و همکاری های کارآمد و براساس نیازهای امروز را تدوین و تصویب کند.
رئیس سازمان سینمایی تصریح کرد:با توجه به نتایج و دستاوردهای اجلاس اول در تهران و متعاقب آن تلاش هند به عنوان همکار پیشرو موضوعات فرهنگی در برگزاری دومین نشست فرهنگی در دهلی نو در سال 2012 ایران پیشنهاد برگزاری سومین اجلاس فرهنگی را در بالاترین سطح و باحضور وزراء محترم فرهنگی کشورهای عضو در تهران ارائه داد که در اجلاس سران در کویت مورد تایید قرار گرفت و ا کنون قدم مهم دیگری در چارچوب همکاری های فرهنگی برداشته می شود.
شمقدری ادامه داد: مجمع گفتگوی همکاری آسیا به عنوان فراگیرترین مجمع آسیایی یکی از اهداف اصلی خود را توسعه همکاریهای فرهنگی تعیین و بر تلاش در این حوزه تاکید دارد و این مجمع پتانسیل عظیمی را در ایجاد تحول و پیشرفت در تعامل میان کشورهای آسیایی از یک سو و افزایش سهم فرهنگ آسیا در فرهنگ بین الملل از سوی دیگر داراست.
معاون وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی خاطرنشان کرد:همگرایی فرهنگی آسیایی نه تنها به نفع کشورهای عضو بلکه به نفع همه ملت های جهان است و آسیا می تواند کانون جوشش تمدن و فرهنگی نوین انسانی باشد.
وی تاکید کرد:امروز دو پدیده فرهنگ های آسیایی را که به حق باید جزو برترین میراث های بشری دانست مورد چالش قرار داده است. 1- فرهنگ کهن آسیایی امروز مورد تهاجم فرهنگ غربی قرار گرفته است. سبک زندگی غربی با هدف نوگرایی و تجدد ،بحران های اجتماعی را رقم زده که مخاطرات آن هویت و ریشه نسل های آینده ما را تحت تأثیر قرار خواهد داد.اگر چه می دانیم که نمی توان در اطرف خود دیوار بکشیم و راه نفوذ فرهنگ بیگانه و مهاجم را ببندیم اما می توان با تغییر و اصلاح ساختارهای اجتماعی و ایجاد نظام های پویای فرهنگی و هوشمند نسبت به بخش های مخرب فرهنگ غربی ایمن شد.
شمقدری ادامه داد:تکنولوژی و فناوری های مدرن باید در خدمت فرهنگ و هنر و ارتقاء آن باشند . تغییر واصلاح نظام های اجتماعی از ساختارهای ارگانیک و مکانیکی که در روش های سنتی حکومت داری به کار گرفته می شد به ساختار فرهنگی و اجتماعی راه برون رفت از این بحران هاست.ساختاری که بر اساس تعامل و همکاری فعال وهوشمند نخبگان و گروه های مختلف اجتماعی با مدیران و حاکمان شکل می گیرد.
رئیس سازمان سینمایی در ادامه بیان داشت:روح فرهنگ که ریشه در هویت دارد و در باور و ایمان ملتها تجلی مییابد میتواند با کمک عقلانیت ما را از گذرگاههای سخت تاریخی عبور دهد و سرنوشت درخشان و سعادتمند ملت ها را در آینده تضمین نماید.
وی خاطرنشان کرد:امروز رسانه های همگانی مهمترین نقش را در فرهنگ سازی بر عهده گرفتهاند و افکار و اندیشهها و انگیزههای تحمیلی خود را میان جوامع شکل داده و تقویت میکنند.آنچه میتواند در قبال این روند،فرهنگ و هویت انسانی را تثبیت کند روح و عرفان شرقی و ارتباط با جریان سیال ملکوت و عالم روحانی است. و این همه محقق نمیشد مگر فرهنگ در جایگاه حقیقی خویش قرار گیرد.
شمقدری افزود: دومین پدیده که فرهنگ های آسیایی را به چالش کشیده است ،تعصب ،افراط گرایی و تندروی است که بیم آن میرود توسط بیگانگان خارج از منطقه و مهاجمان دستاویزی برای افروختن آتش جنگها و نبردهای بی حاصل شود که فقط فرصتی برای آنان ایجاد می کند تا از بحران های اقتصادی ،اجتماعی ،سیاسی و فرهنگی خود برهند. گفتگو مهمترین مسیر تعامل و ارتباط است و راه فهم نگرشها و هضم اختلافهاست.
معاون وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی تصریح کرد: گفتوگو ما را به درک مشترک فهم و نگاه مشترک و در نهایت عمل و رفتار مشترک می رساند و از اصطکاک ها و تخاصم ها و جنگ های نابود کننده خواهد کاست. آسیا متکی به تاریخ و تمدن کهن با ارزش های فرهنگی ، و سرزمینی پر از مهر و محبت دوستی و عشق است و امید دارد ،مجمع گفتگوی همکاری آسیا در راستای همدلی و همراهی هر چه بیشتر کشورهای عضو گام برداشته و در آینده ای نه چندان دور با گسترش فعالیت های فرهنگی در خدمت ملت های آسیایی و تقویت روح شرقی باشد،چرا که تمدن آسیا سرشار از اخلاق و زیباییهای عشق و محبت است.
وی افزود: تحلیل گران تاریخ و تمدن بر این باورند که غرب وام دار تمدن کهن شرق است،همچنانکه کارل یاسپرس فیلسوف آلمانی می گوید: " در شرق چیزی است که می تواند غرب را تکمیل کند. در شرق جریانی واقعیت یافته و حقیقی پدیدار گشته که غرب از آن غافل مانده است و اکنون تهی شده است.غرب به هیج وجه در راه تکامل انسانی نیست. آسیا مکمل غرب است و غرب نمی تواند بدون روح شرق کامل شود."
شمقدری در خاتمه اظهار داشت: در نشست امروز ما وظایف مهمی را بر عهده داریم . طراحی فعالیتهایی که ایده آنها در نشستهای اول و دوم گروه کاری فرهنگی ارائه شده و بررسی پیشنهادهای جدید با هدف ارتقاء تعاملات فرهنگی از جمله آنهاست. مروری بر فعالیت های گذشته فرهنگی و بحث و تایید پیش نویس بیانیه تهران و احاله آن به اجلاس فردای وزرای فرهنگ از جمله وظایف ما در اجلاس مقامات ارشد است.
پایان پیام/
نظر شما