تربیت حافظان در کشور سالیانه 1000 میلیارد تومان بودجه نیاز دارد

معاون قرآن و عترت وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی گفت: مسئولان باید بدانند که تحقق تربیت 10 میلیون حافظ در کشور نیازمند 1000 میلیارد تومان بودجه سالیانه است.

 

به گزارش خبرنگار شبستان، حجت الاسلام حمید محمدی، معاون قرآن و عترت وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در نهمین آیین نشست تخصصی قاریان و حافظان قرآن کریم با اشاره به لزوم بهره مندی بودجه های کافی درخصوص تربیت حافظان و قاریان قران کریم گفت: حداقل سرمایه گذاری برای هر نفر به میزان 50 هزار تومان است و برای تربیت 10 میلیون حافظ در کشور بودجه 15 هزار میلیارد تومان که از سوی کارشناسان این امر تعیین شده نیاز داریم. مجلس باید حداقل 1000 میلیارد تومان سرمایه به این حوزه اختصاص دهد.

وی افزود: در نمایشگاه بین المللی امسال یکی از راهبردهای اصلی و ویژه پرداختن به موضوع حفظ قران کریم است.

حجت الاسلام محمدی با اشاره به اهمیت برگزاری نشست های تخصصی در حوزه قران و حفظ خاطرنشان کرد: این نشست ها بسیار تاثیرگذار خواهد بود و می توانند راهبردهایی که از رهگذر تلاوت و حفظ قران می گذرند نشان دهند و شاخص کار را برای قاریان و حافظان مشخص نموده و از مجرای منابع روایتی از ائمه معصومین (ع) به منظور قانونمند شدن در کشور اجرایی کنند.

وی با اشاره به جایگاه تلاوت و حفظ قران در توسعه فرهنگ قرانی کشور تصریح کرد: خوشبختانه تنها کشوری که در جهان اسلام دارای منشور توسعه فرهنگ قرانی بوده و شورایی مصوبات حوزه قران را قانونمند می کنند کشور جمهوری اسلامی ایران است.

 

وی با اشاره به هدف و رسالت نشست تخصصی قاریان و حافظان قران کریم خاطرنشان کرد: تولید ادبیات و نظریات راهبردی قرائت و توجه ویژه به این حوزه و ارایه راهکارهای کاربردی تر و پرداختن تخصصی به موضوع تلاوت با ایجاد فضاهای جدید، توجه به جنبه های تزکیه ای و تعلیمی قرائت قران با رویکردی عبادی و روحانی که اهمیت بسیار زیاد دارد و جایگاه هنری و زیباشناسانه قرائت قران کریم از دستاوردهای نشست تخصصی قاریان و حافظان قران است.

وی با اشاره به لزوم بهره مندی از قرائت قران کریم در حوزه فرهنگ سازی قرانی در کشور تصریح کرد: توجه به ابعاد تلاوت و قرائت و جنبه های زیبایی شناسی همراه با تولد قران بوده و نزول قران با قرائت ان همزیست است.

حجت الاسلام محمدی عنوان کرد: قران به عنوان اخرین کتاب آسمانی به شکل کلمه متولد شد و در دو چهره خود را نشان داد که در ابتدا به صورت سمعی بر گوش جان پیامبر (ص) نازل شد و سپس به صورت کتبی و نوشتاری ظهور پیدا کرد.

وی افزود: همه انسانها نیازمند دو حض ویژه از قرآن کریم هستند و برای ارضای حفظ سمعی و کتبی و راهبری و تنظیم حفظ زیبایی خود نیازمند استماع قران و کتابت ان هستند.

 

وی با بیان این مطلب که متاسفانه برخی از روحانیون جامعه اعتقادی به امر قرائت و ترتیل ندارند خاطرنشان کرد: جای بسی تاسف است که افراد ملبس به لباس روحانی منکر قرائت و ترتیل قران می شوند و تاکید بی وقفه مقام معظم رهبری را درک نمی کنند حال انکه هنر تلاوت و خوشنویسی در این حوزه متولد می شود و به این مقوله در روایات و خود قران کریم اشارات زیادی شده است.

