به گزارش خبرگزاری شبستان از اهواز، دکتر پژمان بختیار نیا، معاون فنی مرکز بهداشت خوزستان، امروز(10 اردیبهشت) در نشست خبری با اصحاب رسانه پیرامون اجرای طرح ملی ارتقای سلامت ایرانیان، گفت: این طرح با شعار فرهنگ سازی و پیشگیری از بیماری های غیرواگیر و با هدف سنجش فشار خون و تعیین تناسب بدنی در سرار کشور از جمله خوزستان اجرا می شود.
وی افزود: اوایل قرن گذشته میلادی عمده معضلات بهداشتی جوامع بیماری های عفونی و واگیر بود که با مساعی بسیار زیاد و پوشش هایی که در سطح جهانی انجام شد در جهت مبارزه و کشف بیماری ها، برنامه های ایمن سازی گسترده، کشف آنتی بیوتیک ها و اضافه شدن به لیست این داروها باعث شد با عزمی جهانی بیماری های عفونی به میزان قابل توجهی پیشگیری و درمان شد.
وی تصریح کرد: بدین ترتیب رفته رفته به مقطعی رسیدیم که بیماری های عفونی شیوع کمتری داشت و مرگ و میرهای ناشی از این بیماری ها بسیار کاهش یافت ولی در کنار آن یک سری بیماری های غیرواگیر که در آن زمان تحت الشعاع بیماری های واگیر بود، امروز به دلیل تغییر سبک زندگی و تغذیه، از بین رفتن برخی عادات و کم تحرکی که منجر به عواملی از جمله چاقی و بالا رفتن فشار خون می شود، خود را نشان دادند و شیوع پیدا کردند.
دکتر بختیارنیا، با بیان اینکه این بیماری ها که شامل عوامل ژنتیک، قلبی و عروقی، غدد و... است با واکسن و آنتی بیوتیک درمان نمی شود بلکه نیازمند فرهنگ سازی می باشد، اضافه کرد: یکی از این عوامل کنترل فشار خون است که از 14 تا 19 اردیبهشت یک بسیج ملی اتفاق می افتد و فشار خون، قد و وزن تمام ایرانیان 30 سال به بالا را اندازه گیری می کنیم.
وی عنوان کرد: روش اجرا به این صورت است که افراد 30 سال به بالا در محل های تعیین شده مراجعه می کنند پس از پر کردن پرسشنامه ای در خصوص سوابق بیماری قد، وزن و فشار خون آنها به صورت رایگان اندازه گیری می شود که اگر با شاخص هایی که تعیین شده مغایر باشد با آموزش و راهنمایی و اقدامات درمانی از بروز خطر ابتلا به بیماری فشار خون بالا جلوگیری می کنیم.
معاون فنی مرکز بهداشت خوزستان، با اشاره به اقداماتی که مراجعان قبل از حضور در مراکز بهداشتی باید انجام دهند، اذعان داشت: گروه هدف متولدین یکم فروردین سال 1362 و قبل از آن هستند، همراه داشتن کارت ملی و شناسنامه الزامی است، نیم ساعت قبل از مراجعه از خوردن چای، قهوه، مواد الکلی و استعمال دخانیات از هر نوعی پرهیز شود، مثانه خالی باشد و ناشتا نباشند.
وی با بیان اینکه 13 درصد مرگ و میرها در سال 2000 در دنیا ناشی از فشار خون بالا بود، تأکید کرد: سال 2005 یک میلیارد نفر از مردم جهان به این بیماری مبتلا بودند که در همان سال 4 میلیون نفر در نتیجه مستقیم فشار خون بالا فوت کردند و سازمان بهداشت جهانی پیش بینی کرده که تا سال 2025، تعداد مبتلایان به این بیماری به یک و نیم میلیارد نفر می رسد.
دکتر بختیارنیا، با اشاره به اینکه 62 درصد بیماری های عروق مغزی و 49 درصد بیماری های عروق قلبی ناشی از فشار خون بالا است، خاطر نشان کرد: سال 88 یک بررسی در ایران تحت عنوان بیماری های خطر صورت گرفت که طی آن 16 درصد افراد 15 تا 64 سال دارای بیماری فشار خون بودند و در همان سال در استان خوزستان این رقم حدود 17درصد یعنی بالاتر از میانگین کشوری بود.
وی بالا رفتن سن، نژاد، سابقه خانوادگی، عدم فعالیت فیزیکی، استعمال دخانیات، فاکتورهای غذایی مثل نمک، مصرف الکل، کمبود پتاسیم در غذا و استرس را از جمله عوامل ابتلا به بیماری فشار خون عنوان کرد و یاد آور شد: پرهیز از غذاهای آماده و کنسروی و استفاده از غذای سالم خانگی، کم کردن نمک و چربی های اشباع شده از جمله کره و روغن جامد، خوردن میوه و سبزیجات، کنترل وزن و جلوگیری از چاقی، انجام فعالیت های فیزیکی و ورزش های متوسط، حذف دخانیات و مدیریت استرس مواردی هستند که ابتلا به فشارخون بالا را کاهش می دهد.
وی با بیان اینکه سال 83 در خصوص بیماری های غیرواگیر طرحی مشابه با عنوان کنترل فشار خون بالا در روستاها آغاز شد که هر سه سال یکبار انجام می شود و طی آن 24 هزار نفر بیمار با فشار خون بالا شناسایی و تحت درمان قرار گرفتند و پزشکان روستایی هر سه ماه یکبار بیماران مبتلا را ویزیت می کنند، اظهار کرد: در خوزستان 4 دانشگاه علوم پزشکی وجود دارد که در 16 شهرستان حوزه علوم پزشکی اهواز 803 هزار و 144 نفر در شهر و 263 هزار و 268 نفر در روستاها، بالای 30 سال هستند.
پایان پیام/
نظر شما