به گزارش خبرگزاری شبستان از استان یزد، مسئولان که از چندین سال پیش وعده برگزاری کنگره وحشی بافقی را داده بوند، سال گذشته پس از کش و قوس های فراوان فراخوان این کنگره منتشر و فروردین زمان گردهمایی دوستداران این شاعر دلسوخته تعیین شد.
اما وقتی آخرین روزهای فروردین به پایان رسید زمزمه هایی منتشر شد که باز هم برگزاری این کنگره به تاخیر افتاده است.
روز گذشته مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی به زادگاه این شاعر رفت و با فرماندار این شهرستان نشست مطبوعاتی برگزار کرد تا از دلایل عدم برگزاری این کنگره بگوید.
بهرام عبدالحسینی، مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی یزد در این نشست گفت: کنگره ملی وحشی بافقی مهرماه سال جاری در شهرستان بافق برگزار می شود.
وی اظهارداشت: طی جلسه ای که در دفتر مدیرعامل شرکت سنگ آهن مرکزی برگزارشد، مقرر شد که کنگره این شاعر در مهرماه سال جاری برگزار شود و همه مسائل اجرایی با محوریت اداره ارشاد و با هماهنگی فرماندار بافق اعم از اسکان، پذیرایی، اطلاع رسانی و … به شهرستان بافق واگذار شده است.
وی در رابطه با دلیل تعویق افتادن برگزاری این کنگره، اظهار داشت: عزیزان در بافق تاکید داشتند که بیشتر روی شخصیت وحشی بافقی کار و فضای شور و نشاط بهتری در بافق فراهم شود، در فروردین ماه گذشته نیز این امکان بود که کنگره را برگزار کنیم ولی فضاسازی لازم صورت نگرفته بود.
این مقام مسئول ادامه داد: فراخوان کنگره به همت دانشگاه یزد به سراسر کشور ارسال شده است و هم اکنون 400 مقاله دریافت شدکه در نوع خود بی سابقه است.
عبدالحسینی اضافه کرد:خلاصه مقالات قبل از برگزاری کنگره و اصل آنها در روز برگزاری کنگره در دو کتاب مجزا چاپ می شود.
مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان یزد از حمایت وزیر ارشاد از این کنگره خبرداد و گفت: وزارت ارشاد آمادگی خود را برای حمایت از برگزاری این کنگره اعلام و حمایت های مالی لازم را نیز ابلاغ نموده است.
وی از انتشار کتاب "آتش جانسوز"طی 2ماه آینده به نویسندگی حسین مسرت خبرداد و گفت: این کتاب به مناسبت برگزاری این کنگره چاپ و منتشر می شود.
مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان یزد افزود: در سطح استان نیز شب های شعری با موضوع وحشی بافقی برگزار می شود.
وی گفت: برای تندیس وحشی بافقی فراخوان آن منتشر می شود تا با تایید شورای سیاست گذاری کنگره، ویژه برگزیدگان کنگره وحشی بافقی آماده می شود.
وی افزود: با همت شورای شهر و شهردار بافق هم یادمان این شاعر در شهرستان بافق برگزار می شود.
گفتنی است، در پایان این نشست خبری از پوستر کنگره وحشی بافقی پرده برداری شد.
شرحی کوتاه بر زندگی وحشی بافقی
تولد مولانا شمس الدین یا کمال الدین محمد وحشی بافقی گویا در اواسط نیمه اول قرن دهم در بافق که بر سر راه یزد و کرمان واقع است، اتفاق افتاد و چون بافق را گاهی از توابع کرمان و گاه از توابع یزد به حساب می آوردند، وحشی را گاهی یزدی و گاهی کرمانی گفته اند.
دوره اول زندگی وحشی در زادگاهش سپری شد، وحشی در این مدت به جز برادرش در خدمت شرف الدین علی بافقی نیز به کسب دانش و ادب مشغول بود، وحشی بعد از فراگیری مقدمات علوم ادبی، از بافق به یزد و از آنجا به کاشان رفت و مدتی را در آن شهر به مکتب داری مشغول بود؛ بعد از مدتی، به یزد برگشت و در همانجا ساکن شد و به شعر و مدح پادشاهان آن شهر مشغول بود تا اینکه در سال 991 هجری در گذشت.
وحشی شاعری بلند همت، حساس، وارسته و گوشه گیری بود با وجود اینکه شاعران هم عصر او برای برخورداری از نعمتهای دربار گورکانی هند، امیران و بزرگان این دولت، به هند مهاجرت می کردند؛ وحشی نه تنها از ایران بیرون نرفت بلکه حتی از بافق تنها مدتی به کاشان رفت و پس از آن تمام عمرش را در یزد اقامت کرد.
او شاعری را تنها برای بیان اندیشه ها و احساسات خود به کار می گرفت و نه برای کسب مال و زراندوزی؛ دوره کمالش در شاعری را در یزد گذراند و برای به دست آوردن روزی خود، تنها رجال و بزرگان یزد و کرمان را مدح کرد، در دیوانش یک قصیده در مدح شاه تهماسب دیده می شود اما حامی واقعی او میرمران، حاکم یزد بود.
کلیات وحشی بافقی بیشتر از نه هزار بیت است که شامل قصیده، ترکیب بند، ترجیع بند، غزل، قطعه، رباعی و مثنوی می شود؛ ترکیب بند ها و ترجیع بندهایش به خصوص مربع و مسدس آنها، همگی از جمله نظم های دل انگیز دوره صفوی است.
ساقی نامه طولانی او که به شکل ترجیع بند سروده، در نوع خود کم نظیر است که بعد از وحشی توسط شاعران دیگر با همان وزن و همان مضمون بارها مورد تقلید و جوابگویی قرار گرفت؛ به همین اندازه مسدس ترکیبها و مربع ترکیبهای او در شعر غنایی ارزشمند است و در نهایت زیبایی چنان ساخته شده که کمتر کسی است که تمام یا قسمتی از آن را به خاطر نسپرده باشند؛ اگر چه وحشی مبتکر این نوع ترکیب بند نیست، اما در این شیوه بر تمام شعرای شعرهای غنایی برتری دارد، به طوری که کسی در مقام استقبال و جوابگویی به آنها برنیامده است.
غزل های او سرآمد اشعارش است و از نظر ارزش و مقام، جزو رتبه های اول شعر غنایی فارسی است؛ در اکثر آنها، احساسات و عواطف شدید و درد و تالم درونی شاعر با زبانی ساده و روان و دلپذیر با نیرومندی هر چه تمامتر بیان شده است.
دو مثنوی او به نامهای ناظر و منظور و فرهاد و شیرین به استقبال خسرو و شیرین نظامی است، وحشی بافقی بی شک یکی از شاعران بارز و نام آور عهد صفوی است که اهمیت او در سبک خاص بیان اوست؛ مضمون ها و ظرایف شاعرانه و بیان احساسات و عواطف و نازک خیالهای او آنچنان با زبانی ساده و روان بیان شده که گاه آنها را با زبان محاوره بیان می کند و گاهی چنان است که گویی حرف های روزمره اش را می زند و همین به شاعری او ارزش و اعتبار فراوان می دهد.
پایان پیام/
نظر شما