معاون قرآن و عترت وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی با اشاره به برخی از جنبه های قرائت قران که در منابع روایی مسلمانان ذکر شده خاطرنشان کرد: از ائمه اطهار نقل است که قران را با صوت حضین مفخم و حسن و ترجیع قرائت کنند. در روایات آمده که امام باقر و امام کاظم (ع) قرائت را به صورت حضین قرائت می کنند طوری که جریان لطیف و تاثیرگذار بر دل شنوندگان ایجاد می کرد و زمانی که امام کاظم (ع) قران می خواند خوش صداترین مردم بود و شنوندگان می گریستند و خود امام نیز از شدت ریختن اشک محاسنشان پر می شد.

وی با بیان این مطلب که تلاوت قران باید همراه با جلال و شکوه باشد اظهار کرد: در روایات آمده که قران را به صورت مفخم قرائت کنید یعنی دارای شکوه، جلال و عظمت قرائت خود را ارایه دهید و همچنین باید هنگام تلاوت قاری با شنونده خود صحبت کند و حس خود را به ان انتقال دهد.

وی افزود: در روایاتی از پیامبر اکرم (ص) آمده که روزی هنگام تلاوت سوره فتح به صورت ترجیعی تلاوت کردند و راوی می گوید اگر از ترس اجتماع مردم نبود قرائت پیامبر را برایتان تکرار می کردم که حسن و جذابیت عجیبی به همراه داشت. البته در پس این مطلب این نکته نهفته است نباید در هر جمعی تلاوتهای خاص را انجام داد.

 

حجت الاسلام محمدی با اشاره به جایگاه تلاوت حسن با صدای خوش تاکید کرد: اغلب انبیا ما دارای صدای خوش و سیمایی زیبا بودند زیرا رسالت الهی برای تاثیرگذاری چهره و صدایی زیباست و هر دو از نعمت های بزرگ خداوند است و مخاطب مجذوب و مدهوش می شود.

وی افزود: در روایات آمده امام سجاد (ع) طوری تلاوت می کردند که مردم مدهوش می شدند و شخصی از امام می پرسد که شما اینطور تلاوت می کنید وقتی پیامبر نماز می خواند مردم به چه صورتی می شدند و نمازشان باطل نمی شد امام پاسخ دادند: پیامبر (ص) فقط به طاقت مامومین نماز می خواندند و رعایت حال انان را می کردند.

حجت الاسلام محمدی عنوان کرد: شرافت قرائت در قران در کتابت ان روشن است زیرا نوشتن قران از جنس خود قران بوده و ظرافت ان پس از ان متولد شده است.

وی با بیان این مطلب که قلوب انسان ها گوش دارد و باید ان را با نوای قران نوازش داد خاطرنشان کرد: باید به این نکته توجه کرد که قلبهای انسانها گوش دارد و باید نوای قران وارد انها شود و این کتاب الهی به دلیل متقن بودن در عقل افراد نفوذ می کند و به دلیل فطری و زیبایی ان خردها را متقاعد می کند.

معاون قرآن و عترت وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی تاکید کرد: قرآن می تواند نیازهای ساحت بشری را پوشش دهد و اینکه اگر نتوانستیم دردهایمان را از قرآن درمان کنیم مشکل کتاب الهی نیست، زیرا طبیب قلوبمان را نشناختیم و به سراغ قران کریم نرفته ایم زیرا این کتاب نازل شده برای دخالت هدایت و رحمت مومنین.

حجت الاسلام محمدی با اشاره به لزوم تاثیرگذاری تلاوت قاریان قران بر دل شنوندگان عنوان کرد: اگر معنای قران بر جان قاری بنشیند قطعاً بر دل مستمع تاثیر می گذارد و دراین خصوص باید به شیوه های مرسوم قرائت معصومین (ع) رجوع کرد و در این خصوص پژوهش ویژه انجام داد تا به بسترها و شاخص های هنر قرائت تعلیمی و معناگرا دست یافت.

 

حجت الاسلام محمدی خاطرنشان کرد: من به عنوان دبیر دبیرخانه شورای توسعه فرهنگ قرآنی کشور هر زمان که اساتید قران شاخص های تلاوت استادانه را اعلام نماید حاضر به تصویب قانونی ان برای اجرا و ترویج فرهنگ قرانی در جامعه می کنیم.

وی با اشاره به تفاوت جایگاه قرائت با تلاوت قران عنوان کرد: تلاوت محور تزکیه و تعلیم مفاهیم والای قرانی بوده و فلسفه خلقت انسانها و مبعوث شدن پیامبران است و تفاوت ان با قرائت در تدبر بوده که باید به این مقوله توجه بسیار کرد.

معاون قرآن و عترت وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی با اشاره به جایگاه حفظ قرائت در صهبای قران کریم تصریح کرد: در قران به صورت مشخص و معنای امروزی از حفظ قران یاد نشده و تنها منسوخ به خود خداوند است اما واژه حمل در روایت بسیار تاکید شده و تفاوت ان با حفظ امروزی در این است که علاوه بر انتقال مفاهیم قران کریم به ذهن ان را در جوارح و نفوس حافظ آمیخته می کند و بستر عمل به قران کریم برای حافظ قران میسر می کند و پرچمداری اسلام به دست حاملان قران است.

حجت الاسلام محمدی با اشاره به منویات رهبری با اشاره به تربیت 10 میلیون حافظ در کل کشور تصریح کرد: تربیت 10 میلیون حافظ کل به منزله حفظ 300 میلیون جزء در کشور است و آخرین آمار واصله مبنی بر حفظ هزار نفر حافظان قران کریم در کشور است که با برنامه ریزی شبانه روزی می توان به هدف اصلی منویات مقام معظم رهبری دست یافت. قطعاً مقوله حفظ قران در جامعه به حدی اهمیت دارد که رهبر انقلاب بر ان تاکید کرده است و محور تحولات هر جامعه با حفظ و انس قران کریم اتفاق می افتد و عملیات رفتاری مردم براساس قران ایجاد می شود زیرا حفظ قران و الفاظ ان هدف نیست و این مقوله مقدمه تدبر و نهایتاً انس با کتاب الهی است.

 

وی با اشاره به برخی از راهکارهای مهم درخصوص تربیت حافظان قران کریم در کشور خاطرنشان کرد: اصطلاح سازی در این حوزه می تواند بسیار راهگشا باشد و افرادی که به عنوان مثال سه جزء از قرآن را حفظ هستند به عنوان حفظ مقدماتی یا واژه هایی مشابه ان معرفی شوند.

حجت الاسلام محمدی افزود: شورای علمی راهبردی حفظ قران کریم در کشور چشم اندازی 14 ساله خود را با روند حفظ 4 جزء در سال پیش می برد و امیدواریم در سال 1404 حدوداً 300 میلیون جزء از قران کریم حفظ شود.

معاون قرآن و عترت وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی عنوان کرد: با پیش بینی کارشناسان حفظ قران کف سرمایه گذاری برای حفظ قران برای هر نفر حداقل 50 هزار تومان است که با مساعدت مجلس باید حداقل سالیانه 1000 میلیارد تومان بودجه در این حوزه صرف شود.

بنابراین گزارش اساتید و حافظان قران کریم طی پرسش و پاسخ از حجت الاسلام محمدی مطالبی درخصوص حفظ ویژه برای قاریان بین المللی کشور و پرداختن به موضوع نگاه ائمه معصومین و نحوه قرائت آنان و نگاه دقیق تر صداوسیمای جمهوری اسلامی ایران به حوزه قران کریم و سایر شبکه های سیما پرداخته شد.

شایان ذکر است مراسم افتتاحیه نهمین دوره نشست تخصصی قاریان و حافظان قران کریم 11 اردیبهشت ماه از ساعت 9 و سی دقیقه صبح تا 11 و 30 دقیقه با حضور اساتید قرائت قران و حافظان قران معاون قران و عترت وزیر ارشاد، قائم مقام شورای عالی قران در حسینیه الزهرا مجتمع امام خمینی برگزار شد.

پایان پیام/

 

کد خبر 249207

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha